Jump to content
Vesperala Forum
puiu.t

Cum gatim... Ce gătim...

Recommended Posts

Azi va propun prepararea uleiului picant:

Intr-o sticluta(din sticla) cam de 250 ml se toarna pana la jumatate ulei de masline in care se pune ardei iute taiat cat mai marunt. Se lasa la macerat cca 2 saptamani. Va iesi un condiment savuros numai bun de dat savoare mancarii. Atentie! se consuma in cantitati mici, sub 1/2 lingurita din motive de...'''foc pe limba'', de preferat la paste, taietei, salate

Pofta buna!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeleu cu ceai

 

 

ingrediente:

2 lamai, 3 - 4 linguri de jeleu de lamaie, 3/4 l ceai, si frisca pentru decor

 

Se da coaja de lamaie prin razatoare. Se pune jeleul intr-un vas si se toarna deasupra ceai cald, acesta poate fi si ceai exotic. Se amesteca pana ce acesta se dizolva dupa care se raceste. Se pune coaja de lamaie si se amesteca. Ceaiul se toarna in cesti iar, optional, deasupra se pune frisca, insa nu in exces

Edited by Black Hawk

Share this post


Link to post
Share on other sites

placinta creata...

 

pentru foi: 1/2 kg faina, 1 cana apa calda, 2 linguri ulei, un varf de cutit de sare

pentru. umplutura: 1/2 de kg de telemea de oaie (eu am pus de vaca) nu foarte sarata, 1/4/ de kg de cas de oaie (eu am pus branza grasa sfaramata . se gaseste la vrac), 4 oua.

 

se zdobesc telemeaua si casul, se adauga ouale. bucati intinse din coco (apa, faina, sare), unse cu ulei se aseaza una peste alta. se lasa sa se odihneasca 15 minute., apoi se intinde o foaie si se stropeste cu ulei. se intinde 1/4 din umplutura pe treimea din mijloc a foii, se acopera cu una dintre treimile laterale, se stropeste cu ulei, se pune inca 1/4 din umplutura si se acopera cu ultima treime de coca. se increteste pana la o inaltime de 10cm, se taie in bucati si se pun in tava bine unsa cu ulei. deasupra se pune o cana de iaurt de oaie amestecat cu 1-2 oua (eu n-am mai pus). se pune in cuptorul fierbinte la foc iute.

 

va puneam si poze, dar le am in camera si camera nu merge... :uf:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salată de fructe. Se aleg fructe aromate: ananas, kiwi, mandarine, rodii, pere coapte, banane... Se taie fructele mic de tot, se amestecă cu sâmburi de migdală zdrobiţi şi puţin lichior de vanilie şi se dau la rece pentru o oră... Când s-au răcit bine, se adaugă incă un pahar de lichior, se aşează în cupe şi se decorează cu frişcă şi frunze de mentă.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gulas vienez

 

1kg carne macra (eu am pus si cu putina grasime)

2 cepe

100ml de ulei

1 lingurita de chimen

3 linguri de bulion

1 lingura pasta de ardei

1/2kg cartofi

1 lingura verdeata tocata

piper

sare

 

carnea se taie in bucati mici, se spala, se scurge de apa, se sareaza si se prajeste intr-o tigaie in ulei fierbinte. dupa ce s-a prajit carnea, se scoate si se pune intr-o cratita cu putina apa si sare si se lasa sa fiarba. in uleiul ramas se caleste ceapa curatata si taiata marunt se stinge cu pasta de ardei, bulion si apa si se pune peste carne, lasand totul la fiert circa 2 ora la foc mic. cartofii se curata de coaja, se taie cuburi si se spala. cand carnea este aproape gata se pun in cratita cartofii, chimenul si o parte din verdeata tocata marunt. se potriveste de sare si piper si se mai lasa la fiert circa 30 de minute. se serveste fierbinte cu verdeata tocata marunt pe deasupra.

 

e super, dar data viitoare eu i-as pune mai putin chimen.

post-18-1200397513_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

rulada cu frisca

 

250 ml smantana pentru frisca (la noi nu am gasit, asa ca am folosit frisca normala, dar eu va zic reteta originala)

120g de zahar pudra

2 pachete cu zahar vanilat

3 linguri cacao

6 oua

20g unt

o lingura zagar pugra pentru frisca

o lingurita cacao pentru ornat (eu am ornat-o cu zahar pudra)

 

se incalzeste cuptorul. se bat galbenusurile cu zaharul si 1 pachet zahar vanilat, pana se topeste tot zaharul. se adauga cacaoa si se amesteca usor cu albusurile batute spuma. intr-o tava tapetata cu hartie pentru. copt (unsa cu unt) se toarna aluatul si se intinde uniform. se pune in cuptorul incins si se coace la foc potrivit 12 minute. intre timp, se bate frisca pana nu mai cade de pe tel si apoi se adauga o lingura zahar pudra si un pachet zahar vanilat. se bate in continuare inca 1-2 minute si se pune la rece. se scoate tava din cuptor, se lasa putin sa se raceasca, se toarna blatul pe un servet umed si se curata de hartie. se intoarce, se umple cu frisca si se ruleaza. se lasa la rece cel putin 6 ore, apoi se pudreaza cu cacao si se poate servi.

post-18-1200400160_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prajitura cu nuca

150 g zahar

4 oua

150 g nuci pisate

100 g pesmat

1 lingura rom

25 g unt

Se freaca zaharul cu galbenusurile pana se obtine o crema,se adauga nucile pisate,50 g pesmet stropit cu rom si albusurile batute spuma. Ungem o forma cu unt,presaram cu pesmet,turnam compozitia si-o introducem in cuptor la foc moderat timp de 25-30 minute. Dupa ce s-a racit ,se taie in forma de patrate sau dreptunghiuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

prajitura cu nuci (sau migdale)

 

pentru. aluat: 6 oua,

100g nuci sau migdale macinate

6 linguri de zahar tos

o lingurita zeama de lamaie

100g faina

1/2 lingurita de scortisoara

1/2 pachet praf de copt

 

pentru. crema: 3 galbenusuri de ou

120g zahar pudra

5-6 linguri zeama de lamaie

150g unt

60g migdale sau nuci macinate

 

se incalzeste cuptorul.

se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul tos si zeama de lamaie.

se bat in continuare pana se intareste din nou spuma, apoi se adauga galbenusurile, nucile si faina amestecata cu praful de copt si scortisoara.

se amesteca circular, se toarna intr-o tava mare, tapetata cu hartie pentru. copt.

se coace la foc potrivit 30 de minute.

pentru. crema, se bat la aburi galbenusurile cu zaharul pudra si zeama de lamaie, pana ce crema devine de consistenta smantanii.

se lasa sa se raceasca si se amesteca cu untul batut spuma si nucile.

blatul copt si racit se taie in forme rotunde (sau patrate ), care apoi se taie pe orizontala in doua si se umplu cu crema. se lasa la rece o ora si se orneaza dupa preferinta.

 

eu am pus crema deasupra si au fost bune si asa....

post-29-1200667634_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

pui cu lamaie

 

un pui

2 lamai

ulei de masline extravirgin

o capatana de usturoi

sare

piper

rozmarin

 

se usuca puiul cu un servetel de hartie si se freaca cu sare si piper, iar apoi se lasa o ora la frigider, intr-o folie de plastic.

apoi se face un amestec din 5 linguri de ulei de masline, zeama de la jumatate de lamaie si putina sare.

separat, se fierbe o lamaie cu o capatana de usturoi, dar nu mai mult de 10 minute.

se freaca din nou puiul cu amestecul de ulei si lamaie, si pe exterior, si pe interior.

apoi se pun in interiorul puiului cativa catei de usturoi fierti, striviti usor, si lamaia fiarta, intepata in cateva locuri.

se inchide puiul cu o scobitoare si se lasa la cuptor, la 190 de grade, intr-o tava mare.

inainte sa fie gata se stropeste cu ulei de masline si se presara rozmarin peste el.

 

poza nu e foarte reusite....l-am servit cu mujdei si cartofi prajiti

post-29-1200911282_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapte de pasare

 

3 oua

500 g lapte

150 g zahar

zahar vanilat

1/2 lingurita faina

1 lingura rom

 

Se pune la fiert laptele cu 75 g zahar si zahar vanilat si se lasa cratita pe foc slab sa fiarba incet. Albusurile se bat spuma tare. Se ia cate o lingura de albus netezita cu cutitul si se toarna in laptele fierband incet.Dupa ce s-a umflat ca un bulgare de zapada se intoarce pe cealalta parte pentru doua minute. Se iau bulgarasii cu o lingura cu gauri si se pun pe o sita, sa se scurga. Dupa aceea se aranjeaza in farfuria in care se serveste.Laptele se pune la racit.Se freaca galbenusurile cu 75 g zahar si 1/2 lingurita faina ,apoi se subtiaza cu laptele rece, putin cate putin, amestecand mereu. Se pune in baia de apa sau pe foc moale sa se ingroase ca o smantana. Se lasa sa se raceasca, se adauga o lingura de rom si se toarna usor in farfurie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lapte de pasare

 

3 oua

500 g lapte

150 g zahar

zahar vanilat

1/2 lingurita faina

1 lingura rom

 

Se pune la fiert laptele cu 75 g zahar si zahar vanilat si se lasa cratita pe foc slab sa fiarba incet. Albusurile se bat spuma tare. Se ia cate o lingura de albus netezita cu cutitul si se toarna in laptele fierband incet.Dupa ce s-a umflat ca un bulgare de zapada se intoarce pe cealalta parte pentru doua minute. Se iau bulgarasii cu o lingura cu gauri si se pun pe o sita, sa se scurga. Dupa aceea se aranjeaza in farfuria in care se serveste.Laptele se pune la racit.Se freaca galbenusurile cu 75 g zahar si 1/2 lingurita faina ,apoi se subtiaza cu laptele rece, putin cate putin, amestecand mereu. Se pune in baia de apa sau pe foc moale sa se ingroase ca o smantana. Se lasa sa se raceasca, se adauga o lingura de rom si se toarna usor in farfurie.

 

Narcis,eu stiu o reteta cu 6 oua,si faina,deloc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O salata ce a fost preparata intr-o zi de vara.

Locul: padurea Tarcaului.

Ingrediente:

Rosii

Ardei Gras Rosu

Castraveti

Telemea

Sunca Presata (piept de pui la gratar,...)

Masline

Ceapa Verde

Ulei de Masline

sare si piper alb dupa gust

Preparare: este cineva care nu stie sa faca o salata? :)

 

Pofta buna.

 

P.S. Nu poza :D

post-94-1203076263_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
placinta creata...

 

pentru foi: 1/2 kg faina, 1 cana apa calda, 2 linguri ulei, un varf de cutit de sare

pentru. umplutura: 1/2 de kg de telemea de oaie (eu am pus de vaca) nu foarte sarata, 1/4/ de kg de cas de oaie (eu am pus branza grasa sfaramata . se gaseste la vrac), 4 oua.

 

se zdobesc telemeaua si casul, se adauga ouale. bucati intinse din coco (apa, faina, sare), unse cu ulei se aseaza una peste alta. se lasa sa se odihneasca 15 minute., apoi se intinde o foaie si se stropeste cu ulei. se intinde 1/4 din umplutura pe treimea din mijloc a foii, se acopera cu una dintre treimile laterale, se stropeste cu ulei, se pune inca 1/4 din umplutura si se acopera cu ultima treime de coca. se increteste pana la o inaltime de 10cm, se taie in bucati si se pun in tava bine unsa cu ulei. deasupra se pune o cana de iaurt de oaie amestecat cu 1-2 oua (eu n-am mai pus). se pune in cuptorul fierbinte la foc iute.

 

va puneam si poze, dar le am in camera si camera nu merge... :uf:

Ce facem acum, cu cele 2/4 de umplutura ramase?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ai facut si tu?

Nu am facut, dar stiu ca e buna.

Aceiasi umplutura merge folosita in mai multe feluri.

1. se face o sarja de clatite.

Intr-un vas potrivit ca marime se aseaza alternativ, o clatita si un rand de umplutura.

Se adauga cateva bucatele de unt si se toarna deasupra smantana(sau iaurt) amestecata cu ou si se da la cuptor.

 

2.clatitele pot fi inlocuite cu paste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

super rapid daca ai ce-ti trebuie la indemana intr-o jumatate de ora e gata masa! o masa super gustoasa...deci:

pui shanghai

1 piept de pui dezosat il tai fasii pe lung groase de 1 cm

bati vreo 2 oua (daca mai trebuie mai spargi unul)

delicat sau sare si piper

pesmet

susan

ulei

 

pieptul se trece prin ouale batute cu delicatul, apoi prin pesmetul amestecat cu susan si iar prin ou si se prajeste in ulei incins pana devine auriu.

servesti cu piure de cartofi si acrituri sau ca atare intr-un sandvis!

pofta buna!

asta am facut eu aseara...intr-o jumatate de ora am terminat! e super bun!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

spaghetti..reteta furata de la un gurmand

se fierb rapid spaghetele aruncandu-le in apa deja clocotita

se scurg bine si se rastoarna intr-o tava de inaltime medie

se adauga cascaval ras, bucatele taiate marunt de sunca de praga si carne de porc, piper negru pisat, unt, si se lasa la cuptor cam 30 min...se poate adauga si ou

in acest timp de deschid sticlele cu cabernet si se toarna in pahare mijlocii cu picior cam 2/3

se servesc calde

pofta buna!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...