Jump to content
Vesperala Forum

Biserici si manastiri din tara


vesperala

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • Replies 190
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

manastirea Almas

 

in 1990, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod, vechiul schit de monahi ,restaurat, obţine statutul de mănăstire sub conducerea stareţului P.Cuv.Arhim.

biserica are plan cruciform, cu sânuri laterale poligonale, iar din vechile construcţii se mai păstrează turnul-clopotniţă care în trecut proteja intrarea în incintă şi o căsuţă de tip ţărănesc ce adăposteşte Paraclisul "Sf. Nicolae", construcţie din 1725. manastirea are hramul "Duminica Tuturor Sfinţilor"

 

m_almas_11.jpg

Edited by Mithras
Link to comment
Share on other sites

Manastirea Pissiota

 

Manastirea Pissiota este situata in Comuna Poenarii Burchi, judetul Ploiesti, la 40 de kilometri nord de Bucuresti si la 20 de kilometri sud de Ploiesti, pe soseaua Bucuresti-Buftea-Ploiesti. Are hramul Nasterea Maicii Domnului. Manastirea Pissiota a fost ctitorita la inceput ca schit, de inginerul Nicolae Pissiota si sotia sa Zoe, intre anii 1928-1929. Odata cu biserica zidita din temelie s-au construit si case pentru calugari. Schitul Pissiota s-a ridicat in zilele sanctitatii sale, primul patriarh regent al Romaniei Mari, Dr. Miron Cristea.

Biserica manastirii ascunde multe comori. Dintre ele, ce mai importanta este icoana Maicii Domnului cu Pruncul, facatoare de minuni. Aceasta a fost pictata de Eustatiu Stoenescu (1884-1959) cu o tehnica impresionanta: practic, in orice loc din biserica te-ai afla, ochii Maicii Domnului te privesc. Mai mult, maica stareta - cu mare discretie - vorbeste despre lacrimile Maicii lui Dumnezeu. Icoana a plans cate o saptamana, in mai multe randuri.

 

manastirea-pissiota-(12).jpg

Link to comment
Share on other sites

biserica Mirăuţi din Suceava

 

biserica Mirăuţi din Suceava, cu hramul Sfântul Gheorghe şi cunoscută sub denumirea de „Vechea Mitropolie a Sucevei”, este una dintre bijuteriile cu care nordul Moldovei se mândreşte.

biserica a fost construită de către domnitorul Petru I Muşat, între anii 1375-1391, şi a servit ca prim sediu al Mitropoliei Moldovei.

aici a fost uns ca domn al Moldovei Ştefan Cel Mare şi tot aici a fost înmormântată prima soţie a domnitorului.

 

bis-_1_.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

manastirea Surpatele cu hramul „Sfanta Treime”, se afla situata in comuna Frincesti, satul Surpatele, judetul Valcea, la 12 km de gara Babeni si la 3 km de manastirea ,,Dintr-un Lemn".

 

biserica a fost inaltata de logofatul Dragoescu si fratele sau Stanciu, feciorii lui Popa Frincu, la inceputul secolului al XVI-lea , refacuta de boierii Buzesti si reparata in secolul al XVII-lea. Intre anii 1703-1706, biserica a fost reconstruita din zid de doamna Marica Brancoveanu, fiind si pictata. mai tarziu, in 1815 a fost reparata si repictata de zugravul Gheorghe Gherontie din Hurezi.

 

in anul 1872 manastirea a fost inchisa cultului din cauza ruinii, monahiile fiind mutate la manastirea „Dintr-un Lemn".a fost restaurata intre anii 1927-1935, de catre Comisiunea Monumentelor Istorice .

 

surpatele-biserica.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

biserica Sfantul Nicolae din Densus

 

biserica Sfantul Nicolae din Densus se afla in judetul Hunedoara, la o distanta de aproape 10 kilometri fata da orasul Hateg, fiind cea mai veche biserica romaneasca in care si astazi au loc slujbe religioase.

datorita particularitatilor acesteia, biserica este cunoscuta drept cel mai ciudat edificiu din Tara Hategului.

 

densus-11.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Biserica Sfanta Treime din Cetate

 

patru crestini ortodocsi cumpara in anul 1785, de la sasii doua case in Targul Cailor (azi strada Baritiu nr.12) in vederea adaptarii lor ca Biserica ortodoxa. de mare folos au fost si donatiile facute cu generozitate de negustorii locului.

din punct de vedere arhitectural, Biserica Sfanta Treime - Baritiu este frustrata estetic de pozitia ei incomodata de cladirile care o acopera sufocant. construita in forma de nava, cu bolta in arc frant, cu pereti din piatra si caramida, dotati cu ferestre alungite si terminate in partea de sus in semicerc.

biserica castiga insa, estetic prin interiorul atat de atragator, realizat in stil baroc si cu bogate ornamente in stuc, reprezentand basoreliefuri de plante si flori. fatada, cu ornamente in stuc in stil baroc, incadreaza cele trei icoane in ulei: Sfantul Apostol Petru, Sfanta Treime si Sfantul Apostol Pavel.

 

sfanta-treime-brasov-(2).jpg

Edited by Mithras
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

biserica evanghelică din Buneşti, jud. Brasov.

comuna Buneşti se afla la 84 km de Braşov şi 18 km de Rupea, oraşul cel mai apropiat.

 

biserica a fost construită în sec. XIV şi fortificată la începutul sec. XVI, este o bazilică în stilul de tranziţie de la romanic la gotic. specific ca suprapunere de stiluri este ,de pildă, chiar altarul, realizat din lemn (stil clasic si neoclasic) acoperit cu picturi murale, deasupra căruia este construită orga în stil rococo.

 

bunesti.011.jpg

Link to comment
Share on other sites

catedrala catolica din Iasi

catedrala actuala , din piatra, a fost construita in perioada 1782-1789. de-a lungul anilor a mai fost supusa la restaurari, in special dupa cutremurul din 1802 si dupa incendiul din 1827. are hramul"Adormirea Maicii Domnului".

 

catedrala%20catolica.jpg

Edited by Mithras
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cea mai impresionanta Biserica care am putut sa o vad pana acum!!!!poate va par putin ciudat dar ca o constructie sa reziste atata timp sub apa mi se pare dea dreptul impresionant!!!!!Va recomand si voua acest minunat loc.singura problema daca vreti sa ajungeti aici e sa aveti o harta mai veche de anul 1985 deoarece satul Bezidul Nou nu mai apare de ceva timp pe harti.

 

post-1-1244881533_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...