Jump to content
Vesperala Forum

Recommended Posts

Posted

Am un i7 930 @ 2.8 GHz, cooler stock, fără overclocking. În vară, cînd erau căldurile alea mari, la full load nu trecea de 80 de grade, acum stă în 55-60 în idle şi în full load se duce la 98-100 de grade. Ventilatorul pare să se învîrtă, e pus always on. Are cineva idee ce l-a apucat şi ce pot să-i fac?

Nu-s fan overclocking, aşa că nu mă pricep la temperaturi şi soluţii de răcire, dar mi se pare cam mult. Deocamdată cînd îl văd că trece de 90 pun pauză la ce făceam şi aştept să se răcească, dar nu mi se pare o soluţie pe termen lung.

Posted

stiti bine ca astea nu sunt simple si avem sanse mari sa dam pe langa cu presupusul

totusi,am sa va spun ce-am patit eu cu un procesor,nu conteaza de care...era un AMD

tot asa, intr-un timp o luase razna tare de tot...facea febra rapid,80-90 de grade

m-am tot chinuit cu el,sa vad ce-l forteaza in halul asta si n-am gasit nimic hardware

pe atunci foloseam un Hiren's BootCD, parca era 10.5, care avea un program inclus

se numea "The Troubleshooter"...in traducere,ceva care "rezolva problemele"

puteam face rapid toate testele hardware cu el, inclusiv procesorul

am dat cu el,si a iest OK...doar ca ceva nu era deloc OK

si n-am verificat doar procesorul,la disperare le-am luat pe toate la rand

sa nu va tin aiurea in suspans, am luat placa cu totul si-am tot rotit-o in lumina

cooler-ul,adica ventitlatorul de pe procesor mergea perfect, dar in clipa...nu mai stiu in ce clipa,

odata mi-au ramas ochii pe clapeta ventilatorului, aceea parghie de otel de care tragem ca sa fixam ventilatroul dupa ce punem sau schimbam procesorul

era ceva..mi-a atras atentia ceva la ea,desi nu era vizibil daca te uitai normal

era foarte putin ridicata...putin de tot,abia vedeai,am pus mana pe ea si am impins-o tare in jos si-n sus...

imediat am simtit joc la mana, semn ca era nefixatata bine

clapeta NU MAI strangea bine cooler-ul si de aceea acesta nu mai racea bine procesorul

chiar nu stiu cum...ea fiind din otel,stiti ca otelul in general este foarte elastic

dar devenise cu mult mai elastica decat ar fi trebuit sa fie

si asta e tot, asta a fost beleaua mea si asa am rezolvat, cu acea clapeta-parghie,mama ei

daca nu se potriveste, si daca ai testat hardware cu ceva calculatorul

incearca pe google cu:

Sisoftware Sandra professional business 2011 plus 2010 serial

ai sa gasesti unul deja activat

iar daca vrei un benchmark-testare si masurare viteza doar pentru procesor,cauta asa pe google

GeekBench 2.1.5

oricum trebuie sa-l testezi hardware intai,si nu doar procesorul, ci tot ce ai in calculator

Posted

Solutie pe termen scurt: Verifica daca e prins bine coolerul.

Daca da, trecem la pasul 2: Il demontezi si ii pui alta pasta termoconductoare.

Insa, ca solutie BUNA pe termen lung, pt animalul acela de procesor, recomand un cooler zdravan!

Arctic Cooling Freezer 13, Thermaltake Frio, sau mai bine Noctua U12P SE2.

Cooler-ul intel stock e varza! Ma mir ca l-ai tinut pana acuma :)

Oricare din cele 3 coolere de mai sus o sa-l tina in maxim 65 de grade in load. E o diferenta fata de 80-90 nu? :lol:

Posted

Da, e posibil să se fi mişcat cînd am schimbat hardul. O să încerc să-l scot şi să-l pun iar, poate nu-l mai strînge bine pîrghia aia.

Dacă nu dă rezultate iau un cooler. O întrebare: trebuie să rîcîi pasta veche de pe procesor înainte să pun una nouă? Bănuiesc că o să fie alt model.

Posted

asa e ca un cooler mai...cool l-ar raci mai tare, insa problema lui este ca i-a mers bine si acel cooler-ventilator de racire a procesorului

si dintr-o data, intr-un timp scurt, nu i-a mai mers, procesorul nu mai este racit bine

de-asta am banuit ca poate fi ceva mecanic, ceva sa nu mai fie fixat bine pe-acolo

insa am spus ca pot fi si alte cauze care sa forteze procesorul,probleme hardware si nu mecanice-termo

prima data trebuie facut un test hardware la procesor, daca iasa OK, atunci trebuie verificate placa de baza si porturile

se poate face destul de repede cu Sisoftware Sandra,program de testare hardware calculator

care pe langa multe altele, asa cum ar fi Everest de exemplu, ne da si recomandari dupa ce face verificarea

sa zicem daca descopera erori sau incompatibilitati hardware in calculator, ne vor aparea acolo in dreptul acelui dispozitiv testat

un program foarte bun, merita sa-l luati,am dat pe sus cum il gasiti sau vi-l dau eu direct

poti lua pasta de-acolo,dai cu degetul pe suprafata aia, dar "n-o racai"

o uniformizezi usor cu degetul..misti pe-acolo si o sa-ti ramana pe deget

apoi pui si ceva pasta nou,nu trebuie chiar multa

zic totusi sa faci acel test harwdware cu Sisoftware Sandra,sa fim siguri ca nu e si altceva

Posted

Şi eu cred că e ceva mecanic. Nu dă niciun fel de erori, l-am stresat destul de tare şi e stabil, nu au apărut probleme. Dacă n-aş fi avut temperaturile pe ecran nici nu mă prindeam că e ceva în neregulă. Sisoft Sandra nu pot să pun pentru că n-am Windows, iar programele de stress test din Linux zic că e totul în regulă.

Coolerul stock vine cu pasta preaplicată, şi din ce am citit pe net asta nu e tocmai bine. Iar altă pastă n-am. O să-i schimb coolerul, am comandat un Arctic 13 de-ăla şi vine mîine. Şi pastă. Aşa că azi îl folosesc mai cu milă, apoi mai vedem :)

Mulţumesc de ajutor.

Posted (edited)

am uitat sa-ti spun ca eu n-am schimbat acea clapeta-parghie de la cooler, sau sa pun alt cooler

ci am strans-o cu o sarma...da, o sarma pe care am infasurat-o acolo,

am prins un capat de acel cioc, partea incovoiata de care tragem cand scoatem coolerul

iar celalalt capat l-am prins de suportul procesorului de jos al procesorului,

care e ceva dreptunghiular dintr-un fel de plastic dur si am gasit pe el un loc in care am prins acel capat al sarmei

dupa care am facut un mic nod si am inceput sa strang sarma cu un mic patent

in felul asta m-am asigurat ca nu mai are joc si apoi i-am dat drumul

a mers perfect multe luni, merge si acum...nu-l mai folosesc pentru ca am luat altele

incearca si tu asta, daca poti, daca gasesti vreun loc pe stativul procesorului ca sa-l poti lega

macar sa stim ca e de-acolo.......

Edited by pnv
Posted

Pai da, nu e bine, ca de obicei pastele preaplicate sunt prea groase, si mult mai slabe decat cele care le gasesti de cumparat din comert.

Am uitat sa fac recomandarea de pasta termoconductoare, iti trebuie arctic cooling mx-2 sau mx-4. Sau recom rx-2, sau tuniq tx-2.

Am uitat o chestie vitallaaa. Cat de mare ai carcasa? Sa nu ai probleme sa nu aibe loc coolerul.

A stai , ca freezer 13 vine cu mx-4 pre-aplicata.

Nu e nici un bai, e perfect, atata tot, sa ai grija cand montezi coolerul. sa stii dinainte ce ai de facut. O sa vina cel mai probabil cu un kit de instalare ca cel stoc de lga 1366 nu face fata la monstruletul acela de cooler.

Si da, trebuie sa cureti pasta termoconductoare care a ramas pe procesor. Hartie igienica sau servetele, si sa stergi tot tot tot.

Posted
am uitat sa-ti spun ca eu n-am schimbat acea clapeta-parghie de la cooler, sau sa pun alt cooler

ci am strans-o cu o sarma...da, o sarma pe care am infasurat-o acolo,

am prins un capat de acel cioc, partea incovoiata de care tragem cand scoatem coolerul

iar celalalt capat l-am prins de suportul procesorului de jos al procesorului,

Nu încerc, îndemînarea mea e proverbială, am 2 mîini stîngi. Data trecută am montat prost sursa şi a luat foc (la alt calculator, care - culmea - încă merge). Chem pe cineva să mă ajute şi fac fix cum scrie în manual :)

Pai da, nu e bine, ca de obicei pastele preaplicate sunt prea groase, si mult mai slabe decat cele care le gasesti de cumparat din comert.

Am uitat sa fac recomandarea de pasta termoconductoare, iti trebuie arctic cooling mx-2 sau mx-4. Sau recom rx-2, sau tuniq tx-2.

Am uitat o chestie vitallaaa. Cat de mare ai carcasa? Sa nu ai probleme sa nu aibe loc coolerul.

A stai , ca freezer 13 vine cu mx-4 pre-aplicata.

Nu e nici un bai, e perfect, atata tot, sa ai grija cand montezi coolerul. sa stii dinainte ce ai de facut. O sa vina cel mai probabil cu un kit de instalare ca cel stoc de lga 1366 nu face fata la monstruletul acela de cooler.

Si da, trebuie sa cureti pasta termoconductoare care a ramas pe procesor. Hartie igienica sau servetele, si sa stergi tot tot tot.

Am luat şi pastă mx-4, să am de rezervă în caz că nu-mi iese din prima. Carcasa e suficient de mare, nu cred să am probleme.

Posted

acu, intre noi, de-aia nici n-am spus de sarma...nu c-as fi uitat,dar banuiam ca n-ai s-o pui

intr-un timp eu chiar am reparat calculatoare, si ..vedeti voi, eu trebuie sa le fac ceva pe loc.

sa le repar, nu doar sa-i zic aluia, cumpara ceva nou...de orice ar fi vorba,cooler,placa video, alimentare

de-asta, mai rar a fost nevoie ca cineva sa cumpere ceva..adica asta a fost grav,nu s-a mai putut face nimic

daca mergeti la un service de calculatoare o sa va puna sa cumparati si ce nu e defect

adica smecherii aia chiar nu-si bat capul deloc sa repare, ci doar schimba

(ceea ce eu cred ca asta ar putea face si un copil de 9 ani)

bine...stai, sa va spun ca eu n-am pus in viata mea pasta pe procesoare

am cumparat si eu pliculete d-alea, la inceput am uitat s-o pun , apoi cand am vazut ca merge s-asa n-am mai pus deloc

si acum, la server, unde am un procesor tare de tot, tot asa l-am pus, fara pasta deloc

am dat cu degetul pe-acolo, am vazut ca e moale...buna

aveam un plic de pasta, dar am zis sa-i fac proba, si asa a ramas,fara pasta

acel procesor merge de multe luni zi si noapte, nonstop adica

l-am luat de ocazie,si-a avut putina pasta pe el, ca nu l-as fi lasat chiar pe sec, dar....

cam asta e.multi se leaga de aceste chichite, coolere nu stiu de care si tot felul de nebunii

va asigur ca nu e nevoie de ele

Posted

imi cer scuze pentru delir..aveam temperaturi mari azi-noapte

on fire,cred ca mi se se rupsese ventilatorul ala de tot

nu va luati dupa mine,e bine sa punem un cooler bun pe procesor

si pasta de-aia mx 4 daca putem

eu sunt diliu si le tin aiurea...si pe jos,nu prea imi pasa

bine,cam asta am vrut sa va spun...sorry.

Posted

Am rezolvat.

Radiatorul de sub ventilator era plin de praf, asta ar putea să fi fost o parte din problemă, iar cînd l-am scos am văzut găuri în stratul de pastă, deci aia preaplicată nu era prea bună. Acum stă în 37-43 în idle şi 57-65 în full load. Dacă l-am chinuit mult am reuşit să duc un core pînă la 68 peak, dar a scăzut repede. Cît e sub 70 sînt mulţumit.

:)

Posted

Da. Din ce-am citit pe net mai durează 2-300 de ore pînă se stabilizează temperatura cu pasta asta, şi cică poate să mai scadă cu vreo 4 grade, aşa că momentan i-am dat să recompileze tot, să-l mai chinui puţin :)

Posted

eu nu prea sunt PRO pentru schimbarea cooler-ului. Adica, mie mi se pare ca cel mai bine ar fi cu cel de la vendor.

La uun timp bun, adica asa aproximatriv asa 1 an, pasta aceea trebuie schimbata si la 6 luni, dezmembrat VENTILATORUL si sters radiatorul de praf.

In fine.

E bine si asa.

Posted

Nu nu, si iarasi nu.

Coolere-le stock sunt facute sa tina temperaturile sub control, dar undeva la limita. Pt i7 930, are TDP de 130 Watti. Enorm! Nici un cooler stock de la Intel sau Amd nu poate face fata. 80-90 de grade in load si 60 in idle sunt mult peste limita, avand in vedere ca procesorul incepe sa-si reduca frecventele sa nu se prajeasca, undeva la 100 de grade. Daca ai un procesor cu un TDP mic, da, cooler-ul stock face fata. De ex, pentru noile procesoare Intel, sandy bridge care au TDP in jur de 65-70W[ cu tot cu placa video 95W ] , face fata. Dar, daca vrei sa-i dai overclock, sa cauti repede altceva.

Posted

Aşa e, la 100 de grade o lasă mai moale, iar la 98 o ia iar tare. Coolerul ăla stock e o glumă proastă. Cică Intel garantează că cu coolerul lor, procesorul merge 3 ani. Probabil la o zi după ce iese din garanţie scoate fumul.

Am un PIII @ 533 cu cooler stock care merge non-stop de 11-12 ani, şi am vazut un altul (acelasi model, dar la 600) care a mers aproape un an după ce s-a bulit ventilatorul. Într-un final şi-a dat duhul, dar s-a chinuit mult. Bineînţeles, încetinea singur cea mai mare parte a timpului. Din păcate, vremurile s-au schimbat.

S-ar putea să ştii modelul, ăla mare, dreptunghiular, cu pinii pe o parte, gen casetă video.

Posted

eu sunt fan OC.

De la 1.8 GHz am duc procesorul meu la 2.5 GHz iar de la 18 C a ajuns la 21 C.

Am un Intel E2160 si coolerul ei.

Nu inteleg.

Poate al meu nu e stock... :huh:

• 2 years later...
Posted

Săptămîna trecută, procesorul mi-a sărit în 96 de grade în idle, l-am oprit, l-am curăţat de praf, şi cînd am vrut să-i schimb pasta am observat că s-a rupt coolerul. Arcticul ăla de mai sus. S-a rupt colierul ăla de plastic care-l ţinea, deci procesorul stătea în aer (s-a rupt practic la 2 şuruburi din 4, cele de sus). Presupun că e prea greu pentru sistemul de prindere, plasticul ăla ar fi trebuit să aibă armătură de metal.

În fine, am stat cîteva zile fără calculator acasă (tare nasol e :P: ), şi acum am un animal de cooler de la un coleg căruia nu-i încape în carcasă (Zerotherm ZT-10D pentru cei interesaţi) care are prinderea de metal, în şuruburi de metal, cu o placă de metal pe spatele plăcii de bază, mi-a luat aproape 2 ore să-l montez. 36-42 grade în idle, 53-64 în full load.

Faza mişto e că Arctic 13 are 72 de luni garanţie, şi mai am factura. Partea nasoală e că ăia au program luni-vineri 12-18.30 pe la Baba Novac, n-am nicio şansă să ajung pe acolo în intervalul respectiv. Poate în concediu. Dar nu e grabă, mai am cam 3 ani la dispoziţie :lol: