Jump to content
Vesperala Forum

Ce mai cititi?


Christina_Whisperwind

Recommended Posts

  • 5 months later...
  • Replies 184
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Eu i-am citit pe primii doi, acum sînt la al treilea.

 

Glumesc. Am gasit o carte minunată, probabil mulţi o ştiu deja, dar cumva am ocolit-o pînă acum. Seria Cîntec de gheaţă şi foc de George R R Martin. Excelentă. Primele 4 carţi au apărut la Nemira, a cincea sper că e în curs de apariţie, iar a şasea încă "se scrie" (n-a apărut încă). În ordine: Urzeala tronurilor (2 volume), Încleştarea regilor (2 volume), Iureşul săbiilor (3 volume) şi Festinul ciorilor (2 volume). Pe 18 aprilie se lansează şi un serial HBO după astea, abia aştept să-l vad. Îi zice Urzeala tronurilor, şi are 10 episoade. Prima carte din cîte cred. Abia aştept sa-l văd. Am înţeles că are buget serios, în genul Rome, deci mă aştept să fie bun. A, iar unul din actori e Boromir din LOTR.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
"Omul cu briciul' - Andreu Martin. Foarte. Foarte misogin. Primele doua capitole (pana acum, doar pe astea le-am citit), cel putin, sunt pline de afirmatii misogine.

 

"Toti barbatii sunt, in adancul sufletelor, misogini. Toti. Si asta pentru ca, de multe secole, ne aflam in matriarhat. Pentru ca femeia incearca sa uzurpeze teritorii care nu ii sunt destinate, rolul ei fiind doar de a procrea si de a sta in casa sa ingrijeasca copilul. In casa. Acolo unde are timp sa faureasca planuri de revolta, sa isi starneasca odraslele impotriva tatalui lor. [...] Arma femeii, o arma invincibila, sunt lacrimile. [...] Stiti de ce femeile nu pot fi hirotonisite? Pentru ca taina spovedaniei nu ar mai fi respectata." etc., etc. (citatele nu sunt exacte...)

Interesant. Mi-ai starnit curiozitatea. :)

 

 

Eu am terminat "Deodata in adancul padurii" de Amos Oz. La inceput am crezut ca este o poveste de groaza, dar s-a sfarsit aproape ca un basm. Desi finalul e neutru.

 

Acum citesc "Piercing" de Ryu Murakami. De fapt, mai am putin si-o ispravesc.

Am cumparat-o pentru ca mi-a placut prezentarea succinta de pe coperta. Dar... n-a prea fost asa cum ma asteptam.

Desi nu-s deloc o mironosita, cartea asta m-a epatat. E descriptiva - atat momentele violente cat si cele cateva (soft) erotice sunt redate pe indelete.

Mi-a placut insa pendularea permanenta intre lumea exterioara si lumea launtrica a celor doua personaje, Kawashima si Chiaki. Lume launtrica alcatuita din ganduri, simtaminte si amintiri mai mult decat dureroase din copilaria traumatizata, care explica (dar nu justifica!) actiunile acestora.

M-am regasit intrucatva si in Kawashima, si in Chiaki. Oare asta inseamna ca sunt si eu putin "defecta"?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Am recitit printre picături 'Visele lui Einstein' de Alan Lightman, 30 de poveşti scurte.E o carte ca un vitraliu, o carte despre percepţii. Poate fi citită începând cu orice poveste sau chiar sărind de la o poveste la alta.E scrisă cu graţie şi forţă.

Sunt ipoteze fascinante ce pun într-o lumină surprinzătoare repere importante ale vieţii şi felul în care omul se raportează la cele cunoscute şi la cele necunoscute.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Simone de Beauvoir, Al doilea sex si Dalai Lama, Universul intr-un atom.

Prima fiind o lectura care, desi extrem de interesanta si de franca, este totusi greoaie, am incercat sa o mai diluez cu cea de-a doua. Incercare eronata. Cartea lui Dalai Lama se doreste a fi o comparatie (in sensul sinergic) intre filozofiile diferitelor scoli budiste si domeniile stiintei moderne, mai ales fizica. Din nou, o lectura greoaie, care cere sedimentare. Asa ca nu o sa renunt la niciuna, o sa le combin pe ambele cu o lectura ceva mai normala (a se citi din domeniul beletristicii clasice). :pink:

Link to comment
Share on other sites

Rupert Butler, Gestapo. Istoria poliţiei secrete a lui Hitler

 

O carte foarte bună care repune în lumină, argumentând faptele suficient de obiectiv, teroarea şi groaza pe care le-au avut de înfruntat cei care s-au opus idelologiei lui Hitler şi acoliţilor săi. Un volum în care am regăsit şi cutremurătoarele mărturii ale celor care au înfruntat direct opresiunea regimului nazist.

 

O idee pe care am remarcat-o la finalul cărţii - comparând nazismul şi comunismul - se referă la colaboraţionismul cu statul totalitar. Dacă într-o ţară comunistă puteai alege să participi la creşterea dimensiunii arhivei Securităţii, sau să rezişti şi să lupţi pentru propria credinţă, în statul nazist, evreu fiind, existau pentru tine două opţiuni: deportarea sau fuga. Păcat că naziştii au avut această obsesie pentru puritatea rasei şi au organizat acele lagăre ale morţii, în care au ucis planificat, fără a preţui câtuşi de puţin viaţa umană.

 

Genocide şi crime în masă s-au tot organizat în diferite state în diferite perioade de timp, dar niciunul nu se compară cu stricteţea şi sistematizarea complexului de la Auschwitz-Birkenau.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...