Jump to content
Vesperala Forum

Despre Ii


samsara

Recommended Posts

  • Replies 151
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • 4 weeks later...

La multi ani!

 

Sunt mandre tare oltencele imbracate in ii. Doljul este floral, în general, și merge pe culori tari când vine vorba de țesutul iei. Pe o ie din Mehedințiul de munte predomină culorile închise. Gorjul de nord este monocrom, abia spre zonele de interferență devine multicolor. Pânza pe care coseau bătrânele din satul tradițional românesc era făcută în casă, la război. Ulterior, pe la începutul secolului al XX-lea, apar pânzeturile fine. După anii ‘40 apare pânza industrială, marchizetul. Ca o constanță, în ultimii 200 de ani, foarte multe ii au fost făcute pe borangic. Cele vechi sau foarte vechi au fost lucrate cu fir de metal, unele cu paiete peste cusătura inițială. Sunt ii care au o cusutură atât de fină încât îți este greu să o vezi, dar să o mai și faci.

 

DSC_0318.jpg

Link to comment
Share on other sites

De canafat n-am auzit :D: , dar de canafas, da. E o panza rara de canepa, deci rezistenta, se foloseste ca intaritura in confectii sau la legatul cartilor.

 

Asa este. Canafas. :rolleyes: Am scris canafat fiindca a trebuit sa cumpar si asa mi s-a spus ca se numeste. Oricum in 8 din 10 locuri habar nu aveau de material.

Este cel mai bun material pentru stors branza in prima etapa.

Fata de tifon care se rupe la dimensiuni mari ale coagulului si care lasa urme si firicele.

Imi pare rau ca am stricat topicul despre minunatiile de ii dar am facut legatura intre materiale.

V-am scris din experienta. Se poate muta si o sa imi fac timp sa va spun de unde stiu despre canafas. Promit fiindca e interesant.

:hatoff:

 

Link to comment
Share on other sites

:huh: zvastica...

 

 

nu zic ca nu e frumoasa, dar ideea de zvastică pe mine m-a cam intristat.

o, stiu ca în diverse pozitii se vede altfel, dar dacă te priveşti în oglindă...

Link to comment
Share on other sites

Acest simbol a existat cu mult înainte ca el să fie preluat de Adolf Hitler. In trecutul îndepărtat zvastica a constituit unul dintre cele mai vechi semne cu substrat magic, fiind folosită atât de popoarele din Europa, cât şi de cele din Asia şi America Centrală. In India, bunaoara, zvastica este singurul simbol sfânt, considerat un semn aducător de noroc, şi de aceea e prezent pe toate templele şi cărţile sfinte. Zvastica hitlerista era desenata cu negru pe fond alb. Istoricii speculeaza ca tocmai folosirea acestui simbol a ajutat ca Hitler sa nu fie victorios. Pentru ca a folosit un semn sfant in lantul de crime declansat de catre el. Se spune ca zvastica hitlerista isi are originea in Carpati. Uitati-o , in toata splndoarea ei , pe un vas ceramic desoperit la Cucuteni.

 

Anglia-350x329.jpg

 

si aici, tineri insuratei romani

codreanu-nunta.jpg

 

Motivul folosit de Sami e intalnit pe iile romanesti, e al nostru din stramosi, nu conteaza ca Hitler l-a pangarit. Sau, poate, tocmai de aceea el trebuie purificat.

 

Cioroianu , parca, a avut odata o emisiune in care a vorbit despre zvastica.

Link to comment
Share on other sites

Exact, Narcisa, ai scris bine. In traditia noastra se numesc moristi, vartelnite, semnifica trecerea timpului, cele 4 anotimpuri. Nu am de ce sa nu folosesc un simbol puternic pentru ca Hitler l-a manjit. El exista cu mult dinaintea lui, cum o aratat si Narcisa, simbolizeaza motorul timpului, energia regeneratoare, succesiunea celor 4 anotimpuri, datorata celor 4 vanturi, care trag, ca 4 cai, in directii diferite.

 

Este model de pe o plansa veche, model cules de pe la 1900.

post-282-1435399254_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...