Jump to content
Vesperala Forum

Recommended Posts

Posted

Am găsit și eu câteva poze de la Prejmer, par făcute în 2007. O să pun poze din interior.

Orga din biserică

post-55-1429162268_thumb.jpg

Drumul de apărare (sus, sub acoperiș)

post-55-1429162274_thumb.jpg

post-55-1429162278_thumb.jpg

post-55-1429162284_thumb.jpg

Asta se numea orga morții. Era practic un lemn cu loc pentru 5 pușcoace pe o parte și încă 5 pe cealaltă, și cât timp cineva țintea și trăgea cu cele 5, altcineva le încărca pe celelalte 5. Nu știu cum erau prinse de lemn și dacă le puteau mișca stânga-dreapta sau așteptau să ajungă ținta în bătaia puștii.

post-55-1429162289_thumb.jpg

Posted
:allwrong: Nu mă bate. Mai era un număr de schimbat, totalul de upload... done. Merge?
Posted

Când eram copchil am fost la cetate de mai multe ori, cu un localnic (uneori cu puștanii din cartier, am stat vreo lună acolo). Era un om care când se credea singur cânta din plăcere la orga din biserică. Cânta așa de frumos că rămâneam să-l ascult până seara. Într-una din cămăruțele de la parter era vechiul mecanism al ceasului din turn, îl schimbaseră cu unul nou. Erau roți dințate mari, și lanțul cu care îl întorceau, și acele vechi ale ceasului (de lungime egală, se pare că în vechime nu foloseau un ac mai mic și unul mai mare). Sau poate mi s-au părut mie egale? Erau pe-acolo, pe jos, parcă nu era și cadranul. Nu puteai să intri în camera aia, dar puteai să te uiți. Muzeele alea de la parter nu cred că erau amenajate, nu-mi amintesc de ele. Alea cu prima școală și nu mai știu ce. Iar în altă cameră erau bolovani falși, erau făcuți din carton, dar arătau foarte reali :) Erau ușori, te fereai instinctiv dacă-ți arunca cineva unul de-ăla în cap, dar nu pățeai nimic dacă te lovea. Ne-am jucat puțin cu ei. Cică rămăseseră de la o filmare, turnaseră un film istoric acolo.

Drumul de apărare de sus mă fascina. Găurile alea din zid erau unele pentru tras cu pușca, altele pentru aruncat ulei încins pe cei de jos. Iar pe o parte erau și vreo 4 bude care dădeau afară. Cică erau pe partea aia că de obicei încolo bătea vântul, să ducă mirosul departe :) Am pozat și una de-aia, dar n-am vrut s-o sui pe forum, e suficient că povestesc :) Am mai găsit un loc cu beznă, am făcut o poză cu blițul și am speriat un liliac :)

Posted

:rolleyes: Interesant de citit poveştile voastre. Si mie îmi plac cetăţile, castelele... Orice zonă aş vizita mi se pare săracă, dacă nu e măcar un zid vechi de văzut.

PS: bietul liliac... :uf:

Posted

post-55-1429212864_thumb.jpg

De aici a zburat liliacul. Am făcut bine că am pozat cu blițul în loc să orbecăi pe-acolo, după cum se vede mai încolo lipsea o bucată de podea.

• 4 months later...