Jump to content
Vesperala Forum
puiu.t

Cum gatim... Ce gătim...

Recommended Posts

File de cod la cuptor cu cartofi

 

Ingrediente: file de cod, cartofi tăiaţi feliuţe cât mai subţiri, ulei de măsline, paprika, rosmarin, sare, puţină făină

 

Mod de preparare: Feliuţele de cartofi se ţin aproximativ 30 de minute în lapte. Ungeţi o tavă cu ulei de măsline, aşezaţi în ea fileurile şi presăraţi-le cu sare şi paparika. Puneţi deasupra feliuţele de cartofi, stropiţi-le cu ulei de măsline şi presăraţi rozmarin după gust. Puteţi pune şi puţină făină, căci în felul acesta se fac cartofii crocanţi. Daţi la cuptor pentru 20-25 de minute. Între timp, pregătiţi sosul de smântână cu usturoi. Se pisează usturoiul, se freacă cu puţin ulei şi sare, apoi se adaugă smântână. Când fileul este gata, se toarnă sosul peste el.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gulaş de ciuperci

 

Ingrediente: 1 kg ciuperci proaspete, 3-4 cartofi, 1-2 cepe, 100 ml ulei, 1 lingură boia dulce, 1 linguriţă coriandru, 1 linguriţă făină, sare, piper.

 

Mod de preparare: Ciupercile tăiate sferturi se pun la călit împreună cu ceapa tocată mărunt şi cu uleiul. Când şi-au lăsat zeama, se adaugă făina şi 2-3 căni cu apă. Se pun apoi cartofii tăiaţi cubuleţe, coriandrul şi boiaua. Se lasă la fiert până se înmoaie cartofii şi mai scade zeama. Se potriveşte de sare şi piper. Se poate servi cu cârnaţi la grătar sau cu mămăliguţă.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Crochete crocante de pui

 

Ingrediente: piept de pui dezosat ? 100 grame: pesmet 100 grame; un ou; fulgi de porumb; faina 20 grame; sare si piper dupa gust;

Mod de preparare: Pieptul de pui se spala, se taie fa­sii cat degetul de mari, fiecare felie se tavaleste prin faina, apoi prin oul batut si amestecat cu sare si piper, dupa care se preseaza usor cu fulgii de porumb zdrobiti usor. Se prajeste in ulei proaspat, incins.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mancare de ardei copţi

 

Ingrediente: piept de pui, ardei gras, ardei capia roşu, ceapă roşie, roşii, 1 lingură ulei, sare, piper, pătrunjel, ghimbir ras.

Mod de preparare:

Tăiaţi pieptul de pui cubuleţe, presăraţi cu sare şi piper şi lăsaţi la rece până pregătiţi legumele. Coaceţi ardeii pe foc iute. Presăraţi-i cu sare grunjoasă, acoperiţi vasul şi lăsaţi să se răcească, apoi curăţaţi-i de coajă şi seminţe şi tăiaţi-i fâşii.

Puneţi carnea pe foc cu o lingură de ulei şi prăjiţi-o până îşi schimbă culoarea. Adăugaţi ceapa tăiată peştişori şi căliţi până ce devine aurie.

Adăugaţi roşiile tăiate şi fierbeţi până acestea formează un sos. Puneţi ardeii şi sucul pe care şi l-au lăsat.

Potriviţi de sare, piper şi, dacă vă place, puneţi ghimbir ras. Lăsaţi pe foc mic până scade puţin sosul format de legume.

Menţiuni:

Se poate face cu orice fel de carne sau fără. Mâncarea este mai bună dacă folosiţi mai multe feluri de ardei: gras, capia, gogoşar. Când tăiaţi ardeii, aveţi grijă să-i gustaţi, ca să nu fie iuţi. Se poate prepara şi iarna cu ardei copţi congelaţi. Se poate mânca rece sau caldă, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.

Edited by Narcisa

Share this post


Link to post
Share on other sites
Narcisa vad ca a ramas cam singurica pe aici ! Dar am gasit retete faine pe aici . Sper sa mai continuati .

 

Ii vezi ce rai sunt...m-au trecut numai pe mine la cratita :cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu as pune retete, dar in general le prepar din ochi...nu prea stiu sa dau cantitati exacte. :rolleyes: Nu as vrea sa ma injure careva.

Edited by malitzia

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eu as pune retete, dar in general le prepar din ochi...nu prea stiu sa dau cantitati exacte. :rolleyes: Nu as vrea sa ma injure careva.

daca tu garantezi ca iese bun si din ochi atunci te credem .... promit sa nu te injur !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mancare de vinete( turceasca)

:mousquetaire: Narcisa,

azi atac reteta asta .Pare grozava!

Am o nedumerire numai .

Carnea tocata se inabusa in ulei cu ceapa si rosiile sau separat si se amesteca dupa? :wish_upon_a_star:

Share this post


Link to post
Share on other sites
:mousquetaire: Narcisa,

azi atac reteta asta .Pare grozava!

Am o nedumerire numai .

Carnea tocata se inabusa in ulei cu ceapa si rosiile sau separat si se amesteca dupa? :wish_upon_a_star:

 

Constantin , separat si se amesteca dupa. Lasi intai ceapa sa se caleasca putin, apoi pui rosiile peste ea, nu le pune impreuna de la inceput. Carnea inabusita separat, in putin ulei. Apoi se amesteca cele doua compozitii. Bafta si pofta buna! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aluat pentru Pizza

 

500 ml lapte, 2 linguri ulei, 8 linguri cu varf de faina, sare, 3 oua. Se amesteca totul cu mixerul. Aluatul va fi subtire, ca cel pentru clatite. Se unge tava cu ulei si se tapeteaza cu faina, se toarna aluatul , dupa care se adauga ingredientele pentru pizza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aluat pentru Pizza

 

500 ml lapte, 2 linguri ulei, 8 linguri cu varf de faina, sare, 3 oua. Se amesteca totul cu mixerul. Aluatul va fi subtire, ca cel pentru clatite. Se unge tava cu ulei si se tapeteaza cu faina, se toarna aluatul , dupa care se adauga ingredientele pentru pizza.

Hm, asa nu am incercat niciodata, caci din cate bag de seama e cam fluid nu e din ala de-l intinzi cu "suicitorul". E suficient pentru o tava mare de aragaz?

Edited by samsara

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da . Exact in tava de aragaz am facut si eu . Desi mi s-a parut destul de fluid , a iesit foarte bine.

No mersi frumos pentru reteta, de cand caut una sa-mi iasa blatul a ca in pizzerie :flowers: POate am sa incerc cat de curand si iti zic rezultatul

Share this post


Link to post
Share on other sites
Si eu am incercat multe, dar parca erau paine. Asta e moale ca o clatita. Mie mi-a placut cum a iesit. Incearca si vezi si tu daca iti place.

deci sa inteleg si eu ca omul . faci compozitia de blat ca mai sus o torni in tava si adaugi salam , masline , cascaval ... dupa care se pune la cuptor ? pai tot ce adaugi acolo nu intra in blat ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
deci sa inteleg si eu ca omul . faci compozitia de blat ca mai sus o torni in tava si adaugi salam , masline , cascaval ... dupa care se pune la cuptor ? pai tot ce adaugi acolo nu intra in blat ?

Vreau sa fac astazi pizza si cam aceeasi intrebare o am si eu. Pun blatul mai intai sa se rumeneasca la cuptor si de abia apoi pun celelalte ingrediente? Sau le pun din prima? Cam cat trebuie sa stea la cuptor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aluat pentru Pizza

 

500 ml lapte, 2 linguri ulei, 12 linguri cu varf de faina, sare, 3 oua. Se amesteca totul cu mixerul. Aluatul va fi subtire, ca cel pentru clatite. Se unge tava cu ulei si se tapeteaza cu faina, se toarna aluatul , se baga putin la cuptor pana se intareste; apoi il scoateti, adaugati ingredientele pentru pizza si apoi bagati tot la cuptor.

 

Am modificat un pic reteta si se pare ca a iesit mai bine decat varianta originala.

post-172-1223642407_thumb.jpgpost-172-1223642423_thumb.jpgpost-172-1223642437_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vreau sa fac astazi pizza si cam aceeasi intrebare o am si eu. Pun blatul mai intai sa se rumeneasca la cuptor si de abia apoi pun celelalte ingrediente? Sau le pun din prima? Cam cat trebuie sa stea la cuptor?

Blatul se baga in cuptor odata cu celelalte ingrediente . Este foarte important ca (,) cuptorul sa fie foarte bine preincalzit , astfel incat pizza sa fie gata in cel mult 7-8 minute .Oricum , o verifici inainte de a o scoate .Asta , bineinteles , daca folosesti reteta clasica de blat : apa , faina , drojdie si , eventual , foarte putin zahar .

Bafta !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chec aperitiv cu ciuperci

 

Ai nevoie de : 250 g ciuperci, 2 cepe, 2 linguri ulei, 200 g cascaval, 3 oua, 1 lingura faina, 2 legaturi verdeata, sare, piper, 1 lingura unt si 1 lingura pesmet pentru tava. Eu mai pun si gogosari. De fapt fiecare poate pune ceea ce ii place.

Cum procedezi:Cureti si speli ciupercile si ceapa. Tai ciupercile in felii si ceapa marunt. Le calesti impreuna in ulei, apoi stingi focul si le lasi sa se raceasca. Razi cascavalul si il amesteci cu 2 oua batute (eu aici am pus mai multe oua ca sa iasa mai mult ), verdeata tocata fin, faina si ciupercile. Potrivesti de sare si piper si torni compozitia intr-o tava de cozonac unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Bati oual ramas cu putina sare, il torni deasupra si dai checul la cuptor pentru 25 de minute. Il lasi sa se mai racoreasca in tava, apoi il tai felii.

 

Chec aperitiv cu ardei si masline

 

Pentru aluat ai nevoie de : 10 oua, 1 lingura rasa de zahar, zeama de la o lamaie, 20 linguri faina, 1 plic praf de copt, sare si piper dupa gust, 1 lingura unt pentru uns tava.

 

Pentru umplutura ai nevoie de : 30 masline negre si verzi, 3 ardei proaspeti sau din congelator, de preferinta de culori diferite (rosu, verde, galben), 200 g cascaval, 200 g muschi file afumat, 2 cepe.

 

Cum procedezi: Bati albusurile cu zeama de lamaie si zaharul. Galbenusurile le freci bine pana devin cremoase. Amesteci putin cate putin cu albusurile, apoi cu faina, sarea, piperul si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Ungi 2 tavi de chec cu unt, le tapetezi cu faina si torni aluatul si prresari deasupra ingredientele pentru umplutura, taiate cubulete. Amesteci cu o furculita ca sa se omogenizeze. Dai la copt in cuptorul preincalzit, timp de 40 minute, la foc potrivit.

 

 

Eu azi l-am facut pe cel cu ciuperci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paste cu ciuperci in sos de smantana (nu-i reteta proprie, am luat-o de pe un site )

 

Timp de preparare:

(complexitate redusa)

 

Ingrediente:

500 gr ciuperci pleurotus sau champignions

400 gr taietei lati

2 fire ceapa verde

4-5 catei de usturoi

200 gr smantana

200 gr lapte

1 lingura amidon sau faina de grau

sare, piper, ulei de masline

 

Mod de preparare:

Se fierb pastele conform instructiunilor de pe punga.

Ceapa si usturoiul se taie marunt si se calesc in 2 linguri ulei de masline. Ciupercile se spala, se taie fasii si se pun in tigaie peste ceapa si usturoi. Se lasa sa se caleasca bine pana scade apa lasata, se sareaza.Separat se amesteca amidonul cu smantana si laptele si se adauga la ciuperci. Se mai lasa cateva minute la foc mic, amestecand mereu.

Pastele se scurg de apa si se servesc cu sosul de ciuperci. Deasupra se presara branza ( de preferat parmezan).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Friptura picanta , de porc, cu legume

 

Ingrediente: 500 g cotlet de porc fără os, o pungă de legume chinezeşti, sos de peşte, sos chili, 3 căţei de usturoi, o linguriţă de ghimbir măcinat, amidon.

Mod de preparare: Se încinge bine uleiul şi se pun în el cei trei căţei de usturoi tăiaţi bucăţele. Rolul lor este de a aromatiza uleiul, deci după ce se rumenesc puţin se scot. Se taie carnea de porc fâşiuţe, care se dau prin amidon şi se rumenesc pe toate părţile. Când prind o crustă aurie, se scot din tigaie şi se ţin la cald. Între timp, se călesc legumele cu 3-4 linguri de sos chili şi o linguriţă de ghimbir. Când sunt gata, se pune peste ele carnea de porc şi se amestecă bine. Se poate servi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...