Jump to content
Vesperala Forum

Atunci vs acum


Aprig

Recommended Posts

  • Replies 376
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Hai să mai vorbim puţin de lege, că si aşa justiţia e în găleată.

 

Atunci: mandatul de arestare îl dădea procurorul. Miliţia îl aresta pe individ, pregătea dosarul, apoi prezenta cazul procurorului, care îl aproba sau îl respingea, cu care ocazie îndeplinea şi rolul de reprezentant al acuzatului. Apoi urma procesul şi puşcaria.

 

Acum: mandatul de arestare îl dă judecătorul, politia îl arestează pe individ, avocatul individului îl apără, apoi alt judecător în pune în libertate, apoi procesul se tăragănează pînă la Sfîntul Aşteaptă. Cu excepţia cazului în care acuzatul e un neica nimeni, caz în care toţi judecatorii se înghesuie sa-l înfunde cît mai rău. Mai ales dacă e rost de apărut pe sticlă. Dacă acuzatul e şi asistentă la Maternitatea Giuleşti, nici nu mai e nevoie de proces.

 

Nici nu reuşesc sa-mi dau seama care sistem e mai prost (că mai bun nu e niciunul).

 

Ce ar trebui să adaug, mandatul de perchezitie îl dădea tot procurorul (era un tip foarte ocupat, după cum se vede), iar cînd miliţia era în impas aresta preventiv toţi vecinii bănuitului (24 de ore, legea era lege) si le perchezitiona locuinţele, poate ieşea ceva.

Link to comment
Share on other sites

:rade: :rade: :rade:

 

Catalin, Mithras e de-al d-lui Basescu, sustinator constant si infocat, membru pdl de la infiintarea partidului, sa-l vezi cum o ia din poarta-n poarta cu troacele portocalii si ce mai da din gura, mai dihai ca o petitoare!

Mda ... d*cu m-a pus sa zugravesc peretii uni . Promit ca data viitoare ii fac cu modele . Cam multa monotonie ...

Narcisa , ce sa zic ? Sper ca atunci cand discuta cu electoratul schimba un pic retorica . Nu de alta , dar

s-ar putea sa nu fie cea mai buna tactica . O fi reusit el nea Spirache din Titanic vals cu psihologia inversa ,

dar aia era fictiune pura .

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Revenind la subiectul nostru , n-ar fi rau daca am face niste raportul dintre puterea de cumparare de atunci si cea de acum .

In 89 salariul brut era un pic peste 3000 de lei , acum este de 18000 si ceva .

O dacie era peste 70000 , cel mai ieftin logan vreo 6000 de euro , aprox 25000 lei .

In 89 iti luai dacie cu 23 de salarii , acum ti-o iei cu 14 . Acum , sper sa nu isc vreo discutie de genul Dacia era mai buna decat Loganul .

O pereche de blugi era 1500-2000 de lei .Cam tot atat costau si adidasii , si nu ma refer la penibilitatile alea din comert ...

Deci cu un salariu iti luai cel mult doua perechi , si asta daca aveai de unde , pentru ca nu se gaseau pe toate drumurile .

Acum costa 150-300 lei si ii gasesti cam peste tot , iar dintr-un salariu iti poti lua intre 6 si 12 perechi .

Tv color : inainte - vreo 12-14000 , adica munceai vreo 4-7 luni pentru el , acum iti iei vreo cateva dintr-un salariu .

Nici macar painea nu era mai ieftina : 4.75 - pe vremuri ( cum bine ma corecta Aprig ) , vreo 1.5 acum . Rezultatul este de 630 la 1200 .

O bicicleta mai buna sarea de 2000 de lei .Una comparabila calitativ costa acum maxim 3-400 de lei ...

Nici cu utilitatile nu cred ca stateam mai bine decat acum , desi umbla mitul ca erau aproape gratis . Poate erau un pic mai ieftine , dar unele le plateam degeaba , iar la altele ne obligau ei sa facem economie . Plus ca la bloc majoritatea populatiei nu era proprietara , deci platea chirie statului . Si apropos de apartamente , puteai sa le si cumperi daca iti dadea mana .Nu costau decat vreo 150-200.000 .

Cred ca sunt foarte putine produse care sa aiba un raport invers .

Sa nu uit de mitul ala cu toata lumea isi permitea sa mearga la mare . Zau ? ! Asta cred ca au lansat-o aia care n-au calcat pe acolo ..

Pai fratilor , cred ca acum litoralul nostru este de vreo zece ori mai aglomerat decat atunci . Si nu-i pun la socoteala pe aia , din ce in ce mai multi , care-si fac concediile pe afara .

 

 

Va urma . Sau nu ...

Si n-ar fi rau ca partizanii ideii de rai comunist sa aduca si ceva argumente palpabile , eventual cifre , nu doar mituri rasuflate . Tot aud ca era mai bine , ca pensionarii nu mureau de foame si de frig . Mie asta imi suna a autism . Aveti un pic de curiozitate sa cautati pe net cam cat era pensia medie in Romania pe vremea aia ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tv color : inainte - vreo 12-14000 , adica munceai vreo 4-7 luni pentru el , acum iti iei vreo cateva dintr-un salariu .

tehnologia nouă e scumpă şi pe parcurs se ieftineşte

:pardon: exemplu: acum laptopurile sunt scumpe şi peste 10 ani vor fi ieftine; nicio minune a vreunui apostol, aici

Link to comment
Share on other sites

Si n-ar fi rau ca partizanii ideii de rai comunist sa aduca si ceva argumente palpabile

Mie asta imi suna a autism .

 

Adica, ce sa fac eu acum, in loc sa pun muraturi tu vrei sa m-apuc de demonstrat axiome??! :rules:

 

Cat despre autism, personal nu mi-ar fi stricat un anume procent, as fi trait fericita in lumea mea de dincolo de vorbe , iar diminuarea perceperii si procesarii informatiilor de orice natura si calitate poate m-ar fi ajutat sa trec mai usor peste obstacole. Suntem mai intelepti decat ei, dar mai fericiti s-ar putea sa nu fim. :gdream:

 

tehnologia nouă e scumpă şi pe parcurs se ieftineşte

:pardon: exemplu: acum laptopurile sunt scumpe şi peste 10 ani vor fi ieftine; nicio minune a vreunui apostol, aici

 

S-a ieftinit si painea, ca e de-o juma' de metru dar, daca strangi putin de ea, incape intr-un pumn , atat e de "aerisita". Atunci , painea se facea doar din faina, sare, apa si drojdie, acum -traiasca aditivii cu alaiul lor de boli, sunt ieftini si aduc foloase cu ghiotura "oamenilor de afaceri" . Valabil pentru orice aliment aflat acum din belsug pe rafturi. Ieftin, dar periculos.

 

Cat despre masini, aici n-am ce zice, imi place politica asta, cate doua-trei masini/familie, e grozav! :cheer: Trebuie doar sa importam oxigenul. :sadwalk:

Link to comment
Share on other sites

O maşină de făcut pîine costă sub 200 de lei, pui în ea făină, sare, zahăr, drojdie, pătrunjel, apă, susan, usturoi, unt, lapte, mălai, cacao, sau orice altceva din care poate să iasă o pîine, mai deosebită sau nu, apeşi pe un buton şi aştepţi 2 ore. Sau 3, nu mai ţin minte. Face tot, inclusiv frămîntat, crescut, copt. În felul ăsta se poate obţine pîine fără aditivi (cu condiţia sa nu pui aditivi). E programabilă, se poate lăsa peste noapte, poţi sa-i zici să porneasca mai tîrziu şi găseşti pîinea proaspăta şi caldă dimineaţa. Dacă o vrei gata făcută, moale şi pufoasă, se poate cumpăra, şi da, conţine te miri ce. Probabil praf de pufoşit.

 

În comparaţie cu "atunci" e parfum. Atunci erau 3 centre de pîine în cartier, dar pîine avea maxim unul, niciodată acelaşi, sau niciunul, caz în care dădeam o fugă în cartierele învecinate, iar dacă nu găseam nici acolo aveau aproape tot timpul la fabrică (numai că era coada mai mare, de 2-3 ore sau cam aşa). Iar cînd nu găseai pîine de 4,75 te mulţumeai cu aia acră de 3,50. Şi nu am vazut niciodată un centru de pîine fără coadă (cu excepţia cazurilor în care nu aveau pîine, deşi uneori era coadă si aşa).

Link to comment
Share on other sites

tehnologia nouă e scumpă şi pe parcurs se ieftineşte

:pardon: exemplu: acum laptopurile sunt scumpe şi peste 10 ani vor fi ieftine; nicio minune a vreunui apostol, aici

Ai dreptate , dar vreau sa fac 2 precizari :

1.Tehnologia era noua la noi , in occident era banala incă din anii 60

2.Pretul unui Telecolor era cel putin dublu ( in dolari ) fata de omologul lui din vest , mult mai modern .

 

Cat despre masini, aici n-am ce zice, imi place politica asta, cate doua-trei masini/familie, e grozav! :cheer: Trebuie doar sa importam oxigenul. :sadwalk:

N-am zis că dau pe spate de bucurie că sunt prea multe masini in trafic , dar si in parcari . Am vrut doar sa evidentiez faptul ca mult mai multa lume isi permite acum masina , asta si datorita cresterii puterii de cumparare .

Link to comment
Share on other sites

mult mai multa lume isi permite acum masina , asta si datorita cresterii puterii de cumparare .

 

Isi permiteau destui si atunci, dar trebuia sa astepti mai mult , intrucat nu se prea recurgea la import, se cumparau cele din tara. In acest fel se dadea de lucru multor oameni.

 

Link to comment
Share on other sites

Şi tot în acelasi fel, oamenii care le produceau erau plătiti în chibrituri, pentru că leul nu avea valoare în exterior (de altfel, şi motivul pentru care nu se importau multe masini). Şi tot în felul ăsta, oamenii ăia carora li se dădea de lucru se plimbau cu trusa de scule şi stateau zile întregi la coadă la benzina raţionalizată, şi luau 25 de litri dacă aveau noroc.

 

Aici am avut noroc, în sensul ca în Bucureşti benzina nu era raţionalizată, tot ce trebuia era să aşezi masina la coadă cu vreo 3 zile înainte.

Link to comment
Share on other sites

Ia uitati-va la melcul asta, cum nu pot deloc sa scap de el, :scream: se tine ca scaiul de oaie! Sefule, te cramponezi de ultimii ani, eu am impresia ca , daca te uiti cu atentie si faci o analiza pe text(e), Basescu incepe sa-l depaseasca pe defunctul Ceausescu ca stil dictatorial de conducere, numai fizic nu prea aduce, ca e chel...Oricum, daca nu ne-mprumutam pe urmatorii 200 de ani, nici acum nu ne-ar fi fost mai moale.

Link to comment
Share on other sites

Şi uite aşa ajungem la Băsescu :)

 

Cam cîţi ani înseamnă "ultimii ani"? Toată nenorocirea din acei "ultimi ani" este efectul direct al anilor anteriori. Anii respectivi nu ar fi avut cum să fie altfel, pentru că aşa e sistemul. Marele boom din anii '70 a fost realizat tot cu finanţare externă. Nici atunci nu se producea nimic, investiţiile în tehnologie şi industrie au fost ajutor extern. Dacă nu s-ar fi încăpăţînat să plăteasca datoriile ar fi ajuns în aceeaşi situaţie cam 10 ani mai tîrziu, ar fi putut doar să amîne inevitabilul. Cu excepţia cazului în care făcea noi datorii. Asta încă este valabil, din păcate, pentru că nici acum România nu produce mare lucru. Oricum, economia planificată este dovedit falimentară, mai ales gogoriţa cu depăşirea planului. Cu ce te încălzeşte că ai depăşit planul şi ai produs 100 de tractoare în plus dacă nu ai ce face cu ele? Cui le vinzi? Cum recuperezi investiţia?

 

Aşa functionează lumea. Nu poţi fi competitiv dacă eşti cu 50 de ani în urmă (de fapt si 5 ajung în ziua de azi). Pînă recuperezi handicapul, ceilalţi sînt departe, nu stau să te aştepte. Vorbesc la nivel de ţară. Daca alte ţări au un avantaj tehnologic trebuie să le dai ceva în schimb şi să iei tehnologia respectivă. E o tîmpenie să pui cercetătorii să reinventeze aia, timp în care nici ceilalţi nu stau degeaba. Problema e ce le dai în schimb: ceva de care au nevoie şi n-au. Dar e mai uşor să "nu ne vindem ţara", să stăm şi să criticăm. Mai ales să stăm şi să ne uitam la televizor, să vedem cum Sergiu Nicolaescu reuşeşte să inventeze un aliaj din care să-şi repare elicea la vapor, o mare realizare, pentru că n-a mai trebuit să o cumpărăm din străinătate. Timp în care ăia şi-au facut alt vapor, mai avansat, al nostru e bun doar de fiare vechi, după cum s-a şi văzut mai tîrziu.

 

PS. Tre' să mai fac 2 posturi să ating limita de 10. Cam greu :(

Link to comment
Share on other sites

:rolleyes: cred că poţi cere dispensă de la Narcisa, aşa au fost de lungi ultimele încât însumează cât ai scris în ultima jumătate de an :lol:

 

 

oamenii nu au nevoie de date concrete, le ajung amintirile. părerea lor e formată în raport cu asta. şi cum de obicei avem tendinţa de a uita ce a fost rău, tot ce a trecut ne pare mai bun, mai ales pentru că eram mai tineri, mai sănătoşi şi treceam mai uşor prin greutăţi...

Link to comment
Share on other sites

Aprig, zici ca toată nenorocirea din acei "ultimi ani" este efectul direct al anilor anteriori. Dar nenorocirea de acum, al cui efect sa fie? Vorbim , totusi, despre 20 de ani de LIBERTATE...

 

 

le ajung amintirile. părerea lor e formată în raport cu asta.

 

Sa zicem. Dar, acum, cat de fericiti sunt tinerii( cei care au mai ramas in tara) , cat de optimisti? Uitati-va in jur, ce vedeti?

 

Dispensa nu dau, melcu' nu m-a convins, daca pune condeiul in cui inseamna ca l-am biruit si ma sui singura pe podium, imi cumpar si flori, n-astept sa ma declarati voi invingatoare! :yahoo:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ăăă, greaua moştenire? :)

 

Comunismul a fost ca un tăvălug, a distrus mentalităţile, respectul, sistemul de valori, a debusolat populaţia. Există o inerţie care trebuie învinsa, şi e mare. Prea mulţi aşteaptă să le pice totul din cer fără să facă nimic. Prea puţini au spirit de investitor, ca să zic aşa. Pe undeva e normal, dar cît timp mulţi nu ştiu să-si preţuiască munca mai bine n-o să fie. Ori au pretenţii exagerate, ori cară cu cîrca pentru o votcă. În condiţiile astea piaţa nu se poate autoregla.

 

Iar cei 20 de ani de libertate au fost ani de libertate prost înţeleasă. Mai buni decît anii anteriori, dar mai răi decît ar fi putut să fie. La noi libertatea înseamnă că fiecare face ce vrea, nu există consecinţe. Nu e chiar aşa :)

Link to comment
Share on other sites

Comunismul a fost ca un tăvălug, a distrus mentalităţile, respectul, sistemul de valori, a debusolat populaţia.

 

Si acum, toate acestea exista? :huh: Sau niscaiva germeni , ceva? Mentalitatile de-acum sunt ele nobile, respectul pentru oameni se manifesta plenar, sistemul de valori actual este corect, populatia nu mai este debusolata, bulversata?!!

Ce-i drept, nepoate, de ieri n-am mai iesit din casa, s-o mai fi schimbat cate ceva...

Link to comment
Share on other sites

Păi asta am zis şi eu. Nu s-au schimbat. Asta e rămăşiţa comunismului care încă persistă, şi motivul pentru care nici acum nu e bine. Probabil generatiile noastre trebuie să se stinga pînă o să capete concepţii noi ăştia care sînt acum copii. Populatia e tare greu de "rebusolat". I-ai văzut pe ăia cînd cu inundaţiile, armata făcea digul iar ei stătea în cîrciumă în cizme de cauciuc. Ce poţi să le ceri? Toţi privesc proprietatea publică ca pe a nimănui. Şi gîndeşte-te ca probabil ei sînt majoritatea, nu noi.

Link to comment
Share on other sites

Asta e rămăşiţa comunismului care încă persistă, /şi motivul pentru care nici acum nu e bine./ Probabil generatiile noastre trebuie să se stinga pînă o să capete concepţii noi ăştia care sînt acum copii. / Populatia e tare greu de "rebusolat". I-ai văzut pe ăia cînd cu inundaţiile, armata făcea digul iar ei stătea în cîrciumă în cizme de cauciuc. Ce poţi să le ceri? / Toţi privesc proprietatea publică ca pe a nimănui. Şi gîndeşte-te ca probabil ei sînt majoritatea, nu noi.

 

Dupa 20 de ani? /

Venisi la "greaua mostenire". Acesta e motivul?/!! Nu ceea ce am "exportat" dupa? Nu coruptia, haosul legislativ, prostia, avarismul? /

N-o sa capete altfel de conceptii, ca se transmit eraditar, in limba neaosa, romaneasca. /

 

Erau comunisti? Nu, fratioare, omenia e incolora si nu tine de niciun regim politic./

 

In veci va fi asa, in Romania. Minoritatea de care vorbesti, in caz ca exista, va fi asimilata de majoritate. Uita-te la tinerii din politica si spune-mi daca si cat se deosebesc de cei varstnici, in gand si fapte.

 

Link to comment
Share on other sites

Avand in vedere ca Narcisa nu mai are cu cine polemiza si ca cei doi combatanti falnici ca bradul n-au mai depus intre timp nicio proba in favoarea lor, respectiv inscrisuri, inregistrari, fotografii, depozitii martori , castigatorul de drept este ATUNCI. :yahoo:

In

 

Doar in visele tale ... :)

Dar nici Fidel Castro nu mai crede in vise de genul asta . A ramas doar progenitura lui Kim Ir Sen sa-ti duca crezul mai departe .

Link to comment
Share on other sites

Avand in vedere ca Narcisa nu mai are cu cine polemiza si ca cei doi combatanti falnici ca bradul n-au mai depus intre timp nicio proba in favoarea lor, respectiv inscrisuri, inregistrari, fotografii, depozitii martori , castigatorul de drept este ATUNCI. :yahoo:

A ramas sa-ti dau un răspuns la asta, dar e ceva mai lung şi n-am timp.

 

Ideea e că de-asta am pus "greaua moştenire" între ghilimele, e un termen uzat şi amuzant. Numai că m-ai înţeles greşit. După cum reiese din post, nu mă refeream la moştenirea economică, ci la distrugerea mentalităţilor unui popor. Asta nu e ceva care se poate rezolva în 20 de ani, mai degrabă în 50. Poate. Cu puţin noroc. Corupţia, haosul legislativ, hoţia sînt etape fireşti pentru procesul ăsta. Vezi situaţia Franţei acum 150 de ani, poate mai mult, 170, seamănă leit (cu diferenţa că la ei pica guvernul mai des). Vezi România acum 70 de ani, tot pe-aici era, cu diferenţa că în ăştia 70 de ani în loc să avansăm am fost ţinuţi în loc, ba chiar traşi înapoi, de ghici cine? De ATUNCI-ul ăla care a cîştigat. Chiar a cîştigat, în sensul că ne bîntuie.

 

Şi nu totul se transmite ereditar. Un nepot o să descopere că poate face bani iarna dacă dă zăpada vecinilor care n-au timp, sau sînt bătrîni si obosiţi. Nu e ceva nemaivăzut, sau original. E doar ceva diferit de statul degeaba sau jucatul cu bulgări toată ziua. Procesul începe cu schimbări mici.

 

Tinerii din politică nu sînt chiar aşa de tineri, şi sînt uşor coruptibili, au de la cine învăţa; dar le merge pentru că "electoratul" e surd, orb, nepăsător şi usor de cumpărat. Adică ieftin. Aşteptările mele cele mai optimiste sînt de la tinerii care n-au încă drept de vot. Nici în ţările calde guvernul nu face totul pentru oameni, ăsta e un mit, dar ameninţările sînt mai reale, aşa că păstrează măcar iluzia; nu-i poţi face pe toţi fericiti, dar poţi încerca să-i faci pe cei mai mulţi. La noi e practic imposibil să-ţi pierzi scaunul după ce ai fost ales, dar şi asta o să se schimbe mai devreme sau mai tîrziu. Cît timp le merge n-ai să vezi nicun fel de schimbare, şi ramînem condamnaţi la alegerea răului cel mai mic. Iar ca asta să meargă, cea mai mare datorie a noastră e să le băgăm în cap ăstora mici că Ceauşescu a fost rău, şi că înainte NU a fost mai bine. Altfel riscăm să o luăm de la capăt.

 

Motiv pentru care o să mai scriu din cînd în cînd ce-mi amintesc eu că a fost rău. Cînd am timp. Şi iar şi iar.

 

Sper că am fost un pic mai clar de data asta.

 

(Nu-i aşa că sînt idealist? :) )

Dupa 20 de ani? /

Venisi la "greaua mostenire". Acesta e motivul?/!! Nu ceea ce am "exportat" dupa? Nu coruptia, haosul legislativ, prostia, avarismul? /

N-o sa capete altfel de conceptii, ca se transmit eraditar, in limba neaosa, romaneasca. /

 

Erau comunisti? Nu, fratioare, omenia e incolora si nu tine de niciun regim politic./

 

In veci va fi asa, in Romania. Minoritatea de care vorbesti, in caz ca exista, va fi asimilata de majoritate. Uita-te la tinerii din politica si spune-mi daca si cat se deosebesc de cei varstnici, in gand si fapte.

 

Link to comment
Share on other sites

Catalin, ti se pare ca acum tara asta este condusa de cineva? Si daca da, ti se pare condusa bine, performant? Toti oamenii astia care ies in strada nu mai pot de bine?

Sunt ei o "cantitate " atat de nesemnificativa , de neglijabila, nu sunt un etalon al disperarii majoritatii?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...