Jump to content
Vesperala Forum

Recommended Posts

Posted

Ce variantă aţi prefera?

Personal sunt "adeptul" incinerării. Nu văd nici măcar un motiv ca după moarte corpul să mai "ocupe" spatiu pe aici.

Nu îi înţeleg pe cei care "bat" o grămadă de drumuri la cimitire să aprindă o lumânare pentru sufletele celor morţi, când la fel de bine ar putea-o face în biserică, unde se pot ruga şi pt. cei trecuţi în nefiinţă... şi pentru sufletele lor etc.

"Ashes to ashes, dust to dust"...

Posted

O-la-laaaaa, miroase a tamaie pe-aici :huh: sa nu prind pe cineva ca ma incinereaza , vreau sa dorm sub o brazda cu iarba, ca-n flacarile iadului ajung eu oricum si fara ajutor. De ce sa fiu arsa de doua ori? :protest:

Posted

De ce? Pentru ca (dupa parerea mea) e mult mai practica treaba, e mult mai simplu.

Tocmai asta ma "intriga"... dorinta "mortului" (exprimata in timpul vietii) de a fi ingropat...

Nu vad nici un rost/rol in "alaiul" funerar, in toate "rânduielile" facute de apropiati dupa deces. Cel mai simplu si de bun gust mi s-ar parea trasportul la crematoriu, incinerarea ... and that's all :).

Multumesc pt. parere/opinie si pt. reply :)

Posted (edited)

Am aceeasi parere ca narcisa......categoric nu imi doresc sa fiu incinerata...doar gandul de a sta doar si pt. cateva ore intr-un borcan ceva dupa ce am foast arsa ma ingrozeste :huh:

Edited by LIVIA
Posted

De multe ori priveam in filmele unde aparea o scena cu funeralii cat de simplu se petrec la altii aceste lucruri, fara toate "zorzoanele" unei traditii cu iz nomad.

Civilizat, se plateste o firma specializata, profesionista, procesiunea se desfasoara in liniste in jurul defunctului, prin cuvantarea preotului, la final toti pleaca in aceeasi liniste, nu se arunca nimeni in groapa - "Un' te duci Ioane, cui ne lasi ?", s.a.m.d.

Sunt convins ca daca si la noi ar arata atat de decent si simplu ca la altii, aceasta intrebare nu ar mai fi existat.

Si eu as prefera o brazda deasupra dar in egala masura as fi preferat o alta traditie, mai simpla, mai putin costisitoare, ......mai putin dureroasa.

Posted

doar gandul ca s-ar putea sa ajung "un plic de ness" ma face sa tremurrrrrr...

prefer varianta cu inhumarea ...la poalele unui copac batran ,chiar daca exista riscul sa-l taie ca sa construiasca stiu eu ce si sa nu ma pot odihni...!

Posted
De multe ori priveam in filmele unde aparea o scena cu funeralii cat de simplu se petrec la altii aceste lucruri, fara toate "zorzoanele" unei traditii cu iz nomad.

La noi deocamdata sunt " vise, taica, vise". Mai avem mult pana "departe".

Intr-adevar, respectivele "zorzoane" cu iz nomad sunt printre lucrurile care ma scarbesc (in egala masura cu "zorzoanele" de dupa).

procesiunea se desfasoara in liniste in jurul defunctului, prin cuvantarea preotului, la final toti pleaca in aceeasi liniste, nu se arunca nimeni in groapa - "Un' te duci Ioane, cui ne lasi ?", s.a.m.d.

"Un te duci tu Ioaaaneeee(mama, mamaie, etc) si-mi lasi casa/masina etc. pe caaaap?"

Posted

Deci, atentie maxima, numai pe EM!L sa-l prajiti si sa-l buneti la borcan, pe noi, ceilalti sa ne asezati usor la umbra batranului stejar...ca noi vrem mai la racoare..."Cum n-oi mai fi pribeag/ De-acuma inainte..."

EM!LE, puteai si tu sa ne intrebi daca vrem sa fim parpoliti, la iarna, nu pe canicula asta... :allwrong:

Posted

Just. Raspunsurile erau aceleasi, si atunci :).

Oricum va multumesc pt. ele si pentru exprimarea parerilor/opiniilor.

Referitor la "brocan", nici lui nu-i vad "rostul". Poate doar de "transportor" al cenusii pana undeva departe, pe un munte. Apoi, "eliberarea". Asta in cazul in care as merita efortul.

Posted (edited)

Nu cred ca initiatorul topicului se referea la aceasta situatie ca fiind privita din perspectiva mortului, pentru ca, pentru el (pentru mort) nu mai conteaza daca e ars, ingropat, scufundat, etc. Chiar nu imi pasa ce se face cu mine atunci cand voi da coltul. As prefera, totusi, sa fiu dat spre hranirea unor caini flamanzi (sper sa mai pun ceva carne pe mine pana atunci :lol:) - glumeam... :D:

Dupa parerea mea, toate aceste ritualuri de inmormantare nu au niciun rost, sa nu mai spunem ca unele nici nu au legatura cu crestinismul - cum ar fi cele doua monede de pe ochi (in cultul vechilor egipteni exista un "barcagiu" care ducea sufletele decedatilor de pe Pamant pe lumea cealalta, in schimbul a doua monede). Si multe alte prostii... (multe nu au nicio logica, dupa cum am zis).

Sa zicem ca incinerarea e mai practica, si nici nu e asa de neam prost. :)

Edited by Stelist_4_3v3r
Posted
Nu cred ca initiatorul topicului se referea la aceasta situatie ca fiind privita din perspectiva mortului, pentru ca, pentru el (pentru mort) nu mai conteaza daca e ars, ingropat, scufundat, etc.

Normal ca pentru mort nu mai are absolut nici un fel de importanta (poate doar daca e in moarte clinica).

..aceste ritualuri de inmormantare nu au niciun rost, sa nu mai spunem ca unele nici nu au legatura cu crestinismul

Multe din ele sunt "inventii", majoritatea n-au nici un fel de utilitate...

Posted

şi când te gândeşti că deshumarea ajută uneori la stabilirea cauzelor morţii de către poliţie...

ca să nu mai vorbim de scheletele vechi care folosesc arheologilor la aducerea la lumină a unor fapte de acum câteva mii de ani...

credeţi că ştergerea oricăror urme e o idee bună? :) eu nu.

Posted

Dupa parerea mea, da! E o idee buna. De cele mai multe ori.

In ceea ce-i priveste pe arheologi, sunt de acord... daca nu ar exista respectivele "dovezi" multe ar fi necunoscute si azi (in diverse domenii).

Despre deshumare pt. stabilirea cauzelor mortii si eventuala tragere la raspundere a vinovatilor pt. respectiva moarte... cam intotdeauna se face (deshumarea) la multi ani dupa, "re"anchetarea dureaza mult, timpul actioneaza in favoarea faptasului (in sensul ca se prescrie fapta).

Intr-adevar, in unele cazuri, inhumarea e de preferat incinerarii (din diverse motive).

Posted
şi când te gândeşti că deshumarea ajută uneori la stabilirea cauzelor morţii de către poliţie...

ca să nu mai vorbim de scheletele vechi care folosesc arheologilor la aducerea la lumină a unor fapte de acum câteva mii de ani...

credeţi că ştergerea oricăror urme e o idee bună? :) eu nu.

Pai, se face autopsia, si gata...apoi se poate face orice cu cadavrul.

Nu cred ca arheologii de peste 5000 de ani vor revolutiona lumea cu descoperirile facute prin dezgroparea mea. :) Si e valabil si pentru alte cateva miliarde de oameni.

Posted

Deci, 2. Creste riscul de a se face confuzii. De a incurca listele. Cum de "neam prost', Stelistule, pai ai tu idee ce blazon aristocratic am eu? Cand imi pun ordine in documente iti prezint dosarul spre cercetare...sa vezi si tu ce arbore am :rade: :rade: Am chiar mai multi arbori...

Pai cum ai da-o , tot din perspectiva mortului trebuie privite aspectele...altfel ar fi un sacrilegiu...de ce sa hotarasca altii pentru mine?...ca si viata tot de altii a depins. Reguli, regulamente, norme, conventii sociale, gura lumii... :ang: Ramane cum am stabilit. :cry:

Posted
Si e valabil si pentru alte cateva miliarde de oameni.

doar că nu poţi să ştii care miliarde nu sunt importante şi care sunt..:))

ce crezi tu e una şi realitatea e alta.

s-au făcut n autopsii şi tot s-au cerut deshumări, ştii bine.

Posted
"Un te duci tu Ioaaaneeee(mama, mamaie, etc) si-mi lasi casa/masina etc. pe caaaap?"

Ce spuuuui? Pe la voi se plange cineva ca ramane stapan pe casa si masina!? Pe aici s-ar zice cam asa: Ioaneeee, toata viata ai fost un nenorocit, te-am tinut eu in spinare...n-ai fost in stare sa cumperi si tu o casa mai acatarii...si-o masina ca a vecinilor" etc. :D:

scuze că mă bag, uite şi un dric:

Iggy Pop/Goran Bregovic - In the Death Car

mie îmi face rău mirosul de tâmâie, aşa că mă mut pe alt topic... :bye:

Nici eu nu ma simt prea confortabil...alerg la topicul "Aer conditionat". Pana se completeaza toate listele pe-aici, mai iau o gura de aer proaspat... :ha:

Stelistule, ce zici, te razgandesti? Ca se ocupa locurile de la umbra... :franky:

Posted
Ce spuuuui? Pe la voi se plange cineva ca ramane stapan pe casa si masina!? Pe aici s-ar zice cam asa: Ioaneeee, toata viata ai fost un nenorocit, te-am tinut eu in spinare...n-ai fost in stare sa cumperi si tu o casa mai acatarii...si-o masina ca a vecinilor" etc. :D:

Eh, am vrut oarecum sa subliniez falsitatea "bocitorilor" (bocitori ce fac parte din "randuială"). Deci nu, nu plange decat de forma... rescriu: "Un te duci tu Ioaaaneeee(mama, mamaie, etc) si-mi lasi casa/masina etc. pe caaaap :yahoo: "

Posted

hai sa ma bag si eu in seama ......eu am fost in moldova la o inmormantare la tzara undeva intrun sat in care se pastrau traditiile si am ramas uimit cate "ritualuri" exista cu cocosi in galeti gaini in saci.... pomi impodobitisi nu mai stiu ce.....ideea e ca erau o gramada de bani aruncati pe fereastra....omul e tot mort soarta nu o poti skimba si tot acolo ajunge unde ii este destinat......eu personal odata ce am murit sa imi ia tot ce mai e bun si sa le doneze....si restu incinerat....si azvarlit intr-un loc pe care inca nu lam stabilit....(adica mai am de trait si umblat:P)

Posted (edited)
Incinerat ? :frigare: ...neeeah. Să nu am placerea de a-mi zornai oasele speriindu-mi stră stră stră nepoţiii ? :lol:

Foarte corect, danco. In felul acesta avem mai multe posibilitati, daca suntem intregi putem reveni sub forma de strigoi, ca avem cearceaful la purtator...poate ne prinde dorul de bantuit ...adica, de ce sa scape asa usor de noi? Si la o eventuala reincarnare ( ca stiinta evolueaza) ne descurcam mai usor decat cei care-au ales praful si pulberea...Dar cei care aleg incinerarea nu trebuie convinsi sa renunte, ca altfel ne aglomeram rau...asa ca va rog sa luati in considerare si lista Nr. 1, cu incinerarea...poftiti, va rog...ca nu-i totuna daca iti revin 2,00m, cubi sau cum or fi ei, sau ai o proprietate de 2,16...ca te mai intinzi si tu , ca omul...

Oricum, listele raman deschise. Si va anuntam ca, in caz de neexprimare a optiunii , se considera aprobare tacita si veti fi trecuti automat pe lista Nr. 1.

:frigare: vs :rip:

Edited by Narcisa