Jump to content
Vesperala Forum

Biserici si manastiri din tara


vesperala

Recommended Posts

Manastirea Jitianu

 

 

Manastire calugari, cu hramul Sfantul Dumitru, com Podari jud Dolj 5 km de Craiova, atribuita jupanese Maria din Obede si boierului Bengescu, sfarsitul sec XVI, biserica din zid de plan triconic, cu turla pe naos, cladita de vistierii Ghinea Bratasescusi Udriste (1654-1658), reparata si zugravita in 1812, turnul-clopotnitei din 1701; colectie de arta bisericeasca veche din intreaga Arhiepiscopie a Craiovei.

 

 

 

post-108-1218798184_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 190
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Manastirea Lainici

 

 

De calugari, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, satul Sambotin, com Schela jud Gorj, 34 km de Tg Jiu, biserica ctitorita in Defileul Jiului de monahai Calistrata si altii, pe locul uneia de lemn (sec XV) intre 1812 si 1817, sub Ioan Gheorghe Caragea voievod si Episcopul Galaction; picturi murale in fresca de traditie postbrancoveneasca in interior, panouri pictate cu figuri de sfintisi profeti in exterior, sub cornisa;colectie de arta cu icoane, carte veche, obiecte de cult; arhandoric.

 

post-108-1218982692_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Manastirea Cobia

 

Manastirea Cobia se afla in comuna omonima din judetul Dambovita. Manastirea Cobia este un unicat in contextul monumentelor existente prin decoratia exteriorului - nemaiintalnita in arhitectura noastra. Situata in partea de sud-vest a judetului, pe drumul judetean 702E, intr-un peisaj specific Campiei Gaiestilor, strabatuta de apele paraului Cobiuta, comuna ofera vizitatorilor o salba de bisericute din lemn (patru la numar) toate datate la sfarsitul veacului al XVIII-lea, cu dezvoltari planimetrice specifice arhitecturii religioase din lemn dambovitene, prin tratari arhitecturale originale, un adevarat regal pentru cunoscatori.

Manastirea poarta hramul Sfantul Ierarh Nicolae si a fost construita intre anii 1571-1572 de Badea Bolosin Stolnicul, sub domnia lui Io Alexandru Voievod. Biserica, transformata in nenumarate randuri, este tot ce a mai ramas din vechea Manastire Cobia. Dupa anul 1680, biserica a fost reparata de Parvu Cantacuzino. Intre anii 1723-1724 s-au prabusit coltii bisericii, iar in 1752 a fost inchinata fundatiei filotime de la Pantilimon.

 

manastirea-cobia-(48).jpg

Link to comment
Share on other sites

Mănăstirea Arnota, una dintre cele mai frumoase mănăstiri din judeţul Vâlcea, Arnota, ancorată chiar în peisajul pitoresc al Munţilor Căpăţânii,atestată documentar în anul 1636

 

Tradiţia spune că, după o luptă grea pe care a purtat-o cu turcii, dar nu a putut-o câştiga, Matei Vodă Basarab s-a retras pe plaiurile vâlcene, fiind urmărit de turci. Domnitorul s-a ascuns în Munţii Arnotei, în rogozul unui mic lac. În cinstea unui ostaş arnăut care i-a salvat viaţa, domnitorul a început în primii ani ai domniei sale zidirea Mănăstirii Arnota, pe care a închinat-o Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavrili, ocrotitorii săi. Mănăstirea este atestată documentar pentru prima dată la 11 iulie 1636, iar de atunci a mai cunoscut unele modificări de structură şi arhitectură.

Aici s-au păstrat fragmente din mâna Sf. Apostol Filip, ale Sf. Ierarh Mihail al Sinadelor, Sf. Muceniţe Parascheva, Sf. Maxim Mărturisitorul, degetul Sf. Muceniţe Marina şi alte sfinte moaşte dăruite de domnitorii Ţării Româneşti de-a lungul anilor, alături de moaşte ale Sfinţilor Prunci ucişi de Irod şi de degetul Sf. Cuvios Grigorie Decapolitul. Tot la Mănăstirea Arnota se află şi mormântul voievodului Matei Basarab, care a dorit să fie înmormântat aici împreună cu familia sa.

 

arnota-biserica.jpg

Link to comment
Share on other sites

BISERICA PRECISTA-mun.Bacau

cu hramul Adormirea Maicii Domnului, parte componenta a Complexului arhitectonic al Curtilor domnesti din Bacau.

A fost construita în vremea lui Stefan cel Mare, de fiul sau, Alexandru, fiind sfintita la 1 ianuarie 1491.

In interior adaposteste picturi murale si o lespede funerara ce dateaza din 1496.

post-273-1220258051_thumb.jpg

post-273-1220258078_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mânastirea Bârsana

Sfantul lacas al Manastirii Barsana apropie, o data mai mult, Valea Izei de Dumnezeu. Trecand pe sub o frumoasa poarta maramureseana, se rasuceste in sus aleea care duce lin spre manastire; intrarea se face pe sub semetul Turn - clopotnita, dincolo de care, pe partea dreapta, biserica tasneste mladioasa spre cer - pana nu demult, cea mai inalta biserica de lemn din lume. De la biserica porneste aleea pietruita si strajuita de flori ce duce spre Staretie, constructie supraetajata de o cuceritoare fantezie arhitectonica, remarcabila transpunere creatoare a stilului maramuresean al bisericilor de lemn.

 

barsana.jpg

Link to comment
Share on other sites

Biserica Sf. Parascheva , din Botiza- Maramures

 

Biserica a fost construită în 1796 în Vişeul de Jos, fiind transferată în 1899 în Botiza, deoarece biserica existentă devenise prea mică pentru comunitatea care se tot mărea. A fost pictată cu fresce tehnice de Andrei Răileanu între anii 1982 şi 1987.

Biserica din lemn dedicată Sf. Parascheva are un plan dreptunghiular, cu o absidă poligonală în altar, ca de obicei. Corpul principal al bisericii include naosul, cu bolta sa, pronaosul şi portalul. Acesta din urmă este mai mare decât de obicei, cu o formă aproape pătrată şi cu două intrări: o poartă pe partea sudică şi o alta spre nord, dar nu pe partea vestică, aşa cum era de obicei.

Acoperişul cu două streşini acoperă partea principală a bisericii, în timp ce altarul are un acoperiş uşor coborât. Turla este pătrată, cu un balcon puţin mai mare deasupra şi cu un acoperiş înalt şi conic.

 

botiza1.jpg

Link to comment
Share on other sites

In localitatea Peri din Maramuresul de pe dreapta Tisei (astazi in Ucraina), la mica departare de comuna Sapanta, a existat o importanta manastire, ctitorie a dinastiei voievodale a Dragosestilor

.Voievozii Balcu si Drag, nepotii lui Dragos, au daruit manastirii bunuri, intinse terenuri si au ridicat o biserica din piatra, iar in 13 august 1391, la cererea lor, printr-o diploma a patriarhului Antonie al IV-lea al Constantinopolului, manastirea e ridicata la rangul de Stavropighie Patriarhala, cu drept de jurisdictie asupra bisericilor din opt tinuturi. Incepand de la aceasta data, sediul central al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului s-a aflat, timp de 312 ani, cu mici intermitente, la Manastirea Peri.

Astazi, prin grija parintelui Grigore Lutai de la biserica din Sapanta, se doreste reinvierea vestitei manastiri. Ea va fi amplasata intr-un parc dendrologic, intr-un spatiu mirific dintr-o padure seculara. Biserica, asezata pe un soclu de piatra, va fi construita in stil maramuresean, din lemn masiv de stejar. Impresionanta turla ce se ridicata la aproape 78 m deasupra solului va transforma edificiul in cea mai inalta biserica de lemn din lume.

 

164.jpg

 

Manastirea Sapanta-Peri

Link to comment
Share on other sites

Mânastirea Moisei

Pe Valea Izvorului Negru, langa Moisei, o manastire cu hramul Sf. Nascatoare de Dumnezeu Maria, a fost fondata la 1672 in prezenta Mitropolitului Transilvaniei Sava Brancovici. Pictura a fost realizata la 1699, azi fiind in cea mai mare parte distrusa. Se pastreaza icoane de valoare la tampla altarului. La 1911 s-a construit o biserica noua si o casa cu 7 incaperi pentru calugari.

 

man-moisei.jpg

Link to comment
Share on other sites

Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti

 

Este unul din monumentele istorice reprezentative pentru arta Moldovei din cea de a doua jumatate a secolului al XV-lea. Arhitectura acestei biserici este singulara in epoca si exprima convingator gustul ales si sigur al ctitorului Ioan Tautu. Ioan Tautu este intemeietorul unei familii boieresti care stapanea sate in zona Botosanilor si in apropierea Balinestilor. Aceasta stire,impreuna cu pietrele de mormant tarzii (1613,1634) ce se pastreaza in biserica, arata ca Balinestii raman vatra a familiei Tautestilor si ca la cancelaria domneasca se mai pastra, in secolul XVII, inca vie amintirea marelui dregator.

 

Dcp_0045.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

BISERICA „NAŞTEREA MAICII DOMNULUI“ – TELIŢA

 

In primă fază biserica s-a construit din lemn, în vremea stăpânirii otomane.

Succedarea cutremurelor din veacul trecut au afectat serios suprastructura acestei construcţii, care a necesitat reparaţii de consolidare.

Noua biserică a fost construită din dania credincioşilor care au contribuit timp de zece ani cu a zecea parte din roadele pamantului . Biserica are în patrimoniu unele icoane vechi de valoare precum şi o bibliotecă în curs de organizare şi restaurare.

 

 

man02213.jpg

 

Satul Teliţa se află în comuna Frecăţei, jud. Tulcea,

Link to comment
Share on other sites

Catedrala Episcopală "Sfântul Nicolae", din Galati

 

Catedrala Ortodoxă a fost ridicată în perioada anilor 1906-1917, după planurile arhitecţilor Petre Antonescu şi Ştefan Burcuş. Construcţia se detaşează în planul arhitectural gălăţean, fiind concepută în stil muntenesc, cu o singură cupolă fără abside laterale.

 

img01A.jpg

Link to comment
Share on other sites

Manastirea" Sfantul Gheorghe" - Tiganesti

 

Manastirea "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe " a luat fiinta in luna aprilie 2004, cand s-a hotarat ca acest asezamant sa fie zidit in extravilanul comunei Tiganesti, la aproximativ 1,5 kilometri de soseaua nationala Alexandria - Zimnicea.

 

sf-gheorghe-tiganesti-(20).jpg

Link to comment
Share on other sites

Biserica "Trei Ierarhi"-municipiul IASI

Domnitorul Vasile Lupu este ctitorul acestui monument arhitectonic unic in lume, inaltat in perioada 1637 - 1639 si sfintit la data de 6 mai 1639 de mitropolitul Varlaam. Respectand in linii mari planul bisericilor moldovenesti, constructia se remarca prin broderia de piatra care o imbraca de la temelie pana la cornisa si prin imbinarea de exceptie a unor stiluri arhitectonice diferite (renascentist, baroc si gotic) si a unor elemente ornamentale provenind din culturi diferite. Tipografia instalata la Trei Ierarhi in 1640 este considerata prima din Moldova. . Biserica adaposteste osemintele ctitorului si ale familiei sale, precum si cele ale domnitorilor Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza.

In iulie 1641 au fost aduse aici moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, mutate apoi la Catedrala Mitropolitana in anul 1889.

 

post-273-1223992528_thumb.jpgpost-273-1223992549_thumb.jpg post-273-1223992590_thumb.jpg post-273-1223992854_thumb.jpg

 

Aceasta bijuterie arhitecturala unica in lume a fost si mai frumoasa!

 

Cu ocazia lucrărilor de restaurare datorate lui Lecomte du Noüy în anii 1882-1890, biserica Trei Ierarhi şi-a văzut distrusă pictura interioară originală. Anumite intervenţii controversate au marcat atunci o etapă caracteristică în procesul restaurărilor în România, animata de acţiuni şi dezbateri publice, de o lupta de opinii între intelectualii epocii şi mediile oficiale, care au condus în final la afirmarea câtorva principii corecte privind protecţia şi restaurarea monumentelor istorice.

 

Am sa ma straduiesc sa revin cu imagini ale bisericii initiale!

Edited by oemor
Link to comment
Share on other sites

Gandita si ca loc de refugiu si rezistenta armata, Manastirea Cetatuia a fost ridicata intre anii 1669 - 1672 de catre domnitorul Gheorghe Duca. Din acest motiv zidul exterior are metereze iar in colturi sunt amplasate turnuri. Inauntru se afla mormantul domnitorului Gheorghe Duca, al fiicei sale, Doamana Maria, al fratelui, Saul si al fiului, Ionita.

 

 

manastirea-cetatuia4.jpg

Link to comment
Share on other sites

Biserica Sfântul Ştefan -Bucuresti

 

Hramul acestei biserici este "Sfântul Ştefan" (27 decembrie), deşi iniţial a avut şi hramul "Înălţarea Domnului"

Biserica este de zid, învelită cu olane. Data înălţării ei este anul 1768, luna septembrie, ziua 25 de către Stoica Clucerul, cum stă scris în pisania de piatră de la intrare. Sunt afirmaţii istorice care desemnează drept ctitor pe voievodul fanariot Ştefan Racoviţă, împreuna cu Teodora Doamna, în anul 1764.

 

 

j02510951.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ansamblul manastiresc de la Cozia, cu hramul ”Sfanta Treime”, la inceput a fost cunoscut sub numele de ”Manastirea Nucet”, abia mai tarziu primind numele de ”Cozia”, dupa muntele din vecinatate. in pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei, decedata in 1605. piatra funerara a domnitorului este o copie a celei originale si dateaza din 1938.

 

cozia.jpg

Link to comment
Share on other sites

post-263-1226254586.jpeg MANASTIREA COMANA

 

 

În 1588 boierul Radu Serban începe zidirea unei mânastiri la Comana pe pamânturile mostenite de la mama sa, Maria din Coiani, iar alegerea locului de ridicare a ctitoriei a fost determinata de existenta zidurilor vechii manastiri

, ruinate la aceea data, dar destul de puternice, pentru ca, refacute, sa asigure protectia noii constructii.

 

Investigatiile întreprinse asupra primelor constructii la Comana, cât si studierea documentelor vremii, de catre mai multi cercetatori, precum Cezar Balliac, Grigore Ionescu, C.C.Giurescu, dar si din analizele arhitectilor însarcinati cu restaurarea si consolidarea zidurilor, releva faptul ca Mânastirea Comana este ctitoria lui Vlad Tepes, datata de la jumatatea secolului al XV-lea si care pâna la finele secolului al XVI-lea s-a ruinat.

MANASTIREA COMANA din judetul Giurgiu este monument istoric, datând din secolele XVI - XVII.

 

Ansamblul manastiresc fortificat de la Comana este construit din caramida, din constructia initiala pastrându-se, restaurate, doar latura de nord si vest a chiliilor, iar în stare de ruina mai dureaza zidul de pe latura de est si un fragment lipit de turn.

Edited by LIVIA
Link to comment
Share on other sites

Manastirea Hurezi

 

manastirea Hurezi este considerata, impreuna cu schiturile sale, ca cel mai reprezentativ complex de arhitectura, definitoriu pentru „stilul brancovenesc”.

este asezata in partea de nord a judetului Valcea, pe drumul national DN 67 Rm.Valcea-Targu Jiu, la poalele muntilor Capatanii, strajuita de codrii, intr-un loc plin de farmec si singuratate, a carui liniste o tulbura doar cantecul huhurezilor, acele pasari de noapte care au dat, probabil, numele acestor locuri si al manastirii.

 

hurezi2.jpg

Link to comment
Share on other sites

MANASTIREA BUJORENI

Judetul: Vaslui, Comuna: Zorleni

 

p8100145wk0.jpg p8100157ku8.jpg

 

 

Atestarile, cronicile si studiile de rigoare in domeniul arheologic, nu pot demonstra cu documente concrete ca actuala vatra monahala Bujoreni a fost construita pe vechea temelie a manastirii Recea, sau la 1-2 km apropiere.Distanta istorica intre ele, ca datare fiind de 150 de ani. Dar iarasi lucru nedemonstrat, de la atestarea primului document despre manastirea Bujoreni 1602, care vatra monahala poate ca exista cu cel putin 50 de ani inainte.

Edited by Sly
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...