Jump to content
Vesperala Forum

Recommended Posts

Posted
John Updike= Fugi, Rabbit!

Prima carte din seria inceputa in 1960!

Acum citesc "O luna de duminici", tot de Updike, aparuta in colectia Cotidianul. Daca pot spune asa, o carte placut de socanta, nerecomandata minorilor si pudibonzilor!

• Replies 184
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

sa traiasca inginerul

Sa traiasca inginerul !

Β 

Β 

Β 

Β 

Pe strada Toamnei, unde,

Pomii-si scuturau povara,

Locuia o cuconita

Blonda si frumoasa - Clara!

Β 

Avea trup de crin si gura

Rosie ca o muscata,

Sanii, doua crizanteme

Si era si maritata.

Β 

Sotul ei, Avram Barbulea,

Voiajor prin toata tara ,

Pleca luni de dimineata

Si venea sambata seara.

Β 

Astfel ca, in alte zile,

Clara dulce , dragastoasa,

Marti si joi, sa se distreze,

Ma primea pe mine-n casa.

Β 

Ii citeam poeme, versuri,

Ma-mbatam de glasul ei,

Ne spuneam povesti, si-n urma

Petreceam, ca de-obicei.

Β 

Casa-n care dragei mele

Ii fusese scris sa sada,

Avea doua-apartamente

Cu balcoanele spre strada.

Β 

Jos, in gang, urcai o scara,

Care-asa, din construire,

Nu avea alta intrare,

Nu avea alta iesire.

Β 

Iar alaturi, statea Sprinta

Cu barbatul sau, Haim Malne,

Care-avea tot astfel casa

Si tot astfel de balcoane.

Β 

Nimeni, nimeni, numai scara

Luminata de un bec,

Ma stia cand vin la Clara,

Mai ales, stia cand plec.

Β 

Vremea-si impletea cununa

Si destinul priveghea,

Sa gustam din fericirea

Dragostei, si eu si ea.

Β 

Da-ntr-o noapte violenta,

Cand cu draga ma distram,

Se-auzira pasi pe scara

Si ea-mi spune: - Vine-Avram!

Β 

Ma imbrac in fuga, fulger,

Vinovat ca un borfas

Si deschid in graba usa

Si-mi dau drumu-n balconas.

Β 

Doamne, Tu, care scapat-ai

De la jertfa pe Isac,

Fa si-acuma o minune

Si ma-nvata ce sa fac?

Β 

Si precaut, fara voie,

Instinctiv, eu fac un salt

Si-ntr-o clipa sunt alaturi,

In balconul celalalt.

Β 

Situatia e grava,

Simt in creier un ciclon,

Ce ma fac daca vecinul

Ma gaseste in balcon?!

Β 

Sa sar jos, cu neputinta!

Trotuarul e departe,

Simt in cerebel o lupta

Si pe viata, si pe moarte!

Β 

Si de-odata se deschide

Usa-ntr-un moment fatal,

Si-n chenarul ei apare

Sotul Clarei, personal!

Β 

Eu inghet si gura-mi muta

Nici o soapta nu indruga!

Si ridic in semn de spaima

Bratele, in semn de ruga...

Β 

Pe cand el, vazandu-mi halul,

Ca sa-mi crute umilinta,

A dedus fara-ndoiala

Ca am fost surprins la Sprinta.

Β 

Si intelegand din semne

Ca-i cer mila ca un prost,

Mi-a dat mana sa sar iarasi

In balconu-n care-am fost!

Β 

A deschis cu grija usa ,

Nici un zvon sa n-o alarme

Si, cu patos i-a spus Clarei,

Care se facea ca doarme:

Β 

- Nu ti-am spus eu, Clara draga,

Cum ca Sprinta-i o stricata?

Uite de-unde are blana,

Skong, cu care-i imbracata!

Β 

Vino-ncoa, poete draga

Si iti jur pe Dumnezeu,

Ca n-o sa ne stie nimeni,

Nici sotia, nici chiar eu!

Β 

M-a condus de mana vesel,

Iara eu priveam cuminte,

Trupul Clarei, strans in brate

Cu o ora inainte.

Β 

Si cand m-am vazut in strada,

M-am rugat, c-asa mi-e firea,

Sa traiasca inginerul

Care-a construit cladirea!

Β 

Fiindca ce faceam eu daca,

Ma pastea un ghinion,

Si aceasta casa-a Clarei

Avea numai un balcon?!

Β 

Β 

Β 

Posted

Mie nu prea imi place poezia.. prefer proza. Ultima carte pe care am citit-o a fost prin Februarie, Dracula de Bram Stoker. Acum citesc Doamna Bovary.

Posted
Mie nu prea imi place poezia.. prefer proza. Ultima carte pe care am citit-o a fost prin Februarie, Dracula de Bram Stoker. Acum citesc Doamna Bovary.

buna alegere, imi place si mie flaubert, eu am citit-o in facultate, un pic trista ce-i drept povestea ei...

• 3 weeks later...
Posted

php, mysql si apache :lol:

si printre altele Caractere - La Bruyere

intrebare: manga/comic books se iau in considerare? :huh: daca da: Liar Game, MPD Psycho, Alive Final Evolution, Bloody Monday, Angel Heart, Claymore and others ...

• 4 weeks later...
Posted (edited)

Muriel Spark - Domnisoara Brodie in floarea varstei ( colectia Cotidianul ) .

In nemernicia mea , trebuie sa recunosc ca am cam evitat cartile scrise de femei . Si asta nu din din cauza ca as fi misogin . In afara de inevitabilele surori Bronte , Susan Sontag , ceva Agatha Christie , un pic de Rodica Ojog-Brasoveanu si ( sper ) inca vreo cateva care nu-mi vin acum in cap , nu prea m-am omorat dupa literatura feminina .

Cartea asta este scrisa de o femeie ; este cu (si despre ) femei/fete ( personajele masculine exista doar ca sa le puna in evidenta pe cele feminine ) dar , cu toate astea am citit-o pe narasuflate . V-o recomand si voua . Este subtire , dar referitor ( strict ) la numarul de pagini .

Β 

Β 

Edited by catalin n
Posted
Muriel Spark - Domnisoara Brodie in floarea varstei ( colectia Cotidianul ) .

In nemernicia mea , trebuie sa recunosc ca am cam evitat cartile scrise de femei . Si asta nu din din cauza ca as fi misogin . In afara de inevitabilele surori Bronte , Susan Sontag , ceva Agatha Christie , un pic de Rodica Ojog-Brasoveanu si ( sper ) inca vreo cateva care nu-mi vin acum in cap , nu prea m-am omorat dupa literatura feminina .

Cartea asta este scrisa de o femeie ; este cu (si despre ) femei/fete ( personajele masculine exista doar ca sa le puna in evidenta pe cele feminine ) dar , cu toate astea am citit-o pe narasuflate . V-o recomand si voua . Este subtire , dar referitor ( strict ) la numarul de pagini .

Intr-adevar superba cartea! Eu am citit aproape toata col;ectia Cotidianuyl si am gasit in ea multe carti de top, dintre care face parte si cea aleasa de tine.

Β 

On topic: daca vreti sa va distrati si va place umorul englezesc, vi-l recomand pe Saki. Am citit recent un volum de povestiri ("Lighioane si supralighioane"), o lectura usoara, dar plina de ironie fina la adresa nobilimii engleze de la inceputul secolului XX. Daca aveti la indemana antologia "Umor cu premeditare" din colectia Cotidianul, cautati povestirea Tobermory, despre un motan care a fost invatat sa vorbeasca si care a inceput sa dezvaluie detalii picante din conversatiile celor din jur.

• 8 months later...
Posted

Seria AVALON=6 volume, autor Marion Zimmer Bradley, despre druizii din Britonia, religia lor, Regele Arthur si Masa Rotunda, Sfantul Graal si Excalibur, si cum s-au crestinat englezii!

• 1 month later...
Posted

Am terminat de curand Zgomotul si furia, de Faulkner. Foarte greu digerabila, dar pana la urma iti lasa un sentiment pe care nu poti sa-l treci cu vederea. E ca un gol care se casca si care simti ca, daca ar mai fi tunut cartea vreo suta de pagini, te-ar fi inghitit cu totul.

Posted

Am inceput sa citesc "Design Inteligent - Mesajul de la Designeri", scrisa de Rael.

O citesc mai greu deoarece o am pe calculator si e obositor pentru ochi,in orice caz , cartea este minunata, va recomand sa o cititi daca vreti ceva mai diferit. Just try it.

• 1 month later...
Posted

Vara nimanui , de Radu Anton Roman

Β 

Mi-e dor de Radu Anton Roman ... Mi-e dor de aparitiile lui pline de substanta de la ProTv . Cred ca emisiunile lui au fost nu doar culinare , ci si culturale . Era printre putinii de pe sticla care putea sa releve si lucruri frumoase din Romania .

De asta , cand am vazut cartea la un ambulant , am cumparat-o imediat .

Daca mi-a placut ? Nu ! Deloc . O poveste pescareasca din Delta grefata , din pacate , pe realitatea comunista , realitate pe care n-a ignorat-o , sau n-a pus-o in plan secundar , ci dimpotriva . A umflat-o si a facut-o erou principal , desi povestea pescareasca putea avea potential . Nu e genul de carte , din anii 70-80 , in care autorul facea mici concesii pentru a fenta cenzura . Cartea asta nu este valoare impachetata in Scanteia ci invers : rahat comunist ( scuzati-mi tusele prea groase , poate ) invelit intr-un pic de literatura buna . Din punctul meu de vedere , Radu Anton Roman ori a facut exces de zel ori a fost doar o incercare de a trece de cenzura dusa prea departe .

Dar , este doar parerea mea si , la fel ca inainte de a citi cartea , mi-e dor de Radu Anton Roman ...

Posted
Vara nimanui , de Radu Anton Roman

Β 

Mi-e dor de Radu Anton Roman ... Mi-e dor de aparitiile lui pline de substanta de la ProTv . Cred ca emisiunile lui au fost nu doar culinare , ci si culturale . Era printre putinii de pe sticla care putea sa releve si lucruri frumoase din Romania .

De asta , cand am vazut cartea la un ambulant , am cumparat-o imediat .

Daca mi-a placut ? Nu ! Deloc . O poveste pescareasca din Delta grefata , din pacate , pe realitatea comunista , realitate pe care n-a ignorat-o , sau n-a pus-o in plan secundar , ci dimpotriva . A umflat-o si a facut-o erou principal , desi povestea pescareasca putea avea potential . Nu e genul de carte , din anii 70-80 , in care autorul facea mici concesii pentru a fenta cenzura . Cartea asta nu este valoare impachetata in Scanteia ci invers : rahat comunist ( scuzati-mi tusele prea groase , poate ) invelit intr-un pic de literatura buna . Din punctul meu de vedere , Radu Anton Roman ori a facut exces de zel ori a fost doar o incercare de a trece de cenzura dusa prea departe .

Dar , este doar parerea mea si , la fel ca inainte de a citi cartea , mi-e dor de Radu Anton Roman ...

Imi place sa cred ca dezacordul asta este o scapare ...

• 3 months later...