Jump to content
Vesperala Forum

Cum gatim... Ce gătim...


puiu.t

Recommended Posts

Şniţel din piept de pui

 

Ingrediente: un piept de pui dezosat, 4 linguri de făină, sare, două ouă, trei sferturi de cană de ulei.

 

Preparare: Se curăţă pieptul de piele şi se taie în fâşii subţiri. Se sărează foarte puţin şi se bat, pe un tocător, cu un ciocan special pentru frăgezit carnea. Uleiul se pune într-o tigaie din teflon şi se încinge. Ouăle se bat bine într-un castron, cu puţină sare, iar făina se pune într-o farfurie întinsă. Când s-a încins uleiul, se trec bucăţile de carne prin făină şi apoi prin ou şi se aşază în tigaie. Se întorc din când în când, până capătă o culoare arămie, apoi se iau de pe foc. Operaţiunea se repetă până când toate şniţelele vor fi prăjite.

Pieptul de pui dezosat se taie în fâşii, apoi se frăgezeşte bătându-se cu un ciocan special.Şniţelele trebuie prăjite în ulei suficient, ca să capete o culoare uniformă, aurie,

 

Dacă după ce ai prăjit şniţelele îţi rămâne ou nefolosit, nu-l arunca! Pune-l în tigaie. Poate va avea cineva poftă şi de puţină omletă.

232490_131250_15.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 483
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Plachie de crap

 

Ingrediente: 3 sau 4 bucăţi burtă de crap, 2-3 roşii, 1 ardei gras verde, 1 ardei capia roşu, 20 ml ulei de măsline, sare mare, piper boabe, 2 foi de dafin, 4-5 cepe uscate, 1 pahar vin alb sec sau demisec, 3-4 felii de lămâie, pătrunjel verde, 2-3 căţei întregi de usturoi, 100 ml (2 ceşcuţe) apă.

Mod de preparare:

Se spală bine crapul cu apă rece. Se curăţă de solzi şi se porţionează. Se păstrează bucăţi din burta de crap. Se pune un praf de sare mare peste burta de crap şi se lasă la frigider acoperită cu o folie timp de 30 de minute. Bucăţile de peşte se spală bine de sare sub jet de apă rece. Se curăţă ceapa şi se taie solzişori. Se aşază solzişorii de ceapă într-un vas termorezistent sau într-o tavă pentru cuptor, astfel încât să acopere fundul vasului în întregime. Se stropeşte ceapa cu ulei de măsline. Peste ceapă se aşază bucăţile de peşte, iar apoi se pun câteva felii de lămâie. Peştele se acoperă cu felioare de ardei gras şi ardei capia. Peste ardei se pun un strat de felii de roşii şi două frunze de dafin. Se pun câteva boabe de piper sau se presară piper măcinat (după gust). Se dă la cuptor neîncălzit anterior, 50 de minute la temperatură de 200 de grade Celsius. După 50 de minute, tava se scoate şi se adaugă doi căţei de usturoi, un pahar de vin şi pătrunjel verde. Se mai lasă la cuptor 10 minute.

 

Link to comment
Share on other sites

Chiftele din granulat de soia

 

Ingrediente: 150 g granulat de soia, 300 ml supă de legume, 1 ou, usturoi, ceapă, sare, piper, 1 lingură făină (eventual), ulei pentru prăjit.

Mod de preparare:

Turnaţi supa fierbinte peste soia. Amestecaţi şi lăsaţi jumătate de oră să se înmoaie. Adăugaţi oul, ceapa şi usturoiul, după ce în prealabil le-aţi tocat mărunt. Condimentaţi cu sare şi piper. Dacă vi se pare că aluatul este moale, adăugaţi o lingură de făină. Apoi puteţi forma bile. Aveţi grijă, căci nu se pregătesc la fel de uşor ca şi carnea tocată. Chiar dacă vi se pare că au o textură mai lejeră, să nu vă fie frică, nu se împrăştie la prăjit. Uleiul se încinge bine, după care chifteluţele se pun cu grijă în tigaie. Se lasă la prăjit pe ambele părţi. Se pot servi cu sos de roşii şi ardei gras roşu, foarte picant.

101781mare.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pernuţe de cartofi

 

Ingrediente: 500 g cartofi fierţi, 2 ouă, 380 g făină, 50 g caşcaval, 50 g unt, susan, curry, usturoi praf, piper, sare.

Mod de preparare:

Daţi cartofii pe răzătoare. Adăugaţi ouăle, apoi untul şi caşcavalul, dat şi el pe răzătoare, susanul, curry, praful de usturoi, piperul, sarea. Totul se va amesteca, după care se va adăuga făină până nu se mai lipeşte de mâini. Puneţi pe masă făină şi întindeţi o foaie din care tăiaţi pătrăţele sau cerculeţe. Ele se prăjesc într-o cratiţă cu mult ulei. Când sunt gata, se scot într-un castron cu hârtie absorbantă. Se pot servi atât calde, cât şi reci.

101787mare.jpg

Link to comment
Share on other sites

Fundiţe cu smântână, şuncă şi caşcaval

 

500 g de paste în formă de fundiţe, 250 g de caşcaval, 250 g de şuncă de Praga, 400 g de smântână, 5 linguri de maioneză, o cutie mică de iaurt, o lingură de ulei, sare, piper alb.

Pastele se pun la fiert într-o oală cu doi litri de apă, sare şi ulei. Se lasă să fiarbă la foc mic, 10 minute, apoi se ţin acoperite încă cinci minute.

Se pun la scurs într-o sită şi se trec pe sub jet de apă rece, ca să nu se lipească, apoi se lasă în sită, să se scurgă foarte bine.

După ce s-au scurs de apă, se pun într-un castron încăpător, se sărează şi se piperează uşor, urmând ca la final să fie completate, după gust.

Şunca şi caşcavalul se taie în felii subţiri şi apoi în pătrăţele de 1,5-2 cm şi se pun în castronul cu paste.

Smântâna se scurge de apă şi se pune în castronul cu paste, caşcaval şi şuncă, împreună cu cele 5 linguri de maioneză şi cu iaurtul.

După ce au fost puse toate ingredientele, salata se amestecă foarte încet, cu ajutorul unei palete din lemn, ca să nu se rupă fundiţele, până se omogenizează.

3947-132732-pas6.jpg

Edited by Narcisa
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ruladă cu spanac

 

Ingrediente:

Pentru aluat: 150 ml ulei, 100 g făină, 500 ml lapte, 4 ouă (albuşurile bătute spumă), 1/2 linguriţă sare, piper.

Pentru umplutură: 500 g spanac mărunţit, 400 g telemea rasă de oaie, 2 legături mari de mărar, 3 cepe mari, 2 linguri de ulei.

Mod de preparare: Întâi se pregăteşte umplutura, călind ceapa, apoi se adaugă spanacul, brânza rasă şi mărarul tocat. Se amestecă pe foc 2-3 minute, după care se lasă să se răcească. Pentru aluat se încing 150 ml ulei, se adaugă făina, amestecând încontinuu, ca pentru sosul bechamel, după care se stinge cu laptele cald, pus în mai multe tranşe şi amestecând până se omogenizează.

După ce s-a răcit amestecul, se adaugă cele 4 gălbenuşuri, sare, piper, iar la sfârşit albuşurile bătute spumă. Se pune în tavă hârtie de copt şi se întinde aluatul. Se bagă în cuptorul preîncălzit şi se coace 30 de minute, din care primele 10 la foc mare, apoi la foc mediu spre mic. Nu se deschide uşa cuptorului 20 de minute. După ce s-a copt, se scoate aluatul fierbinte cu hârtie cu tot, se unge cu umplutura şi se rulează cu ajutorul hârtiei pe care s-a copt. Rulada, odată umplută, trebuie să stea acoperită ca să nu se usuce. Se poate reîncălzi în cuptorul cu microunde.

 

Ciorbă rădăuţeană

 

Ingrediente: carnea de la un pui, ceapă, morcovi, pătrunjel, ţelină, piper boabe, usturoi, făină, smântână.

Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi mici şi se pune la fiert împreună cu legumele. În apă se pune şi o lingură şi jumătate de sare. Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Ciorba se spumează şi se pun în ea boabele de piper şi căţeii de usturoi. După ce a fiert carnea, se strecoară ciorba printr-o sită foarte deasă, ca să fie cât mai limpede. Se curăţă carnea de pe oase şi se taie fâşii. Se pun apoi într-un castron mai mare 1 kg de smântână (20 la sută grăsime) şi 3 linguri de făină. Se bat bine cu telul, adăugând din când în când câte un polonic de ciorbă. Se toarnă amestecul cu smântână în oală, se pune carnea şi se dă din nou ciorba la foc mic. Se potriveşte de sare şi piper (se pune doar piper alb, deoarece ciorba trebuie să rămână albă). Se face mujdei de usturoi şi se strecoară într-un castron, peste el turnându-se câteva polonice de ciorbă. Acest amestec se pune şi el în oală şi se lasă ciorba să mai fiarbă puţin. Se acreşte cu 2 linguri de oţet. Se serveşte cu ardei iute.

Link to comment
Share on other sites

1 kg de spanac,

2 cepe,

5-6 catei de usturoi,

2-3 linguri de faina,

100 ml suc de rosii,

sare, ulei

 

Curat spanacul de codite si il oparesc ( ca pe urzici) 1 minut in apa clocotita ( zeama o pastrez). Il toc apoi marunt . Fac un sos gros, din faina si sos de rosii. Calesc ceapa in ulei , 2-3 minute, adaug usturoiul pisat, sarea si spanacul tocat. Pun deasupra sosul gros din rosii si faina si torn apoi zeama pastrata , in care a fiert spancul. Mai las sa dea in 2-3 clocote si e gata. De post . Daca folosesti si carne, e cu atat mai gustos.

Clasic. :lol:

 

Link to comment
Share on other sites

Orezul prăjit poate fi consumat ca atare sau ca garnitură la preparatele chinezeşti. Pentru aceasta, fierbeţi orezul în mod obişnuit, apoi lăsaţi-l să se răcească. Bateţi două ouă într-un castron, adăugând sare, piper şi condimente după gust. Puneţi puţin ulei într-o tigaie mare sau într-un wok şi adăugaţi ouăle bătute când uleiul este încins. Amestecaţi constant până când acestea încep să se prăjească. Adăugaţi orezul fiert şi puţin sos de soia. Continuaţi prepararea până când orezul se încinge şi toate ingredientele se omogenizează. Pentru a varia reţeta, puteţi căli ceapă în tigaie înainte de a pune ouăle sau puteţi adăuga bucăţi fierte de pui sau creveţi odată cu orezul.

Link to comment
Share on other sites

Salata de cartofi calugareasca

 

Ingrediente: 8 cartofi, 4 linguri de boabe de fasole fierte, 2 cepe mari de apa, 4 linguri de untdelemn, 2 linguri otet, 1 lingura de tarhon tocat, sare.

Mod de preparare: Se spala bine cartofii si se pun la fiert in apa sarata clocotita si cand sunt gata, se curata fierbinti de coaja, se taie felii subtiri sau cubulete, se stropesc calzi cu untdelemn. Separat, se taie ceapa rondele si se sareaza pentru a se inmuia. Cand cartofii sunt reci se amesteca cu ceapa si fasolea boabe. Din untdelemn si otet se bate bine o emulsie in care se pune sare si tarhonul tocat. Se toarna peste salata. Se serveste dupa cel putin o jumatate de ora de la pregatire.

 

Link to comment
Share on other sites

Piept de pui gratinat

 

Ingrediente: 4 ouă, piept de pui, 300 ml sos alb, unt, piure de cartofi, caşcaval, condimente, sare.

Mod de preparare: Se taie puiul bucăţi, se condimentează şi se trage puţin în tigaia de teflon, fără ulei. Nu trebuie să fie bine prăjit pentru că se mai introduce apoi în cuptor. Piureul se amestecă apoi cu două ouă, puţin caşcaval şi sare. Se unge un vas de iena cu unt şi se toarnă în el piureul. Deasupra se pun bucăţile de pui.

Sosul alb se face din 40 g unt, 50 g făină, 500 ml supă. Pentru pregătirea lui se topeşte untul fără a se încinge tare, se adaugă făina, se amestecă până se înglobează şi apoi se pune supa călduţă puţin câte puţin, se amestecă restul de ouă şi se toarnă în vasul de iena, iar deasupra se adaugă caşcavalul rămas şi câteva bucăţi de unt. Se bagă la cuptor aproximativ 30 de minute, până prinde culoare deasupra.

102665mare.jpg

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Salată cu bucăţi de peşte prăjit

 

Ingrediente: O salată verde, două bucăţi de file de cod, o ceapă uscată, 3-4 căţei de usturoi, sos iute, o jumătate de lămâie, două linguri de ulei de măsline, sare.

 

Preparare: Se condimentează peştele şi se prăjeşte într-o tigaie din teflon. Se spală salata, se taie şi se pune într-un castron. Se adaugă ceapa tăiată solzişori şi usturoiul feliat. Deasupra se pune peştele tăiat bucăţele, sosul iute, uleiul de măsline şi sucul de lămâie şi se amestecă. Se serveşte imediat.

 

 

 

Paste cu ton mărunţit

 

Ingrediente: Un pachet de paste tuburi (penne), două conserve de ton mărunţit în ulei de câte 180 g, o cutie de roşii decojite de 450 g, 5-6 căţei de usturoi, sare, busuioc, piper, un plic de parmezan de 50 g, 4 linguri de ulei.

 

Preparare: Se pun la fiert circa doi litri de apă, cu puţină sare şi o lingură de ulei. Când începe să clocotească se pun pastele şi se amestecă. Se lasă să fiarbă la foc potrivit circa 10-15 minute, apoi se acoperă oala cu un capac şi se mai lasă încă cinci minute luată de pe foc. Separat, într-o crăticioară, se pun trei linguri de ulei şi usturoiul curăţat şi tăiat felii. Când s-a rumenit usturoiul se adaugă tonul scurs de ulei, iar când începe să fiarbă se pun sucul şi roşiile tocate mărunt. Se adaugă sare, piper şi puţin busuioc şi se mai fierbe cinci minute. Pastele se scurg bine de apă şi se toarnă peste ele sosul şi parmezanul, apoi se amestecă bine şi se lasă cinci minute acoperite. Se servesc calde.

Link to comment
Share on other sites

Spaghete cu branza si piept de pui

 

E nevoie de o pungă cu spaghete, de cât mai multe feluri de brânză, o cutie de smântână şi doi piepţi de pui, care se taie cubuleţe şi se înăbuşă în tigaie. Într-o altă tigaie, mai adâncă, se prepară sosul: se pune puţină smântână dulce, după care primul fel de brânză. Când s-au omogenizat, mai turnaţi un pic de smântână şi apoi următorul fel de brânză. Peste acest sos se răstoarnă spaghetele fierte şi se amestecă. La final, adăugaţi bucăţile de pui şi mai lăsaţi totul, un minut, la foc mic, cu capacul deasupra.

thumb_612_x_0_3971-138610-bucatariefoto2shutterstock.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Sarmale cu ciuperci

 

Ingrediente: 1 cană de orez cu bobul rotund, 400 g de ciuperci, 300 g de boabe porumb fierte, 2 cepe potrivite, 2 morcovi, frunzele de la o varză acră de 800 g - 1 kg, 2 linguri de ulei, 1 lingură vegeta, sare, piper, 500 g de suc de roşii, 4 căni de apă (sau cât este nevoie până se fierbe varza).

Mod de preparare: Puneţi în mixer ciupercile, porumbul şi ceapa şi amestecaţi astfel încât să se formeze o pastă. Separat, radeţi morcovul, peste care puneţi vegeta şi ulei. Puneţi morcovul pe foc câteva minute să se înăbuşe şi adăugaţi orezul. Adăugaţi puţină apă şi lăsaţi să se evapore. Lăsaţi orezul la răcit. Amestecaţi mixul de ciuperci, porumb şi ceapă cu orezul, adăugaţi piper şi sare dacă mai este nevoie. Formaţi sărmăluţele, din varză rămasă de la foi, tapisaţi fundul unei cratiţe, aşezaţi sărmăluţele şi acoperiţi cu încă un strat de varză. Puneţi deasupra sucul de roşii şi apa, acoperiţi şi daţi la cuptor la 200 de grade cam trei-patru ore. Stingeţi focul şi lăsaţi vasul înăuntru până când cuptorul se răceşte. Sărmăluţele se pot servi cu mămăliguţă.

 

102925mare.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Drob de miel

 

Ingrediente: Organele mielului, două-trei legături de ceapă, două ouă, două felii de pâine, o lingură de smântână, verdeaţă, sare, piper.

Preparare: Organele se spală bine, apoi se pun la fiert cu apă şi sare. Când sunt gata, se lasă să se scurgă, apoi se dau prin maşina de tocat. Se adugă feliile de pâine înmuiate în lapte, ouăle, smântâna, ceapa şi verdeaţa, tocate mărunt. Se sărează şi se piperează. Prapurul se spală şi se aşază într-o cratiţă unsă cu ulei, peste marginile vasului. Se adaugă compoziţia şi se acoperă cu marginile prapurului. Se bagă la cuptor, la foc potrivit. În loc de prapur, se poate folosi o foaie dintr-un aluat preparat din ou, făină şi ulei.

3975-139556-5.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ruladă de spanac cu branza si sunca

 

 

Ingrediente: 450 g spanac, 1 ou, 200 g caşcaval răzuit, 200 g cremă de brânză cu usturoi, 200 g şuncă (6 felii subţiri), sare, piper.

Mod de preparare: Spanacul fiert, tocat şi răcit, se amestecă cu ou, sare şi piper, după care se întinde în tavă, pe hârtie de copt. Deasupra se presară caşcavalul răzuit şi se dă în cuptorul încălzit în prealabil la 200°C, până se topeşte caşcavalul. Aveţi grijă ca preparatul să nu se rumenească. Se lasă apoi la răcit. Se pun feliile de şuncă, iar deaspra se întinde crema de brânză. Cu ajutorul hârtiei de copt rulaţi uşor, apăsând puţin. Rostogoliţi rulada pe folie transparentă şi împachetaţi. Aşezaţi preparatul pe folie de aluminiu, rulaţi, împachetaţi bine şi daţi la rece, pentru câteva ore, sau lăsaţi peste noapte. În loc de şuncă, puteţi folosi felii subţiri de somon afumat.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Salata-variaţiuni pe aceeaşi temă.

În afară de ingredientele de bază, se poate adăuga carne sub diverse forme, brânzeturi şi chiar paste. Pentru o salata delicioasa puteti adauga şuncă, ouă, salam, paste fierte şi orice fel de pastă de brânză ori chiar bucăţi de brânză.

Folosiţi sare, piper, ulei şi oţet după gust, nu există restricţii nici în ceea ce priveşte celelalte mirodenii mai exotice.

Pentru salatele de fructe ,alegeţi fructele care vă plac, tăiaţi-le în bucăţi mici, de preferat cubuleţe, pentru ca preparatul să fie şi estetic, apoi amestecaţi-le. Puteţi adăuga o lingură de coniac sau whisky, după preferinţă, sau se poate folosi frişcă.

 

Link to comment
Share on other sites

Piept de pui cu orez

 

Ingrediente: un piept de pui, orez, un morcov, un dovlecel, conopidă, fasole verde, muştar, sos de soia, paprica, praf de usturoi.

Batem pieptul de pui cu ciocanul de şniţele şi îl tăiem felii. Le tăvălim bine printr-un amestec de vegeta, paprica, praf de usturoi şi o lingură de ulei de măsline şi le dăm la frigider pentru 30 de minute. Înfigem feliile de carne pe frigărui de bambus, apoi le ungem cu o marinată făcută dintr-o lingură de muştar de dijon şi o linguriţă de sos de soia. Le mai lăsăm 5 minute, după care le băgăm la cuptor pentru circa o jumătate de oră. Într-o tigaie punem două linguri de ulei de măsline şi un praf de vegeta sau numai sare, adăugăm legumele tocate, le prăjim până se înmoaie puţin, apoi le scoatem pe o farfurie. În uleiul rămas turnăm o lingură de sos de soia şi punem orezul fiert şi scurs. Îl călim aproximativ 3 minute, adăugăm şi legumele şi mai prăjim cât să se contopească aromele. Se aşază orezul cu legume pe un platou, iar deasupra se pun frigăruile.

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Samud, cat de mare ecriza? Elimina si tu scrumbia... :D:

 

Piure de cartofi cu scrumbie si crema de usturoi

 

Ingrediente (pentru 4 portii): 1,2 kg cartofi fainosi, sare, 1/4 l lapte, piper proaspat macinat, 4 fileuri de scrumbie (a 70 g), codite de usturoi verde pentru garnisit. Pentru crema: 200 g smantana dulce (frisca nebatuta), 100 g iaurt, 1 legatura usturoi verde, cateva picaturi de zeama de lamaie.

Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja, se spala si se fierb circa 20 de minute in apa cu sare. Se scurg, se lasa putin sa se raceasca si se zdrobesc marunt. Se-ncinge laptele, se toarna putin cate putin peste cartofi, se amesteca bine piureul si se condimenteaza cu sare si piper. Crema de usturoi: se amesteca smantana cu iaurtul. Se spala usturoiul, se zvanta si se taie rondele subtiri. Se incorporeaza in amestecul de smantana si iaurt, si se gusta de sare, piper si zeama de lamaie. Se taie fileurile de peste fasii mai late. Se pun cartofii ca o "movilita" pe un platou, se toarna peste ei crema de usturoi, se aseaza fasiile de scrumbie de jur-imprejur si se servesc imediat.

 

Link to comment
Share on other sites

Spaghete cu branza si piept de pui

 

E nevoie de o pungă cu spaghete, de cât mai multe feluri de brânză, o cutie de smântână şi doi piepţi de pui, care se taie cubuleţe şi se înăbuşă în tigaie. Într-o altă tigaie, mai adâncă, se prepară sosul: se pune puţină smântână dulce, după care primul fel de brânză. Când s-au omogenizat, mai turnaţi un pic de smântână şi apoi următorul fel de brânză. Peste acest sos se răstoarnă spaghetele fierte şi se amestecă. La final, adăugaţi bucăţile de pui şi mai lăsaţi totul, un minut, la foc mic, cu capacul deasupra.

 

 

Asta faca azi :ping:

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...