Jump to content
Vesperala Forum

Eruptia solara si efectele ei


Eonica

Recommended Posts

In timp ce China deja e afectata de una dintre cele mai puternice eruptii solare din ultmii 4 ani, Institutul Geologic Roman spune intr-un comunicat ca efectele eruptiei sunt nesemnificative. Nu zic eu acum ca o sa faca pamantul vreo tumba sau un spagat pe doua scaune din cauza eruptiei, insa de ce trebuie romanul sa faca pipi impotriva vantului cand altii deja simt efectele eruptiei. Si romanii nostri destepti si cu posibilitati tehnologice de ultima ora (nu ca amaratii de chinezi sau ca NASA - si astia au avertizat) zic ei ca asupra intregii planete efectele sunt nesemnificative.

Ce inseamna oare "nesemnificative" pentru cercetatorii nostri si ce inseamna pentru altii?

Link to comment
Share on other sites

"Radiatiile Gamma si X care se regasesc in particulele emise de explozia solara ne afecteaza inca dinainte ca ele sa fie aruncate spre Pamant. Durerile puternice de cap, ametelile si starea de disconfort sunt primele efecte ale furtunii geomagnetice pe care le-am resimtit cu totii in aceste zile. Iar ele vor avea consecinte drastice pe termen lung. "Pe langa aceste simptome, undele de soc eliberate de explozie duc la astenie, oboseala, depresie, dureri articulare. Cel mai probabil, efectele grave se vor vedea peste cativa ani. Din cauza radiatiilor X si Gamma continute de masa de particule vor aparea afectiuni ale pielii, ale organelor interne si ale sistemului nervos. De la dermatite, iritatii ale pielii, anxietate si depresii, pana la cancer de piele", spune dr. Mirela Miertoiu, medic specialist in medicina generala. Cei mai expusi riscurilor sunt bolnavii de astm, pacientii cu alergii, boli cardiovasculare si cei care se confrunta deja cu labilitate psihica. De asemenea, in fata radiatiilor sunt predispusi la imbolnaviri grave copiii si batranii, din cauza cresterii valorii tensiunii arteriale. Iar posibilitatea de a ne proteja nu exista, deoarece particulele se propaga in toate directiile si pot trece pana si prin peretii locuintelor."

 

Explozia asta solara ne mai lipsea... :(

Link to comment
Share on other sites

in locurile care sunt adanc sub pamant nu patrund UV si radiatiile.

 

Deci nu esti chiar sigur?!! Ca tocmai ma pregateam sa incep sapaturile, dar mai spre primavara...M-as bucura sa nu ma gaseasca si-acolo toate necazurile care m-au insotit deasupra. :resent:

Vad ca nici isr-ul nu se grabeste sa-mi trimita biletele de avion, :clepsidra: , numai gura e de el, :sadwalk: asa ca tot in adancuri e mai rentabil.

Link to comment
Share on other sites

Deci nu esti chiar sigur?!! Ca tocmai ma pregateam sa incep sapaturile, dar mai spre primavara...M-as bucura sa nu ma gaseasca si-acolo toate necazurile care m-au insotit deasupra. :resent:

 

 

syiam ca la 1,5-2 Km(sau chiar mai mult) sub pamant cum ar fi minele de carbuni, gaz, sare, aur etc

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Eruptiile solare obisnuite nu au nici un efect major asupra vietii de pe Pamant, fiind protejata de atmosfera si campul magnetic al planetei.

Insa exista si un alt mod prin care Soarele poate emite in spatiu particule incarcate cu energie. Ejectia de masa coronala. Uneori, acestea nici macar nu sunt precedate de eruptii pe suprafata Soarelui, deci nu pot fi prezise. Ele au loc, in general, in punctul maxim al activitatii solare, dintr-un ciclu ce dureaza cam... 11 ani. CME sunt mult mai puternice decat eruptiile solare. Acestea pot provoca perturbatii in activitatea magnetica a Pamantului, cat si ionizarea puternica a straturilor superioare ale atmosferei. Cu toate astea, planeta poate face fata usor chiar si acestor particule de energie inalta. De 4 miliarde de ani... cred ca s-a obisnuit. :) Nivelul de radiatie care ajunge la suprafata Terrei e nesemnificativ si inofensiv. Totusi, acestea pot provoca incalzirea stratului superior al atmosferei, ducand la cresterea fortei de frecare asupra satelitilor aflati in orbita joasa. Satelitii aflati in orbita inalta, deci deasupra atmosferei, sunt afectati direct de aceste "furtuni", fiind, insa, protejati - intr-o anumita masura - de campul magnetic al planetei.

Un alt efect al interactiunii dintre aceste particule si atmosfera Pamantului este unul destul de spectaculos, si se produce la cei doi poli. Este vorba de aurora - denumita aurora borealis, la polul Nord, si aurora astralis, la polul Sud.

 

Hmmm... Din cate stiu eu pana acum, nu o sa murim niciodata din cauza eruptiilor solare, iar "portia" de radiatie pe care o primim de pe urma acestora nu e cu mult mai mare decat cea pe care o primim in orice zi obisnuita si nu cred ca e nevoie sa ne adapostim de fiecare data cand au loc aceste fenomene. :lol: E adevarat ca pot duce la valuri de caldura si o crestere a radiatiilor UV, dar... cancer de piele... Asta, nu stiu. Posibil. Dar putin probabil. Niste extra-grija nu strica, in zilele cand Soarele isi face de cap, dar nu e nevoie sa se creeze panica. Diferenta e mult prea mica. Iar despre radiatiile X, acestea nu pot trece prin atmosfera pana pe suprafata Pamantului. Radiatiile Gamma nu pot decat sa ionizeze niste molecule din atmosfera, dar nu ajung intregi pe Pamant. Anumite frecvente ale luminii pot trece usor prin unele materiale, iar altele nu. Lumina vizibila poate trece prin aer, sticla, apa, dar nu poate trece prin... aluminiu, de exemplu. Razele X nu pot trece prin apa (deci nici prin atmosfera terestra, incarcata cu molecule de apa), dar pot trece prin plastic.

 

PS: Aurul e inutil cand vine vorba de o eruptie solara, dar ar fi folositor intr-un dezastru nuclear provocat de om. Radiatiile Gamma emise de izotopii incarcati energetic pot fi oprite doar de pereti construiti din materiale dense. Cum e si aurul. Desi plumbul si cimentul sunt variante mai viabile. Nivelul de protectie depinde de grosimea peretilor.

PPS: Pasagerii unui avion sunt, totusi, expusi radiatiilor solare.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...