Jump to content
Vesperala Forum

Mari actori ai scenei româneşti...

vesperala

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Sunt multi, mult prea multi pentru ai enumera pe toti dar as pomeni pe :

Maestrul Radu Beligan

Toma Caragiu

Amza Pelea

Dem Radulescu

Mircea Albulescu

Draga Olteanu Matei

Stefan Mihailescu Braila

Gheorghe Dinica

Si evident ca lista poate continua.........

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 4 months later...

A MURIT HERALDUL TRAGEDIEI

A murit Ştefan Iordache,

Vai, ce veste infernală

Şi luminile din teatre

Mai clipesc şi-apoi se sting.

Trup şi suflet sunt o biată

Ţesătură de paing,

A murit un om de geniu

De-o necunoscută boală.

De atâta tragedie,

Nu încap în repertorii

Tragediile atâtor

Dramatugi de pe pământ,

A murit Ştefan Iordache,

Steaua lui în cer s-a frânt,

Un nemuritor coboară,

În pământ cu muritorii.

Doliul a intrat în scene

Ca în propria fiinţă,

Peste rolurile toate

Din acest destin constrâns,

A căzut cortina tristă

Şi au izbucnit în plâns,

Peste teatrele ieşite

Violent din folosinţă.

A murit Ştefan Iordache

A căzut sălbatic vestea,

Ninge negru la Craiova

Şi la fel la Bucureşti.

A tăcut pe veci heraldul

Tragediei româneşti,

Însă tragedia-i vie

Printre noi, cu toate-acestea.

Adrian Păunescu

• 3 years later...
  • 2 years later...

Va vine sa credeti?

A fost una dintre cele mai mari actrite ale scenei tetrului romanesc, dar acum, ajunsa la 69 de ani, se zbate intr-o saracie lucie. Actrita Aimee Iacobescu traieste o drama de nedescris si spune ca abia reuseste sa puna ceva pe masa.

A jucat 40 de ani pe scena Teatrului National din Bucuresti, dar acum abia isi plateste facturile din pensia ei umila. A ajuns la disperare si isi vine obiectele de valoare din casa pentru a-si lua de mancare. Spera sa primeasca indemnizatia de merit de la UNITER, dar cei care conduc aceasta entitate i-au spus ca mai are ani de asteptat pana sa primeasca vreun ban. "Indeplinesc toate conditiile de acordare. Am in palmares zeci de premii nationale si internationale, am recomandari serioase de la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si de la alte personalitati marcante, detin 'Meritul cultural' in grad de comandor. L-am sunat pe presedintele UNITER, Ion Caramitru, si mi-a spus ca pana mi se va acorda aceasta indemnizatie mai dureaza ani si ca inaintea mea sunt altii cu mai multe merite... Mi s-a parut jignitor. Asa ca, pana atunci, n-am decat sa mor de foame si singura speranta era la UNITER. Acum nu mai am nicio iesire. Tratamentul format doar din medicamente compensate, cu reteta de la medicul de familie, inseamna toata pensia mea. Dupa ce cumpar pastilele raman cu mai nimic... 40 de lei. si pensia mamei mele se duce aproape toata pe medicamente, iar singurele economii le putem face la mancare. Acum n-am nici bani de paine. Supravietuim datorita ajutorului financiar pe care fratele meu ni-l acorda cand poate si am tot vandut diverse obiecte valoroase din casa pentru a ne descurca de azi pe maine. Nu sunt singurul actor din generatia mea in aceasta situatie. Vai de capul nostru, aproape toti actorii la pensie se descurca greu, dar, din demnitate, niciunul nu spune. Mai rau decat acum n-am cum sa mai ajung", a spus Aimee Iacobescu pentru cei de la ziarul ring.ro.

• 11 months later...

"Jean Constantin s-a nÄscut ĂŽn anul 1927, ĂŽntr-o familie multietnicÄ, mama sa fiind de etnie greceascÄ: "Mama mea era grecoaicÄ venitÄ cu pÄrinĹŁii de la Salonic prin aproximativ 1880 Ĺi se numea Caliopi Stavreg Zaharia" - Jean Dumitru, iar tatÄl sÄu de etnie românÄ: "TatÄl meu era român, Dumitru Jean, Ĺi era conductor arhitect." - Jean Constantin. MultÄ vreme s-a crezut cÄ era nÄscut ĂŽn 1928; actorul ĂŽnsuĹi a menĹŁinut aceastÄ confuzie, necontrazicându-i pe cei care l-au âĂŽntineritâ cu un an. Numele sÄu de familie era Jean Ĺi nu Constantin. DeĹi s-a vehiculat mult timp ideea cÄ ar fi rom de origine, actorul nu a confirmat niciodatÄ aceste zvonuri Ĺi a fÄcut haz de ele: "Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de rom Ĺi am convins etnia Ĺi nu numai, cÄ sunt de al lor." - Jean Constantin. ReprezentanĹŁii comunitÄĹŁii rome din ConstanĹŁa au declarat cÄ Jean Constantin nu era membru al acestei etnii Ĺi cÄ acesta era cunoscut ĂŽn oraĹ ca grec. TotuĹi, datoritÄ tenului sÄu mediteranean, a fost ales sÄ joace roluri de ĹŁigan ĂŽn mai multe filme."

Wikipedia

• 6 years later...
On 11/26/2015 at 3:28 PM, Narcisa said:

Va vine sa credeti?

A fost una dintre cele mai mari actrite ale scenei tetrului romanesc, dar acum, ajunsa la 69 de ani, se zbate intr-o saracie lucie. Actrita Aimee Iacobescu traieste o drama de nedescris si spune ca abia reuseste sa puna ceva pe masa.

A jucat 40 de ani pe scena Teatrului National din Bucuresti, dar acum abia isi plateste facturile din pensia ei umila. A ajuns la disperare si isi vine obiectele de valoare din casa pentru a-si lua de mancare. Spera sa primeasca indemnizatia de merit de la UNITER, dar cei care conduc aceasta entitate i-au spus ca mai are ani de asteptat pana sa primeasca vreun ban. "Indeplinesc toate conditiile de acordare. Am in palmares zeci de premii nationale si internationale, am recomandari serioase de la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si de la alte personalitati marcante, detin 'Meritul cultural' in grad de comandor. L-am sunat pe presedintele UNITER, Ion Caramitru, si mi-a spus ca pana mi se va acorda aceasta indemnizatie mai dureaza ani si ca inaintea mea sunt altii cu mai multe merite... Mi s-a parut jignitor. Asa ca, pana atunci, n-am decat sa mor de foame si singura speranta era la UNITER. Acum nu mai am nicio iesire. Tratamentul format doar din medicamente compensate, cu reteta de la medicul de familie, inseamna toata pensia mea. Dupa ce cumpar pastilele raman cu mai nimic... 40 de lei. si pensia mamei mele se duce aproape toata pe medicamente, iar singurele economii le putem face la mancare. Acum n-am nici bani de paine. Supravietuim datorita ajutorului financiar pe care fratele meu ni-l acorda cand poate si am tot vandut diverse obiecte valoroase din casa pentru a ne descurca de azi pe maine. Nu sunt singurul actor din generatia mea in aceasta situatie. Vai de capul nostru, aproape toti actorii la pensie se descurca greu, dar, din demnitate, niciunul nu spune. Mai rau decat acum n-am cum sa mai ajung", a spus Aimee Iacobescu pentru cei de la ziarul ring.ro.

Cred ca exagerati! Drept idee, nu punctual!

Eu strecor periodic postaritei cateva sute de lei pentru seniori! Cand plateste pensia! Pentru cei pe care ii cunosc! Si care au nevoie. 

4-5 sute de lei conteaza

Таtі іаr ѕ-а ѕuраrаt!
Ѕаndwісh-ul nu l-аm mаnсаt,
Lарtеlе nu l-аm bаut.
-Nu-l аѕсultі?

-Nu-l аѕсult!
Са ѕа-і trеаса ѕuраrаrеа,
Аm luаt tоаtа mаnсаrеа
Ѕі аm dаt-о lа ріѕіса!
Undе-і tоtul? Іn burtіса!