Jump to content
Vesperala Forum

Cum gatim... Ce gătim...


puiu.t

Recommended Posts

Salata de cartofi cu rosii si smantana (sau maioneza

 

Ingrediente (pentru 4 portii) :

250 g cartofi, 150 g rosii, 2-3 g sare, 30-40 g smantana (maioneza), 2 oua, marar..

 

Mod de preparare :

Cartofii spalati, se fierb in coaja lor, apoi se curata si se taie felii. Ouale se fierb tare, se curata de coaja si se taie si ele felii, care se amesteca apoi cu cartofii. Se adauga rosiile, spalate si taiate rondele sau in forma de felii de pepene, mararul tocat si smantana sau maioneza si se amesteca totul bine.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 483
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Salata de cartofi cu rosii si smantana (sau maioneza

 

Ingrediente (pentru 4 portii) :

250 g cartofi, 150 g rosii, 2-3 g sare, 30-40 g smantana (maioneza), 2 oua, marar..

 

Mod de preparare :

Cartofii spalati, se fierb in coaja lor, apoi se curata si se taie felii. Ouale se fierb tare, se curata de coaja si se taie si ele felii, care se amesteca apoi cu cartofii. Se adauga rosiile, spalate si taiate rondele sau in forma de felii de pepene, mararul tocat si smantana sau maioneza si se amesteca totul bine.

 

Cu tot respectul dar sunteti sadica! Mi-a iesit de drum sa cumpar smantana. Online cica nu se poate. :D:

 

:d1:

Edited by RoAp
Link to comment
Share on other sites

daca in loc de rosii pui ceapa care îţi place iese aproape salata orientală...:)

 

Of, si-un cartof. Nu se mai spune asa. Se spune salata orientata!

 

Desigur scapam doua trei cepe in combinatie! Nu pot sa ma abtin. Adica nu vreau.

 

Dar tot am de facut un drum dupa smantana. Chiar mi-e pofta.

 

:flowers:

Link to comment
Share on other sites

Tocana picanta cu carne de porc

 

Ingrediente:

0,5 kg carne de porc macra, 4 cepe mari, 100 g ciuperci, usturoi, verdeata tocata, 1 lingurita boia de ardei, sare, piper, 1 ceasca de ulei, smantana

 

Mod de preparare:

Se spala carnea, se taie felii si se prajesc in ulei incins. Cand este usor rumenita se scoate pe o farfurie si se pastreaza calda. Separat , se toaca cepele si se pun sa se caleasca in uleiul in care s-a prajit carnea, cu o ceasca de apa. Se lucreaza cu vasul acoperit. Cand ceapa devine sticloasa, se adauga ciupercile curatate si taiate felii subtiri, cateva fire de usturoi tocate marunt si cateva boabe de piper. Se fierb la foc mic 15 min., dupa care se adauga carnea si o ceasca de supa de carne sau de apa calda. Mancarea se sareaza dupa gust si se fierbe pe foc mic pana cand ciupercile se pot consuma. Atunci se coloreaza cu o lingurita de boia de ardei si se adauga un pahar de smantana, se ia vasul de pe foc si se lasa 10 min. Se presara deasupra verdeata tocata. Se serveste calda, cu mamaliguta.

 

blue, RoAp, pofta mare! :airkiss:

Link to comment
Share on other sites

Pizza cu vinete

 

-Aluat de pizza

 

-200 g rosii decojite (taiate marunt)

- sare

-piper

-zahar

-2 vinete

-8 linguri ulei

-2 catei de usturoi

-1/2 legatura cimbru

-1/2 patrunjel tocat

- 120 g mozzarela di buffala

-o lingurita ulei pentru uns tava.

 

Mod de preparare

 

Se fierb rosiile circa 15 minute la foc potrivit si se gusta de sare, piper si zahar.

Vinetele, spalate si curatate de coaja, se taie felii, se prajesc pe ambele parti in trei linguri de ulei incins alaturi de putin usturoi, apoi se scot. Se adauga sare, piper si frunzulite de cimbru. Se spala patrunjelul, se scurge si se taie fasii, iar mozzarella se rade.

Se aseaza aluatul de pizza pe o tava unsa cu ulei, se lasa 10 minute sa creasca si se unge cu sosul de rosii (lasandu-se o margine ingusta).

Deasupra se intinde amestecul de vinete si se presara cascavalul ras.

Se stropeste cu uleiul ramas si se coace circa 20 de minute in cuptorul incins la foc mare.

Cand este gata se presara cu parunjelul maruntit.

 

blue, nu dureaza mult, cca 30 minute. :D:

Edited by Narcisa
Link to comment
Share on other sites

Cartofi gratinati

Ingrediente:

 

5-6 buc ceapa (sau 2 legaturi ceapa verde)

1 kg cartofi noi

300 gr branza telemea

2 oua

1 legatura patrunjel verde

1 legatura marar verde

sare

ulei

 

Preparare:

Curatam cartofii si ii punem la fiert in apa cu sare. Ii fierbem pe jumate, apoi ii scoatem si ii punem deoparte. O tava o ungem cu ulei si asezam in ea ceapa taiata felii subtiri (daca avem ceapa verde taiem si frunzele)si presaram cu patrunjel verde maruntit. Dam pe razatoarea mica branza telemea si 200 gr branza o amestecam cu 2 oua.

 

Asezam peste ceapa cartofii fierti pe jumate si deasupra punem branza telemea amestecata cu ouale. Deasupra punem si restul de branza telemea razuita si presaram cu mararul verde maruntit. Presaram cu sare si turnam peste cartofi circa 200 ml apa in care punem 3 linguri ulei.

 

Dam totul la cuptorul preincalzit pentru circa 20 minute, pana formeaza deasupra o crusta aurie.Se serveste ca atare sau ca si garnitura langa fripturi.

Link to comment
Share on other sites

Piept de pui în sos cu "acordeoane" de cartofi

 

Ingrediente: piept de pui, sare, piper, ulei, vin alb, făină, lapte, 2 linguri, smântână, verdeaţă, 1 linguriţă suc de roşii, cartofi, usturoi feliat/bucăţi, ceapă roşie tăiată peştişori, unt.

 

Mod de preparare: se sărează şi piperează bucăţile de piept de pui. Se pun într-o tigaie cu ulei încins şi se prăjesc bine pe ambele părţi. Se sting cu vin alb. După ce scade vinul, scoateţi bucăţile de carne şi păstraţi-le calde. În tigaia în care aţi prăjit carnea, adăugaţi o lingură de făină, amestecând puţin, după care stingeţi cu lapte. Condimentaţi după gust cu sare, piper, nucşoară şi verdeţuri tăiate mărunt. Adăugaţi şi pastă de tomate sau suc de roşii. Totul se amestecă puţin, după care se adaugă şi smântâna. Se lasă să dea un clocot. Se pun apoi bucăţile de piept în sos şi se lasă 10-15 minute la foc mic. Între timp, cartofii se spală, se crestează şi se pun în folie, aşezându-se deasupra o felie de unt, dar şi bucăţile de usturoi, ceapă şi verdeaţă. Se sărează şi pipează. Se împachetează şi apoi se dau în cuptorul preîncălzit la 250 C, timp de 35-40 de minute.

Link to comment
Share on other sites

Rulouri de carne cu ardei umpluti

 

Ingrediente:

 

500g carne porc tocata, 2 ardei, 100 g branza dulce, 100 g telemea, 2 linguri de smantana, 1 ou, sare, piper

Mod de preparare :

 

Branza (cele doua feluri) si cu smantana se mixeaza pana devin ca o pasta fina si vartoasa. Daca mai trebuie sare, adaugati. Carnea, oul si condimentele se framanta bine, apoi compozitia se intinde o foaie grosa de un lat de deget , pe hartie de copt. Ardeii se curata de seminte si se umplu bine cu crema de branza. Apoi se aseaza peste foaia de carne, dupa care rulam si asezam rulada in tava. Se coace la cuptor pentru aproximativ 45 de minute.

Link to comment
Share on other sites

Cascaval cu sunca

 

O bucată obişnuită de caşcaval se taie în felii, care să nu depăşească grosimea de 5 mm fiecare. Feliile astfel obţinute se aşează pe fundul unei tăvi, în straturi intercalate cu straturi de şuncă, tăiată în felii subţiri, de asemenea. În total, se pun - alternativ - 5 straturi de caşcaval şi 4 straturi de şuncă. Ultimul strat va fi de caşcaval.Tava se introduce în cuptorul încins, unde se lasă la foc potrivit circa 15 – 20 de minute, astfel încât caşcavalul să se topească.Se scoate tava din cuptor şi se asezonează cu boia şi verdeaţă, pentru aspect. Se lasă la răcit, după care se porţionează. Se serveşte rece, fiind un aperitiv deosebit de gustos!

Link to comment
Share on other sites

Salata de peste cu maioneza

Ingrediente

1 kg peste, 250 g maioneza, o ceapa verde sau o lingurita de ceapa rasa. Maioneza:2 galbenusuri crude, un galbenus fiert, 500 ml untdelemn, lamaie, mustar, sare.

 

Mod de preparare:

Pestele (fara oase prea multe) se fierbe. Dupa ce se scoate de pe oase, carnea se taie in cubulete; se adauga ceapa verde, taiata marunt, impreuna cu frunzele verzi sau o lingurita cu varf cu ceapa rasa fin, iar pentru gust mai picant, un castravete acru, ras prin razatoarea cu gauri mici si scurs de zeama.Toate ingredientele se amesteca cu maioneza, dupa ce i s-a dat gust mai picant, cu sare, zeama de lamaie si mustar. Salata se aranjeaza pe platou, se niveleaza cu cutitul inoxidabil si se orneaza cu felii de oua fierte tari, masline in forma de stea, gogosari si patrunjel taiat marunt.

Link to comment
Share on other sites

Paste gratinate cu rulouri din dovlecei

 

Ingrediente: 800 g dovlecei, 250 g prosciutto cotto, 150 g caşcaval, 125 mozzarella, 500 ml lapte, 350 g paste, 3-4 căţei de usturoi, o ceapă, frunze de busuioc roşu, ulei de măsline.

 

Din şuncă se taie fâşii lunguieţe. Resturile de şuncă şi ceapa se călesc în puţin ulei de măsline. Între timp, se taie dovleceii în felii, pe lungime (numărul feliilor de dovlecei trebuie să corespundă cu cel al fâşiilor de şuncă). Resturile de dovlecei se toacă şi se adaugă la ceapa cu şuncă prăjită, se condimentează şi se mai lasă două minute la rumenit. La sfârşit se pune laptele. Când acesta dă primul clocot, se adaugă mozzarella tăiată cubuleţe şi o parte din usturoi. Se amestecă bine şi se ia de pe foc, presărând deasupra busuioc. Sosul rezultat se va păstra la cald. Se coc apoi feliile de dovlecei pe grătar. Între timp, se fierb pastele în apă cu sare. Restul de usturoi se pisează şi se amestecă apoi cu două linguri de ulei de măsline, se condimentează cu sare şi piper şi se toarnă peste dovleceii copţi.

 

Se amestecă uşor feliile. Se pune câte o fâşie de şuncă pe o felie de dovlecei şi se rulează. Pastele fierte se pun într-un vas termorezistent, deasupra se toarnă sosul, se amestecă. Se aşază apoi rulourile, se presară caşcaval şi se mai dă pentru câteva minute la cuptor. Se serveşte cald.

Link to comment
Share on other sites

Mancare de vinete( turceasca)

 

Ingrediente: 800 grame de carne de vită, 375 ml de lapte, 150 ml de ulei de măsline, 4 vinete, 6 ouă, 3 roşii, o ceapă, două linguri de făină, pătrunjel, sare şi piper.

 

Preparare: Vinetele se spală, apoi se şterg şi se zvîntă bine. Se pun întregi în cuptor, la foc potrivit, pînă ce coaja se poate curăţa uşor. Se taie de-a lungul în felii, se sărează şi se lasă deoparte. Ceapa şi roşiile se taie mărunt şi se prăjesc în ulei, apoi se ia de pe foc şi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt şi piperul.

Vinetele se presează puţin între palme şi fiecare felie se trece prin făină şi un ou. Apoi se pun la prăjit în ulei încins. Carnea se toacă şi se înăbuşă în ulei.

Într-o formă rezistentă la foc, se aşază straturi de vinete şi carne, ultimul strat fiind de vinete.

Celelalte 5 ouă se bat cu laptele şi se toarnă deasupra.

Se coace la cuptor timp de o oră, pînă cînd deasupra se formează o crustă galbenă.

Se serveşte cu salată verde.

Link to comment
Share on other sites

Ratatouille

 

- 2 ardei;

- 2 dovlecei;

- 2 vinete;

- 300g rosii;

- 1 ceapa;

1 legatura patrunjel;

- un pahar vin alb sec;

- ulei;

- sare/ piper.

 

Se curata si se taie in cubulete ardeii, dovleceii si vinetele. Se oparesc rosiile, se decojesc, se inlatura semintele si se taie cubulete. Se toaca ceapa. Se incalzeste putin ulei si se calesc ardeii 5 minute, dupa care se scot din tigaie. Apoi se caleste ceapa 3 min., se adauga vinul, patrunjelul netocat si se lasa la foc inca 5 minute. Se pun rosiile, dovleceii si vinetele si se lasa la foc 7 min. La sfarsit se scoate verdeata si se adauga sare si piper.

Link to comment
Share on other sites

Budinca cu ciuperci si sos Bechamel

 

Ingredinete reteta : faina, unt, lapte, ciuperci, branza telemea, oua, marar, patrunjel, sare, piper,

 

Ciupercute amestecate cu branza rasa, condimentate si imbracate apoi in invelisul pufos al unei budinci rumenite frumos la cuptor... o ispita culinara destul de usor de pregatit.

 

 

Ingrediente: 100 g faina, 100 g unt, 250 ml lapte, 250 g ciuperci (orice varietate), 100 g branza telemea, cascaval sau parmezan, 4 - 5 oua, marar, patrunjel, sare, un varf de cutit piper.

 

Mod de preparare: Ciupercile, bine spalate si stoarse putin, se trec prin masina de tocat. Intr-o cratita de 3 litri asezata pe foc, se pun untul si faina care se amesteca sa se infierbinte timp de un minut fara sa se coloreze. Se stinge apoi cu laptele fierbinte adaugat treptat, amestecand bine, ca sa nu se formeze cocoloase. Cratital se ia de pe foc, se pun imediat ciupercile, impreuna cu zeama care au lasat-o, frunzele de marar si patrunjel taiate marunt si piperul. Cand sosul este aproape rece, se adauga galbenusurile si branza rasa care se si sareaza. Albusurile batute spuma se amesteca usor cu compozitia, numai prin rasturnare si apoi se desarta intr-o cratita de 2 l, pregatita dinainte. Se coace timp de 40-50 minute in tava cu apa fierbinte, introdusa din timp in cuptorul bine incalzit. Se serveste presarata cu parmezan sau cascaval.

 

Pofta buna!

Link to comment
Share on other sites

Musaca de vară

 

Ingrediente: dovlecei, roşii, ardei graşi, ceapă, pătrunjel, mărar, sare, piper, opţional, usturoi, caşcaval.

 

Mod de preparare: Într-o tavă de teflon se pune un strat de felii de roşii, apoi unul de ceapă, unul de dovlecei tăiaţi pe lung, apoi ardei graşi tăiaţi pe jumătate şi, la sfârşit, alt strat de roşii. Peste toate se adaugă o lingură de ulei, sare, piper şi se dă la cuptor, la 200 de grade Celsius, vreo 20-25 de minute. Când este gata, se presară deasupra verdeaţă tocată mărunt şi se rade caşcaval din belşug, după care se mai dă zece minute la cuptor. Musacaua de vară se poate servi cu piept de pui la grătar.

Link to comment
Share on other sites

Salata de rosii ideala e cea cu branza, caci se prepara usor si e sanatoasa. Aveti nevoie de 4-5 rosii, 150 de grame de telemea de vaca sau de oaie, un ardei gras, o ceapa, sare, otet si ulei, recomandat fiind cel de masline. Rosiile se spala si se taie felii, ceapa se taie solzisori, iar ardeiul se taie in fasii subtiri, dupa care se amesteca intr-un bol. Se poate consuma separat sau ca garnitura la friptura.

Link to comment
Share on other sites

Crap cu legume la cuptor

 

Ingrediente: 1 crap, 1 morcov, 1 ardei, 1 ceapă, 1 lămâie, sare, piper.

 

Mod de preparare:

Se curaţă peştele, se spală bine. Legumele se taie felii. Se unge un vas termorezistent cu ulei şi se pune un strat de rondele de morcov. Peştele se condimentează cu sare şi piper şi se pune deasupra. În interiorul lui se pun 2-3 felii de roşii, 1 felie de ceapă şi 2 felii de lămâie. Restul legumelor se aşază pe lângă peşte şi deasupra. Se stropeşte totul cu puţin ulei de măsline şi se ţine la cuptor aproximativ 30 de minute.

 

Se încearcă pe parcursul coacerii cu o furculiţă. Dacă intră uşor în carne înseamnă că este făcut

Timp de preparare: o oră

Se serveşte cu mujdei de usturoi şi mămăliguţă.

Link to comment
Share on other sites

Friptura de porc si pui la cuptor .

 

Ingrediente :

-carne de porc feliata cu grosimea de aproximativ un centimetru

-piept de pui dezosat

-cartofi taiati cubulete potrivite

-cativa catei de usturoi

-doua trei rosii

-sare , piper si putin marar

 

Preparare : Se pregateste tava , se pune putin ulei cat sa acopere toata suprafata tavi se presara putina sare si piper se pune carnea de porc si pieptul de pui putin amestecat in tava (o bucata carne de porc una de pui ) se aseaza cartofi printre bucatile de carne dupa care se pune usturoiul taiat catelul in doua sau trei bucati se presara din nou sare si piper presaram si nitel marar tocat finut , se stropeste cu putin ulei deasupra carni si a cartofilor la sfarsit se adauga rosiile feliate deasupra .

 

Se tine la cuptor aproximativ trei sferturi de ora la o temperatura de 180°C.In timpul coaceri cu o lingura se ia ulei din tava si se mai unge/stropeste carnea si cartofi pentru a nu ne trezi cu o parte mai rumenita a carni si a cartofilor . Cam atat :) Pofta buna :food:

post-80-1218646577_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bruschette:

 

Ingrediente:5-8 felii de paine taiate destul de subtiri, 2 rosii potrivite (ciuperci), un catel de usturoi si putin unt (margarina sau preferabil ulei de masline)

 

Mod de preparare:

Se pun feliile pe o tava in cuptor. Intre timp se spala si se taie cubulete foarte mici rosiile. Se lasa pana se rumenesc (dupa preferinta). Cand se scot din cuptor se ung cu catelul de usturoi si cu untul (margarina sau uleiul de masline), dar nu prea mult. Acum se presara cubuletele de rosii.

Se aseaza frumos pe o farfurie si daca doriti puteti presera putin partunjel tocat pentru a da culoare si a face mai apetisanta gustarea.

 

 

 

Piept de pui cu legume în vin

 

Ingrediente: Pentru supa de bază: piept de pui, 1/2 lămâie, 2-3 căţei de usturoi, 1 ceapă.

 

Pentru sosul cu legume: legume proaspete (dovlecei, morcovi, ţelină; legumele pot varia în funcţie de gustul fiecăruia), 1/2 pahar vin demidulce sau dulce, 200 ml frişcă lichidă sau smântână.

 

Mod de preparare: Se fierb ceapa, usturoiul şi lămâia până se întrepătrund mirosurile, apoi se adaugă şi pieptul de pui. După ce a fiert, se scoate pe o farfurie, se acoperă şi se lasă să se răcească. Zeama se strecoară şi se pune din nou pe foc până se evaporă apa şi cantitatea scade cam la jumătate. Se adaugă legumele şi se lasă să fiarbă cât să devină puţin crocante. Se toarnă vinul şi frişca şi se mai lasă să scadă. Când sunt gata, pieptul se aşază pe farfurie alături de legume şi se serveşte cu bruschette.

Edited by Narcisa
Link to comment
Share on other sites

Ficăţei de pui cu sos de ciuperci

 

Ingrediente: 500 g ficăţei de pui, 150 g ciuperci, 1 ceapă, 1 morcov dat pe răzătoare, pastă de tomate, sare, piper.

 

Mod de preparare: Ciupercile se spală foarte bine şi se taie în feliuţe. Ficăţeii se spală şi se curăţă. Se face un sos din ceapa tăiată mărunt şi morcovul dat pe răzătoarea cu ochiuri mici. Ciupercile se înăbuşă, iar când sunt gata se adaugă peste ceapă. În tigaia în care s-au pregătit ciupercile se pun ficăţeii cu puţină apă, la înăbuşit. Când se frăgezesc, se adaugă peste ceapă şi ciuperci. Se amestecă bine şi se toarnă puţină apă. Se mai lasă să fiarbă aproximativ zece minute, după care se adaugă două linguri de pastă de tomate. Se sărează şi piperează. Se mai lasă puţin pe foc. Se servesc cu piure de cartofi.

Link to comment
Share on other sites

Pizza la minut

 

Timp preparare:

5 min

Ingrediente:

2 oua, aproximativ 6 linguri faina, mezeluri, branza, sare, apa.

Mod de preparare:

Se bat 2 oua cu putina apa, se adauga faina, sarea, dupa ce acestea sunt amestecate bine se pun mezelurile si branza. Compozitia se pune intr-o tigaie cu uleiul fierbine in care trebuie sa se prajeasca pe amandoua partile.

 

Se poate pune ketchup.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...