Jump to content
Vesperala Forum

SUA


Alexandros
 Share

Recommended Posts

satisfacerea lacomiei unor state (sau, mai precis, a lacomiei unor organizatii din acele state) imi pare insa destul de plauzibila, ca doar nu o fi cineva atat de imbecil sa creada ca SUA au intervenit in niste state arabe pentru ca ii durea pe undeva despre drepturile oamenilor de acolo sau despre democratie. E logic ca ii rodea la stomacel grija resurselor petroliere peste care "zac" statele respective.

Contrar a ceea ce se crede, americanii nu au intervenit în ţările cu resurse de petrol şi au început să care cisterne cu nemiluita peste ocean. Companiile petroliere americane au contracte încheiate şi drepturi de exploatare pe care şi le-au cumpărat. Da, poate că acest aspect nu este atât de transparent pe cât şi-ar dori unii, dar idealul libertăţii vine cu un preţ şi cu o listă de priorităţi, iar politica nu e făcută de sfinţi. În plus, crezi tu că oamenilor de acolo le era mai bine cu Sadam şi Mubarak? Ca să îţi faci o idee, permite-mi să-ţi amintesc despre o ştire pe care am auzit-o când eram prin liceu, în urmă cu vreo 6 ani; după ce americanii au intervenit în Irak şi l-au prins pe Sadam, au început să se organizeze meciuri de fotbal unde irakienii au venit buluc, că nu mai văzuseră aşa ceva în viaţa lor. Şi era următoarea imagine: 100 de soldaţi înarmaţi păzeau 10.000 de suporteri... înarmaţi, care ocazional trăgeau rafale de gloanţe în aer, bucurându-se la goluri. Vreo 30 de persoane au murit atunci, dar faptul era rutină la ei. Şi dacă până în prezent nu s-a ajuns la rezultatul aşteptat, este din cauza faptului că timpul încă trebuie să treacă; priveşte către noi, care nici după 22 de ani de... nici nu ştiu cum să-i spun... democraţie? încă suntem aşa cum suntem. Dar în Irak sau Afganistan? Încă 50 de ani de acum încolo vor trebui să treacă, pentru a simţi cu adevărat schimbarea. Americanii au venit, l-au capturat pe Saddam, le-au organizat alegeri libere şi pleacă; n-au anexat teritorii, n-au instalat guverne marionetă şi nu au avut interes imperialist, aşa cum deseori aud.

 

A vorbi despre imperialismul american este ca şi cum s-ar vorbi despre capitalismul sovietic, şi nu pricep aversiunea asta acerbă împotriva SUA. Oare se preferă o politică mondială dominată de Rusia sau China? Ştim cu toţii ce înseamnă ordinea rusească.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Contrar a ceea ce se crede

 

 

Am citat doar atat pentru ca e singurul lucru care ma intereseaza din afirmatia ta. De altfel, iti raspund numai si numai pentru ca ai deschis topicul pornind de la postarea mea. A nu se intelege aici ca te-as dispretui din prisma opiniilor tale, ci doar ca sunt total dezinteresata de a incerca sa te conving pe tine sau pe oricine altcineva de ceva, orice ar fi acel ceva, in speta si la subiect, parerea vis-a-vis de SUA. Din nou, nu incerc sa te desconsider, spun doar ca unde esti tu acum, din punct de vedere al gandirii vis-a-vis de genul asta de subiecte, am fost si eu acum ceva vreme. Intre timp, eu m-am mai "miscat" de acolo si am ajuns sa vad lucrurile altfel. Prin urmare, oricat "argumente" mi-ai aduce, nu conteaza. Daca ai fi scris ceva nou pentru mine, da, atunci mi-ai fi trezit atentia si am fi inceput o "polemica", ca sa te citez. Amu', am fost atat de explicita in a scrie asta, din dorinta de a fi "neagresiva" - nu stiu daca mi-a iesit, dar macar cu ocazia asta nu pot sa-mi reprosez ca nu as fi incercat. :imao:

 

Revenind la ceea ce am subliniat, pe baza a ce iti bazezi convingerile? Pe baza informatiilor din presa, pe ce? Intreb, nu dau cu parul.

 

Apoi, eu cred ca SUA sunt bau-bau-ul lumii. Nu cred ca ar fi nici paradisul, nici macar in comparatie cu o tara ca Romania, dar asta e alta discutie. Nu cred, de fapt, ca vreo tara sau vreo natie ar fi bau-bau-ul lumii. Ce-i drept, insa, privind societatea profund bolnava din jurul meu, din tara asta si din alte tari si vazand eforturile continue pentru a intretine si perpetua aceasta bolnaviciune, da, cred ca exista interese sau organizatii care sunt interesate ca lucrurile sa fie asa. Nu ma intereseaza cine sunt acesti oameni, ce nationalitate au, nu ma intereseaza sa-i fac si pe altii sa inteleaga asta (indeobste pe cei care sunt dezinteresati sau inchisi fata de subiect), ma intereseaza insa sa nu las viata MEA infestata cu asa ceva. Atata tot. Deci trebuia sa-ti gasesti alta sursa de inspiratie pentru deschiderea topicului, nu garantez deloc ca acesta sursa a fost una potrivita.

:hatoff:

Link to comment
Share on other sites

Am citat doar atat pentru ca e singurul lucru care ma intereseaza din afirmatia ta. De altfel, iti raspund numai si numai pentru ca ai deschis topicul pornind de la postarea mea. A nu se intelege aici ca te-as dispretui din prisma opiniilor tale, ci doar ca sunt total dezinteresata de a incerca sa te conving pe tine sau pe oricine altcineva de ceva, orice ar fi acel ceva, in speta si la subiect, parerea vis-a-vis de SUA. Din nou, nu incerc sa te desconsider, spun doar ca unde esti tu acum, din punct de vedere al gandirii vis-a-vis de genul asta de subiecte, am fost si eu acum ceva vreme. Intre timp, eu m-am mai "miscat" de acolo si am ajuns sa vad lucrurile altfel. Daca ai fi scris ceva nou pentru mine, da, atunci mi-ai fi trezit atentia si am fi inceput o "polemica", ca sa te citez. Amu', am fost atat de explicita in a scrie asta, din dorinta de a fi "neagresiva" - nu stiu daca mi-a iesit, dar macar cu ocazia asta nu pot sa-mi reprosez ca nu as fi incercat. :imao:

Ăsta e un post în care ai spus exact nimic.

Revenind la ceea ce am subliniat, pe baza a ce iti bazezi convingerile? Pe baza informatiilor din presa, pe ce? Intreb, nu dau cu parul.

În general, mass-media este o sursă de informaţie şi documentare (vezi filmele-documentare, reportajele de la faţa locului etc), dar pe lângă ea, există numeroase publicaţii bazate pe documentele din diverse arhive, precum şi o sumedenie de alte mărturii şi alte texte; este o chestiune de a discerne între ele şi, aşa cum ai spus tu, de a nu te lăsa manipulat într-o anumită direcţie. Punctual, masacrul împotriva kuweitienilor declanşat de Saddam - când mii de oameni au fost omorâţi prin folosirea armelor chimice de către guvernul de la Bagdad - apoi anexarea acestuia în 90, crezi că erau necesare? Sau crezi că statele democratice ar fi trebuit să privească cum un nebun îşi face de cap?

Apoi, eu cred ca SUA sunt bau-bau-ul lumii.

Dacă lumea înseamnă Gadafi, Al-Asad sau Ahmadinejad, ai dreptate. Dă-mi voie să te întreb, când anume au intervenit militar SUA într-o ţară democratică? Tu crezi că acum, într-o eră a globalizării şi a păcii mondiale, statele democratice pot rămâne impasibile cu privire la situaţia sirienilor sau chiar a celor din Sudan?

Nu cred ca ar fi nici paradisul, nici macar in comparatie cu o tara ca Romania,

Cred că nu eşti prea bătrână încât să fi făcut parte din nomenclatura comunistă, pt că altfel nu văd cum poţi face o asemenea afirmaţie. SUA au fost şi sunt paradisul încă din secolul trecut; în timp ce ţările din blocul comunist au fost acaparate în regimuri totalitare cu obârşie la Moscova, iar părinţii noştri aveau o viaţă plină de lipsuri, în Occident - SUA şi statele din vestul Europei - oamenii se bucurau de libertatea opiniei şi de beneficiile unui sistem liber de piaţă. Bunicii tăi sau ai mei lucrau pământul la colectiv, zi de vară până-n seară, în aşa-numitele CAP-uri, şi nici măcar de un sistem sanitar eficient nu se puteau bucura.

dar asta e alta discutie. Prin urmare, oricat "argumente" mi-ai aduce, nu conteaza.

Am înţeles ce vrei tu să spui. Mărturisesc că este dificil să polemizezi cu cei care au doar convingeri şi nicio îndoială; unde mai pui că îţi imaginezi şi organizaţii ascunse, persoane care deschid harta şi trag linie cu pixul pe ea.

 

SUA sunt o superputere, iar o superputere nu poate să stea degeaba când în lume există atâtea ameninţări şi tensiuni; mă tem, şi am precizat deja că politica nu e făcută de sfinţi, că un jandarm al păcii globale este necesar.

 

E fix problema ta dacă decizi să-mi raspunzi sau nu.

Edited by Alexandros
Link to comment
Share on other sites

Apoi, eu cred ca SUA sunt bau-bau-ul lumii.

Sfinte Sisoe, aici am vrut sa spun ca NU cred ca SUA sunt bau-bau-ul lumii. Am omis cuvantul esential :doh:

 

Cred că nu eşti prea bătrână încât să fi făcut parte din nomenclatura comunistă, pt că altfel nu văd cum poţi face o asemenea afirmaţie. SUA au fost şi sunt paradisul încă din secolul trecut; în timp ce ţările din blocul comunist au fost acaparate în regimuri totalitare cu obârşie la Moscova, iar părinţii noştri aveau o viaţă plină de lipsuri, în Occident - SUA şi statele din vestul Europei - oamenii se bucurau de libertatea opiniei şi de beneficiile unui sistem liber de piaţă. Bunicii tăi sau ai mei lucrau pământul la colectiv, zi de vară până-n seară, în aşa-numitele CAP-uri, şi nici măcar de un sistem sanitar eficient nu se puteau bucura.

N-am trait prea mult in comunism, eram mica atunci cand a picat raposatul. Dar eu nu raportat la regimul comunist am spus ca SUA nu imi par un paradis, ci raportat la ceea ce traim acum in Romania. Adica sa fiu bine inteleasa, n-am dubii ca viata in Romania are muuulte, muuulte tare ( si tind mai mult sa cred ca acestea tin mai mult de calitatea noastra, a oamenilor de rand, decat de regimul politic, pentru ca, pana la urma, cei care ne conduc sunt doar o oglinda a noastra, a celor multi), dar avem si multe avantaje, cel putin raportat la SUA, numai ca noua ne place sa ne uitam doar la partea goala a paharului. Si nu vorbesc din povesti de departe, am rude apropiate care traiesc acolo de peste un deceniu. De exemplu, o astfel de ruda, cu doctorat dublu coordonat la Rice (una dintre universitatile de top din SUA) si la Sorbona, care lucreaza intr-o serviciu mai mult decat decent (zic astea ca sa nu credeti ca s-a dus acolo sa curete cartofi, sa fie menajera sau mai stiu eu ce), are 34 de ani si nu se indura sa faca un copil pentru ca :1) la doua saptamani dupa ce naste trebuie sa fie inapoi la munca si 2) cea mai ieftina cresa pentru copil face 1800 de dolari pe luna. Acum desi si al sau sot este intr-o pozitie si cu un salariu asemanator ei, chestiunile astea sunt demne de a fi luat in serios pentru orice american de rand. Apai na, ca o femeie ce ma aflu, chestiuni din astea conteaza in calitatea vietii. Si noi mai faceam panarama cand vroiau astia sa reduca postnatalul de la 2 ani, la un an. :imao:

Sau alta chestiune, la ei stomatologii recomanda extractia maselelor de minte imediat dupa aparitia acestora. Cu una dintre asigurarile de sanatate DECENTE, extractia a doua masele de minte ( chirurgical si sub anestezie totala, ce-i drept) a costat pe cineva 1900 de dolari. Poate ca cineva naiv spune ca un american de rand isi permite asta. Ei bine, nu prea si-o permite. Si pentru ei astfel de cheltuilei reprezinta un factor important de stres. Mai vrei exemple? Nasterea cu o asigurare medicala decenta costa in jur de 500 de dolari, dar daca ai o asigurare slaba sau nu ai deloc (cum a fost cazul unei femei care a ramas insarcinata intr-o perioada de concediu, cand nu stiu cum, dar asigurare nu-si facea efectul), nasterea costa 20000 de dolari. E ieftin? Nu, pentru niciun american de rand nu este ieftin.

Asa incat tinand cont de astfel de fapte si de multe altele asemanatoare, n-am cum sa traiesc in iluzia ca in SUA curge lapte si miere. Ceea ce vedem noi in filem nu reprezinta viata de zi cu zi in SUA. Nu ma fac mai fericcita in Romania fapte de genul celor enumerate mai sus, dar ma fac sa vad si partea plina, si partea goala a paharului.

Link to comment
Share on other sites

... îţi imaginezi şi organizaţii ascunse, persoane care deschid harta şi trag linie cu pixul pe ea.

...

 

De fapt nu o fac cu pixul, au un marker special pentru asta. :)

Mi-a atras atenţia subiectul, dar am găsit o dispută între useri, nu una între opinii. Precum spuneam, mă interesează subiectul, nu cearta. O să vă urmăresc totuşi cearta, poate-poate aflu ceva.

Link to comment
Share on other sites

Sfinte Sisoe

Pe toţi zeii din Olimp, de ce ar fi vina mea că te gândeşti la ceva, dar spui altceva? Despre care americani 'de rând' vorbeşti? Te referi la cei care lustruiesc pantofi prin ghetourile din New Jersey? Pt că şi ei câştigă mai bine decât un bugetar român. Nu este pe placul tău faptul că asigurările de sănătate şi alte servicii sunt costistitoare, dar te rog să păstrăm proporţiile şi să nu comparăm elefantul cu măgarul. Dacă ţinteşti către o discuţie pe cifre şi statistici, nu e acesta topicul potrivit. Topicul pe care l-am deschis nu este legat nici de rude, ci despre SUA ca stindard al valorilor democraţiei pentru întrega lume, despre SUA ca principala ţară care menţine şi garantează securitatea colectivă a statelor democratice, precum şi despre SUA ca promotor al ordinii mondiale, pentru că altminteri e foarte comic să mai vorbim despre izolaţionism la început de secol XXI.

Edited by Alexandros
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...