Jump to content
Vesperala Forum

(-`- CHAT -'-)


vesperala

Recommended Posts

  • Replies 97.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • vesperala

    16624

  • samsara

    11079

  • florin7franky

    5591

  • Narcisa

    5082

Top Posters In This Topic

Posted Images

Si la noi soare si pasarele, dar oamenii sunt tristi si tematori,foarte  rar mai vezi pe careva fara masca. Si, ca un facut, m-am apucat sa citesc „Ciuma” lui Camus. De parca a noastra nu mi-ar fi fost de ajuns.

Oana, se termina el si razboiul asta si sa vezi matale cum te dam la gazeta daca nu pui si acilea la noi poza de pe facebook, cea cu costum popular si cu tricolor la mana, o splendoare, intr-adevar!

Link to comment
Share on other sites

On 3/27/2020 at 1:45 PM, Narcisa said:

Oana, se termina el si razboiul asta si sa vezi matale cum te dam la gazeta daca nu pui si acilea la noi poza de pe facebook, cea cu costum popular si cu tricolor la mana, o splendoare, intr-adevar!

E un costum gorjenesc, imi plac mult costumele oltenesti. Aveam si opinci in picioare :)

Vesperala nu am facut maia, dar ma bate gandul sa incerc. Sfaturi inca nu am, nu am studiat destul.

Pana una-alta va salut pe toti. Afara soare, pasarele vesele, chiar si ceva lume, ceva masini. Eu spal covorase, acusi trec la perdele si geamuri, cu alta mana tastez cu voi, cu alta lucrez si pentru job, cu alta mai si gatesc. Mai vreau sa si citesc, sa fac ceva miscare prin casa, nu-mi ajunge deloc timpul.

 

4 hours ago, Aprig said:

 

Ce mai faceți?  Săptămânile astea a făcut și Oana niște pâinici de casă, și cu și fără drojdie, foarte bune, acum mi-e frică să mă cântăresc

Opa, si tu ai o Oana acasa? :)

Link to comment
Share on other sites

Neata :) La noi e zapada si ninge...

 

Vespe, uite, de la o tipa pe care o stiu de pe net si face paine cu maia salbatica (o sa incerc si eu maiaua ei):

Pentru ca ma tot intreaba lumea in ultima vreme cum se porneste o MAIA pt paine, am zis sa scriu aici din experienta mea:
- Se amesteca intr-un borcan curat faina+apa in parti egale. Nu e nevoie sa fie cantitati mari (aprox 30 g din fiecare sunt suficiente). Daca nu aveti cantar, amestecati faina cu apa pana cand obtineti o pasta ceva mai groasa.
- Se lasa 24 de h la t camerei. Daca nu e f cald in casa, se poate pune borcanul langa/pe calorifer. Borcanul va fi acoperit cu un capac (dar nu infiletat strans) sau farfurie.
- In timpul asta e bine sa se mai amestece din cand in cand, ca sa patrunda aer.
- dupa cele 24 h se arunca 1/2 din compozitie si se hraneste. Adica se adauga iar parti egale de faina si apa.
- De aici inainte se hraneste la 12 h
- Cam in 3 zile ar tb sa apara primele semne de fermentare (bule de gaz)
Maiaua este matura si gata de folosit cand isi dubleaza volumul de la o hranire la alta. (Faceti un semn pe borcan cu markerul si vedeti fata de acest reper pana unde a crescut). Cam 5-7 zile, estimativ.
E important ca apa sa nu aiba clor. Daca in reteaua publica se folosesc compusi de clor pt dezinfectare, apa tb lasata cateva ore intr-un vas inainte de hranire.
E ideala faina integrala, dar merge si cu faina alba. Sau faina alba in care puneti cateva fire de tarate. Daca aveti ceva fructe prin casa, puneti-le in apropierea borcanului. Drojdiile salbatice pe care incercam sa le cultivam in maia se gasesc in nr mare pe fructe.
Dupa ce maiaua e matura se poate pastra in frigider cateva saptamani, fara a fi hranita.
O sa descoperiti ca painea cu maia este mult, mult mai gustoasa decat painea cu drojdie.
Cam asa.
Spor la framantat! Si bucurie!

 
Link to comment
Share on other sites

Eu mi-am inceput maiaua, am avut faina integrala de grau spelta. Maine o hranesc cu faina alba, asa mi-a fost recomandat.

Pentru a porni maiaua am inteles ca poti pune putin polen sau suc de mere proaspat in ea :) Interesant.

Nu prea am caldura in casa, trebuie sa dau drumul la centrala ca tot se opreste.

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Narcisa said:

Cand si de ce? Ca o libertate deplina nu se intrezareste prea curand. Cu sanatatea ai rezolvat, gata?

Sănătatea e așa și așa.

Ideea e că la ceea ce mi-am ales să lucrez în viață, este un lucru necesar să mă deplasez între casă și locul de muncă.

Link to comment
Share on other sites

Pai si la mine a fost de natura divina sau, cum se mai zice, norocul incepatorului. Cred ca am reusit sa-mai fac propria maia (dupa reteta de mai sus). Nu zic hop pana nu coc prima paine :)

Narcisa🌺 multa sanatate iti doresc. E soare la voi? In Brasov e frumos tare...

Link to comment
Share on other sites

Neata buna voua :)

Nu mi-a iesit prima paine, dar am improvizat si se pare ca nu tine figura. Insa mai repet, nu ma las.

Nu ma uit la stiri, dar e posibil. Cred ca vor inchide in curand toata tara, ce mai... 

Vedem ce o mai fi.. Sa nu ramana Ioan blocat la Arad, noi aici. Dar, asta e, or trece toate.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...