Jump to content
Vesperala Forum
Sign in to follow this  
samsara

Paine

Recommended Posts

Franzela cu malai

Ingrediente:

 

1 cub drojdie

1 lingura zahar

200-300 ml lapte/apa

1 lingurita sare

2 linguri ulei

100 g malai

400 g faina alba

Preparare:

 

Se framanta ingredientele ( se poate face mai intai maia ), se lasa la dospit 10-15 minute, apoi mai framanti inca o data aluatul si-l modelezi. Daca e prea moale il pui in tavile de cozonac, daca e mai tare il pui in tava de aragaz. Lasi la dospit in tava si inainte de a-l baga la cuptor il ungi cu apa si il crestezi.

 

dsc02538f.jpg

 

dsc02539q.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

pune si tu o reteta Narcisa, ca vreau sa vad cat mai multe, sa probez cat mai multe pentru ca sunt la inceput si caut ceva bun bun :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Painici cu masline

 

Ingrediente:

 

500 g faina

1 cub de drojdie

o lingurita de zahar

un praf de sare

2 linguri de iaurt

3 linguri de ulei

1 galbenus

masline negre

oregano sau rozmarin uscat

mac,susan pentru decor

cam 200 ml apa

 

Preparare:

 

Se dizolva drojdia in apa calduta cu zaharul. Se lasa la crescut in loc cald. Apoi se amesteca cu faina, uleiul, iaurtul, praful de sare, condimentele uscate si apa. Se framanta bine, se imparte in 10 bilute care se lasa in tava acoperite cu un prosop, la loc caldut, sa dospeasca. Cand au crescut se intind pe masa cu degetele, se umplu cu masline tocate, se impacheteaza, se aplatizeaza cu palmee si se pun in tava. Se cresteaza, se ung cu galbenus+ulei si se presara cu mac+susan. Se dau la cuptor pentru cca 30 minute.

 

dsc02862.jpg

 

dsc02863j.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Painici cu masline

 

Ingrediente:

 

500 g faina

1 cub de drojdie

o lingurita de zahar

un praf de sare

2 linguri de iaurt

3 linguri de ulei

1 galbenus

masline negre

oregano sau rozmarin uscat

mac,susan pentru decor

cam 200 ml apa

 

Preparare:

 

Se dizolva drojdia in apa calduta cu zaharul. Se lasa la crescut in loc cald. Apoi se amesteca cu faina, uleiul, iaurtul, praful de sare, condimentele uscate si apa. Se framanta bine, se imparte in 10 bilute care se lasa in tava acoperite cu un prosop, la loc caldut, sa dospeasca. Cand au crescut se intind pe masa cu degetele, se umplu cu masline tocate, se impacheteaza, se aplatizeaza cu palmee si se pun in tava. Se cresteaza, se ung cu galbenus+ulei si se presara cu mac+susan. Se dau la cuptor pentru cca 30 minute.

o incerc sambata pe asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:welcome:

noua ne-au placut, in weekend mai fac si cred ca bag 1 kg faina ca se mananca prea repede

samsara, spune repede, maslinele trebuie sa fie sarate??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pâinea de casă, pentru a avea o coajă crocantă, se unge cu apă rece înainte de a o coace. Dacă, dimpotrivă, se doreşte o coajă moale, ungeţi pâinea cu lapte sau smântână.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pâinea de casă, pentru a avea o coajă crocantă, se unge cu apă rece înainte de a o coace. Dacă, dimpotrivă, se doreşte o coajă moale, ungeţi pâinea cu lapte sau smântână.

Alternativa: selectati nivelul de coacere (soft-medium-high) din meniul masinii :cafea:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Painici cu masline

 

Ingrediente:

 

500 g faina

1 cub de drojdie

o lingurita de zahar

un praf de sare

2 linguri de iaurt

3 linguri de ulei

1 galbenus

masline negre

oregano sau rozmarin uscat

mac,susan pentru decor

cam 200 ml apa

 

Preparare:

 

Se dizolva drojdia in apa calduta cu zaharul. Se lasa la crescut in loc cald. Apoi se amesteca cu faina, uleiul, iaurtul, praful de sare, condimentele uscate si apa. Se framanta bine, se imparte in 10 bilute care se lasa in tava acoperite cu un prosop, la loc caldut, sa dospeasca. Cand au crescut se intind pe masa cu degetele, se umplu cu masline tocate, se impacheteaza, se aplatizeaza cu palmee si se pun in tava. Se cresteaza, se ung cu galbenus+ulei si se presara cu mac+susan. Se dau la cuptor pentru cca 30 minute.

 

dsc02862.jpg

 

dsc02863j.jpg

 

 

... cu sare :cafea:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Facut. A iesit aproape la fel de frumoasa ca a ta :-) Merci pentru reteta. Excelenta la gust. Cred ca trebuie ceva mai multa sare.

Edited by isr2002

Share this post


Link to post
Share on other sites

se poate imbunatati dupa gusturile fiecaruia. am facut si eu ieri, sa nu puneti f multe masline pentru ca va iesi mai crudana in interior

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paine cu seminte

 

Ingrediente:

 

7 g drojdie

500 g faina

250 ml apa calduta

1 pumn de seminte de floarea soarelui

sare

cimbru

Preparare:

 

Amesteca faina cernuta cu drojdia si cu sarea. adauga semintele, pastrand cateva pentru decor. Incorporeaza treptat apa calda. Framanta aluatul, pune-l intr-un vas curat, acopera-l si lasa-l la dospit intr-un loc cald, o ora. Incalzeste cuptorul, da-i aluatului form adorita si pune-l in tava tapetata cu faina. Presara restul semintelor si cimbrul uscat peste aluat, unge-l cu apa cu putina sare si pune-l la cuptor 10 minute la foc iute, apoi micsoreaza flacara si mai lasa painea inca 0 minute.

 

Sfaturi: Faina trebuie sa fie de calitate, cea tip 650 e indicata pentru paine, sii mai ales veche de un an.

Pe tot parcursul pregatirii in bucatarie trebuie sa fie foarte cald.

Painea e bine coapta cand, batuta usor cu degetul pe dos, suna a gol.

post-282-1293534240_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chifle cu malai

 

Ingrediente pentru cca 18 chifle:

 

400 g faina, 100 g malai fin

1 plic praf de drojjdie

1 lingura zahar, 1 praf de sare

putina coaja de lamaie - optional

1 ou, 250 ml lapte

120 ml apa

40 g unt

 

plus: faina pentru modelare, hartie de copt, 2 linguri de smantana pentru ungerea chiflelor, 2 linguri de mac

Preparare:

 

Intr-un vas mare se amesteca bine faina cu malaiul, drojdia uscata si zaharul. Se adauga sarea, coaja de lamaie si oul. Se topeste untul in amestecul de lapte si apa, apoi se toarna peste aluat.

Se framanta aluatul aprox. 5 minute pana cand face basicute si se desprinde de pe peretii vasului.

Se acopera aluatul si se lasa sa creasca aprox. 1 ora, la temperatura camerei pana cand isi dubleaza volumul.

Se framanta bine aluatul pe un tocator dat cu faina si se modeleaza 18 chifle. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se acopera si se mai lasa 15 minute.

Se ung apoi cu smantana, se presara mac si se baga in cuptorul rece. Se seteaza la 180 de grade si se coc aproximativ 45 de minute.

post-282-1294941906_thumb.jpg

post-282-1294941912_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
pozitia 4-5 l acuptorul cu gaz :)

 

Care, soro, vorba lui Adrian, :o: ca al meu n-are decat una, verticala. :cry: Daca-l asez in pozitia culcat, are doua, cel mult, de unde vrei sa scot cinci? :sadwalk: Sa-l proptesc cu ceva sa stea si oblic? :confused:

Share this post


Link to post
Share on other sites

asa scriu astia prin retete .. daca nu, pui tava mai jos in cuptor ca are mai multe zone in care poti pune tava

Share this post


Link to post
Share on other sites

Turte cu rozmarin

 

Ingrediente:

 

* 500 g faina alba;

* 500 g faina integrala de grau;

* 1 cub de drojdie proaspata;

* apa calduta;

 

continuare

post-282-1299914940_thumb.jpg

post-282-1299914956_thumb.jpg

post-282-1299914965_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...