Jump to content
Vesperala Forum

Mâncăruri de post


vesperala

Recommended Posts

sarmale de post cu ciuperci

 

Ingrediente

1/2 ciuperci(cu cat mai multe feluri, cuatat mai bime!), o canade orez, 3 cepe, 1 morcov, ulei, 2 linguri bulion, 150ml suc de rosii, sare, piper, marar,o foaie de dafin si varza acra

 

 

 

Preparare

Se toaca cepele si se calesc in ulei. Ciupercile spalate si curatate se taie marunt si se pun peste ceapa.Se lasa sa fiarba putin in sucul lor. Orezul spalat se pune peste ciuperci. Tot acolo se mai pun cele 2 linguri de pasta de rosii, sare, marar, piper si o ceasca de apa.Se lasa sa fiarba pana se umfla bobul de orez.

 

Se lasa sa se raceasca dupa care se infasoara sarmalelee. Pe fundul oalei se pune o foaie de varza, varza tocata, sarmalele bine infasurate.Peste ele se pune apa, se pune sucul de rosii si ofoaia de dafim.

 

Se fierb la foc mic cca 1 1/2 ora.

 

chiftele de cartofi

 

Ingrediente

8-10 cartofi mijlocii, 4 linguri verdeata proaspat tocata( usturoi verde, patrunjel, hasmatuchi, cimbru, busuioc, rozmarin), un varf de cutit de nucsoara pisata, sare, piper negru proaspat macinat, ulei, oregano pentru decor.

 

 

 

Preparare

Se curata cartofii si se dau pe razatoare. Se adauga verdeata si se amesteca bine. Daca aluatul este prea apos se leaga cu putina faina. Se formeaza chiftele care se prajesc in mult ulei incins, pana devin crocante. Se lasa sa se scurga pe un gratar de bucatarie si se orneaza cu oregano.

 

negresa de post

Ingrediente

400 g gem, 1 cana de zahar, 10 linguri ulei, 3 linguri cacao, margarina, 1/2 cana apa, bicarbonat dizolvat in otet, 1 cana faina, sare

 

 

Preparare

Se amesteca gemul cu 1 cana de zahar si uleiul, se freaca pana la topire si se adauga uleiul putin cate putin

( ca la maioneza). In compozitie se pun 3 linguri cacao, pe rand, amestecand continuu si o cana si jumatate de apa. Se stinge cu o lingura de bicarbonat, 1 cana de faina si putina sare. Se toarna compozitia bine omogenizata in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina si se baga in cuptorul incins. Se coace la foc mic timp de 40 de minute. Intre timp se prepara sosul de ciocolata: se amesteca 3 linguri de margarina cu 5 linguri de zahar si se freaca bine. Se pune 2-3 linguri cacao si se da la foc. Dupa ce ati scos prajitura il lasati 15 minute sa se raceasca si apoi turnati sosul pe blat.

Link to comment
Share on other sites

Salata de legume cu maioneza de cartofi

Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 morcovi, 2 legaturi ceapa verde, 3 legaturi usturoi verde, 1 legatura patrunjel, 1 lingura margarina, 1 lingura mustar, masline, sare, piperr, ulei.

 

Cartofii se fierb in coaja iar in alt vas se fierb morcovii curatati si spalati. Din cartofii fierti, doi se pun deoparte pentru maioneza iar ceilalti se taie cubulete si se pun intr-un castron cu morcovii taiati rondele. Maioneza se obtine prin pasarea celor doi cartofi, adaugand apoi margarina, doua linguri de apa calda, un praf de sare si amestecandu-le pe toate incet, incorporand uleiul in fir, ca la maioneza. La sfarsit se adauga mustarul si putin piper si se toarna maioneza peste legumele fierte. Ceapa si usturoiul verde se curata si se taie bucatele mici si se adauga impreuna cu patrunjelul tocat in salata. Optional se pot adauga si cateva masline fara samburi. In perioadele in care nu tineti post puteti adauga felii de sunca si branza.

 

Cartofi umpluti cu orez

Ingrediente: 8 cartofi mai mari, 3 cepe, 1 ceasca de orez, 2 linguri ulei, 2 linguri bulion, marar, sare, piper.

 

Ceapa curatata si taiata marunt se caleste in putin ulei, dupa care se adauga orezul spalat si se lasa pana se ingalbeneste putin. Se toarna apoi 4 cesti cu apa si se fierbe totul la foc mic. Intre timp se curata cartofii cruzi si li se indeparteaza miezul astfel incat sa ramana o scobitura destul de mare pentru umplutura. Dupa ce a fiert orezul se presara verdeata tocata, se potriveste de sare si piper si se umplu cartofii cu compozitia de orez. Cartofii astfel umpluti se aseaza intr-o cratita, se toarna peste el o cana de apa si se dau la cuptor pentru 30 de minute. Cu 10 minute inaite de a-i scoate se pune si bulionul desfacut intr-o ceasca de apa iar la final se presara peste ei putin verdeata.

 

Mancare rece de ciuperci

Ingrediente: 1 kg ciuperci, 2 cepe, 1 telina, 2 morcovi, 1 pastarnac, sare, piper, foi de dafin, ienibahar.

 

Ceapa se taie marunt iar radacinoasele se dau pe razatoare si se calesc toate legumele in ulei. Ciupercile curatate se fierb in apa cu sare si doua foi de dafin circa 20 de minute. Dupe ce au fiert se taie marunt sau felii si se pun in tigaia in care se calesc legumele, se condimenteaza cu sare, piper si ienibahar si se mai lasa pe foc 5 minute. Sunt mai bune dupa ce se racesc.

Link to comment
Share on other sites

Salata de cartofi calugareasca

 

Ingrediente: 8 cartofi, 4 linguri de boabe de fasole fierte, 2 cepe mari de apa, 4 linguri de untdelemn, 2 linguri otet, 1 lingura de tarhon tocat, sare.

 

Mod de preparare:

Se spala bine cartofii si se pun la fiert in apa sarata clocotita si, cand sunt gata, se curata fierbinti de coaja, se taie felii subtiri sau cubulete, se stropesc calzi cu untdelemn. Separat, se taie ceapa rondele si se sareaza pentru a se inmuia. Cand cartofii sunt reci, se amesteca cu ceapa si fasolea boabe. Din untdelemn si otet, se bate bine o emulsie in care se pune sare si tarhonul tocat. Se toarna peste salata. Se serveste dupa cel putin o jumatate de ora de la pregatire.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mancarica de linte cu ceapa rosie si painita

 

dsc05244.jpg

 

dsc05246.jpg

 

Se pune lintea de cu seara la inmuiat. Apoi se fierbe in apa rece cu sare. Se caleste ceapa, ardeiul si rosiile, apoi se pune pasta de tomate, se clocoteste un pic, se toarna peste linitea scursa bine si se mai fierbe un pic. Se sareaza, se pune piper si marar sau maghiran.

Edited by samsara
Link to comment
Share on other sites

Chifteluţe de praz

 

Ingrediente: un kg de praz nu prea gros, două linguri de făină, o lingură de margarină, o cană de ulei pentru prăjit, sare.

Preparare: Se spală şi se curăţă prazul, apoi se taie bastonaşe şi se fierbe în apă cu sare, câteva minute. Se scurge bine şi apoi se trece prin maşina de tocat carne. Se adaugă pe rând margarina, sarea şi făina şi se amestecă foarte bine, până când compoziţia va fi ca o ciulama foarte groasă. Ca să fie mai pufoase, se poate adauga puţin miez de pâine înmuiat în apă şi stors. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se pune compoziţia de chiftele cu ajutorul unei linguri. Se rumenesc chifteluţele pe o parte şi pe cealaltă şi se scot fie într-un castron, fie într-o crăticioară, în cazul în care sunt preferate cu sos de roşii, de exemplu.

3954-134450-chiftelute.jpg

 

 

Frigărui de legume

 

Ingrediente: 3 dovlecei, 10 roşii potrivite, doi ardei graşi roşii, doi căţei de usturoi, 100 ml ulei aromat, o linguriţă de oţet, o lămâie pentru suc, două linguriţe de verdeţuri aromate (pătrunjel, rozmarin, cimbru), sare şi piper după gust, ţepuşe pentru frigărui.

Preparare: Se spală legumele şi se curăţă. Se taie dovlecelul în felii rotunde cu o grosime de cel mult un centimetru, ardeiul se taie în pătrate mari, iar roşiile în felii mai grosuţe. Se pisează usturoiul şi se adaugă în uleiul aromat, apoi se omogenizează cu verdeţurile tocate mărunt. Pe ţepuşele pentru frigărui se înfig alternativ, bucăţi de dovlecel, roşie, ceapă şi ardei gras. Frigăruile se ung cu amestecul de ulei şi verdeţuri şi se frig pe grătar circa 10 minute. Înainte de servire se stropesc cu suc de lămâie.

3954-134449-frigarui.jpg

 

Tocanita cu ciuperci si soia

 

Ingrediente: două cepe, 100 g cuburi de soia, 300 g de ciuperci (proaspete sau de la conservă), 50 ml ulei, 100 g suc de roşii, o lingură de vegeta, două linguri de ketchup, sare, piper, două linguri de făină, doi căţei de usturoi, o linguriţă de boia dulce.

Preparare: Soia se pune în 500 ml de apă fierbinte, împreună cu vegeta şi se lasă 20 de minute să se umfle. Se fierb 10 minute ciupercile (dacă sunt proaspete), iar dacă sunt conservate se scurg de zeamă. Se căleşte ceapa în uleiul încins şi după ce s-a înmuiat se presară peste ea boia. Se adaugă cuburile de soia şi ciupercile, se călesc împreună cam cinci minute, după care se toarnă puţină apă şi se lasă să mai fiarbă 10 minute. Se adaugă sucul de roşii, ketchup-ul şi se continuă fierberea încă cinci minute. Din zeama rămasă de la soia se face un sos cu făină, care se pune în cratiţă. Se adaugă usturoi, sare şi piper după gust şi se mai fierbe încă cinci minute.

3954-134469-untitled4.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Urzici cu usturoi

 

Ingrediente: 10 grămăjoare de urzici, o ceapă mare, o ceşcuţă de ulei, o căpăţână de usturoi uscat sau o legătură de usturoi verde, o lingură de bulion, sare.

 

Preparare: Se aleg urzicile şi se spală foarte bine, în mai multe ape. Se opăresc 5-6 minute, într-o oală cu apă şi cu puţină sare. Se scot într-o sită şi zeama în care au fiert se păstrează. Frunzele se mărunţesc cu un cuţit special din lemn (cum sunt cele folosite pentru vinete). Ceapa se curăţă, se toacă mărunt şi se căleşte într-o cratiţă, cu puţin ulei şi un strop de apă. Când s-a rumenit se pun urzicile, bulionul, sare după gust şi se completează cu o parte din zeama de la urzici, astfel încât amestecul să nu fie foarte moale. Se lasă pe foc cel mult 10 minute, iar apoi se bagă la cuptor, ca să scadă. Când e aproape gata, se adaugă usturoiul tocat mărunt şi se mai lasă câteva minute. Se pot mânca atât reci, cât şi calde.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Supă de roşii

 

1 litru suc de roşii, o ceapă, un morcov, o ţelină, un ardei gras, 50 ml ulei de măsline, o legătură de pătrunjel, sare.

 

Morcovii, ţelina şi ceapa se spală, se curăţă, se taie în bucăţi si se pun pe foc cu sare şi cu ulei. După ce legumele au fiert pe jumătate, se pun ardeii tăiaţi felii şi sucul de roşii. Când sunt gata, se mixează tot conţinutul în blender. Apoi se condimentează cu sare şi se adaugă pătrunjel.

Link to comment
Share on other sites

Saramură cu vinete si ardei

 

Ingrediente: 4 vinete, un ardei gras şi unul iute, două-trei fire de pătrunjel, şase căoeei de usturoi, două roşii, sare, ulei.

 

Preparare: se spală vinetele, li se taie cotoarele şi se feliază pe lung. Se sărează, se lasă la scurs şi apoi se prăjesc puţin într-o tigaie din teflon sau pe gratar. Când sunt rumenite, se scot într-un castron şi se acoperă. Separat, se pune usturoiul pisat, ardeiul iute tăiat rondele, pătrunjelul tocat, ardeiul copt şi roşiile tocate mărunt, sare şi 300 ml de apă fierbinte. Amestecul se toarnă apoi peste vinete, iar vasul se acoperă 10 minute. În acelaşi fel se procedează şi la prepararea ardeilor copţi în saramură.

Link to comment
Share on other sites

 

Mancare de praz

Ingrediente:

1 kg praz, 4 linguri ulei, 5-6 rosii, zeama de lamaie, 1 legatura de patrunjel, 1 lingura de faina, 1 foaie de dafin. sare, piper

 

Mod de preparare:

Prazul se curata, se spala, se taie rondele, se pune intr-o cratita cu uleiul, se presara cu sare si se lasa la fiert 5 minute. Se adauga faina, rosiile taiate felii groase, zeama de lamaie, foaia de dafin, sarea si piperul. Se lasa la fiert 30 minute. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt. Se serveste rece.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Legume cu oraz

 

 

O cană cu orez, două căni cu apă, 50 g ciuperci, un ardei gras, un morcov, pătrunjel, sare, piper, o linguriţă de margarină, ulei.

 

Se pune apa la fiert cu margarină şi puţină sare, apoi se adaugă orezul şi se fierbe 10 minute amestecând continuu. Se acoperă şi se lasă să tragă toată apa, în timp ce legumele se curăţă, se toacă şi se călesc în puţin ulei, cu sare şi piper după gust. Orezul se pune în două castronele şi se presează, apoi se răstoarnă pe farfurie şi se ornează cu legumele călite.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Borş cu perişoare din dovlecei

 

 

Ingrediente: o legătură de zarzavat pentru supă, 1 ardei, o ceapă, 3 roşii, o ceşcuţă cu orez, circa 400 ml borş, o legătură de pătrunjel.

Pentru perişoare: un dovlecel, 200 g brânză de vacă, 2 ouă, 5 linguri griş, sare, o legătură de mărar.

 

Zarzavatul se spală, se curăţă şi se toacă mărunt. Apoi se pune la fiert în 3 l de apă în care s-a adăugat şi puţină sare. Ceapa tocată mărunt împreună cu ardeiul tăiat se pun după 15 minute. Între timp, se opăresc roşiile, se curăţă de pieliţă şi se toacă mărunt. Se pun să fiarbă separat cu foarte puţină apă.

Se pregătesc perişoarele astfel: dovlecelul se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoarea mare (dacă dovlecelul are multe seminţe, acestea se scot). Se sărează şi se pune la scurs într-o strecurătoare. Se mixează brânza cu ouăle, sarea, grişul şi mărarul. Se scurge bine de zeamă dovlecelul ras (se stoarce în pumn) şi se amestecă şi el cu brânza. Se formează perişoare care se dau prin făină.

După ce s-au făcut toate perişoarele, se pun la fiert împreună cu zarzavatul. Tot acum se pune şi orezul. Când sunt toate fierte, se pune borşul şi se potriveşte de sare. La sfârşit se adaugă verdeaţa.

Aceasta este o reteţă de post, dar se poate drege cu ou şi smântână.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 5 years later...

Cât de periculos este pateul de post

ProducÄtorii de produse de post au scos pe piaĹŁÄ o multitudine de pateuri vegetale, asezonate fie cu ardei sau mÄsline, fie cu ciuperci. PuĹŁini consumatori Ĺtiu ĂŽnsÄ cÄ, pe cât sunt de cÄutate acum, ĂŽn perioada Postului PaĹtelui, pe-atât sunt de nocive. O analizÄ efectuatÄ de AsociaĹŁia pentru ProtecĹŁia Consumatorilor - InfoCons â asupra majoritÄĹŁii sortimentelor de pateuri vegetale aratÄ cÄ acestea sunt bogate ĂŽn E-uri, nu ĂŽn proteine, Ĺi conĹŁin foarte multÄ sare, nu fibre. Potrivit statisticii, mai mult de o treime dintre produse au minim 10 E-uri, aproape toate conĹŁinând doar 5 grame de proteine la 100 de grame sau mai mult de 1 gram de sare, aproape dublu faĹŁÄ de cât este permis. Infocons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pate vegetal ce se regÄsesc pe piaĹŁa din România. Ăn total au fost analizate 23 de produse, de la urmÄtorii distribuitori/producÄtori: SC Scandia Food SRL (Bucegi), Glina SA (Mandy), Orkla Foods România (Ardealul), Carrefour România SA, Auchan România SA, Metro Cash&Carry România SRL (Aro), SC Mega Image SRL (365). Rezultatele studiului aratÄ cÄ produsele au prezentat ĂŽntre 3 Ĺi 12 aditivi, dintre care 95.65% au avut ĂŽn componenĹŁÄ caragenanul (E407); 91.30% conĹŁin monoglutamatul de sodiu (E621); 69.56% au ĂŽn componenĹŁÄ ascorbat de sodiu (E301). Lista aditivilor este completatÄ cu E150 (60.86%), E330 (56.52%), E481 (47.82%), E452 (47.82%), E415 (47.82%), E472 (43.47%), E451 (43.47%), E120 (43.47%), E645 (34.78%), E508 (21.73%), E412 (21.73%), E316 (17.39%), E466 (13.04%), E516 (13.04%) Ĺi E472a (8.69%). AceĹti aditivi pot provoca stare de greaĹŁÄ Ĺi diaree, hiperactivitate Ĺi probleme gastrointestinale, astm, alergii, rinite, afecĹŁiuni cardiovasculare, ulcer Ĺi cancer, dereglÄri hormonale, boli intestinale Ĺi creĹterea valorii colesterolului, dar Ĺi deficienĹŁe de fier. Pe de altÄ parte, deĹi producÄtorii au respectat obligativitatea de a ĂŽnscrie pe etichetÄ conĹŁinutul de sare, proteine, glucide, etc, puĹŁin consumatori Ĺtiu cÄ valorile sunt fie prea mari, faĹŁÄ de cât este permis, fie mult prea mic pentru a asigura nevoile nutriĹŁionale. Astfel, 91.30% dintre produsele verificate au mai puĹŁin de 5 grame de proteine/100g, extrem de rar ajungând la 7 grame pe suta de grame. âRemarcÄm faptul cÄ produsele cele mai bogate ĂŽn glucide sunt Ĺi cele mai sÄrace ĂŽn fibre. De asemenea, unele produse prezintÄ Ĺi cantitÄĹŁi de zaharuri de pânÄ la 1,60g. Cantitatea de glucide se situeazÄ ĂŽntre 3,3-8g. Cantitatea de grÄsimi variazÄ ĂŽntre 13,6g Ĺi 28,9gâ, se aratÄ ĂŽn studiul InfoCons. De asemenea, 95.65% dintre produse au avut cel puĹŁin 1g de sare ĂŽn compoziĹŁie, ĂŽn unele cazuri cantitatea de sare fiind de aproape 2 grame. OrganizaĹŁia MondialÄ a SÄnÄtÄĹŁii estimeazÄ cÄ aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacÄ nivelul de consum global al sÄrii ar scÄdea pânÄ la cantitatea recomandatÄ de 5 grame/zi

Adevarul.ro

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...