samsara Posted February 25, 2015 Report Posted February 25, 2015 Uimitoarele peripeții ale jupânului Antifer de Jules Verne Quote
samsara Posted March 6, 2015 Report Posted March 6, 2015 Am gatat Robur Cuceritorul de Jules Verne, am trecut la Stapanul lumii, de acelasi autor, continuare. Quote
samsara Posted March 11, 2015 Report Posted March 11, 2015 Am terminat de citit Pilotul de pe Dunare, am trecut la César Cascabel, ambele de Jules Verne. Quote
Narcisa Posted March 26, 2016 Report Posted March 26, 2016 O biografie a lui Cosbuc. Alexandru Coşbuc se afla într-o maşină Mercedes Torpedo Benz, împreună cu Alexandru Stâlpeanu, un latifundiar din Teleorman, proprietarul maşinii, probabil şi singura care circula, în vremea respectivă, pe drumurile Gorjului. Cei doi se întorceau de la vila din Tismana, unde George Coşbuc se retrăgea de multe ori ca să scrie poezii. Alexandru Coşbuc avea19 ani şi era student. Acesta fusese chemat în armată şi urma să ajungă la Drobeta Turnu Severin. Maşina a lovit un bolovan mai mare, după care a intrat într-o căruţă aflată în faţă. Alexandru Stâlpeanu a murit pe loc, iar Alexandru Coşbuc a fost rănit grav. Cu craniul fracturat , a fost transportat cu o căruţă la spitalul din Târgu Jiu, dar a murit pe drum, cu o zi inainte de a implini 2o de ani. Alexandru Coşbuc este înmormântat la Bucureşti. George Coşbuc a fost foarte afectat de acest eveniment şi a ridicat o fântână în amintirea singurului său copil. Alexandru Coşbuc a murit pe data de 26 august 1915. Coşbuc a căzut în depresie După aceste eveniment nefericit, George Coşbuc nu a mai putut să scrie vreo poezie şi, după trei ani, a murit. Cateva versuri izvorate din durerea crunta a tatalui si poetului, ramase necizelate: Ah, cumva să nu mi-o spuie Vreun duşman cumplit Că băiatul meu azi nu e Şi că a murit, Că-n schimbarea bruscă-a minţii Eu l-aş omorî cu dinţii Ca pe-un câne care muşcă Pe furiş , alt cane care Groaza clipei l-a turbat Diavolul sa nu mi-l puie Pe-un dusman C-Alexandru-al meu azi nu e Si ca-i mort si e-ngropat. * Numar saptamani si zile Si ma uit pe drum Unde-mi esti acum, copile, Unde-mi esti acum? Poate-mi vii si-mi vii odata De pe-o cale-ndepartata Stiu eu cand si cum? Ca-mi tot pari un dus departe Dupa dorul meu, Ca sa-nveti prin lume carte Tu purtat vei fi dorite Sa-ti aduci etern aminte De pamantu-n care-s morti. Vom muri-n curand copile, Eu si mama ta-n curand, Slabi, dar cu-mplinite zile, Si, mahniti cu tine-n gand. * Plansul inimii durute Du-te, fiul meu, o du-te. Noi am fi plecat cu tine Eu si mama-ta Mama-ta de-ar fi tacut! * Pacinic sa se-nalte fumul Peste jertfa ce-o aduci, Si vegheat sa-ti fie drumul, Pe-orice drum ar fi s-apuci! Secerisul tau sa lase Spice-n urma pentr-orfani. * Darnic tu sa fii ca norii Ce pe camp revarsa ploi Si-ncarcat de-averi si glorii Intre cei putini la munca, Ori vei fi-ntre cei vr-o doi, Ori vei fi pierdut in gloata, Dumnezeu te va vedea Si-atata-mi este toata Binecuvantarea mea. Ale mele povete Dumnezeu o sa te-nvete De vei fi cu Dumnezeu. De-ai vrea tu, Alexandre, Sa stai si sa-mi vorbesti De acolo unde-esti. Ah, tata mi-e bine, Dar eu sunt slab. M-apasa cu-atata greutate Cuvintele ce-mi spui. Sa ti-l descriu: Un camp de asfodel, cumplit de-ntins, Si-atat de monoton, ca nu-i mai trista O zi de toamna. Noi trecem unii pe langa altii, Fara sa ne cunoastem. Si nu stii nici ce ganduri poarta in minte Acei ce trec si nici ce ganduri au. Asa-i acum si nu stiu de se schimba Vr-odata aceasta, dar cred c-asa-i mereu, Nu-i nimeni trist si nimeni vesel, tata. Nu-i ras si-oftat, caci nimeni nu jaleste Nimic si nimeni n-are dorinta de nimic Ne-nchipuim C-ar fi ceva mai trist si decat noi Si-ar fi ceva nespus de vesel, Citeam si eu copilul de Ahile cum vorbeste De soarta sa-n Omer, Asa cum ai tradus-o tu, tata-n romaneste, Cum zice lui Ulise ca bietul pizmuieste De triste umbre amestecate cu ploi. Quote
samsara Posted April 8, 2016 Report Posted April 8, 2016 Eu sunt la JUles Verne acum, "Claudius Bombarnac" Quote
Narcisa Posted October 12, 2019 Report Posted October 12, 2019 Sorin Dumitrache o femeie nu se Čine cum Čii câinele legat, umilitÄ de ruČine, folositÄ doar ĂŽn pat, o femeie-i o minune, e tandreČe Či candoare, nu robotul care pune pentru orice bou mâncare, e fiinČa delicatÄ care suferÄ...-i realÄ, nu e vita subjugatÄ sau maČina care spalÄ, este tot ce mÄ susČine, ĂŽmi e lacrima din carte, ea DEGEABA e cu tine de iubeČte-n altÄ parte, e o stea ce strÄluceČte, nu maČina ta defectÄ, o femeie SE IUBEČTE!!! o femeie SE RESPECTÄ!!! Quote
Narcisa Posted February 24, 2022 Report Posted February 24, 2022 Prietenie de Tudor Arghezi 2 Dar luat vrajmasul singur, in parte, fiecare, Era un om ca tine, cu buzele amare. Tu i-ai ucis un tata, el ti-a ucis un frate, Din tara prinsa-n flacari pierise jumatate. Erau zvarliti in groapa cu mortii, si raniti. De vii, si oropsiti de-ai lor si urgisitii. Tu n-ai vazut, ca mine, inchise de curand Si proaspete, mormintele miscind. Ce ti-am facut eu tie, ce mi-ai facut tu mie, Ca tara ta sa fie cu-a mea dusmanie ? Ne pasa, oare, noua, ca domnii-n capitale Se-ngana ca dulaii ranjiti si-si dau tircoale? Ni se sporeste vlaga si graul ni se coace Mai repede-n razboaie decat in timp de pace ? Quote
Asimetric Posted April 13, 2022 Report Posted April 13, 2022 Jean-Paul Sartre - Zidul. O colectie de povestiri ce dezvaluie, intr-un mod taios si, uneori, foarte crud, absurdul inerent al existentei umane. Nu stiu despre alte lucrari ale sale, dar aceasta seamana foarte mult cu existentialismul "absurd" al lui Kafka (unul dintre preferatii mei). Quote
acvila2101 Posted June 3, 2022 Report Posted June 3, 2022 "intre Lumii" de Ligia Elena Rizea....inedita si fascinanta - o experienta unica !!! Quote
Recommended Posts