Jump to content
Vesperala Forum
puiu.t

Cum gatim... Ce gătim...

Recommended Posts

"A face un cozonac delicios este o realÄ provocare. Un cozonac bun depinde de calitatea fÄinii, de timpul dedicat frÄmântÄrii, de cât de bun este cuptorul â sÄ nu ardÄ, sÄ coacÄ bine pe toate pÄrČile, sÄ aibÄ intensitatea flÄcÄrii potrivitÄ â Či de multe alte secrete.

 

RespectÄ ĂŽntocmai reĹŁeta aleasÄ Ĺi ĹŁine cont de urmÄtoarele trucuri propuse de chef CÄtÄlin ScÄrlÄtescu! Te vor ajuta sÄ ai cozonaci gustoĹi Ĺi pufoĹi!

 

Ingredientele trebuie sÄ aibÄ aceeaČi temperaturÄ! Scoate-le din timp, aproximativ cu 3-4 ore ĂŽnainte pentru a le permite sÄ ajungÄ la temperatura camerei.

 

Dospitul se face la o temperaturÄ de 35 de grade Či umiditate 80.

 

Pentru copt, cuptorul trebuie ĂŽncÄlzit la 160 de grade, iar spre sfârČit temperatura trebuie coborâtÄ la 140 grade, pentru a-i permite cozonacului sÄ se coacÄ bine.

 

BucÄtÄria trebuie sÄ fie cÄlduroasÄ Ĺi, dupÄ ce faceĹŁi aluatul, e bine sÄ nu deschideĹŁi uĹa sau geamul, pentru a nu se face curent.

 

Toate ingredientele lichide trebuie sÄ fie cÄlduĹŁe â nu foarte fierbinĹŁi, nu foarte reci.

 

Vasul ĂŽn care frÄmântaĹŁi aluatul trebuie sÄ fie cÄlduĹŁ. Pentru asta, ĂŽl puteĹŁi clÄti cu apÄ fierbinte Ĺi apoi Ĺterge foarte bine.

 

Cozonacul va avea o culoare frumoasÄ dacÄ mixaČi ouÄle cu puĹŁinÄ sare. "

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sarmalele pot fi pregÄtite sÄnÄtos Ĺi pot reprezenta o mâncare hrÄnitoare Ĺi beneficÄ organismului.

 

âGÄtite sÄnÄtos ĂŽnseamnÄ carne slabÄ, chiar Ĺi de porc, dar slabÄ. Românii ĂŽnsÄ fug de carnea slabÄ, adorÄ grÄsimea. Folosesc carnea slabÄ doar la fripturi. VÄ spun din experienĹŁa mea de-a lungul anilor. Se pot face sarmale cu carne de curcan sau carne de pasÄre, cu orez brun ĂŽn loc de orez alb Ĺi niciodatÄ cu smântânÄ deasupraâ, a explicat prof. univ. dr. Boli de NutriĹŁie Ĺi Metabolism, medic primar Nicolae Hâncu.

 

"Sarmalele pot fi fierte ĂŽmpreunÄ cu afumÄtura, dar aceasta nu trebuie consumatÄ. Ăntre straturile de sarmale se pot pune roĹii tÄiate care ĂŽmprospÄteazÄ mult gustul sarmalelor. Este o micÄ pÄcÄlealÄ! Ai impresia cÄ mÄnânci afumÄturÄ, dar nu faci asta, iar sarmalele preparate astfel sunt excepĹŁionale. Persoanelor foarte pretenĹŁioase care cred cÄ sarmalele fÄrÄ smântânÄ nu sunt sarmale, care sunt afectate pe plan psihic de consumul de sarmale, le spun sÄ foloseascÄ iaurt. DacÄ nici aĹa nu vor, le spun Dumnezeu cu ei! SÄ consume ceea ce vor cÄ asta e. Mai e ceva. Varza tocatÄ la sarmale trebuie sÄ fie foarte bine reprezentatÄ, pentru cÄ varza fiartÄ reprezintÄ o bogÄĹŁie nutriĹŁionalÄ. E bogatÄ ĂŽn fibre, ĂŽn antioxidanĹŁi Ĺi vitamina C".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sarmale fÄrÄ smântânÄ? FÄrÄ afumÄturÄ? Eventual Či fÄrÄ unturÄ? Nu, mulČumesc. Poate o sÄ trÄiesc mai puČin, dar o sÄ mÄ bucur de perioada trÄitÄ :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sarmale fÄrÄ smântânÄ? FÄrÄ afumÄturÄ? Eventual Či fÄrÄ unturÄ? Nu, mulČumesc. Poate o sÄ trÄiesc mai puČin, dar o sÄ mÄ bucur de perioada trÄitÄ :)

 

:D: Multe zice omu' la varsta ta, sefule. Dar odata ajuns la rascruce ai manca si numai supa din scoarta de stejar cu frunze de dud la desert. Cu conditia sa amani cat mai mult marea calatorie si sa-l determini pe omul cu lopata sa mai adaste putin...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ĂnČeleg sÄ facem niČte sacrificii pentru sÄnÄtate, dar chiar sÄ ne batem joc de sarmale? :lol:

 

Aici trag linia :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

"1. Pentru a preveni lipirea mâncÄrii de tigaie, evitaČi sÄ turnaČi mâncare rece ĂŽntr-o tigaie fierbinte. De asemenea, nu puneČi alimentele ĂŽntr-o tigaie care nu e perfect curatÄ.

 

2. Pentru cÄ mâncarea sÄ nu dea ĂŽn foc ĂŽn timpul fierberii, ungeČi marginea oalei cu un strat subČire de unt. Acest procedeu funcČioneazÄ foarte bine ĂŽn timpul fierberii orezului, paČtelor Či cartofilor.

 

3. Pentru a obČine mai mult suc din citrice, aduceČi-le la temperaturÄ camerei, apoi presaČi fructele cu palmÄ pe o suprafaČa rigidÄ. ApÄsaČi cât de mulČi puteČi rotind fructul, apoi tÄiaČi-l ĂŽn 2 Či stoarceČi-l.

 

4. ĂnlÄturaČi grÄsimea din supe punând ĂŽn bol 4 cuburi de gheaČÄ. GrÄsimile vor converge ĂŽn jurul ghetei, care apoi va fi ĂŽnlÄturatÄ. Trebuie sÄ luaČi ĂŽn considerare cÄ acest procedeu poate rÄci supa, deci existÄ posibilitatea de a fi nevoie sÄ o reĂŽncÄlziČi.

 

5. PuteČi reduce intensitatea usturoiului Či a cepei prin sotarea lor timp de câteva minute ĂŽn ulei de mÄsline sau unt, ĂŽnainte de a le adaugÄ mâncÄrurilor.

 

6. Când alegeČi carnea de pui, verificaČi sÄ aibÄ pielea de culoarea untului Či sÄ nu fie uscatÄ. De asemenea, trebuie sÄ fie compactÄ Či sÄ nu prezinte zone ĂŽnchise la culoare. Carnea de pui proaspÄtÄ trebuie pÄstratÄ la frigider, acoperitÄ lejer, pânÄ la 2 zile.

 

7. Pentru a obČine ČniČele mai crocante, puneČi ĂŽn compoziČia prin care treceČi carnea o linguriČÄ de praf de copt. PrÄjiČi-le apoi ĂŽn ulei bine ĂŽncins, pentru a fi siguri cÄ evitaČi absorbČia unei cantitÄČi prea mari de grÄsime.

 

8. Nu sÄraČi carnea ĂŽnainte de gÄtire pentru cÄ tot ce face sÄrea este sÄ absoarbÄ sucul Či sÄ impedice rumenirea cÄrnii. AdÄugaČi sÄrea atunci când carnea este pe jumÄtate gÄtitÄ. Când este gata, gustaČi-o Či mai adÄugaČi sare dacÄ vi se pare necesar. AĹa reztatul va fi o carne zemoasa Či nu excesiv de sÄratÄ.

 

9. Pentru a obČine un orez catifelat, adÄugaČi o linguriČÄ de zeamÄ de lÄmâie ĂŽn apa, ĂŽnainte de a pune orezul. Nu-i va schimbÄ aromÄ, ĂŽnsÄ va umflÄ boabele Či va va ajutÄ sÄ obČineČi pilaful perfect.

 

10. Pastele Či orezul devin mai puČin lipicioase dacÄ ĂŽn apa ĂŽn care le fierbem adÄugÄm câČiva stropi de oČet."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...