Jump to content
Vesperala Forum

temele de vacanta


KyKy

Recommended Posts

Nu e chiar lege, e o recomandare. Dar, si fara lege, indicatii sau recomandari, orice cadru didactic trebuie sa stie ca invatarea nu-i totuna cu supraincarcarea, suprasolicitarea, care, inevitabil duc la suprasaturare si , in final, la surmenaj. Adica, trebuie sa tina cont de particularitatile de varsta si individuale ale elevilor. N-am dat niciodata teme scrise in vacantele mici, de 1-2 saptamani. Doar in vacanta mare, si atunci cat sa nu uite de tot ce-au invatat, sa mai repete cat de cat.

Link to comment
Share on other sites

Nu, Kyky, nu e normal deloc, dar putine lucruri au mai ramas normale in lume. Dar nu te plange, inca. N-ai vazut destul.

Din toamna va intra in vigoare asa-zisul "portofoliu" al elevului. Pasa-mi-te , sa se vada evolutia elevului, concret si ritmic, pas cu pas. Asta inseamna, ca , pe langa incarcatura de acum, de-a dreptul criminala a elevilor , acestia vor fi obligati sa mai faca, o valiza de hartii, pe care s-o pastreze ca pe ochii din cap si s-o actualizeze periodic. Va conta la punctaj. Asa cum li se cere profesorilor acum, un munte de hartogarie sterila , in dauna lucrului efectiv cu elevii si a pregatirii judicioase a lectiilor.

Pe scurt: nevroze, psihoze. Feriti-va copiii de nebunia care va sa vina! Nu toti copiii sunt capabili de performanta si performanta nu asa se obtine.

Link to comment
Share on other sites

Sunt bune exercitiile, temele de vacanta, dar pentru un relax total si eu as recomanda scoaterea lor.

 

Repetitio est mater studiorum. Nimeni nu neaga acest lucru. Sunt binevenite , in limite rezonabile pe unitatea de timp. Excesul dauneaza, ca in orice fel de situatie. Nici pshihologia , nici pedagogia nu recomanda teme en gros, cu ridicata. Dimpotriva. Si cei care lucreaza in invatamant stiu asta foarte bine. Dar s-a creat asa, o "emulatie" , o competitie gresit inteleasa intre profesori si s-a tot ridicat stacheta pana la limita suportabilitati , si pana la cea a patologicului nu mai este decat un pas. Fa si tu 200 probleme in doua saptamani si-apoi sa-mi spui daca aia mai este vacanta si daca-ti mai place materia respectiva, presupunand ca ti-a placut initial. Si doar nu numai profesorul de matematica da astfel de teme, la fel procedeaza si cel de fizica, de romana...De obicei ( si stiu ce vorbesc, intrucat vorbesc din interior, cum s-ar zice) profesorii respectivi fac o sumara verificare cantitativa a temei, nu corecteaza calitativ temele acestea ( cum sa corectezi atatea probleme x numarul de elevi deloc mic de la clasa, si doar profesorul respectiv n-are numai o clasa, ci vreo 4-5, ia socotiti si voi, atunci, care-i eficienta? Cum stie elevul daca a lucrat bine, daca nu-i sunt corectate si explicate eventualele greseli?

Link to comment
Share on other sites

Eu vorbesc din postura unui fost elev caruia nu i-a placut foarte mult scoala (am terminat bacul cu 6.75 sau ceva de genu') si temele de vacanta nu erau nici pe departe punctul meu forte. Acest lucru nu mi-a adus un nivel de inteligenta mai scazut, gramatica mea (cred) nu e slaba deloc si am reusit sa imi croiesc un drum in viata fara ajutorul matematicii si al altor materii. "Nu stiu altii cum sunt dar..." eu cand ma uit inapoi, acum regret ca nu mi-am batut putin mai mult capul cu temele alea de vacanta, dar parca mai frumos era sa fiu cu mingea pe maidan sau jucand acele jocuri ale copilariei. Credeti-ma, nu era timp pentru 2 chestii : si teme si joaca.

 

PS - desi am avut niste parinti foarte responsabili...

Link to comment
Share on other sites

"Orele de la şcoală, timpul pentru temele de acasă, pregătirea pentru concursuri şi olimpiade, cursurile de pian, lectura particulară, documentarea pe internet, realizarea de proiecte, muncă ce ajunge în anumite cazuri şi la 14 ore pe zi, reprezintă un program normal pentru prichindeii zilelor noastre care nu ştiu ce este zburdatul în faţa blocului. Năucirea vecinilor cu bătutul mingii de peretele din sufragerie s-a transformat în zgo­motul pianului, „clămpănit” duminica.

 

Psihologii avertizează: nu toţi copiii ţin pasul cu avalanşa de cerinţe şi din ce în ce mai mulţi ajung la psiholog, cu probleme mintale. În acelaşi timp, spe­cia­liştii cred că părinţii au cea mai mare responsabilitate, înaintea cadrelor didactice."

EvZ

 

„Pă­rinţii au intrat în nevroza şcolară, tolerează presiunea socială, iar copiii au de suferit. Părintele trebuie să scape de fantasma copilului performer în favoarea realităţii unuia sănătos”, explică psihologul Andreea Dumitrescu.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pariem ca psihologul Andreea Dumitrescu isi trimite copilul la meditaii, la ore de pian, de balet, de pictura, de karate, de patinaj, de mama naibii ??? :) De ce cred asta? Fiindca sunt convins ca nu concepe ca fiul/fata ei sa nu se ridice la un nivel de performanta minim, la care ea insasi a ajuns.

 

Poate ar fi bine sa ne scuteasca de dumele astea. :imao:

Link to comment
Share on other sites

Sunt pentru teme in timpul vacantei. Un copil trebuie sa munceasca daca vea sa urmeze o facultate buna si sa exceleze ulterior in meseria sa. O tema pe vacanta nu presupune un efort ce consuma intreaga zi. 2 ore pe zi de lucru in vacanta nu strica nimanui, sunt convinsa. Fiul meu a primit mereu teme pe vacanta si i-au prins bine, altfel ar fi uitat tot. Si eu, ca profesor, asa gandesc, vazand cu ce "generatii" avem sa lucram in zilele de azi. Intai si intai trebuie sa le facem educatia bunului-simt, pentru ca cei 7 ani de acasa lipsesc cu desavarsire, apoi incepem acel proces de transmitere de informatii. Am crescut cu doi parinti profesori, severi si rigizi, apoi o viata intreaga mi-am dorit sa lucrez in invatamant si acum, bineinteles, imi dau cu pumnii in cap. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Eu nu obisnuiesc sa dau teme de vacanta copiilor, de obicei ii pun sa repete cateva aspecte foarte importante sau pe care banuiesc ca nu le-au inteles pe deplin. Pana la urma scoala este obositoare si isi merita dreptul la odihna. Iar daca ii fac sa invete temeinic tot anul, isi vor aminti imediat ceea ce le trebuie din urma.

 

Apropo de teme date cu nemiluita, dirigintele meu din liceu ne povestea ca atunci cand era el elev, au primit 200 de exercitii pentru vacanta, la alegere. Un coleg de-al lui a rezolvat 80, iar apoi le-a copiat din nou pe caiet, dar cu alte numere. Dupa cum zicea si Narcisa, ce profesor sta sa controleze in amanunt 200 de probleme pentru fiecare elev? :lol:

Link to comment
Share on other sites

Apropo de teme date cu nemiluita, dirigintele meu din liceu ne povestea ca atunci cand era el elev, au primit 200 de exercitii pentru vacanta, la alegere. Un coleg de-al lui a rezolvat 80, iar apoi le-a copiat din nou pe caiet, dar cu alte numere. Dupa cum zicea si Narcisa, ce profesor sta sa controleze in amanunt 200 de probleme pentru fiecare elev? :lol:

 

Foarte tareee. baiatul ala ar merita nota maxima pentru ideea asta.

 

Eu am prins vremurile cand aveam teme pentru vacanta atat cat sa nu uitam. Si asta numai in vacanta mare.

Si totusi n-am ramas la nivelul de muncitor necalificat.

Daca acum, pe perioada concediului de odihna as avea probleme de serviciu de rezolvat zilnic, atat cat sa nu uit cand ma intorc la munca cum stau lucrurile, zau ca nu mi-ar pica bine. Ba chiar m-as burzului rau de tot.

Nu am cunostinte care sa fie profesori, asa ca va intreb pe voi si raspundeti cu sinceritate: in timpul concediului de odihna, zilnic, macar o ora pe zi - ca nu strica nimanui, cum zicea Lucareli - corectati teme, aprofundati materia sau faceti alte activitati legate de servici?

Link to comment
Share on other sites

Lucareli, chiar daca nu primeste lectii de la scoala, un copil determinat cu o vointa deosebita si o educatie, sa-i zicem, aparte va face singur cateva exercitii, nu 2 ore pe zi ci 2 ore la 3 zile.

Din propria lor initiativa, nu vor face niciodata. Altfel scoala nu isi mai gasea rostul. In schimb, eu le consider utile. Pentru cine vrea sa faca performanta, eu le sustin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...