Jump to content
Vesperala Forum

literatura S.F


h007_2005

Recommended Posts

Da, Dune e un roman foarte bun, probabil cel mai bun scris vreodată. Filmele sînt două. E ăla vechi al lui David Linch, redă excelent atmosfera, decoruri, efecte vizuale, astea, dar este execrabil dacă n-ai citit cartea (adică e imposibil să înţelegi ceva). Ăsta mai nou e mai bun din punctul ăsta de vedere, plus că se prelungeşte pînă la Copiii Dunei, dar în rest e jalnic.

Link to comment
Share on other sites

La moartea sa, în 1986, Frank Herbert publicase sase romane din seria DUNE. O mare parte a amplei sale viziuni a ramas însa nescrisa.

Pornind de la însemnarile tatalui sau, Brian Herbert a colaborat cu romancierul Kevin J. Anderson pentru a asterne pe hîrtie un episod inedit din vasta epopee, îngaduindu-ne sa privim în trecutul acestui stralucit univers fictional... cu decenii înainte ca Paul Muad'Dib Atreides sa fi pasit pentru întîia oara pe nisipurile fierbinti ale planetei Arrakis...

 

În CASA ATREIDES, batrînul împarat Elrood al IX-lea stapîneste Tronul Leului de Aur, domnind autoritar asupra întregului univers cunoscut, în vreme ce fiul sau Shaddam unelteste împotriva sa, arzînd de nerabdare sa îi ia locul.

Dar acesta este numai începutul. În anul 2007 au aparut la Editura Tritonic si celelalte doua volume ale trilogiei Preludiul Dunei, CASA HARKONNEN si CASA CORRINO, care aduc seria la un punct culminant de o tensiune extraordinara, deschizînd calea pentru evenimentele din DUNE, capodopera lui Herbert senior.

 

Link to comment
Share on other sites

Brian Herbert şi Kevin J. Anderson au scris şi continuarea la Dune, în două volume: Hunters of Dune şi Sandworms of Dune, cică bazîndu-se pe notiţele tatălui. Nu le-am citit, doar am auzit că-s destul de slabe, însă probabil pînă la urmă o să le caut ca să aflu cum se termină povestea. Dar cred că nu au fost publicate în România deocamdată.

Link to comment
Share on other sites

Si "Fundatia" lui Isaac Asimov are o noua trilogie care ne duce la inceputurile ei:

Gregory Benford=Teama Fundatiei;

Greg Bear=Fundatie si Haos;

David Brin=Triumful Fundtiei.

Editura Teora 2002.

 

De asemeni va mai recomand trilogia scrisa de Frank Herbert si Bill Ransom= PANDORA

Incidentul Iisus;

Efectul Lazar;

Factorul Inaltare.

Ed.Nemira 1995-1996.

Cred ca exista si reeditari!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
ce carti S.F ati mai citit

 

Dune este un roman si un film foarte bun

 

 

Filmul e de doi bani, cel putin in comparatie cu cartea. Filmele, mai exact. Stiu ca au fost doua ecranizari.

Dealtfel e oarecum firesc, in marea majoritatea a cazurilor ecranizarile nu se ridica la nivelul cartilor ce stau la baza scenariului. Sunt rare cazurile in care filmele facute dupa niste capodopere literare ajung sa fie considerate si ele capodopere.

Poate un Pe aripile vantului, un Shogun sialte cateva sa constituie niste exceptii. Dar sunt doar exceptii.

 

on: Nu mi-a placut niciodata Asimov, are ceva prea liniar in el. De F.Herbert am citit cam tot ce a aparut pe la noi. Nu spun ca mi-a placut mai mult decat Dune, dar incercati Ciuma Alba, mi s-a parut f. buna.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 month later...

Treaba cu manuscrisele nepublicate pare a fi mai mult o chestiune de marketing. În primul rând, pentru că manuscrisele nepublicate dau opera postumă a autorului, nu opera urmaşilor. În al doilea rând, pentru că stilul diferă substanţial. Se simte diferenţa între imitaţie şi original - mult mai cinstit ar fi fost şă-şi încerce norocul cu un stil propriu. În al treilea rând, pentru că prezentarea cărţilor cu pricina zice că ar fi fost scrise după notiţe de-ale lui Frank Herbert, nu după manuscrise - manuscrisele presupunând ceva mai mult decât notiţele.

Fără a fi în al patrulea şi al cincilea rând (asta pentru că nu vreau nici să polemizez şi nici să supăr pe cineva), am chiar acum în faţă Casa Atreides, Casa Corrino şi Casa Harkonnen. Toate trei au fost scrise de Brian Herbert şi Kevin J. Anderson. Google îmi spune că Vânătorii Dunei, Jihadul Butlerian, Cruciada Maşinilor şi Bătălia Corrinului au aceiaşi autori. Pe acestea nu le-am mai cumpărat. Patrik Herbert e de fapt Frank Patric Herbert. Adică autorul seriei originale. Bill Ransom este coautor cu Frank Herbert la cele trei cărţi din seria Pandora.

În rest a fost bine. :)

À bientôt!

Link to comment
Share on other sites

O precizare cu ce a mai aparut dupa FUNDATIA lui Isac Asimov:

A DOUA TRILOGIE A FUNDATIEI= 3 volume de autori diferiti:

Gregory Benford= Teama Fundatiei;

Greg Bear= Fundatie si Haos;

David Brin= Triumful Fundatiei'

Si tot la inceputuri revin, de altfel cum fac si cu filmele si serialele!

 

Insa mai actual recomand pe Peter F. Hamilton cu saga:

ZORII NOPTII

din care am citit pana acum Disfunctia realitatii ( 3 volume) si Alchimistul neutronic ( 3 volume).

 

PS. Altadata postam mai bine! :rade:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

În copilărie, am citit o carte despre un personaj care îşi construise în vise o lume întreagă, dar care a sfârşit prin a fi înghiţit de aceasta. Mi-am amintit de ea când am vizionat în 2010 Inception, dorind apoi să o recitesc; problema e că nu mai reţin cine a scris-o şi, deşi am căutat-o pe la vreo 2 biblioteci, nu am găsit-o. "Regele visurilor" parcă se numea, dar nu sunt sigur nici în privinţa titlului.

Edited by Alexandros
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Insa mai actual recomand pe Peter F. Hamilton cu saga:

ZORII NOPTII

din care am citit pana acum Disfunctia realitatii ( 3 volume) si Alchimistul neutronic ( 3 volume).

Si in fine partea a treia : Steaua Pandorei (4 vol.)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Lumea inelară, de Larry Niven. O carte excepţională, care a luat toate premiile imaginabile, pe merit - părerea mea. Din păcate, nu s-a oprit aici. Urmează Inginerii lumii inelare, apoi Tronul lumii inelare, şi în final una netradusă, Ringworld Children sau cam aşa. E, a doua m-a plictisit de moarte. Am reuşit s-o termin, dar nu mă trage aţa s-o încep şi pe a treia.

 

Ca idee, e un SF la care autorul a pus mare accent pe S-ul din SF. Adică partea ştiinţifică (excludem fireşte teleportarea şi călătoria supraluminică, e şi un pic de fiction acolo :P: ). Iar proporţiile sînt colosale (URSS par campionii miniaturizării :D: ), durează ceva să te obişnuieşti (la început am avut senzaţia că au greşit la traducere).

 

A doua continuă acţiunea din prima, personajele sînt cam aceleaşi (în proporţie mai mare de 50%, ca să zic aşa), dar parcă le-a dispărut o dimensiune. Au devenit plate şi stupide. Sau poate mi se pare.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...