gargbird Posted March 2, 2010 Report Posted March 2, 2010 Iata o poezie care m-a impresionat, desi nu-mi plac poeziile... Mistreţul cu colţi de argint de Stefan Augustin Doinas Un prinţ din Levant îndrăgind vânătoarea prin inimă neagră de codru trecea. Croindu-şi cu greu prin haţişuri cărarea, cântă dintr-un flaut de os şi zicea: - Veniţi să vânăm în păduri nepătrunse mistreţul cu colţi de argint, fioros, ce zilnic îşi schimbă în scorburi ascunse copita şi blana şi ochiul sticlos... - Stăpâne, ziceau servitorii cu goarne, mistreţul acela nu vine pe-aici. Mai bine s-abatem vânatul cu coarne, ori vulpile roşii, ori iepurii mici ... Dar prinţul trecea zâmbitor înainte privea printre arbori atent la culori, lăsând în culcuş căprioara cuminte şi linxul ce râde cu ochi sclipitori. Sub fagi el dădea buruiana-ntr-o parte: - Priviţi cum se-nvârte făcându-ne semn mistreţul cu colţi de argint, nu departe: veniţi să-l lovim cu săgeată de lemn!... - Stăpâne, e apa jucând sub copaci, zicea servitorul privindu-l isteţ. Dar el răspundea întorcându-se: - Taci... Şi apa sclipea ca un colţ de mistreţ. Sub ulmi, el zorea risipite alaiuri: - Priviţi cum pufneşte şi scurmă stingher, mistreţul cu colţi de argint, peste plaiuri: veniţi să-l lovim cu săgeată de fier!... - Stăpâne, e iarba foşnind sub copaci, zicea servitorul zâmbind îndrăzneţ. Dar el răspundea întorcându-se: - Taci... Şi iarba sclipea ca un colţ de mistreţ. Sub brazi, el strigă îndemnându-i spre creste: - Priviţi unde-şi află odihnă şi loc mistreţul cu colţi de argint, din poveste: veniţi să-l lovim cu săgeată de foc!... - Stăpâne, e luna lucind prin copaci, zicea servitorul râzând cu dispreţ. Dar el răspunde întorcându-se: - Taci... Şi luna sclipea ca un colţ de mistreţ. Dar vai! sub luceferii palizi ai bolţii cum stă în amurg, la izvor aplecat, veni un mistreţ uriaş, şi cu colţii îl trase sălbatic prin colbul roşcat. - Ce fiară ciudată mă umple de sânge, oprind vânătoarea mistreţului meu? Ce pasăre neagră stă-n lună şi plânge? Ce veştedă frunză mă bate mereu?... - Stăpâne, mistreţul cu colţi ca argintul, chiar el te-a cuprins, grohăind, sub copaci. Ascultă cum latră copoii gonindu-l... Dar prinţul răspunse-ntorcându-se. - Taci. Mai bine ia cornul şi sună întruna. Să suni până mor, către cerul senin... Atunci asfinţi după creste luna şi cornul sună, însă foarte puţin. Quote
Mithras Posted March 3, 2010 Report Posted March 3, 2010 Rochia- Magda Isanos Din lada mirosind a molii si-a parfum a scos o rochie din tineretea ei bunica. Subtire-i si usoara ca un fum, de parca-ar fi tesuta din nimica. Ca trist fosneste crinolina de matase, volanele i se destrama si se taie, si-n loc de raze, siluete gratioase, din alte vremi, danseaza prin odaie. Revede balul cel dintai batrana, isi recunoaste rochia de fata si-i tremura pe-atlasu' rece mana de-nduiosare multa-nfiorata. Si cum isi pleaca fruntea tot mai tare i-asa de garbova bunica-n vechiul sal... Ce s-a facut frumoasa dansatoare care-a plutit in rochia de bal? Picioarele usoare si micute, si ochii, si surasul stralucit, in trupul garbovitei bunicute cum, oare, pe vecie de-au murit? Si mi-au raspuns matasurile moarte, sau poate chiar batrana-n vechiul sal; nu, n-au murit, danseaza mai departe mereu in alte rochii, primul bal. Quote
Mithras Posted March 4, 2010 Report Posted March 4, 2010 Poza Otilia Cazimir Sunt eu, fetiţa asta serioasă Ce stă pe-un scăuieş, cuminte, Strângând la piept, cu mâinile-amândouă Păpuşa nouă, De care încă-mi mai aduc aminte? (Avea rochiţă albă, de mătasă.) Mi-e milă de mânuţa ei, De trupul mic, şi firav, şi puţin: Mi-e milă ca de-un copilaş străin Ce-ar fi murit, demult, sub ochii mei… Pe vremea ceea nu mă cunoşteam, - Oglinzile erau aşa de nalte! O dată doar, în luciul unui geam Am bănuit o clipă chipul meu, Am prins în ochi surâsul celeilalte Şi n-am ştiu că-s eu. Dar într-o zi am coborât din cui O cadră-n care nu era nimic – Decât o fată cu priviri căprui. Ca un pisoi prostuţ şi mic, Am cercetat pieziş, cu frică, Vedenia stângace. Am râs: - Săraca, tare-i mititică! A râs şi ea. – Ai şi mata cercei? De ce nu vrei să vii oleacă-ncoace?… Dar mâna care-o căuta pe-a ei A pipăit zadarnic sticla, rama, Şi-nspăimântată am fugit la mama… Azi, din fetiţa aceea nu mai este Decât o poză ştearsă şi-o poveste. Cu ochii mari, cu cerceluşii din ureche, Mi-a adormit – păpuşa veche Pe scauieşul din grădină – În suflet, printre cioburi de lumină. Dar de Crăciun, când fulgi subţiri de fum Coboară linişte pe suflet şi pe drum, Când bate-n geamuri cea dintâi colindă, - Din întunericul uitat în mine Eu simt, încetişor, cum vine Fetiţa din oglindă, Cum îşi deschide ochii calzi şi vii Şi-mi cere iarăşi râs şi jucării. Quote
Barcelona Posted March 4, 2010 Report Posted March 4, 2010 Lupta vieţii George Cosbuc Copiii nu-nţeleg ce vor: A plânge-i cuminţia lor. Dar lucrul cel mai laş în lume E un bărbat tânguitor. Nimic nu-i mai de râs ca plânsul În ochii unui luptător. O luptă-i viaţa; deci te luptă Cu dragoste de ea, cu dor. Pe seama cui? Eşti un nemernic Când n-ai un ţel hotărâtor. Tu ai pe-ai tăi! De n-ai pe nimeni, Te lupţi pe seama tuturor. E tragedie nălţătoare Când, biruiţi, oştenii mor, Dar sunt eroi de epopee Când braţul li-e biruitor. Comediant e cel ce plânge, Şi-i un neom, că-i dezertor. Oricare-ar fi sfârşitul luptei, Să stai luptând, căci eşti dator. Trăiesc acei ce vreau să lupte; Iar cei fricoşi se plâng şi mor. De-i vezi murind, să-i laşi să moară, Căci moartea e menirea lor. Quote
danco Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 Alb Liliac De Munte Alb liliac de munte, am înflorit tîrziu, dar nu-mi apun ca-n vale, miresmele devreme. Asa am fost, asa as vrea sa fiu: imaculatul crîng de noi poeme. Alb liliac de munte ... Pe drum sa rupi un ram, sa-l mirosi la tine în odaie - ca seara, înc-o vreme, lînga geam, sa mai doresti tîrzia mea vapaie. de Veronica Porumbacu. Quote
Mithras Posted March 7, 2010 Report Posted March 7, 2010 Pisicile Charles Baudelaire Savanţi severi, plecaţi pe luneta planetară, Ca şi amanţi frenetici, când vârsta li-e-n declin, Iubesc voinica, blânda pisică din cămin, Ca ei de rebegită, ca ei de sedentară. Prietene ştiinţei şi voluptăţii vii, Ele iubesc tăcerea şi-au spaimă de tenebre; Le-ar folosi şi Iadul la cursele-i funebre, De şi-ar pleca trufia felină spre-a servi. Visând, ele s-aşază în nobilă ţinută, Ca sfincşii ce-n deşerturi contemplă zarea mută, Sau dorm în pacea nopţii şi-a visului etern; Le luce magic coapsa de scînteieri mobile, Şi pulberi, ca nisipuri de aur ce se cern, Le scapără prin stranii şi mistice pupile. Quote
Mithras Posted March 9, 2010 Report Posted March 9, 2010 APUNE TINERETEA de George Lesnea Apune tineretea, începe iarna-n pãr, Tot mai departe-i cerul fãgãduit de viatã, Trec zile de cenusã, trec ore reci de ceatã Si gândul bea otravã crezând cã-i adevãr. Ca un lintoliu vine o nouã dimineatã, Nu pune visul îngeri în florile de mãr, Râd apele luându-mi nãdejdea în rãspãr Gãlbuie, coaja vremii îmi degerã pe fatã… Cu lumânarea stinsã a beznelor în mânã Curând eu mã voi duce spre schitul de tãrânã, Dar tu, tu sfinte suflet, unde-ai sã mergi? Mã tem… Stiind cã trist si singur si dincolo tot suferi In loc sã lunec pasnic în buruieni sau nuferi, De grija ta în groapã va trebui sã gem. Quote
Narcisa Posted April 19, 2010 Report Posted April 19, 2010 Cu mortii... Al. Macedonski Cu viii nu mai am de-a face De mult, Si foarte des, cand totul tace, Chemand pe morti, ce dorm in pace, I-ascult. Din gropi ei vin si ma-nconjoara, Ei vin, Cand liliacu-n noapte zboara, Cand dealu-n umbra se-nfasoara Deplin. Din lumea lor necunoscuta Rasar Si cand soptesc cu voce muta Poema cea nepriceputa , Tresar. Ii simt pe loc ce au sa vie, Caci sunt Ca un parfum de vecinicie Sau ca o floare-albastrie In vant. Pe zidul alb de la odaie, Urcand, Zaresc usoara lor vapaie Verzuie, oachesa, balaie, Pe rand. Cu totul osebiti de lume, Usori, Dorinti, nici griji n-au sa-i consume, Suavi ca niste dulci parfume De flori. Sunt din atome nevazute Tesuti, S-amestecati pe intrecute, Resimt placeri necunoscute, Tacuti. Iubind simtirea ce ma poarta Spre ei, Sunt insetat de-aceeasi soarta, Caci nu se afla-n lumea moarta Misei. O! morti frumosi, veniti intruna... Cu voi Nu vine ura, nici minciuna Sa rascoleasca iar furtuna Din noi. Quote
Margot Posted May 6, 2010 Report Posted May 6, 2010 Eva Cànd sarpele intinse Evei marul, îi vorbi c-un glas ce rasuna de printre frunze ca un clopot de argint. Dar s-a întâmplat ca-i mai sopti apoi si ceva la ureche încet, nespus de încet, ceva ce nu se spune în scripturi. Nici Dumnezeu n-a auzit ce i-a soptit anume cu toate ca asculta si el. Si Eva n-a voit sa-i spuna nici lui Adam. De-atunci femeia ascunde sub pleoape o taina si-si misca geana parca-ar zice ca ea stie ceva, ce noi nu stim, ce nimenea nu stie, nici Dumnezeu chiar. Lucian Blaga Eva Cand sarpele intinse Evei marul, îi vorbi c-un glas ce rasuna de printre frunze ca un clopot de argint. Dar s-a întâmplat ca-i mai sopti apoi si ceva la ureche încet, nespus de încet, ceva ce nu se spune în scripturi. Nici Dumnezeu n-a auzit ce i-a soptit anume cu toate ca asculta si el. Si Eva n-a voit sa-i spuna nici lui Adam. De-atunci femeia ascunde sub pleoape o taina si-si misca geana parca-ar zice ca ea stie ceva, ce noi nu stim, ce nimenea nu stie, nici Dumnezeu chiar. Lucian Blaga Quote
Narcisa Posted May 21, 2010 Report Posted May 21, 2010 Nici nu mă spăl de multele iubiri - George Ţărnea Nici nu mă spăl de multele iubiri , Mi-e greu să fac din dragoste o vină Sau prost îndemn al bietei mele firi, Când văd cum arde roua-n trandafiri Şi cred cu teamă-n Cel ce va să vină. Nici nu mă spăl de multele iubiri, Cuprinse-n viaţa mea mult prea puţină, Când pot clădi cu jertfa lor grădina De stânjenei, de crini, de calomfiri. Cei sterpi si răi n-au starea să-nţeleagă, Eu, păcătos fiind de la-nceput, Mi-am dăruit priveliştea întreagă Şi cel mai sincer, poate, m-am temut Că , dacă-n carne clipa rod nu leagă, Nici veşnicia-n suflet n-a-ncăput. Quote
Margot Posted May 21, 2010 Report Posted May 21, 2010 Luna plina Vino, luna, si ne desprinde din somn, Arunca-ti in apele noastre navodul Si trage-ne-afara, Desearta-ne In insomnia vazduhului! S-ar putea sa nu rezistam, De-atata somn plamanii sa fi trecut in bronhii, Dar, Cu orice risc, trezeste-ne Si lasa-ne, liberi si singuri, pe mare: Sa inaintam incet, Cu infinita prudenta, Pe suprafata lichida, Pe arhitectura valurilor mereu in schimbare, Pe orizontul ca o franghie intinsa Intre doua infernuri, Cu ochii in ochiul tau innebunit de speranta... Ana Blandiana Quote
Narcisa Posted June 22, 2010 Report Posted June 22, 2010 Cursa O. Paler Mai departe de moarte, mai departe de viaţă, mai departe de dragoste, mai departe de mine, mai departe de noi, mai departe de cei care-am fost, de cei care-am fi putut deveni. Şi cursa continuă. Quote
h007_2005 Posted June 23, 2010 Report Posted June 23, 2010 Alexandru Andrieş Ochi de ciocolată Are ochi de ciocolată Şi priveşte uite-aşa: Când iese ea pe stradă, Toţi se uită după ea. Are păr lung şi moale, Roşcat-auriu Şi poartă la gât Un fular vişiniu. Dac-o vezi, dă-mi de ştire Şi-alerg cât de iute pot: A plecat ieri de la mine Cu inima mea cu tot! Quote
Narcisa Posted June 27, 2010 Report Posted June 27, 2010 Ion Minulescu A XI-a poruncă Ascultă, priveşte şi taci!... Ascultă, să-nveţi să vorbeşti, Priveşte, să-nveţi să clădeşti. Şi taci, să-nţelegi ce să faci... Ascultă, priveşte şi taci! Când simţi că păcatul te paşte Şi glasul Sirenei te fură, Tu pune-ţi lacăt la gură Şi-mploră doar sfintele moaşte - Când simţi că păcatul te paşte!... Când simţi că duşmanul te-nvinge, Smulgându-ţi din suflet credinţa, Aşteaptă-ţi tăcut biruinţa Şi candela minţii nu-ţi stinge - Când simţi că duşmanul te-nvinge! Când braţele-ncep să te doară, De teamă să nu-mbătrâneşti, Rămâi tot cel care eşti - Aceeaşi piatră de moară - Când braţele-ncep să te doară!... Iar când, cu ochii spre cer, Te-ntrebi ce-ai putea să mai faci, Ascultă, priveşte şi taci!... Din braţe fă-ţi aripi de fier Şi zboară cu ele spre cer!... Quote
Narcisa Posted July 1, 2010 Report Posted July 1, 2010 Veac de tacere Adrian Paunescu Am sa fug cu tine-n munte sa uitam cuvantul „daca”, Am sa fug cu tine-n munte sa uitam cuvantul „nu”, Hai sa conjugam ninsoarea si uitarea eu si tu , Timpul pe deasupra noastra ca o sanie sa treaca. Am sa fug cu tine-n munte sa uitam cuvantul „insa”, Am sa fug cu tine-n munte sa uitam cuvantul „hai” , Vai, vom face repetitii pentru iad si pentru rai. De ecouri mari de piatra vei fi trista, vei fi plansa. Am sa fug cu tine-n munte sa uitam cuvantul „pleaca” , Am sa fug cu tine-n munte sa uitam cuvantul”taci”, Prin albastrele troiene sa fim liberi si saraci, Sa uitam ce-nseamna „totusi”, sa uitam ce-nseamna „daca”. Sa uitam academia, tribunalul, primaria, Veverite fara nume ne predea curate legi, Cand se va rasti furtuna, vorba mea s-o intelegi , Cand vor susura izvoare, afla c-a murit mania. Si de unde pana unde sa uitam ce mai inseamna, Sa ramanem ai naturii, botezati in necuprins, La sfarsitul toamnei lumii sa ne apucam de nins , De Craciun ne fie iarasi dor de vara si de toamna. Vai, sunt rauri pe aicea care merg spre noi cuminte Vino, sa spalam in ele pata lumii de noroi, Ca intr-un tarziu si muntii sa invete de la noi, Darul de-a trai mai liber fara a rosti cuvinte. Sunt satul de vorbe, vorbe, a nimic aducatoare, Vino sa uitam cuvinte si sa invatam a fi, De cuvinte fara noima, de sonoritati pustii, Sa spalam intrega fire, sa traim cu-ndurerare. Sa uitam ce-nseamna „lume”, si „avere”, si „putere” Sa uitam cuvantul „daca”, sa uitam cuvantul „da”, Si-ntr-un veac fara cuvinte, ca doi cai fara de sa , Sa traim tacand iubirea, fiindca totul e tacere. Quote
vesperala Posted July 3, 2010 Author Report Posted July 3, 2010 Poate ca ma viseaza cineva - Ana Blandiana Poate că mă visează cineva - De aceea gesturile Îmi sunt atât de moi Şi de neterminate, Cu scopul uitat La jumătatea mişcării, Grotesc, De aceea contururile mi se şterg Secundă cu secundă Şi faptele mi se topesc… Şi poate cel ce mă visează E smuls din când în când Din somn, Trezit, Purtat cu sila-n viaţa lui Adevărată, De aceea mă-ntunec Suspendată uneori Ca de-un fir care se topeşte de nea, Fără să ştiu Dacă va mai adormi vreodată Ca să mi se mai întâmple Ceva. Quote
Mithras Posted July 4, 2010 Report Posted July 4, 2010 Pablo Neruda- Poemul XV Iubescu-te cînd taci, cãci pari a fi absentã, percepi din depãrtare, cum vocea mea se scurge. De parcã ochii tãi ar fi orbiti de-o razã, iar un sãrut de parcã pe-o viatã ti-ar ajunge. Cum sufletu-mi, iubito, se aflã pretutindeni, apari din mii de lucruri ce-mi apartin doar mie. O, fluturas din visuri, suspinul vietii mele, încapi doar în cuvîntul captiv: melancolie. Si te iubesc cînd taci, de parcã-ai fi departe, parcã ai fi mirajul ce în luminã piere. Tu mã auzi din hãuri, cum vocea mea dispare. Mã lasã sã mã mistui. Mai mult ce as mai cere? Si lasã-mã, iubito, sã-ti spun tot prin tãcerea împlinitã ca inelul, precum lumina clarã, cã esti noapte cu astri ce rãtãcesc sub boltã. Tãcerea ta-i a stelei din lumea selenarã. Iubescu-te cînd taci, cãci pari a fi absentã, de parca-ai fi departe, de-o vesnicie moartã. Si-atunce ne-ar ajunge o vorbã doar, un zîmbet, povestea mea de suflet, poveste-adevãratã. Quote
florin7franky Posted July 4, 2010 Report Posted July 4, 2010 Stea palidă a serii Stea palidă a serii, tu sol trimis din zare, Ce din amurguri fruntea sclipindă îți desprinzi, Cu ochii-ți, din palatul de-azur au ce cuprinzi? Ce vrei să vezi în depărtare? S-a potolit furtuna și vântul a-ncetat; Cu freamăt blând pădurea își lăcrimează dorul; Un fluture de aur, lin, prin livadă, zborul Printre miresme și-a luat. Ce cauți peste lumea ce doarme în stihie? Parcă spre munți acuma cobori în pas ușor; Pleci surâzând, prieten plin de melancolie, Iar ochiul tău clipește în zări tremurător. Stea ce cobori în noapte spre verzile coline, Tu, ce din mantia nopții ca lacrimă-ai descins, Și vezi în depărtare păstorul care vine Cu turma lui, pe drumul de-ntunecimi cuprins, Spre ce tărâm mergi, astru, în nesfârșita noapte? Vrei un culcuș, prin trestii, pe tărmul solitar? Sau, chip frumos în ceasul tăcerii, fără șoapte, Cobori adânc în mare, ca scump mărgăritar? De e să mori, luceafăr, și dacă-n marea-adâncă Vrei pletele bălaie să le scufunzi, îți cer: Întârzie-ți plecarea! Mai stai o clipă încă! Stea dulce a iubirii, nu coborî din cer! Alfred de Musset 1835 Quote
h007_2005 Posted July 5, 2010 Report Posted July 5, 2010 Tudor Arghezi Ceasul de-apoi În cer, Bate ora de bronz şi de fier. Într-o stea Bătu ora de catifea. Ora de pâslă bate În turla din cetate. În ora de lână Se-aude vremea bătrână Şi se sfâşie Ora de hârtie. Lângă domnescul epitaf Bate glasul orei de praf. Aznoapte, soră, N-a mai bătut nici-o oră. Quote
Narcisa Posted July 8, 2010 Report Posted July 8, 2010 PLOUA de George Toparceanu Pe-aici când plouă, plouă îndesat, Nu ţine ca la noi un ceas ori două. Că ziua plouă, plouă pe-nserat, Şi când se crapă iar de ziuă - plouă. În faptul zilei, streşinile plâng. Pădurea stă plouată ca o curcă. Natura calcă cu piciorul stâng: Pe-aici când plouă - plouă, nu se-ncurcă! Iar când s-arată soarele sărac. De după nouri, ca să-ţi facă-n ciudă, N-apuci a scoate nasul din cerdac, Că până la întoarcere - te udă. Există şi răstimpuri când se moaie, Când parcă nu mai toarnă-aşa, de sus, Şi cerul câte-oleacă, spre apus, Se luminează puţintel - a ploaie. Atunci se cheamă că e timp frumos (Măcar că tot mai cade-un pic de bură), Dar fumul din ogeac se lasă-n jos, Şi porcul umblă tot cu paiu-n gură… Quote
Narcisa Posted July 30, 2010 Report Posted July 30, 2010 Rubayate - OMAR KHAYYAM Singuratatea omului Sa-ti faci putini prieteni. Din tine sa nu iesi, Caci prea des falsitatea credinta ne-o înfrînge. Cand ti se-ntinde-o mana, ’nainte de-a o strange, Gandeste-te ca poate te va lovi-ntr-o zi. Sa nu-ti dezvalui taina din suflet celor rai. Nadejdile - ascunse sa-ti stea de lumea toata. În zambet sa te fereci de toti semenii tai, Nebunilor nu spune durerea niciodata. O, tanar fara prieteni mai vechi de doua zile, Nu te-ngriji de Cerul cu-naltele-i festile! Putinul sa-ti ajunga si , zavorît în tine, Tacut contempla jocul umanelor destine. Pe cei curati la suflet si luminati la minte Neîncetat sa-i cauti. Si fugi de tonti si rai. Daca-ti va da otrava un întelept, s-o bei - Si-arunca antidotul, un prost de ti-l întinde. Renume de-ai sa capeti, hulit vei fi de vulg. Dar daca te vei tine departe de multime, Uneltitor te-or crede. Cum, Doamne, sa ma smulg, Sa nu ma stie nimeni si sa nu stiu de nime? Mai toarna-mi vinul rosu ca un obraz de fata. Curatul sange scoate-l din gaturi de ulcioare. Caci, în afara cupei, Khâam azi nu mai are Macar un singur prieten cu inima curata. Cel care are paine de astazi pana mîine Si-un strop de apa rece în ciobul sau frumos, De ce-ar sluji pe-un altul ce-i este mai prejos? De ce sa fie sclavul unui egal cu sine? Când zarile din suflet ni-s singura avere, Pastreaza-le în taina, ascundele-n tacere. Atât timp cât ti-s limpezi si vaz, si-auz, si grai - Nici ochi si nici ureche, nici limba sa nu ai. Nu stie nimeni taina ascunsa Sus sau Jos. Si nici un ochi nu vede dincolo de cortina. Straini suntem oriunde. Ni-i casa în tarânâ. Bea - si termina-odata cu vorbe de prisos! Târzii acum mi-s anii. lubirea pentru tine Mi-a pus în mâna cupa cu degetele-i fine. Tu mi-ai ucis cainta si mintea îngereste. Dar timpul, fara mila - si roza desfrunzeste… Putina apa si putina pâine Si ochii tai în umbra parfumata. N-a fost sultan mai fericit vreodata Si nici un cersetor mai trist ca mine. Quote
laurent-III-rd Posted July 30, 2010 Report Posted July 30, 2010 Boemă - Arthur Rimbaud Umblam cu pumnii-n buzunările crăpate Şi chiar paltonul îmi părea că-i ideal. Mergeam sub ceruri, Muză, şi-ţi eram vasal: Ce de mai dragosti am visat, frumoase toate! Nădragii mei aveau o gaură cam mare, Dar înşiram la rime, cufundat în vis. Găseam în Ursa Mare-un han mereu deschis, Iar stelele-mi foşneau pe cer, încântătoare. Le ascultam, pe margine de drum şezând, În serile acelea de septemvre, când Simţeam pe frunte roua – vin ameţitor, Şi când, rimând prin întunericul fantastic, Trăgeam ca de o liră de-al ghetelor elastic, Proptindu-mi inima cu un picior! Quote
Mithras Posted July 31, 2010 Report Posted July 31, 2010 Nina Cassian Elogiul candorii Stiu sa intreb Despre miei, despre flori. Odata-ntr-o padure Am sarutat un izvor. Stiu ce uimita-i Culoarea albastra. Am o gradina Si o fereastra. Mai am si o carte Foarte subtire, In care nu-ncape Decat o iubire. Pot sa-mi iau locul Langa tine, pe stea ? - Da, spuse printul, Esti prietena mea. Quote
laurent-III-rd Posted August 1, 2010 Report Posted August 1, 2010 Vis -Paul Verlaine Las balta toata poezia, Ca mâine o sa fiu bogat. Sa vina altii la-ncercat. Zau, care îmi va fi Sosia? E-o treaba buna! Martori sunt Hoinarele lungi escapade Când mâzgaleam sontâc balade Prin nopti târzii, dus craina-n vânt. A lunii limpezi straluciri Loveau în punti înselatoare Si undele scaldau usoare Parisul – vesel cimitir. Las balta fericirea toata Si tinerilor lira-n dar! Sa-mi mosteniti delirul-har, Eu voi doar punga ce desfata. Quote
Narcisa Posted August 1, 2010 Report Posted August 1, 2010 Platon-Republica Curand, tot ce-i lumesc din mana ta va trebui sa zboare. Nu plange, caci n-au purtat nicicand in sine vreo valoare Si dac-o 'ntreaga lume in stapanirea ta ar fi, N-ai de ce sa te bucuri. Lipsite de insemnatate sunt, De vreme ce tot ce ti s-a dat mai bun pe-acest pamant E doar pentru a trece pe langa tine in graba. Lipsite de valoare de-aceea toate sunt. Quote
Recommended Posts