Jump to content
Vesperala Forum

Sfaturi practice


Narcisa

Recommended Posts

Varza acra dobandeste o aroma deosebita, daca la gatit se fierbe cu suc de mere sau citronada.

Cartofii isi vor pastra culoarea deschisa la piure daca in apa in care au fiert se adauga putin otet.

Mustarul uscat poate fi improspatat adaugand putin zahar si o lingurita de otet,dupa care se freaca usor.

Pestele in procesul de prajire va forma o crusta crocanta, daca in prealabil se va unge cu ou batut si apoi se va trece prin pesmet.

Din vin alb indoit cu apa, foi de dafin, piper si sare, se prepara o excelenta zeama pentru fiert pestele rasol.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 312
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

-Fructele încă verzi se coc uşor dacă le puneţi într-o pungă de plastic perforată, pentru ca aerul să poată circula.

-Maioneza nu se mai taie dacă în gălbenuşul crud se pune, înainte de a-l freca, o linguriţă de muştar.

- În toate umpluturile cu orez, acesta trebuie să fie pe jumătate fiert.

- Maioneza rămasă de pe o zi la alta îşi recapătă prospeţimea dacă se adaugă o lingură de apă fierbinte.

- Peştele pentru grătar trebuie trecut înainte prin ulei cald.

- Piureul de urzici devine mai gustos dacă se adaugă două linguri de caşcaval ras sau smântână.

- Zahărul ars se prepară la foc mic şi întotdeauna într-un vas emailat.

Link to comment
Share on other sites

O infuzie puternica de pelin alunga purecii plantelor. Reteta: 100 g pelin proaspat tocat, 125 ml apa clocotita, 1/2 lingurita de sampon delicat (pentru uz cotidian). Preparare si folosire: Turnati apa clocotita peste pelin, acoperiti vasul cu un capac si lasati-l sa se raceasca. Strecurati lichidul, apoi puneti-l intr-un pulverizator cu pompa. Adaugati samponul, scuturati bine si stropiti-va plantele.

Link to comment
Share on other sites

Dulceturile si gemurile care nu sunt bine închegate pot fi „reparate“ cu ajutorul merelor. Curăţate de coajă şi date pe răzătoare, se fierb cu puţină apă şi zahăr. Adăugaţi peste ele gemul şi fierbeţi până capătă consistenţa dorită.

 

- Sâmburii decojiţi de migdală dau o aromă deosebită dacă sunt adăugaţi în borcanele cu gem sau dulceaţă (mai ales de caise).

 

- Borcanele cu dulceaţă sau gem lăsate nelegate la gură două-trei zile, nu mai fac mucegai.

 

- Celofanul se prinde mai bine de gura borcanelor dacă acestea se ung înainte cu albuş de ou.

 

- Întotdeauna la dulceţuri se pune puţină sare de lămâie. Ea va păstra întregi orice fel de fructe. De exemplu, zmeura sau căpşunele: se curăţă, se spală fructele, se pun în straturi în vasul în care vor fierbe, alternând cu zahăr şi un praf de sare de lămâie, se lasă în cămară şi se fierb a doua zi.

 

- Dulceţurile vechi şi zaharisite se pot încorpora într-o cantitate de dulceaţă proaspătă, în timp ce fierbe, şi se vor reface de minune!

 

- Dulceaţa de fructe roşii (fragi, zmeură, căpşune) devine mai parfumată dacă se adaugă după fierbere câteva fructe crude.

 

- Pentru a şti dacă o dulceaţă e gata, înmuiaţi o linguriţă în compoziţie şi lăsaţi să se prelingă câteva picături pe o farfurie rece. Dacă dulceaţa curge ca un sirop, mai trebuie lăsată pe foc. Dacă picăturile sunt groase, focul trebuie stins.

 

- După ce turnaţi dulceaţa fiartă în borcan, lăsaţi-o să se odihnească 48 de ore, înainte de a lega la gură recipientele. În felul acesta veti evita formarea de mucegai.

 

Gazeta de Sud

Link to comment
Share on other sites

- Laptele acrit trebuie lăsat să se îngroaşe. Presărat cu zahăr şi scorţişoară, devine un desert dietetic.

 

- Ceapa şi usturoiul tăiate, rămase de la prepararea mâncării, se păstrează excelent, fără să-şi piardă gustul şi să-şi împrăştie mirosul, dacă sunt ţinute într-un borcănel cu capac, la frigider.

 

- Castraveţii nu trebuie curăţaţi niciodată dinspre coadă, locul de depozitare a amărelii. Porniţi cu cuţitul de la vârf.

 

- Orezul din umpluturi (sarmale, ardei etc.) trebuie să fie pe jumătate fiert. Preparatele vor fi mai afânate şi vor avea un gust deosebit.

 

- Pătrunjelul rămâne proaspăt şi nu-şi pierde vitaminele dacă se păstrează între două farfurii adânci.

Link to comment
Share on other sites

-Ficatul prăjit devine mai digerabil dacă se stropeşte cu câteva picături de lămâie sau de oţet.

 

- Resturile de brânză şi de caşcaval nu trebuie aruncate. Băgaţi-le la cuptor până încep să se-nmoaie, amestecaţi-le, apoi puneţi-le pe pâine prăjită. E un fel de mâncare delicios şi rapid.

 

- Uleiul rămas de pe urma prăjitului (cartofii la ceaun, de exemplu) se păstrează curat dacă după fiecare întrebuinţare se pune în el, cât este încă fierbinte, un albuş de ou. Prăjindu-se, acesta atrage la suprafaţă toate deşeurile. Nu folosiţi mai mult de patru ori acelaşi ulei. Acoperiţi vasul în care-l păstraţi, fiindcă altfel râncezeşte uşor.

 

- Varza roşie e prea sărată: adăugaţi două mere tăiate sau un cartof crud, ras.

 

- Nu mai aveţi ou pentru uns prăjiturile: folosiţi lapte nefiert.

 

- Supa este prea groasă: subţiaţi-o cu lapte sau apă fiartă cu Vegeta sau Knorr.

 

- Făina nu mai face gărgăriţe dacă introduceţi în ambalaj unu-doi căţei de usturoi curăţaţi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pentru un pandispan reusit trebuie sa tinem cont de urmatoarele:

 

-ustensilele cu care si in care batem albusurile trebuie sa fie bine degresate, altfel albusurile nu se mai bat spuma cum trebuie;

-cand separam albusurile de galbenusuri trebuie sa avem grija sa adunam albusul ramas pe coaja oului;

-daca in timpul separarii albusului de galbenus se sparge galbenusul, nu mai folositi acel albus pentru ca nu se va mai bate spuma;

-folositi numai zahar tos;

-adaugati 1 lingura de zeama de lamaie sau rom ajuta sa se dizolve mai repede zaharul, mentine spuma si o umfla;

-bateti intai albusurile spuma, adaugati apoi tot zaharul tos odata si zeama de lamaie sau romul si bateti in continuare pana se intareste spuma, va avea aspectul unei zapezi intarite;

-cand adaugati galbenusurile sau faina(daca in afara de faina mai puneti si altceva in compozitia blatului, amestecati celelalte ingrediente cu faina)se amesteca numai cu telul in forma de para si doar prin rasturnare, de jos in sus, ca sa nu se lase spuma(se pierde aerul din albus), nu mai mult de 10 ori pentru faina si 5 ori pentru galbenus;

-cuptorul trebuie incalzit bine inainte de a introduce blatul la cuptor;

-blatul copt il lasati sa se raceasca in bucatarie, nu-l dati la rece caci devine cleios;

-blaturile care se taie pe grosime, trebuie taiate prin miscari de fierastrau,inainte-inapoi,ca sa nu se striveasca miezul.

Link to comment
Share on other sites

Dacă vă este dor de gustul fructelor uscate, iata cum puteti obţine produsul dorit: se spală fructele foarte bine şi se înlătură cele lovite sau stricate. Caisele şi piersicile se taie în jumătăţi, iar prunele se lasă întregi şi li se scot doar sâmburii. Se acoperă apoi grătarul cuptorului cu o pânză şi se aşază fructele pe ea. Nu trebuie să uitaţi să puneţi caisele şi piersicile cu partea tăiată în sus. Se vor lăsa să se usuce cu uşa de la cuptor întredeschisă.

 

După ce s-au uscat, se vor ţine într-un loc uscat şi rece, unde vor rezista luni în şir.

Link to comment
Share on other sites

-Sucul de morcov este un pretios ajutor al celor care sufera de digestie dificila sau lipsa poftei de mancare. Morcovul este bogat in substante anti-oxidante ca vitamina A, dar si alte vitamine si minerale, atat de necesare organismului uman. O cura de zece zile cu suc proaspat cicatrizeaza ranile facute de ulcer si imbunatateste vederea, mai ales a celei pe timp de noapte.

Link to comment
Share on other sites

Merele curatate si tocate pentru salata nu se vor innegri la culoare, daca in prealabil se vor tine 10 minute in apa rece sarata.

 

Compotul de fructe va deveni mai aromat, daca in cel de caise se vor adauga 2-3 linguri de vin alb, iar in cel de capsune, visine si prune 1-2 linguri de vin rosu.

 

Nucile deshidratate si lipsite de gustul lor specific se vor tine vreo 5-6 zile in apa cu sare. Apa va razbate prin coaja la miez si va restabili gustul si consistenta lor.

 

Nucile pentru creme, glazuri sau umpluturi, nu se piseaza in piulita pentru ca devin uleioase, ci se dau prin masina speciala de macinat nuci ori prin masina de tocat carne.

 

Fructele uscate se umfla mai repede daca in apa in care sunt tinute se pune si putina drojdie.

 

Va fi mai lesne a indeparta pielita de pe persici daca acestea se vor cufunda cateva secunde in apa clocotita.

Link to comment
Share on other sites

Frisca batuta cu zahar, intrebuintata la torturi si la prajituri, trebuie bine scursa inainte de a fi folosita, deoarece zerul pe care il lasa strica atat gustul, cat si forma prajiturii.

 

Dulceata se pastreaza mai bine si nu se zahariseste daca in timpul prepararii ei marginea vasului se va sterge cu o carpa curata, inmuiata in apa rece.

 

Nucile bune pot fi deosebite de cele seci sau stricate prin introducerea lor intr-un vas cu apa. Cele bune se lasa imediat la fund, cele stricate, mai incet, iar cele seci plutesc la suprafata apei. Nucile bune se pun apoi la uscat, la soare.

 

Apa in care se prepara cafeaua neagra nu trebuie lasata sa fiarba. Cafeaua se adauga cel mai tarziu inainte de primul clocot. Prin fierbere se pierde o parte din oxigen si devine grea. Daca din neatentie, ati lasat-o un pic sa clocoteasca, se toarna imediat putina apa rece.

 

Maioneza se poate face cu mai putine oua daca in ea se adauga cateva cuburi de cartofi fierti, calzi si bine sfaramati.

 

Untul care se foloseste pentru ornarea unui preparat trebuie topit numai pe baia de aburi. Focul il deterioreaza, ii schimba calitatea si aspectul.

 

Pentru ca lamaia sa fie cat mai parfumata, mai ales daca urmeaza sa fie pusa in ceai, inainte de a o taia, trebuie oparita (rapid, fara a fi tinuta in apa).

 

Perisoarele se formeaza cu mana in apa rece pentru a nu se lipi de mana.

 

Menta este folosita printre altele si la parfumarea branzeturilor.

 

Mamaliga nu mai face cocoloase daca inainte de a pune malaiul la fiert il stropiti cu apa rece.

 

Patrunjelul este otravitor pentru pasarile de casa. Antidotul folosit este laptele acru sau apa amestecata cu otet.

 

Nu trebuie sa puneti conservant in conserve pentru ca le strica gustul. Puneti cateva pastile de aspirina pisata deasupra, este mai eficace, nu strica gustul si este folositoare sanatatii.

 

Varza murata prea tare se opreste din fermentatie cu 5-6 pastile de aspirina.

 

Frisca batuta isi pastreaza consistenta daca la preparare pentru fiecare jumatate kg de frisca adaugati jumatate lingurita gelatina.

 

Prajiturile din albus de ou vor creste foarte frumos daca la baterea albusului se adauga si o jumatate de plic de praf de copt.

 

Castravetii acrii vor avea un gust mai picant daca in borcan se presara printre ei cateva cuisoare.

Link to comment
Share on other sites

- Cojile de mere, gutui şi pere uscate în cuptor, apoi pisate şi amestecate cu miere şi puţin propolis reprezintă un preparat natural excelent împotriva durerilor de stomac şi de pancreas;

 

- Castraveţii de grădină îşi păstrează timp îndelungat prospeţimea dacă sunt daţi cu albuş de ou şi atârnaţi de codiţă pe o sfoară;

 

- Lămâile tăiate se pun cu faţa zemoasă pe o farfurie cu oţet. Ele rămân astfel proaspete multă vreme, iar oţetul se aromează plăcut;

 

- Toate preparatele cu spumă de albuş se coc astfel: primele cinci minute la foc mic, apoi la foc mare;

 

- Dacă pregătiţi o prăjitură cu fructe, coaceţi mai întâi cinci minute aluatul presărat cu puţină făină şi zahăr. Scoateţi apoi tava şi puneţi repede fructele.

Link to comment
Share on other sites

- După însiropare, presăraţi blatul de tort cu puţin amidon (alimentar) şi numai după aceea puneţi crema;

 

- Dacă, pentru o cremă , aveţi de frecat zahăr cu unt, operaţia va reuşi fără cusur dacă veţi pune şi două-trei linguri de lapte dulce clocotit;

 

- Puneţi într-un săculeţ din tifon dublu zahăr tos şi presaţi-l cu fierul de călcat fierbinte. Combinându-l cu trei pachete de zahăr vanilat, veţi obţine zahăr pudră vanilat.

 

- Înainte de a pregăti o budincă din orez, tăieţei sau griş, „îmbrăcaţi“ complet cu zahăr caramelizat, interiorul vasului.

 

- Preparatele în care folosiţi bulion de roşii vor avea un gust fin dacă le veţi adăuga şi o linguriţă de zahăr.

 

- Când pregătiţi omleta, puneţi în castronul în care bateţi ouăle două-trei cuburi mici de unt şi preparatul va fi mai pufos.

Link to comment
Share on other sites

Pentru ca florile puse in vaza sa reziste mai mult timp, nu folositi apa prea rece, schimbati des apa si, atentie, puneti in apa respectiva hipoclorit, in proportie de 1 lingurita/ 1litru apa. Nu va speriati, hipocloritul nu le face rau , ci distruge eventualele bacterii care se formeaza .

Link to comment
Share on other sites

Fripturile la grătar conţin compuşi toxici, cancerigeni. Pentru o friptură sănătoasă, se recomandă să lăsăm carnea să se marineze înainte de preparare. Acest lucru reduce compuşii toxici care se formează în timpul prăjirii sau frigerii la temperaturi mari.

Link to comment
Share on other sites

Durerile reumatismale se diminueaza mult sau chiar dispar complet frectionand usor locul dureros cu o lotiune obtinuta prin macerarea timp de 9 zile in jumatate litru de spirt medicinal, a doua lingurite de sare de lamaie si doua lingurite sare fina de bucatarie.

Link to comment
Share on other sites

Pasta de mere - foarte sănătoasă pentru copii - se obţine din fructe nu prea coapte, curăţate de coajă, tăiate felii mai groase, acoperite cu apă şi puse la fiert, cu capac. Se lasă să dea în clocot, apoi se micşorează focul şi se mai lasă pe flacără 15 minute, amestecând. Când e gata, se îndulceşte după gust cu miere.

Link to comment
Share on other sites

Lichid pentru desfundat chiuvetele

 

Ingrediente: 3 linguri de soda de menaj, 1 ceasca de apa, 1/2 ceasca de otet. Dizolva materiile care infunda tevile de scurgere si evita depunerile noi. Se dizolva soda in apa fierbinte si se toarna in orificiile infundate. Se toarna apoi si otetul. Se lasa sa actioneze 10 minute, apoi se clateste cu apa fierbinte.

Link to comment
Share on other sites

Unele metode de coacere a cărnii tind să o deshidrateze. De asemenea, expunerea la temperaturi prea ridicate poate afecta consistenţa sau gustul acesteia. Anumite tipuri de carne, în schimb, au tendinţa de a se usca în momentul prăjirii (vânatul), iar altele trebuie să fie tratate în prealabil, pentru a scăpa de gustul neplăcut (carnea de oaie).

 

Marinatele reprezintă cea mai bună soluţie pentru a da o aromă deosebită cărnii sau peştelui. Puteţi prepara, în funcţie de preferinţele dumneavoastră culinare, dar şi de produsele pe care le aveţi în bucătărie, marinate condimentate, picante, dulci sau exotice.

 

Pentru o marinată simplă este suficient să amestecaţi plante aromate cu ulei de măsline. Puteţi, de asemenea, să adăugaţi condimente precum muştar, usturoi, piper, ghimbir sau boia. Totodată, vă puteţi folosi de legumele pe care le aveţi la dispoziţie (morcovi, roşii sau ţelină), pe care să le tăiaţi în bucăţi mici şi care vor aroma şi mai mult marinata dumneavoastră.

Cu cât se lasă mai mult carnea la marinat, cu atât ea se va impregna mai bine cu savoarea produselor pe care le-aţi folosit.

Link to comment
Share on other sites

Condimentele din plante verzi se toacă numai cu cuţite inoxidabile, pentru a nu deveni toxice.

 

- Condimentele adăugate în mâncarea fierbinte îşi pierd calităţile nutritive şi aroma în timpul fierberii, de aceea se pun în mâncare atunci când aceasta este gata.

 

- Afinele însoţesc întotdeauna preparatele din vânat: căprioară, iepure, fazan, mistreţ.

 

- Frunzele de dafin se folosesc la preparatele din vânat, la sosurile din carne şi la ciorbele din carne de vită sau porc.

 

- Busuiocul verde nu trebuie să lipsească din sosurile cu roşii.

 

- Boabele de ienibahar se folosesc cu succes la preparatele din carne, pateuri cu carne, tocături.

 

- Cimbrul se dozează cu mare atenţie în mâncăruri, deoarece aroma lui puternică poate da preparatelor un gust amar.

 

- Menta conferă un gust plăcut salatelor de fructe, precum şi umpluturilor din curcan, dacă e combinată cu maghiran şi cimbrişor.

 

- Tarhonul verde sau conservat cu sare şi oţet este un condiment ideal pentru ciorbele cu carne afumată, drese cu ou şi smântână.

 

- Chimenul este un ingredient de bază al prăjiturilor sărate: beţişoare, plăcinte, pogaci.

 

- Hasmaţuchi (pătrunjelul creţ) dă un gust minunat supelor de găină şi papricaşului de pui cu smântână.

 

- Paprica iute se foloseşte la tocăniţe, la felurile cu brânză şi peşte. Trebuie folosită cu precauţie, fiindcă e iritantă pentru stomac.

 

- Ardeiul iute, nelipsit de la ciorbe, se foloseşte şi în prepararea sosurilor iuţi.

Link to comment
Share on other sites

Praful de copt şi bicarbonatul de sodiu sunt ingrediente esenţiale pentru coacere, dar nu pot fi folosite unul în locul celuilalt.

 

Primul este un amestec de bicarbonat şi un acid, iar proprietatea sa de a dospi aluatul funcţionează atunci când praful este amestecat cu ingrediente umede şi când amestecul este copt în cuptor.

 

Bicarbonatul de sodiu, în schimb, se combină cu ingrediente acide precum untul, iaurtul sau melasa şi produce „bule“ de dioxid de carbon, care fac produsul copt uşor şi aerat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...