Jump to content
Vesperala Forum

Ajustarea rezoluţiei la Linux Kiwi


vesperala
 Share

Recommended Posts

Am asistat aseară la o instalare a unui linux, prima pe care am văzut-o pe viu până acum...

Pur şi simplu m-ar interesa să folosesc linux, mi-a plăcut :) dar nu am reuşit să ajustez rezoluţia monitorului. Am găsit de unde, dar apăreau doar vreo două variante şi acelea grosolane, nu reţin valorile. Placa video părea instalată, dar... nu am găsit o rezoluţie de om normal.

 

Ce lipsea?

Link to comment
Share on other sites

Îţi zic cînd ajung acasă.

 

În principiu la rezoluţie contribuie şi monitorul. Dacă ai un monitor mai vechi pe care nu ţi l-a detectat ca lumea, X-ul foloseşte nişte valori destul de conservatoare şi nu-ţi arata în listă rezoluţiile pe care presupune că nu le suporta monitorul. E un fişier /etc/X11/xorg.conf în care poţi specifica cam ce suporta monitorul, pentru orizontală pui ceva gen 35-96 iar pe verticală 50-90.

 

O a doua cauză poate fi chiar driverul de la placa grafica, dacă nu a recunoscut-o exact poate sa mearga cu unul generic. Dacă ai ATI sau nVidia e preferabil să activezi restricted drivers si-ţi instalează binarul de la producător.

 

Apoi poţi folosi utilitarul de la placă. Pentru nVidia se numeşte nvidia-config sau nvidia-settings, cam aşa ceva, iar pentru ATI amdcccle. Mai exact îţi pot spune tot după ce ajung acasă. Ăla de la nVidia e mai meseriaş, ăla de la ATI e crîncen de prost.

Link to comment
Share on other sites

Bun.

 

Driverele le activezi din System -> Administration -> Hardware drivers. Se presupune că-ţi merge deja netul, pentru că va trebui să le downloadeze. Probabil o să-ţi ceară şi un restart de X.

 

Apoi, rezoluţia o schimbi din System -> Preferences -> Screen Resolution.

 

Pentru ATI mai ai şi măreţul amdcccle, pe care îl găseşti şi în meniu (Applications -> ATI Catalyt Control Center), iar pentru nVidia nvidia-xconfig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...