Jump to content
Vesperala Forum

METAFORE APRINSE 2012


Mihai LEONTE

Recommended Posts

Mihai LEONTE

 

Membru al Ligii Scriitorilor din Romania Filiala Banat

 

 

 

METAFORE APRINSE

 

 

http://en.calameo.com/books/0001367691484aed412c6

 

 

ÎNŢELEPCIUNEA preţuieşte mai mult decât aurul sau mărgăritarele, şi nici un alt lucru nu se poate asemui cu ÎNŢELEPCIUNEA.

Biblia – Pildele lui Solomon 8-11

 

 

 

 

 

 

Moldova Nouă

29 februarie 2012

***

Coperta realizată de Violeta Sabina LAZĂR din Paşcani,

după fotografiile poetului Mihai LEONTE

 

 

 

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României

LEONTE, MIHAI

Metafore aprinse 2012 / Mihai Leonte. - Timişoara:

Brumar, 2012

ISBN 978-973-602-709-3

821.135.1-1

821.135.1-32

 

 

 

 

Sponsorii acestui volum:

 

Primăria oraşului MOLDOVA NOUĂ – Sponsor principal

Familia Amelia & Gino LENSINK din S.U.A.

S.C. BĂLEANU SERVCOM S.R.L Moldova Nouă

Marian COCEAN S.C. Partener Moldova Nouă

Costică Doru ANDRONIC, patron Moldova Nouă

Ion HANGANU pensionar miner

Ediura BRUMAR Timişoara

 

 

 

Mulţumesc sponsorilor pentru sprijinul financiar acordat

 

***

caf2de6963b584b30c9cb8b51ae06f2b.jpg+

Link to comment
Share on other sites

Portret de autor …Mihai LEONTE

 

Membru al Ligii Scriitorilor din Romania Filiala Banat

 

 

Amintiri despre mine…

( autobiografie )

 

M-am născut la data de 19 ianuarie 1941, în satul Petia, comuna Buneşti, judeţul Suceava, fiul lui Vasile şi Elena-Jăniţa LEONTE, născută Condurache.

Primele 4 clase elementare le-am urmat în satul natal, clasele 5 şi 6 în centrul de comună Buneşti, iar clasa a 7-a am absolvit-o la cursurile fără frecvenţă în anul 1961 la Zlatna. Între anii 1957 şi 1961 am urmat cursurile Şcolii Profesionale de Mineri Zlatna, regiunea Hunedoara.

De la 1 iulie 1961 până la 18 august 1962 am lucrat ca muncitor miner la Intreprinderea Minieră Gheorghe Doja Zlatna. Din noiembrie 1962 am lucrat ca miner la E.M. Baia de Arieş, regiunea Cluj. În perioada 1963-1966 am urmat cursurile Liceului Seral Baia de Arieş, însă semestrul II al clasei a X-a l-am absolvit la Liceul Seral Valea Călugărească. Liceul l-am absolvit cu diploma de bacalaureat în 1972, la Liceul Real Moldova Nouă, secţia Serală. Din noiembrie 1966 am lucrat la Intreprinderea Minieră Moldova Nouă ca miner, până în 15 septembrie 1968, când am fost selecţionat pentru şcoala de maiştri, pe care am urmat-o şi am absolvit-o în iunie 1969. De la 1 iulie 1969 am lucrat ca maistru miner subteran până la 1 septembrie 1980, când am fost promovat maistru principal minier subteran. Toată această perioadă, până la 1 mai 1990 când m-am pensionat, am lucrat numai în cadrul Intreprinderii Miniere Moldova Nouă.

În anul 1967 m-am căsătorit cu Ana Martinovici, cu care am doi copii: LEONTE Marius Dan, născut la 2 aprilie 1968, actualmente mecanic miner subteran, căsătorit, un copil; LEONTE Amelia Elena, născută la 11 mai 1969, actualmente cetăţean al S.U.A.; lucrează la Spitalul Municipal Hartford din Connecticut, fiind absolventă a unei facultăţi de management.

Pe tot parcursul activităţii din producţie am fost colaborator al Sindicatului Miner, fiind organizator de grupă permanent şi, sporadic, în conducerea superioară. În permanenţă, am continuat unele activităţi extraprofesionale; în perioada 1963-1965 am frecventat Cenaclul Literar „Pavel Dan” Turda, unde am debutat cu poezia „Artist în minerit” în ziarul „Turda Nouă”.

Din 1976 am devenit membru al Asociaţiei Filateliştilor din România, unde am avut diverse funcţii de conducere, fiind evidenţiat cu Diploma cu rang de Medalie de Argint de către asociaţie. În perioada 1978-1982 am jucat şah prin corespondenţă la diverse turnee interne, printre care şi Cupa României.

După ieşirea la pensie, în 1990, considerând că e necesar ca bătrânii să-şi poată apăra drepturile, am iniţiat înfiinţarea Asociaţiei Pensionarilor „Clisura Dunării” şi apoi la fondarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Moldova Nouă. Ambele organizaţii au fuzionat în ianuarie 1993, având o conducere unică, al cărei preşedinte am fost ales, iniţial, şi reales până în prezent. În 1994 cu ambele organizaţii am aderat la Uniunea Generală a Pensionarilor din România, fiind ales în Consiliul Naţional în 1994 şi reales în 1998. La alegerile locale din 1992, am fost ales Consilier Independent al oraşului Moldova Nouă, iar apoi Consilier Judeţean Independent pentru judeţul Caraş-Severin. Actualmente nu fac parte din niciun partid politic. Sunt membru al Alianţei pentru Pace din România, filiala Caraş-Severin. Colaborator al Asociaţiei Pro-Democraţia Club Reşiţa. Mai sunt membru al Asociaţiei Amatorilor de Ştiinţă şi Cultură Bucureşti, unde este preşedinte profesorul Claudiu Vodă, cunoscut autor de lucrări ştiinţifice pentru tineret.

Ca hobby, am fost şi sunt fotograf amator, iniţiind şi organizând din 1998 la Moldova Nouă Expoziţia Fotografică „Bătrânii noştri” care are loc în fiecare an la 1 octombrie cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice.

Am reuşit să-mi tipăresc creaţiile începând cu anul 1999 astfel;

- 1999 - a apărut placheta ,,ALB-NEGRU’’ ( poezii)

- 2000 - a apărut placheta ,,NOSTALGII’’ ( poezii)

- 2001 - a apărut placheta ,,REVERII ADVERSE’’ ( poezii)

- 2001 - a apărut placheta ,,VALENŢE MEDII’’ ( poezii)

- 2002 - a apărut volumul ,,MEDITAŢII ADMISE’’

- 2004 - a apărut volumul ,,APOGEUL METAFORIC’’

- 2006 - a apărut volumul ,,AGATE MAGICE’’

- 2006 – a iniţiat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET; SPIRALELE VIEŢII

- 2007 a iniţiat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET; DRUMURILE VIEŢII

- 2008 – selecţionat în volumul antologic; FREAMĂT DE DOR la Editura 3D.

- 2008 - a apărut volumul ,,MIRAJELE ALBASTRE’’ la Editura Promarketing Reşiţa

- 2008 - iniţiază apariţia volumului antologic a 19 poeţi de pe NET; MIRAJELE VIEŢII, tipărit la Suceava.

- 2009 - iniţiază apariţia volumului antologic a 19 poeţi de pe NET; IZVOARELE VIEŢII, tipărit la Suceava.

- 2009 - coautor în volumul antologic; UNIVERSUL BUCURIEI - Suceava.

- 2010 - a iniţiat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET; SPERANŢELE VIEŢII, care a fost tipărit la Suceava în anul 2010

- 2010 am tipărit volumul ,,ARMONII MAJORE’’ – poezii şi alte scrieri

- 2010 inclus în volumul ÎNSEMNE tipărit la Bacău

- 2010 – inclus in volumul Să nu uitaţi de mine al poetului Marin BUNGET

- 2010 - coautor în volumul ASPIRAŢII tipărit de www.RGrup.ro

- 2011 – coautor în volumul antologic VIS ŞI PASIUNE coordonat de poetul ieşean Nicolae STANCU reţeaua www.esente.ning.ro

- 2011 – am tipărit volumul MEMORII ACCESIBILE versuri şi proză Editura Brumar Timişoara

- 2011 - am iniţiat şi coordonat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET; AMINTIRILE VIEŢII, care a fost tipărit la Editura Brumar din Timişoara în anul 2011

Începând cu anul 1999 participă la toate ediţiile Zilelor Culturii la Moldova Nouă, prezentându-şi volumele tipărite publicului larg, dar şi invitaţilor acestor manifestări anuale.

În 8 august 2002, Consiliul Local al comunei Buneşti, judeţul Suceava mi-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al acestei comune.

În februarie 2002 am fost invitat de către regretatul poet Ion CHICHERE, la Cenaclul Semenicul din Reşiţa, unde am susţinut o seară de poezie împreună cu membrii acestui cenaclu.

Am avut diverse colaborări, începând din 1994, la ziarul „TIMPUL” din Reşiţa, în apărarea intereselor şi drepturilor pensionarilor, ca şi a tuturor persoanelor defavorizate. De asemenea colaborez şi la postul de radio Timişoara, cu realizatorii emisiunii „Vârsta a Treia”.

Am colaborat şi la ziarul „Poştaşul”, cât şi la alte publicaţii.

- 2008 colaborări la ziarele Săptămânalul Clisurii Drobeta Turnu Severin şi Vocea Clisurii din Moldova Nouă.

Întrând în rândul NET-iştilor, activitatea mea a fost mult uşurată prin răspândirea cu repeziciune a scrierilor personale, dar şi încurajarea celorlalţi autori tineri, şi mai puţin tineri, căutând să le promovez creaţiile pe diverse site-uri, dar şi prin volumele antologice menţionate.

Am publicat şi public în continuare pe diverse site-uri literare de pe Internet creaţiile mele mai vechi şi mai noi.

Activitate literară din reviste; Publicat în Bocşa culturală şi Ecouri literare Vaslui.

În revistele electronice AGERO din Stuttgart, Observatorul din Toronto, Nordlitera din Suceava, Visul Orăştie, Slova Creştina din Cluj Napoca, Confluenţe româneşti...

 

2719e0b43d07e3e4728de47723594430.jpg+

 

Mesajul domnului primar al oraşului Moldova Nouă

 

STIMATE DOMNULE PRIMAR

GHEORGHE BERARU

 

Îmi face o deosebită plăcere şi onoare să aflu că unul dintre cei mai de seamă cărturari ai oraşului nostru şi totodată ai Clisurii Dunării a fost invitat la manifestarea culturală ,,Flori de pe Şomuz”. Mihai LEONTE, căci despre el este vorba, s-a născut în localitatea pe care o păstoriţi, însă mare parte din viaţă a trăit-o la Moldova Nouă, aici unde s-a format ca om şi scriitor, fiind un exponent de seamă al vieţii culturale din Clisura Dunării. Prin scrierile sale, în care nu de puţine ori a zugrăvit viaţa grea minerilor alături de care a trăit, Mihai LEONTE a reuşit de-a lungul anilor să transforme lămpaşul în hârtie şi târnăcopul în peniţă, unelte care l-au ajutat să zugrăvească în cuvinte măiestre atât locurile copilăriei şi adolescenţei sale cât şi pe cele din acest colţ al Banatului, pe care l-a cinstit aşa cum se cuvine.

Vă mulţumesc încă odată în numele oraşului Moldova Nouă şi al meu personal pentru invitaţia adresată domnului Mihai LEONTE de a participa la o astfel de manifestare culturală şi totodată pentru preţuirea pe care i-aţi arătat-o şi i-o arătaţi în continuare acestui ,,om al locului”.

 

PRIMARUL ORAŞULUI MOLDOVA NOUĂ

DOCTOR INGINER ION CHISĂLIŢĂ

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...