vesperala Posted December 31, 2007 Report Share Posted December 31, 2007 Ion Minulescu Vesperală Femeia care mi-a vorbit aseară De constelaţii fixe Şi stele căzătoare Avea figura lungă şi verde ca o pară Şi ochii negri-galbeni ca un adânc de mare... Femeia care mi-a vorbit aseară De lucruri mici şi fără importanţă Avea în glas căldura soarelui de vară Şi-n gând accentuate propuneri de-alianţă... Femeia care mi-a vorbit aseară Avea idei frumoase, dar bizare... Spunea că "plopii fără soţ" sunt vorbe de ocară, Şi toţi Luceferii din cărţi sunt stele căzătoare... Femeia care mi-a vorbit aseară (Şi care-o să-mi vorbească viaţa toată) A fost o dată Mamă, Dar a rămas Fecioară... Şi Fiul ei nici astăzi n-are Tată!... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narcisa Posted December 31, 2007 Report Share Posted December 31, 2007 Anotimpurile Virgil Carianopol Coborase primavara Si-am strigat la ea dorit. Cuprinsese toata tara. N-a oprit. Vara a trecut de mana Cu intregul ei avut. Am rugat-o sa ramana, Dar n-a vrut. Am strigat la toamna plina Numai aur pana sus, Numai stele de lumina, Dar s-a dus. A venit si iarna,bat-o, Fara soapte,fara pas. N-am dorit-o, n-am strigat-o Si-a ramas... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mithras Posted January 1, 2008 Report Share Posted January 1, 2008 Iubirea e o pasare Vintila Olaru Iubirea e o pasare zurlie, nu stii cand vine si nu stii cand pleaca... Te tine intr-o nemiloasa joaca, acum e-a ta,acum o vezi ca nu e... Cand o rasfeti e muta si posaca si rece ca o iarna plumburie. Cand dur te porti cu ea,se face vie si-n cantece nebune te imbraca! Iubirea e o pasare ciudata... Am hotarat,asemeni unui rege sa fie din regatu-mi expulzata! O,de atunci sper neghioaba-mi lege sa fie cu trufie incalcata, Pasari mai vin,zurlia niciodata... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
puiu.t Posted January 1, 2008 Report Share Posted January 1, 2008 CREATORUL...by Florin Molnar Era poet, Era atlet, Avea umor Într-un picior Şi-o rimă veche Într-o ureche. Era atent, Doctor docent, De dimineaţă Mergea la piaţă, Făcea curat, Spălat, călcat, Privit de soartă Şi consoartă, Leneş, din pat. Era poet Şi interpret, Iubit de-artişti, Veseli sau trişti, Care-l cântau Şi obţineau Bani şi succes, Record imens. Avea joben, Avea baston, Era monden Şi de bonton, Dar s-a schimbat Stând lângă pat, Privind mişcat, Cum doarme adânc, Primul său prunc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narcisa Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Inainte Eugen Jebeleanu Cum sa va parasesc? si totusi va s-o fac, dar fara voia mea, vai, fara voie, cum se urcau impinse de mai rau acele animale, cate doua, in arca monstruoasa a lui Noe. Voi merge inainte nestiind unde ma duc si catre care drum si nici o stea sa-mi vina-n ajutor nici de argint si nici de plumb, ...si inainte fum si-n urma fum sau nici atat. Si o sa las in urma cateva cuvinte in zapada cateva zbarcituri de sunete pe care fara graba o sa le stearga vantul... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
puiu.t Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 SENTINŢĂ ...by Florin Molnar Ştiu o maximă celebră Pentru dragostea noastră: Mai mult nu se poate! Tu însă vrei să ştii autorul. Îţi place să verifici Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesperala Posted January 2, 2008 Author Report Share Posted January 2, 2008 Ana Blandiana: De dragoste Nu mă lăsa, aşează-mi-te-alături Şi ţine-mi capul strâns să nu tresar Când somnul bont la care-s condamnată Se-ascute, răsucindu-se-n coşmar; Cuprinde-mi tâmplele în palme-aşa Cum ţii să nu se verse un potir Şi pune-ţi gura peste gura mea: Inspiră ţipătul care-l expir, Să nu se-audă hohotul de plâns Ce-şi hotărăşte trupul meu contur; Îmbrăţişează-mă să nu mă smulgă Valul de spaimă care creşte-n jur Şi duce totul, şi în urma lui Rămâne doar moloz şi ghilimele, Şi se chircesc bolnave şi se sting Şi soarele şi celelalte stele... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narcisa Posted January 3, 2008 Report Share Posted January 3, 2008 Calugarul din vechiul schit Traian Demetrescu Calugarul din vechiul schit O zi la el m-a gazduit, Si de-ale lumii mi-a vorbit... Iar cand sa plec, L-am intrebat: Ce soarta rea te-a indrumat Sa cati un loc printre sihastri? El m-a raspuns:Doi ochi albastri! Calugarul din vechiul schit De-un dor ascuns a-nnebunit. Atunci tovarasii lui buni Intr-un ospiciu l-au lasat. L-am revazut,l-am intrebat: Ce te-a adus printre nebuni? Eu te stiam printre sihastri! El mi-a raspuns: Doi ochi albastri! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesperala Posted January 4, 2008 Author Report Share Posted January 4, 2008 Necuvintele - Νichita Stănescu El a întins spre mine o frunză ca o mână cu degete. Eu am întins spre el o mână ca o frunză cu dinţi. El a întins spre mine o ramură ca un braţ. Eu am întins spre el braţul ca o ramură. El şi-a înclinat spre mine trunchiul ca un măr. Eu am înclinat spre el umărul ca un trunchi noduros. Auzeam cum se-nteţeste seva lui bătând ca sângele. Auzea cum se încetineşte sângele meu suind ca seva. Eu am trecut prin el. El a trecut prin mine. Eu am rămas un pom singur. El un om singur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silverstar Posted January 4, 2008 Report Share Posted January 4, 2008 OMAR KHAYYAM si Antonio Vivaldi, o alăturare fatală Încercaţi să citiţi o poezie de-a lui Omar Khayyam ascultând Antonio Vivaldi, dar nu orice. Poate găsiţi: A.V. - Musici di San Marco - Largo ori A.V. - L'inverno - Alergo non molto SINGURĂTATEA OMULUI Să nu-ţi dezvălui taina din suflet celor răi. Nădejdile, - ascunse să-ţi stea de lumea toată. În zâmbet să te ferici de toţi semenii tăi, Nebunilor nu spune durerea niciodată. O, tânăr fără prieteni mai vechi de două zile, Nu te-ngriji de Cerul cu-naltele-i feştile! Puţinul să-ţi ajungă, şi zăvorât în tine, Tăcut contemplă jocul umanelor destine. Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi. Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei - Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde. Renume de-ai să capeţi, hulit vei fi de vulg. Dar dacă te vei ţine departe de mulţime, Uneltitor te-or crede. Cum, Doamne, să mă smulg, Să nu mă ştie nimeni şi să nu ştiu de nime? Mai toarnă-mi vinul roşu ca un obraz de fată. Curatul sânge scoate-l din gâturi de ulcioare. Căci, în afara cupe-i, Khayyām azi nu mai are Măcar un singur prieten cu inima curată. Cel care are pâine de astăzi până mâine Şi-un strop de apă rece în ciobul său frumos, De ce-ar sluji pe-un altul ce-i este mai prejos? De ce să fie sclavul unui egal cu sine? Când zările din suflet ni-s singura avere, Păstrează-le în taină, ascundele-n tăcere. Atât timp cât ţi-s limpezi şi văz, şi-auz, şi grai - Nici ochi şi nici ureche, nici limbă să nu ai. Nu ştie nimeni taina ascunsă Sus sau Jos. Şi nici un ochi nu vede dincolo de cortină. Străini suntem oriunde. Ni-i casa în ţărânâ. Bea - şi termină-odată cu vorbe de prisos! Târzii acum mi-s anii. lubirea pentru tine Mi-a pus în mână cupa cu degetele-i fine. Tu mi-ai ucis căinţa şi mintea îngereşte. - Dar timpul, fără milă - şi roza desfrunzeşte Puţină apă şi puţină pâine Şi ochii tăi în umbra parfumată. N-a fost sultan mai fericit vreodată Şi nici un cerşetor mai trist ca mine... Atâta duioşie la început. De ce? Atâtea dulci alinturi şi-atâtea farmece În ochi, în glas, în gesturi - apoi. De ce? Şi-acum De ce sunt toate ură şi lacrimă şi fum? Bătrân sunt, dar iubirea m-a prins iar în capcană. Acum buzele tale îmi sunt şi vin şi cană. Mi-ai umilit mândria şi biata raţiune, Mi-ai sfâşiat vestmântul cusut de-nţelepciune. Tu vezi doar aparenţe. Un văl ascunde firea. Tu ştii de mult aceasta. Dar inima, firava, Tot vrea să mai iubească. Căci ni s-a dat iubirea Aşa cum unor plante le-a dat Alah otrava. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesperala Posted January 4, 2008 Author Report Share Posted January 4, 2008 Fantasmagoria Emil Botta Stele ascunse in telescop intorceti-va-n cer. Douazeci de ani astronomul miop o sa va caute ca pe mioare un oier. Priviri, la matca va-nturnati ca ploaia, ca izvoarele. Orbul care v-a pierdut, cere sa-i redati luna si soarele. Melci, reintrati in cocioabe, cenusa, revino in focuri si-n vetre, copaci, intorceti-va in muguri, in boabe, si voi, oameni, in pietre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silverstar Posted January 5, 2008 Report Share Posted January 5, 2008 Cîntec deplin, da Radu Gyr N-ai lăuda de n-ai şti să blestemi, Surîd numai acei care suspină, Azi n-ai iubi de n-ar fi fost să gemi, De n-ai fi plîns, n-ai duce-n ochi lumină. Şi dacă singur rana nu-ţi legai, Cu mîna ta n-ai unge răni străine. N-ai jindui după frînturi de rai De n-ai purta un ciob de iad în tine. Că nu te-nalţi din praf dacă nu cazi Cu fruntea jos, în pulberea amară, Şi dacă-nvii în cîntecul de azi E că mureai în lacrima de-aseară. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narcisa Posted January 5, 2008 Report Share Posted January 5, 2008 Poeme pentru mama Mircea Micu ................................................................................ ..... Ma mai visezi tu,uneori, cand umbli seara printre flori, mama de iarba si de nori? Gutuile se sting palind in cripta toamnei de argint. Tu nu ma uiti! Dar eu te mint... Si ce mai faci cand e tarziu si-n geamul tau caramiziu ma vezi venind intreg si viu...? Deschizi dulapul care-l stiu cu giulgi de moarte straveziu si ma astepti pana tarziu. Poate ca nu e nici asa... de trista batranetea ta purtata-n cartier de nea. Iesi noaptea in gradina,cand, de amintiri iti e urat, mama de iarba si de vant...? Cu matele te mai dezmierzi din somnul tau sa nu ma pierzi prin turma albilor de iezi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesperala Posted January 6, 2008 Author Report Share Posted January 6, 2008 Ion Minulescu - Romanta policroma Nu-i cer nimic... Si totusi, daca-ar vrea - O, dac-ar vrea sa-mi dea ce nu-i cer inca - Ar face dintr-un lac o Marmara, Si dintr-un melc, un Sfinx sapat in stanca. Nu-i cer nimic... Dar daca-ar fi sa-i cer Ce-as vrea sa am si ce-ar putea sa-mi dea, As picura-ntr-o cupa cu eter Morfina Si i-as cere-apoi asa: Da-mi tot ce crezi ca nu se poate da, Da-mi calmul blond al soarelui polar, Da-mi primul crepuscul pe Golgota Si primul armistitiu planetar. Da-mi paradoxul frumusetii tale, Da-mi prorocirea viselor rebele, Da-mi resemnarea strofelor banale Si controversa versurilor mele. Da-mi A.B.C. al vietii subterane, Da-mi simfonia flautelor mute, Da-mi talmacirea buzelor profane Si rebusul icoanelor tacute. Da-mi pretul primei victime-a femeii, Da-mi simbolul opalului si-agatei, Da-mi ritmu-nveninat al Salomeii Si tusea-n fa minor a Traviatei. Da-mi Spleen-ul calatorilor pe apa, Da-mi spectrul verde-al zilelor de-apoi, Da-mi gravitatea mortilor spre groapa Si comicul funebrului convoi. Da-mi tot ce-n prima clipa risipesti, Si tot ce-n clipa ultima aduni. Da-mi fastul siluetelor regesti Si perspectiva casei de nebuni... Nu-i cer nimic. Si totusi, daca-ar vrea - O, daca-ar vrea sa-mi dea ce nu-i cer inca! - Ar face dintr-un lac o Marmara Si dintr-un melc, un Sfinx sapat in stanca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesperala Posted January 6, 2008 Author Report Share Posted January 6, 2008 Nichita Stănescu Lecţia despre cub Se ia o bucată de piatră, se ciopleşte cu o daltă de sânge, se lustruieşte cu ochiul lui Homer, se răzuieşte cu raze până cubul iese perfect. După aceea se sărută de numărate ori cubul cu gura ta, cu gura altora şi mai ales cu gura infantei. După aceea se ia un ciocan şi brusc se fărâmă un colţ de-al cubului. Toţi, dar absolut toţi zice-vor: - Ce cub perfect ar fi fost acesta de n-ar fi avut un colţ sfărâmat! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narcisa Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 O,vino Aron Cotrus O,vino,vino mai aproape Sa ne-asezam la dulci povesti, Sa ascultam in taina serii Cum bate vantul in feresti. Si frunte-ti s-o sarut ma lasa Sa-mi sting si cel din urma dor, Si-apoi totuna mi-o fi mie De-oi mai trai,sau de-o sa mor. Caci cine stie pentru mine Te-i mai ivi langa perdea, Si cine stie mai vedea-voi Frumosu-ti chip,copila mea. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubens Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 Narcis, sa fi vrut si n-ai fi stirnit atita tristete .... Sarut mina tuturor mamelor, va daruiesc infinita dragoste . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
puiu.t Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 Narcis, sa fi vrut si n-ai fi stirnit atita tristete .... Sarut mina tuturor mamelor, va daruiesc infinita dragoste . doar mamelor? crezi ca tatii nu-s sensibili la divin? EUL ASCUNS...by Florin Molnar Mi-ai căutat prin cutia craniană Gândurile ascunse Şi n-ai găsit nimic Mi-am întors pe dos buzunarele minţii Şi totul îţi era cunoscut Acum însă, când primejdia a trecut Odată încheiată percheziţia, Pot să-mi spun cum stăteau Gândurile mele ascunse Sub creier, aidoma Prafului măturat la repezeală Şi strâns sub un colţ de covor, Să se vadă curat Până trece inspecţia pentru Narcis!...trecu inspectia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesperala Posted January 8, 2008 Author Report Share Posted January 8, 2008 ÎNSERARE Ion Pilat În vârful carului cu snopi Amurgul cum se-ntoarce, Îşi vâră cerul noru-n plopi Şi fir de stele toarce. Văzduhul se-adânceşte clar De parcă-i luna plină; Priveşti zburând spre porumbar Hulubii de lumină. Si-n tine, suflet, schit de-argint, Pe aripi de tăcere Se-ntorc arhangheli, prelungind Un ceas de mir şi miere. Si cum uşoare umbre-n dungi De sunet surd le măsuri, Lin evantaiul aripi lungi Si-l strang, foşnind mătăsuri. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesperala Posted January 9, 2008 Author Report Share Posted January 9, 2008 Aceştia suntem noi Grigore Vieru Aceştia suntem noi: Buni cît se cuvine În mijlocul răului. Răi - niciodată. Se miră noaptea Că a clocit sub ea Întuneric, Dar au ieşit Pui de lumină. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marius-Doru Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 Jan Lulu Stern (Tic-tac ) Tic-tac-tic imi suna ceasul Masurindu-mi viata-n clipe , Plin de viata imi e glasul Ca bataia de aripe . Ascultind cum bate ora Miezului tirziu de noapte , Glasul lui imi pare tunet Si ma ia cu frig in spate , Dar in ora de amiaza Cind lumina straluceste , Sunetu-i e viata treaza , Parca-l simt cum imi zimbeste . Zi sau noapte , iarna , vara , Timpul curge-n matca lui , Nici nu-i pasa ca-l masoara Tic-tac-tic al ceasului . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesperala Posted January 11, 2008 Author Report Share Posted January 11, 2008 Nichita Stănescu Dezâmblânzirea De mult negru mă albisem De mult soare mă-nnoptasem De mult viu mai mult murisem Din visare mă aflasem Vino tu cu tine toată Ca să-ntruchipăm o roată Vino tu fără de tine Ca să fiu cu mine, mine O răsai, răsai, răsai Pe infernul meu, un rai O rămâi, rămâi, rămâi Palma bate-mi-o în cui Pe crucea de carne Când lumea adoarme Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
constantin Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 LA PLAZA TIENE UNA TORRE... La plaza tiene una torre, la torre tiene un balcón, el balcón tiene una dama, la dama tiene una flor. Ha pasado un caballero -Ąquién sabe por qué pasó!- y se ha llevado la plaza con su torre y su balcón, con su balcón y su dama, su dama y su blanca flor. Pep Cardona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narcisa Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Faptura mamei Grigore Vieru Usoara,maica,usoara, C-ai putea sa mergi calcand Pe semintele ce zboara Intre ceruri si pamant! In priviri c-un fel de teama, Fericita totusi esti - Iarba stie cum te cheama, Steaua stie ce gandesti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesperala Posted January 12, 2008 Author Report Share Posted January 12, 2008 Ulciorul - Omar Khayam Ramai sa mai ciocnim o cupa La hanul vechi de pe coclauri Caci pentr-un vin si pentru tine Mai am in san trei pungi cu aur Ramai sa ne-alungam tristetea Si setea fara de-alinare Cu vinul negru de la hanul Din valea umbrelor fugare Stii tu, frumoaso, ca ulciorul Din care bei infrigurata E faurit din taina sfanta Din taina unui trup de fata L-a faurit candva olarul Cel inspirat de duhul rau Din taina unui trup de fata Frumos si cald ca trupul tau Inmiresmeaza-te frumoaso Ca pe-un altar de mirodenii Cand zarea-i plina de albastru Cand lumea-i plina de vedenii Si-atat cat darurile noastre Mai au pe margini bucurii Caci maine in zadar vei bate La porti de suflete pustii Ca maine-om putrezi-n morminte Uitati nepomeniti de nimeni Caci maine vor veni olarii Sa fure lut din tintirime Si trupul tau care mi-e astazi Cel mai iubit dintre limanuri Va fi un biet ulcior din care Vor bea drumetii pe la hanuri ******** versuri care îmi lipseau aici... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts