Jump to content
Vesperala Forum
samsara

preparare orez

Recommended Posts

Mi s-a facut pofta de pilaf.

Am orez, am zahar, dar nu stiu cum sa il fac :confused: .

In pilaf nu pui zahar :lol:

Eu am calit niste ceapa, o rosie si morcovi, i-am mai lasat sa fiarba un pic si apoi am pus orezul, multa apa, sare, vegeta, piper. Si cam atat, dar se pot face tot felul de combinatii. POti sa calesti si orezul si apoi il lasi doar un pic la fiert, poti sa adaugi apoi si cascaval in el

Share this post


Link to post
Share on other sites
In pilaf nu pui zahar :lol:

Eu am calit niste ceapa, o rosie si morcovi, i-am mai lasat sa fiarba un pic si apoi am pus orezul, multa apa, sare, vegeta, piper. Si cam atat, dar se pot face tot felul de combinatii. POti sa calesti si orezul si apoi il lasi doar un pic la fiert, poti sa adaugi apoi si cascaval in el

 

Imi sarise mintea la pilaful dulce.

Aha, deci rosie este, morcov este, ceapa nu este, improvizam, orez este, apa este, sare este, vegeta parca mai era, piper nu stiu daca mai am, cascaval este.

Multumesc pentru reteta :airkiss: .

Diseara o sa zic si rezultatul :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pai ala se face cu lapte zahar scortisoara, cred ca la asta te referi la lapte cu orez :think:

 

Si de asta mi s-a facut pofta si cred ca am si lapte si orez si zahar si scortisoara.

Astazi fac o zi asiatica, cu orez la pranz si seara :lol: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dau indicatii :lol:

 

Poti sa fierbi laptele cu un pic de unt si ai grija cat orez pui ca se umfla destul de tare. Scortisoara se adauga separat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pun orezul in lapte si il las sa se umfle, sau fierb orezul separat si cand e gata umflat il pun in lapte si il las cateva minutele :unsure: ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intrebare buna, depinde de preferinte. Mama punea orezul sa fiarba in lapte. Daca nu suporti chestia aia mai vascoasa pe care o lasa orezul l afiert, il poti fierbe separat si apoi il mai dai in niste clocote si in lapte :hm:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salata cu orez, mazare, porumb si ciuperci

 

 

Gustul acestui preparat te va uimi!

 

Ingrediente si cantitati:

1 cana orez

3 cani apa

1 cutie mazare

1 cutie porumb

1 cutie ciuperci

1 catel de usturoi

2 cepe de apa

1 borcanel smantana slaba (150-200 g)

1 lingura otet balsamic

verdeata proaspata

nucsoara proaspat macinata

sare, piper, dupa gust

ulei

 

Mod de preparare:

 

1. Caleste orezul in ulei incins, adauga apa si introdu vasul la cuptor, timp de 30-40 de minute.

2. Taie ceapa de apa, pestisori fini. Asaz-o intr-un bol si freaca ceapa cu mana, adaugand si un praf de sare. Adauga otetul balsamic.

3. Peste ceapa, pune mazarea scursa bine, porumbul si ciupercile, scurse, taiate si calite cateva minute in ulei foarte incins.

4. Adauga verdeata, sarea, piperul si nucsoara macinata proaspat.

5. Scoate orezul din cuptor si lasa-l sa se racoreasca putin. Daca este foarte legat, toarna peste el o jumatate de cana cu lapte dulce si amesteca-l usor, ca sa se desfaca, bob cu bob. Fiind fierbinte, excesul de lichid se va evapora.

6. Lasa orezul sa se racoreasca bine si adauga smantana. Amesteca usor. Combina cele doua compozitii: orezul si ceapa, ciupercile, mazarea si porumbul. Se serveste rece.

 

Se obtin 6 portii.

 

Sfat : In loc de mazare, poti folosi fasole boabe fiarta, fasole verde, taiata bucatele, sau broccoli. Poti incerca o varianta cu buchetele de conopida in loc de porumb.

 

In plus, poti condimenta salata cu boia iute sau cu ardei iute, taiat fin.

 

De asemenea, poti adauga bucatele de peste din conserva (preferabil, ton), dar, in acest caz, elimini din reteta ciupercile.

 

 

Mie nu mi-a iesit salata, nu stiu inca secretul ca bobul sa fie si fiert dar nelipicios si far asa-l fierb si apoi sa-l clatesc.

 

dsc05085s.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mie nu mi-a iesit salata, nu stiu inca secretul ca bobul sa fie si fiert dar nelipicios si far asa-l fierb si apoi sa-l clatesc.

eu ştiu că există mai multe sortimente de orez :) iar cel care arată aşa bine în reclame cu siguranţă nu e chiar pentru "larg consum"

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu luasem Scotti, l-am lasat si la inmuiat inainte si tot degeaba. Poate trebui a sa -l clatesc apoi, dar nu stiu nu mi se pare chiar normal. Poate doar l aun magazin de naturiste sa gasesc mai multe sortimente de orez si sa le testez care pot fi facute salata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salata de orez

 

Ideal este ca aceasta să fie preparată cu o seară înainte de a fi servită, pentru ca boabele de orez să „împrumute“ aromele celorlalte ingrediente. Amestecaţi orezul fiert şi răcit cu boabe de porumb, ardei gras şi ardei iute tocat, măsline, usturoi, zeamă de lămâie sau lime şi puţin ulei de măsline. Chiar înainte de a servi salata, încorporaţi brânză rasă. Dacă preferaţi mâncărurile mai dulci, puteţi amesteca orezul fiert cu bucăţi de ananas, ton, fasole sau chiar nuci .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ardei umpluţi cu orez si ciuperci

 

Ingrediente: 8 ardei graşi, o cutie de ciuperci, 4-5 roşii, 500 g orez, 2 cepe, 4 linguri de ulei, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare, piper.

Preparare: Ceapa se curăţă, se taie mărunt şi se căleşte în ulei încins. Se adaugă orezul şi ciupercile tăiate mărunt, se acoperă cu apă şi se lasă la fiert. La sfârşit se pun roşiile tocate.

Se lasă la răcit, se adaugă verdeaţa tocată şi se potriveşte de sare şi piper. Ardeii se spală, li se taie câte un căpăcel în jurul codiţei, se curăţă de seminţe, se spală iar şi se lasă la scurs. Se umplu cu amestecul de orez şi ciuperci, se ung cu ulei şi se aşază în tavă. Se pun felii de roşii printre ei şi se dau la cuptor, la foc mic, 45 de minute. Cu zece minute înainte de a fi scoşi de la cuptor, se poate turna peste ei sos de roşii.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omletă cu orez si somon

 

1 lingură de ulei, 3 ouă, 1 ceapă tocată fin, 450 g de orez, 150 g de mazăre congelată, 425 g de boabe de porumb fiert, 2 linguri de sos de soia, 1 linguriţă de ulei de susan, 100 g de somon afumat, tăiat bucăţele.

 

Încălziţi o tigaie la foc moderat. Adăugaţi jumătate din cantitatea de ulei şi încălziţi-l bine. Turnaţi ouăle bătute astfel încât omleta să acopere fundul tigăii. Lăsaţi-o pe foc timp de două minute sau până când se rumeneneşte. Transferaţi omleta pe o farfurie şi lăsaţi-o să se răcească puţin, apoi rulaţi-o şi tăiaţi-o pe diagonală. Încălziţi din nou tigaia la foc moderat, adăugaţi restul de ulei şi încălziţi-l bine. Adăugaţi ceapa şi căliţi-o, amestecând din când în când, timp de trei minute sau până când se înmoaie. Între timp, fierbeţi orezul. Peste ceapa călită adăugaţi orezul, mazărea, porumbul şi sosul de soia. Lăsaţi amestecul pe foc timp de două minute sau până când mazărea s-a încălzit. Puneţi omleta şi somonul şi turnaţi uleiul de susan şi amestecaţi până când preparatul se omogenizează. Împărţiţi orezul în farfurii şi serviţi-l cât este cald.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orez cu pui la cuptor

 

 

2 fileuri din piept de pui (aproximativ 300 g), 200 g brânză brie, 1 lingură de ulei de măsline, 1 ceapă, 150 g şuncă slabă, 1 căţel de usturoi, 300 g orez cu bob lung, 500 g pastă de tomate, 1 lingură de frunze de busuioc, apă, sare şi piper.

 

Preîncălziţi cuptorul la temperatura de 180°C. Încălziţi uleiul într-o tigaie, la foc moderat. Puneţi ceapa tocată fin şi căliţi-o timp de 1-2 minute sau până când începe să se înmoaie. Puneţi şunca tăiată mărunt şi prăjiţi-o timp de 2 minute. Adăugaţi apoi pieptul de pui tăiat bucăţele şi usturoiul pisat şi lăsaţi pe foc, amestecând continuu, până când bucăţile de pui se rumenesc. Turnaţi orezul, pasta de tomate şi 500 ml de apă. Condimentaţi cu sare şi piper după gust şi lăsaţi preparatul la fiert. Când e gata, acoperiţi tigaia cu un capac sau cu folie de aluminiu şi introduceţi-o la cuptor, unde o lăsaţi timp de 30 de minute sau până când lichidul se absoarbe aproape complet. Scoateţi tigaia şi lăsaţi-o acoperită timp de 5 minute. Adăugaţi frunzele de busuioc tocate, tăiaţi brânza felii şi aşezaţi-le peste orez în aşa fel încât să se suprapună, apoi daţi din nou tigaia la cuptor timp de 5 minute, până când brânza începe să se topească şi devine aurie.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...