Jump to content
Vesperala Forum

Alimentatie curata


absolutep0wer

Recommended Posts

Ultima modă în lumea consumatorilor preocupaţi de sănătatea lor este "alimentaţia curată", un concept ce încurajează consumul de mâncare sănătoasă cât mai naturală şi mai puţin procesată. Deşi expresia este relativ nouă, principiile sunt vechi.

Principiile se bazează pe nutriţia ştiinţifică şi sunt similare cu recomandările făcute de organizaţiile de sănătate publică. Curentul susţine o abordare sănătoasă a alimentaţiei şi a stilului de viaţă pentru maximizarea energiei şi optimizarea stării de sănătate, fiind mai mult decât o cură. Este un stil de viaţă, flexibil, care poate fi adaptat la orice fel de program.

Conceptul de "alimentaţie curată" datează de pe vremea mişcării pentru mâncarea naturală sănătoasă din 1960, care respingea mâncarea semipreparată din motive ce ţineau mai degrabă de morală şi valori sociale decât de sănătate şi nutriţie. Până la urmă, curentul a ajuns în sălile de fitness, câştigând teren printre culturişti şi alţi sportivi. Recent, însă, a ajuns în cultura americană şi inspiră generaţii de consumatori sănătoşi.

Iată şapte dintre principalele principii ale acestui curent:

1. Alege alimente întregi şi naturale şi încearcă să elimini din alimentaţie mâncarea semipreparată

Mâncare semipreparată este orice găseşti într-o cutie, pungă, recipient sau pachet, deşi există şi câteva excepţii de la regulă (cum ar fi o pungă de fasole proaspătă). Majoritatea alimentelor pe care le consumi ar trebuie să fie crude.

2. Alege produse nerafinate în dauna celor rafinate

Deşi nu este posibil tot timpul, consumaţi cât mai multe cereale integrale cum ar fi orezul brun, mei, amarant (ştir) şi quinoa. Leguminoasele (fasole, mazăre, linte etc.) sunt de asemenea importante. Îndulcitori "curaţi" sunt mierea, siropul de arţar, sucul de trestie de zahăr.

3. Include nişte proteine, carbohidraţi şi grăsimi la fiecare masă

Majoritatea dintre noi consumăm suficienţi carbohidraţi şi grăsimi, însă ne lipsesc proteinele, mai ales în prima parte a zilei, la micul dejun şi la prânz. Proteinele sunt importante pentru muşchi şi te pot ajuta să-ţi scazi pofta de mâncare. Dacă consumi proteine în timpul zilei, rămâi sătul mai mult timp.

4. Fii atent la grăsimi, sare şi zahăr

Este mai uşor decât crezi, mai ales dacă ai reuşit să renunţi la mâncarea semipreparată, care este responsabilă pentru majoritatea caloriilor în exces şi a nivelului mare de grăsimi, zahăr şi sare. Alimentatele "curate" sunt sărate de obicei în aceste ingrediente.

5. Ia cinci - şase mese mici pe zi

Adică trei mese principale şi două sau trei gustări. Astfel nu vei mai sări peste mese sau nu vei mânca prea mult. De asemenea, se menţine glicemia la parametri buni, pentru a nu rămâne fără energie.

6. Evită băuturile care conţin calorii

Băuturile cum ar fi cafea şi sucurile, în medie, adaugă încă 400 - 500 de calorii pe zi. Alege apa, ceaiul neîndulcit, laptele degresat sau sucul natural de fructe diluat în apă minerală.

7. Mişcă-te

Exerciţiile zilnice trebuie făcute din foarte multe motive. Nu te ajută numai să scapi de depunerile de grăsime şi să-ţi întăreşti muşchii, ci şi să arzi mai multă energie şi să îţi menţii inima, plămânii şi oasele puternice.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Cică francezii fac sare de mare. Metoda e cam așa: sapă niste gropi în niște golfulețe, intră apa, se usucă la soare, apoi culeg sarea rămasă și o vînd ca sare de mare. Cică în ultima vreme au probleme cu poluarea, nici marea nu mai e așa curată cum era odată. Uite un exemplu (găsit rapid cu google, dar nu e singurul): http://www.naturescargo.ca/french-sea-salt...ion-update.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 5 months later...

Medicii spun că ambalajele tip PET ar trebui evitate .Specialiştii avertizeaza că substanţele din structura sticlelor de plastic se transferă foarte uşor în lichidele cu care intră în contact. “Aceste substanţe au impact negativ asupra ficatului, rinichilor, inimii, culminând cu probleme de oncologie”, afirmă şi medicul generalist Marian Baciu. Acesta sfătuieşte populaţia să evite folosirea recipientelor şi ambalajelor de plastic şi să păstreze băuturile şi alimentele în vase din sticlă sau metal. De asemenea, trebuie folosite tacâmuri din lemn sau metal, iar alimentele procesate nu trebuie învelite în plastic. Recipientele de plastic sunt cu atât mai nocive cu cât sunt refolosite. Dacă le spălăm cu apă fierbinte sau le încărcăm cu lichide fierbinţi, cum ar fi ceaiul, aceste ambalaje din plastic vor elimina tot felul de substanţe nocive

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

" Este extrem de important sa citim etichetele produselor. Primul motiv ca sa nu cumparam carnati, cremwursti si salam o reprezinta faptul daca eticheta este marcata cu MSM (carne procesata mecanic). Asta inseamna ca o masina a tocat carnea si a maruntit oasele, care contineau toate urmele de antibiotice, hormoni, metale grele si alte otravuri pe care animalul respectiv le-a consumat pe parcursul vietii, scrie secretele.com.

 

Acelasi lucru este valabil si in cazul in care pe eticheta se gaseste ca emulgatorul este nitrit, sub numele de E249, E250, E251 si E252.

 

Acestia sunt daunatori intrucat aminoacizii din carne produc un compus cancerigen numit nitrosamina. Carnatii, cremwurstii, salamul si pateul contin polifosfati marcati cu E451, E452, E453, care sunt toxici si care, popular fie spus, ne afecteaza genetic.

 

Fii foarte atent si evita consumul produselor care contin E407, compus cancerigen. Acesta se lipeste de peretii intestinali, creand inflamatii ce mai tarziu pot degenera in cancer la colon - avertizeaza expertii.

 

In plus, daca vei citi etichetele, vei vedea ca unele produse contin arome - evita pe cat posibil produsul pe a carei eticheta este scris glutamat MSG."

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

" Pâinea albÄ are un indice glicemic atât de mare (70) ĂŽncât organismul aproape cÄ nu mai face diferenĹŁa ĂŽntre aceasta Ĺi zahÄr. Ăn schimb, pâinea integralÄ are un indice mai mic (50) Ĺi se asimileazÄ mai greu, la fel ca ĂŽn cazul cofeinei din ceai.

 

Pâine intermediarÄ â pentru cei sÄnÄtoĹi, pâine neagrÄ â pentru cei cu tranzit ĂŽncet

 

Ăn trecut, pâinea neagrÄ era consideratÄ pâinea sÄracilor, iar cea albÄ era pentru cei avuĹŁi. Azi, rolurile s-au inversat: pâinea albÄ a devenit âpâinea sÄraculuiâ, procesul de fabricare fiind mai ieftin. Pâinea albÄ este ĂŽnsÄ dezechilibrantÄ, ĂŽntrucât ajunge sÄ conĹŁinÄ aproape doar amidonul din bobul de grâu. âDe departe, cea mai mare pierdere este cea de fibre. AlĹŁi nutrienĹŁi pierduĹŁi ĂŽn procesul de rafinare sunt vitamina B1, Ĺi aĹa foarte rarÄ ĂŽn alimentaĹŁia noastrÄ, vitamina E (germenele de grâu), minerale (fier, fosfor, potasiu), urme de proteineâ, explicÄ nutriĹŁionistul Corina Zugravu.

 

Cea mai bunÄ pâine, pentru cei care nu suferÄ de vreo boalÄ ĂŽn mod special Ĺi cÄrora nu le place gustul de pâine neagrÄ, este pâinea intermediarÄ.

 

Pentru cei cu probleme de tranzit, pâinea neagrÄ este cea mai indicatÄ, iar pentru cei cu activitate fizicÄ mai intensÄ, pâinea cu seminĹŁe, pentru cÄ, deĹi este mai sÄnÄtoasÄ, are mai multe calorii. Pâinea de secarÄ combinatÄ cu orz Ĺi ovÄz conĹŁine fibre speciale.

Pentru a avea garanĹŁia cÄ pâinea e sÄnÄtoasÄ, eticheta trebuie cititÄ atent. Cu cât e mai scurtÄ, cu atât e mai bine. âFÄinÄ integralÄ, apÄ, sare, drojdie ar fi eticheta idealÄ. Dar cumpÄrÄtorul nu trebuie sÄ creadÄ orbeĹte tot ceea ce scrie la raft: dacÄ scrie cÄ e pâine neagrÄ Ĺi ĂŽn felia de pâine nu e urmÄ de tÄrâţe, iar culoarea e uniformÄ, acea pâine nu e neagrÄ, e pâine cu cacao Ĺi caramelâ, atrage atenĹŁia nutriĹŁionistul Luiza PĂŽrvu.

 

Nici termenul de valabilitate nu trebuie sÄ fie prea generos Ĺi nici numÄrul de calorii per suta de grame nu trebuie sÄ treacÄ de 250. âValabilitatea pâinii trebuie sÄ fie de trei zile maximum. NumÄrul de calorii variazÄ ĂŽntre 210 Ĺi 250, atât pentru pâinea albÄ, cât Ĺi pentru cea integralÄâ, adaugÄ PĂŽrvu.

 

Problema conservanĹŁilor e ĂŽncÄ spinoasÄ. âChiar dacÄ sunt folosite E-uri permise ĂŽn UE, Ĺi acestea pot avea efecte adverse, de tipul alergiilor (E 412 poate cauza greaĹŁÄ, crampe, alergii, E 282 poate induce simptome asemÄnÄtoare crizei biliare)â, avertizeazÄ nutriĹŁionistul Luiza PĂŽrvu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...