Jump to content
Vesperala Forum

Situatia din Moldova


Recommended Posts

Comunistii nu vor sa renunte la putere si au folosit tot felul de tertipuri mizerabile ca sa-i inlature pe ceilalti candidati. I-ai sustinut la Bucuresti, la TNB acum cativa ani cand au fost manifestarile? Eu da. Cat am putut... nu stiu de ce... simt ca trebuie sustinuti. Voi ce parere aveti?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

"Daca unii visau sa ajunga in Cosmos si au si ajuns, eu voiam sa ajung in Romania. Am ajuns abia in 1973. Eu m-am nascut in 1935. Am venit in Romania cu o delegatie de scriitori pentru copii. Era un scriitor rus care tinea la mine - ca nu erau toti ticalosi - si m-a luat pe raspunderea lui. Eu am mai incercat, de cateva ori, sa ajung in Romania, dar nu am reusit. Nu va puteti da seama, daca nu ati trait acele realitati, cat de fericit eram. In Bucuresti mergeam pe urmele copiilor ca sa-i ascult pentru ca mi se parea ca ei nu vorbesc, ci canta. Mer­geam prin parcuri si citeam toate inscriptiile: "Nu calca pe iarba!", "Nu rupeti florile!" si ma minunam cat de frumoase sunt literele noastre latine.

Si atunci hotarasem, cu mintea mea de poet, sa raman in Romania. Dar imi dadeam seama ca a doua zi ma si trimiteau in Basarabia. Ma gandeam, apoi, sa ajung ca turist intr-o tara capitalista sa cer azil politic, sa stau cativa anisori si, de acolo, sa ma strecor in tara. Nu voiam sa ma strecor in Bucuresti sau in Iasi, ci la o stana indepartata din Muntii Carpati unde voiam sa ma rog de-un cioban sa ma ia ajutor. Acesta era idealul meu in 1973: sa ajung, in Carpati, la o stana...Dupa intoarcerea acasa, dupa ce am vazut tara, am scris un poem pe care ma bucur ca cenzura nu l-a inteles. Noroc ca nu stiau sa citeasca in subtext. "De acum as putea sa mor fericit/ La cine am vrut sa ajung, am ajuns/ Da, si fara maini as putea sa traiesc/ Pe cine am vrut sa-l cuprind, am cuprins."

 

 

 

" Un ziarist din Constanta m-a intrebat, in anii 90, cine cred ca va face Unirea Basarabiei cu tara. Si am raspuns in felul urmator: "O vor face doi presedinti." "Care sunt aceia?" "Primul presedinte e saracia groaznica ce se va abate peste Basarabia. Am prevazut ca se abate saracia peste noi si asa a fost. Al doilea presedinte va fi inflorirea si prosperitatea economica a tarii Romanesti." Ei, pe primul presedinte - saracia- il avem. Trebuie sa mai asteptam, acum, sa se ridice, in toata statura lui, cel de-al doilea presedinte- prosperitatea economica a Romaniei"

Grigore Vieru

 

Doina Či Ion-Aldea Teodorovici, soliČtii, ne pÄrÄseau acum 24 de ani. Accident de maČinÄ. Grigore Vieru, creierul, autorul unor versuri de excepČie, acum Čapte. Accident de maČinÄ. ToČi trei luptau sÄ sece Prutul.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...