Jump to content
Vesperala Forum

Biserici si manastiri din tara


vesperala

Recommended Posts

  • Replies 190
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Manastirea Voronet

 

Legenda ne povesteste ca Stefan cel Mare, in timpul unei crize intr-un razboi cu turcii, a venit la arhimandritul Daniel, la schitul sau in Voronet si a cerut sfatul acestuia. Castigand batalia impotriva turcilor, domnitorul si-a pastrat promisiunea catre calugar si a construit o noua biserica dedicata Sfantului Gheorghe, ocrotitorul victoriei in batalie.

 

voronet18.jpg

Edited by Narcisa
Link to comment
Share on other sites

Moldovita, manastirea " Buna Vestire"

 

A fost construita in anul 1532, in timpul domniei lui Petru Rares. Manastirea a fost pictată în 1537, atât în interior, cât şi în exterior. Dintre toate bisericile bucovinene, picturile exterioare de aici s-au pastrat cel mai bine.

 

moldovita6.jpg

Link to comment
Share on other sites

Manastirea de la Gura Motrului

 

Conform tradiţiei, mănăstirea a fost fundată iniţial de Cuviosul Nicodim, la sfârşitul secolului XIV. Cuviosul Nicodim a ridicat aici un schit de lemn, constituit dintr-o mică biserica şi câteva chilii şi a sădit în jurul schitului viţă de vie.

Cetatea mănăstirească a fost refăcută din temelii în anii 1642-43 de către domnitorul ţării Matei Basarab.

Interiorul a fost zugrăvit cu cheltuiala lui Constantin Brâncoveanu între anii 1702-1704. În 1852 a fost refăcută pictura prin contribuţia domnitorului Barbu Ştirbei şi prin strădania arhimandritului mănăstirii Eufrosim Poteca.

 

250px-Gura_Motrului.dos%20.jpg

Link to comment
Share on other sites

:huh: Argineşti?

Părea cunoscută...

Chiar am căutat şi Argineştiul să o postez dar nu am găsit-o... :) Dar cred că numele oficial Gura Motrului era...

Frumos loc, ce a făcut Brâncoveanu eu nu ştiu, dar acolo s-a adăpostit Tudor Vladimirescu şi nu pot uita urmele gloanţelor pe lemnul porţii vechi...

 

Frumos locul...Chiar frumos.

Link to comment
Share on other sites

Putna

 

Ştefan cel Mare a construit mănăstirea între anii 1466 şi 1469, iar biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost sfinţită un an mai târziu. Doar la trei ani după ce mănăstirea a fost terminată, un incendiu a distrus-o, dar a fost imediat refăcută. A fost distrusă din nou, în 1653, de către armata cazacă a lui Timuş Hmelniţchi, ginerele lui Vasile Lupu. Actuala biserică a fost practic refăcută între anii 1653 şi 1662 de către Vasile Lupu şi succesorii săi. Biserica era neobişnuit de mare pentru vremea sa, dar explicaţia este că ea a fost construită pentru a fi loc de înmormântare pentru domnitor, familia acestuia şi succesori.

 

putna11.jpg

Link to comment
Share on other sites

Probota

Este situata la 27 km sud-est de Falticeni.

Se considera ca biserica a fost terminata in 1530 si pictata in 1532. Aceasta manastire a fost construita de Petru Rares si este renumita pentru frumusetea ei aparte. Poarta Hramul Sfantului Nicolae.

 

probota25.jpg

Link to comment
Share on other sites

Manastirea Humor

 

Anul construcţiei: 1513

Construită de: Marele patron Toader Bubuiog, credincios al lui Stefan cel Mare

Locaţia: Manastirea Humorului, judetul Suceava

Sumar: Biserica Adormirii Maicii Domnului este fara turn, constructie tipica bisericilor din zona si a fost construita de un nobil , nu de un print conducator. Petru Rares a inceput sa reconstruiasca ruinele vechii biserici in1530, apoi manastirea a fost renovata de cateva ori in timpul secolelor urmatoare, asa cum se reaminteste in Cele Patru Evanghelii ale Manastirii Humorului.

 

humor5.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dragomirna

 

A fost construita in anul 1609 de catre episcopul metropolitan Anastasie Crimca.

Locaţia: Mitocu Dragomirnei, judeţul Suceava

Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” este unică în toată România pentru proporţiile sale neobişnuite. De departe este cea mai înaltă şi cea mai strâmtă biserică întemeiată vreodată. Pereţii săi nu sunt pictaţi, dar sunt decoraţi cu gravuri din piatră.

Capela mica din cimitirul Dragomirna, chiar in afara peretilor, a fost construita in 1602 si este considerată modelul în miniatura al manastirii.

 

dragomirna11.jpg

Link to comment
Share on other sites

Manastirea Sf. Ioan cel Nou

 

Manastirea a fost construita intre anii 1514-1522, de catre printii Bogdan III si Stefanita.

Locaţia: Suceava, judeţul Suceava. Din punct de vedere arhitectural, biserica „Sf. Gheorghe” a mănăstirii Sf. Ioan cel Nou este importantă. Este singura biserică ce prezintă un plan triconc construită în perioada dintre domnia lui Ştefan cel Mare şi cea a lui Petru Rares.

 

st.john14.jpg

Link to comment
Share on other sites

Situata la capatul unui bulevard cu tei batrani de sute de ani, Manastirea Curtea de Arges este cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune din judetul Arges, avand hramul “Adormirea Maicii Domnului“.

 

Ctitorita in vremea domnitorului Neagoe Basarab, intre 1512 - 1517, manastirea este parte a celei mai celebre legende romanesti: “Legenda Mesterului Manole“. E cunoscuta si drept Biserica Episcopala, deoarece a fost scaun episcopal intre anii 1739 si 1748.

 

 

Manastirea-Curtea-de-Arges.jpg

Link to comment
Share on other sites

Manastirea Cetatuia Negru Voda (Langa Campulung Muscel)

post-58-1216237575_thumb.jpg

 

Mănăstirea Ciocanul (langa Campulung Muscel) dateaza din secolul 16 fiind amintita in hrisoavele din anii 1677, 1776, 1827. Are o biserica ce poarta hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" ce a fost construita in anul 1825 pe locul unei biserici vechi ce s-a prabusit cu ocazia cutremurului devastator din 1802. Biserica actuala a fost restaurata in 1932.

post-58-1216238128_thumb.jpg

Edited by scrinty29
Link to comment
Share on other sites

Biserica Densus

 

Biserica din Densuş, o localitate din tara Hategului, situata la cativa kilometri de Ulpia Traiana Sarmisegetusa, isi pastreaza inca secretele astfel incat nimeni nu poate spune cu certitudine cand a fost ridicata. Istoricii au pareri impartite. Cert este un singur lucru: la ora actuala este cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin slujbe.

Un moment crucial in istoria acestei biserici s-a petrecut la mijlocul secolului al XIX-lea. La un moment dat localnicii au vrut s-o darame pentru a construi alta mai mare. In cele din urma a fost salvata de autoritatile de la Budapesta care au considerat-o un monument si au interzis demolarea.

In perioada dinainte de 1989, imaginea Bisericii din Densus se afla pe unul dintre cele mai raspandite timbre postale, cel cu valoarea de 40 de bani.

 

biserica-Densus1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Manastirea Cernica

 

Manastirea este situata la 13 Km de Bucuresti ,in comuna Pantelimon, pe malul lacului Cernica. A fost construita la inceputul secolului XVII, initial din lemn , cu Hramul Sfantul Nicolae, de catre un vornic a lui Mihai Viteazul.

Astazi , biserica Sfantul Nicolae este un lacas de mari proportii, reconstruit in 1815, in timpul domnitorului Gheorghe Caragea. Manastirea a fost avariata la un cutremur din 1838 , dupa care biserica a fost refacuta de catre domnitorul Alexandru Ghica.

 

231_3181_sized.jpg

Edited by Narcisa
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Manastirea Galata

 

Manastirea Galata a fost ctitorita de domnitorul Petru Schiopu, iar biserica a fost sfintita in 1584. Numele ii vine de la cartierul cu acelasi nume din Constantinopole (Istanbulul de astazi), acolo unde domnitorii moldoveni gaseau gazduire cand mergeau la Inalta Poarta. Ca si alte manastiri din zona Moldovei, Galata are un zid inconjurator cu un turn-clopotnita.

In timpul lucrarilor de restaurare din 1970 au fost descoperite mormintele a doi dintre copiii domnitorului, Despina si Vlad, precum si al sotiei sale, Maria Amirali.

Din 1990, Galata este manastire de calugarite, care se ocupa cu arta broderiei si confectionarea vestmintelor liturgice.

Hramul Bisericii este “Inaltarea Domnului” .

 

manastirea-galata.jpg

Link to comment
Share on other sites

Biserica Fortareata de la Biertan a fost , timp de 300 de ani, sediul Episcopiei Evanghelice (1572-1867), centrul religios al sasilor din Transilvania. In 1993 a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, fiind considerata cea mai valoroasa dintre toate cele obiectivele sasesti incluse pe lista respectiva.

In prezent, pentru ca in localitate sunt putini locuitori, slujbele se tin o data pe luna de catre un preot din Medias.

Din anul 1990 la Biertan are loc intalnirea sasilor de pretutindeni in fiecare an, in prima sambata dupa 15 septembrie.

 

Biserica-Biertan1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Manastirea Nicula

 

Situata in apropierea orasului Gherla (judetul Cluj), manastirea ortodoxa de calugari Nicula este construita pe un platou inconjurat spre sud-vest de Dealul Manastirii, Dealul Carbunari, Podul Mic, Podul Mare si Poiana Luchi, la rasarit de dealurile Zapodia si Ghergheleul. Prima biserica se crede ca a fost construita in 1552. Acesta a ars impreuna cu tot satul in 1602, insa intre anii 1700-1712 pustnicul Nicolae construieste in locul vechii biserici o alta biserica, tot din lemn, inchinata Sfintei Treimi. In aceasta biserica a fost adusa si asezata icoana Maicii Domnului zugravita in 1681 de preotul roman Luca din Iclod. Datorita acestei icoane facatoare de minuni manastirea a devenit foarte cunoscuta in imprejurimi, in Muntenia, Moldova si chiar peste hotare.

 

nicula1114.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...