Jump to content
Vesperala Forum

Reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei


Eonica

Recommended Posts

Guvernul urmeaza sa isi angajeze raspunderea in fata Parlamentului pentru reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii noastre in opt judete. S-ar schimba multe, ar veni multi bani la buget, ar schimba legile electorale. Dar pana sa ne gandim cum va fi si ce va fi, eu ma intreb daca se va intampla asta. UDMR-ul nu prea e de acord cu varianta asta. Au ei alta cu 16 judete.

Toate ar trebui sa se intample foarte repede caci la anu' sunt alegerile. Sa fie o furtuna intr-un pahar cu apa sau chiar vor realiza lucrul asta intr-un timp foarte scurt?

Link to comment
Share on other sites

Ideea e bună, dar nu-mi dau seama cum vor să reuşească asta. Cred că deşi prin afirmaţii niciun partid nu se opune fundamental, în realitate toţi sînt împotrivă, au prea mult de pierdut. Chestia asta nu ar trece niciodată de un vot în parlament, asumarea răspunderii e singura cale. Poate ăsta e şi motivul pentru care a rămas Boc, pionul de sacrificiu :)

 

Pe UDMR îi doare-n dos cîte judeţe va avea România, problema lor e că vor alea 3 judeţe împreună, de-asta au împărţit totul la jumate. Cu 8 judeţe în loc de 16 le mai bagă pe gît încă 3, probabil nu le convine asta. Dar ar trebui să fie realişti, mai mult de atît nu au cum să obţină.

 

Apropo, ce părere ai de judeţul Moldova de Sud, cu capitala la Constanţa? :lol:

Link to comment
Share on other sites

Mda. Nu prea ma pricep la chestii din astea. Asa ca as vrea sa-mi explice cineva ce mama lu' Stefan cel Mare inseamna "asumarea raspunderii". Eu cred ca e o practica nedemocratica. WTF? Adica vine Boc in fata Parlamentului si zice: "Ba, dati-va-ncolo. Ne doare undeva de voi, va sarim. Nu ne intereseaza ce credeti voi". Parlamentul fiind, de fapt, ales de popor, iar Guvernul fiind numit de o persoana. Nu fac si ei macar un referendum? Mie asa mi se pare normal. Dar poate ca sunt prea idealist...Ce tara...

Link to comment
Share on other sites

Pe mine mă miră cât de simplu se poate schimba o organizare administrativ-teritorială cu o lege asumată! Apoi dacă toate guvernele ce-or veni şi-or asuma alte judeţe? o să schimbăm judeţele la fiecare 4 ani?

 

Pfff... nu pricep. Dar seamănă cu bacalaureatul pe care îl tot schimbă toţi miniştrii de 20 de ani încoace...

Link to comment
Share on other sites

Una din modificările propuse de Băsescu pentru constituţie este limitarea asumării răspunderii guvernului la o singură dată pe sesiune parlamentară, şi atunci pentru o singură lege. Dar probabil nu ai auzit asta la televiziunea de partid şi de stat, fiindcă proiectul USL e mai bun.

 

Asumarea răspunderii înseamnă că guvernul trece o lege sărind peste dezbaterile interminabile din parlament, şi sărind peste votul parlamentului, în ideea că el (guvernul) are sprijinul parlamentului pentru a face asta. Parlamentul îşi poate retrage sprijinul votînd o moţiune de cenzură, caz în care legea pică şi guvernul pică şi el.

Link to comment
Share on other sites

Am auzit, am auzit, dar poate să îşi asume răspunderea pentru re-aşezarea judeţelor de vreo 8 ori pe mandat, nu? sau mandatul unui guvern nu ţine cât 8 sesiuni parlamentare, măcar teoretic? :pardon: Şi chiar de le-ar da voie o dată pe mandat, oare nu ar fi taman pe revizuirea modificării? :huh: ah: sau nu cumva paote da vreo ordonanţă de urgenţă în locul asumării? hm, stai că limitează şi ordonanţele... auch, dacă declară Boc-ul guvernului următor stare de urgenţă atunci poate da câte ordonanţe vrea pe cap de locuitor sictirit.

 

 

 

Eu discutam aici oricum de legea actuală: acum se permite oricărui guvern să schimbe harta?? Şi asta prin asumări? cred că nu le-a trecut prin cap să o facă până acum; altminteri în loc de hartă a României elevii ar putea folosi cu succes un caleidoscop.

 

pfff, ca să îl citez pe Asimetric.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Desi pare apa de ploaie aruncata sa ne scaldam timpul si mintea undeva este un sambure de adevar si aceasta schimbare a judetelor prin extindere este inevitabila, pana la aplicare forma o sa fie poate schimbata.

 

Motivatia ori care este ea este stupida, nu vad decat dezavantaje, iar trebuie sa-mi ia niste cretini bani si timp pentru schimbarea actelor de la cartea de identitate permise si actele locuintei, masina si contractele cu furnizorii de servicii se vor schimba, hotarari judecatoresti, plimbari si harababura !

 

Ca la noi la nimeni si am impresia ca astia fac intentionat numai s-o dam in bara, nu stiu de ce dar traiesc cu teama ca cineva sufla etnobotanice arse prin cladirea parlamentului, e ceva putred in aerul asta, particule de cocaina ori heroina in aerul unora...

 

Hartile GPS trebuiesc modificate, harta google map a intregii tari trebuie refacuta,

 

Si eu vreau sa se aleaga prafu de tot exact cum spune Badea, romanii acum s-o traga pana se vor duce, ce-au votat aia primesc, poate dincolo de cenusa care-i acopera se vor ridica sa spuna Nu cand li se vor pune rahat pe tava si sa nu mai ia totul de papa bun.

Nu, nu se elimina nici-un baron local, doar aia mici fraieri din alte partide decat din cel de la putere, o sa fie ierarhie mai rau decat acum, cei din sate or sa plateasca ca fraierii impozite si taxe de orase mari, cineva acolo sus o sa manuiasca si mai multi bani.

 

Reorganizarea are si apa ei de ploaie, suna altfel 8 judete si asa multe spitale, poate se vor mai inchide si altele caci numarul lor per judete este prea mare, prea multe scoli pe judet, or sa mai inchida si altele.

Baronul tot baron ramane, exact ca in bancul cu slujnicul si boierul care moare si tot sef ajunge, astfel ca un mic baron o sa fie Baron peste teritoriu si populatie mai extinsa si bani mai multi la "butoane"

 

Si daca un partid castiga majoritatea dintre romani, e mai usor de impartit politc marile judete, dincolo insa vor sa contopeasca saracia unor sate si orase pe care n-au fost in stare s-o eradice asa c-o astupa si-o ratacesc cu alte orase ceva mai bogate prin amestecare.

Astfaltangii iau greu sute de contracte, ce usor o sa le fie cand vor lua un contract pentru un singur nou judet extins !

Toate sa le mearga mai bine unora, ca vezi tu cineva acolo sus al naibii nu are somn ca nu avem judete mari, nu este reorganizata tara in judete cum trebuie, asa a visat cineva, asa doreste, noi oile de jos muritoare curand o sa dam "iarba" pe "maracini"

 

Am auzit, am auzit, dar poate să îşi asume răspunderea pentru re-aşezarea judeţelor .....

Nu mai pot cu asumarea acestea de spalat creierii, toate si le asuma in afara de saracie tarii, in afara de distrugerea unor fabrici si demolarea lor pentru fier, defrisarea padurilor nu si-o asuma.

 

Ce o dau cu asumatul raspunderii ca oricum daca iese prost nu plateste/pateste nimeni nimic, "asumarea raspunderii" a cam devenit o carapace sub care se ascund motivatii si decizii, ciobanul o fi avand ciomagul dar oaia naiva nu stie ca fara ea ciobanul ar putea ramane singur pe camp si sa moara de foame de prost in loc sa stea sa fie mulsa, jefuita legal prin asumare si mutata de colo colo dupa cum se canta la stana.

Edited by Mr.Emanuel
Link to comment
Share on other sites

^ tl; dr.

 

@vesperala: tot ce nu e în constituţie poate fi schimbat de guvern sau de parlament de cîte ori vor ei, în ce direcţie vor ei. Asta cu judeţele e un caz particular. Toate legile se schimbă după cum bate vîntul, şi anume des, deci nimic nou. Pe de altă parte, reorganizarea administrativă nu se schimbă foarte des, faptul că o pot schimba de două ori pe an nu înseamnă că o vor şi schimba. În afară de judeţul Ilfov, care a fost ba on ba off, restul au rămas la fel ca pe vremea împuşcatului, nu poţi spune că a abuzat cineva de chestia asta în ultimii 20+ de ani.

 

Starea de urgenţă o declară preşedintele, nu guvernul. Deci Boc-ul guvernului următor nu poate declara decît că-i curge nasul.

 

@Mr. Emanuel: am citit doar începutul, pînă ai zis Badea, apoi mi-am pierdut interesul. Actele se schimbă doar cînd expiră, ca şi pînă acum (nu m-a pus nimeni să schimb buletinul cînd s-a schimbat numele străzii), şi nu ştiu pe cine deranjează limitele judeţelor pe harta GPS. Drumurile rămîn aceleaşi, localităţile se numesc la fel, sînt în acelaşi loc, dispar cîteva dunguliţe pe hartă. Chestia asta se numeşte nod în papură.

 

Avantajele sînt evidente. În loc să ai 41 de judeţe cu populaţie între 300 şi 700k, eventual cu o reşedinţă de 50k locuitori, fiecare cu prefect şi consiliu judeţean, o să ai 8 judeţe cu populaţia comparabilă cu a Bucureştiului, dacă nu chiar mai mare, ca să dispară tîmpenia asta pe care o predică toţi cum că Bucureştiul ar fi cine ştie ce rai favorizat. Să împartă bugetul în mod oarecum egal, pentru că populaţiile vor fi relativ egale, să nu-ti mai rupi maşina la limita de judeţ; peticeală mai mică. Eu aş fi de părere să mute şi capitala, mi-e egal dacă la Iaşi, Tîrgovişte, Alba Iulia sau alt oraş la alegere, să se ducă toţi să facă mitinguri în faţa guvernului şi tot ce mai vor ei, dar acolo, nu aici, să blocheze traficul mai rău decît e. Le ţin pumnii.

Link to comment
Share on other sites

Avantajele sînt evidente.

Aprig, nu uita ca acest stat este unul extrem de birocratic. Peste tot e plin de institutii, dar totusi, foarte multe acte se rezolva la nivel de judet.

 

E clar ca pe tine nu te afecteaza comasarea judetelor si vezi multe avantaje. Daca in schimb ai fi nevoit sa-ti schimbi actele de proprietate, actele de identitate, ar trebui sa-ti inmatriculezi din nou masina intr-un oras aflat la 200-300km, daca ai locui sa zicem la Blaj si meseria ti-ar fi de asa natura incat ar trebui sa faci saptamanal naveta la Brasov, ai fi nevoit sa-ti trascaresti masina prin 6.023x1026 gropi insirate de-a lungul a 500km (dus-intors) ..... etc, etc, eu cred ca in poveste asta ai vedea mai degraba DEZAVANTAJE.

 

În loc să ai 41 de judeţe cu populaţie între 300 şi 700k, eventual cu o reşedinţă de 50k locuitori, fiecare cu prefect şi consiliu judeţean, o să ai 8 judeţe cu populaţia comparabilă cu a Bucureştiului

Scuza-ma, dar numarul 41 fata de 8 aduce in dificultate doar un copil de maxim 5 ani. Sa fim seriosi. :D:

Link to comment
Share on other sites

Nu vorbeam de numărul în sine, vorbeam de populaţia fiecăruia. În loc să dai Giurgiului ce e al Giurgiului, adică buget de judeţ mic şi sărac, o să fie un singur judeţ Muntenia, care mai cuprinde şi Prahova + Argeş. Mă aşteptam ca toţi stîngiştii, fani haiducie, să fie în extaz, în sfîrşit guvernul ia de la bogaţi şi dă la săraci.

 

Birocraţia ne omoară, adevărat. De asta ar fi bună şi o descentralizare. Exemplul cu schimbatul buletinului nu ştiu cum e. Evidenţa populaţiei nu mai ţine de poliţie, şi s-au deschis mai multe birouri, nu toate în secţii de poliţie, şi-ţi poţi face buletinul la oricare din ele, nu la "ăla de care aparţii". Să fie asta doar în Bucureşti? Mă aşteptam să fie la fel peste tot. Nu e greu să deschidă birouri de-alea prin mai multe oraşe. Iar după ce se rezolvă circuitul şpăgilor în natură, probabil nepoţii noştri o să prindă şi ziua aia în care poţi face toată birocraţia online, şi atunci chiar n-o să mai conteze. E adevărat, PSD-ul va plînge cu lacrimi de sînge, dragii lor funcţionari publici împingători de hîrtii vor fi fost concediaţi. Ce trist :D:

Link to comment
Share on other sites

Nu e vorba nici de stangaci, nici de dreptaci. :)

Este vorba pur si simplu de complicarea vietii de zi cu zi, dupa deviza: ""De ce simplu cand se poate si complicat?""

 

Birocraţia ne omoară, adevărat. De asta ar fi bună şi o descentralizare.

Degeaba se vor inchide institutiile in 5 centre de actuale judete, fiindca cel de-al 6-lea, devenit centru de mega-judet nu este pregatit. Ceea ce Viorica de la ghiseu rezolva singura, acum nu mai poate. Deci va fi nevoie de alte 5 ghisee si mai trebuie si alte 5 Viorici. Nu se reduce aparatul birocratic, ci doar se muta cu cateva sute de km mai departe.

 

Deci mai spune-mi o data cum e cu descentralizarea prin centralizare, ca n-am inteles exact cum te-ai gandit. :pardon:

 

 

... şi-ţi poţi face buletinul la oricare din ele, nu la "ăla de care aparţii". Să fie asta doar în Bucureşti?

Poate ca buletine se mai fac si prin alte orase, dar alte acte nu prea. Si oricum, buletinul se schimba o data la 10 ani, deci hai sa zicem ca asta n-ar fi asa grav. Dar actele mai importante se fac NUMAI in resedintele de judet, ceea ce inseamna ca ideea de a rezolva ceva in cateva ore dispare pentru totdeauna. Cel care trebuie sa faca 5-600km pentru o simpla stampila :doh: pierde automat o zi pe minunatele sosele ale patriei. Ca sa nu mai spun ca poate ajunge spre sfarsitul programului, iar Viorica-arondata ii zice ""veniti maine"".

Link to comment
Share on other sites

Citeşte aici: http://www.ziare.com/sulfina-barbu/deputat...e-raman-1099939

 

Vor să mute toate actele la primării, reşedinţa de judeţ rămîne doar cu dezvoltarea (probabil drumuri judeţene, de-astea). Ideea ar fi să nu se mai ducă fiecare acolo, problemele care ţin de ei le rezolva primarul, deci ăla va fi pe drumuri, nu tu.

Link to comment
Share on other sites

...problemele care ţin de ei le rezolva primarul, deci ăla va fi pe drumuri, nu tu.

Exact! Primarul imi da un certificat de urbanism cu care ma pune pe drumuri dupa avize, si dupa aceea se ocupa el personal de ele, ca sa nu am eu drumuri de facut.

 

...c'mon man! :imao:

 

PS. Am citit ce zice in linkul pus de tine.

Ce sa zic? ... Are si teoria frumusetea ei :)

Insa dupa parerea mea, schema prezentata nu face fata in teren. :hatoff:

Link to comment
Share on other sites

Ok, m-ai prins. De teorie vorbeam. Deocamdată legea e în lucru, se fac mai mult speculaţii. Obiceiul ăstora e să aibă o idee bună, apoi cînd vine vremea s-o pună în practică, vine unu' care toată viaţa lui n-a făcut decît liste cu "acte necesare", dă nişte copy/paste şi gata legea, îţi baţi copiii.

 

Pe de alta parte, propunerea USL e cam aşa: să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica... Anume: totul rămîne cum a fost, inclusiv judeţele, dar se înfiinţează regiuni mai mari care cuprind judeţele mai mici şi au prefect şi consiliu local şi preşedinte. Deci se mai aşterne un strat de birocraţie între judeţe şi guvern. Atîta ştiu ei, săracii. Şi ca să fie totul complet, Senatul o să se ocupe de regiunile astea. Probabil le era să nu dispară o cameră a parlamentului, le dau ceva de făcut ca să pară ocupaţi.

Link to comment
Share on other sites

Deocamdata noi ne batem capul degeaba. Pana una alta, au inceput hora - un pas inainte, au dat de unguri - doi pasi inapoi. Tare-s curioasa cum se vor finaliza negocierile. Ca de obicei oare? Fac ca ei ca sa le iasa pasenta?

Link to comment
Share on other sites

In catunul nostru urmeaza sa se organizeze referendum pe aceasta tema.

Basescu zicea ca un referendum ar avea doar caracter consultativ si ca nu ar avea putere juridica. :hm:

Ba bine ca referendumul prin care a fost pus la loc in pozitia de presedinte,, ala a avut suficienta putere juridica. :D:

 

 

Se face de k.k.o. si nu stiu daca-si da seama. :imao:

 

 

Link to comment
Share on other sites

:( a doua postare pe care o şterg de aici azi! încetaţi cu discriminările.

 

 

dacă unora din lideri le place să aţâţe duşmănii vechi, nu cred e cazul să le şi faceţi pe plac.

 

 

eu aştept un referendum pe tema asta. sper să fie.

Link to comment
Share on other sites

Da ungurii nu se pot auto-ironiza? Ei de ce nu si-au dat nume la propria lor regiune? Lasa ca le dau eu idei. Propun un referendum ca zona respectiva sa poarte numele de:

 

1. Gradina Ungurologica

2. Bozgoria

3. Kosovo

 

Deschideti urnele, va astept voturile :lol:

 

Este inadmisibila si mai mult, lipsita de minimum bun simt asemenea tampenie.

 

M-ai dezamagit rau, Roco. Trebuie sa dai explicatii.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...