Jump to content
Vesperala Forum
Mihai LEONTE

ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE

Recommended Posts

c6ab1df8283b60f708e449b2a81d1d16.jpg

 

ARMONII MAJORE 2010 autor Mihai LEONTE

 

Volumul ARMONII MAJORE 2010 cuprinde creaţii inedite nepublicate în alte volume, versuri şi proză. Parte dintre ele au fost postate pe NET pe diverse forumuri sau reţele literare.

Volumul cuprinde şi proză care a fost primită de cititorii NET-işti cu multe aprecieri pozitive. Am cules mesaje de pe NET de la diverşi cititori prin care se relevă unele aspecte văzute de aceşti utilizatori ai netului despre creaţia lui Mihai LEONTE.

De asemenea ca şi în volumul anterior cuprinde eseuri ale autorului despre alţi colegi condeieri incluse ca prezentări de carte în volume tipărite.

***

Doritorilor le pot trimite formatul electronic al volumului ARMONII MAJORE 2010

 

http://en.calameo.com/books/000136769faa740fcc5a3

 

http://bunestisuceava.myforum.ro/

 

http://mihaileonte.spruz.com/

 

http://mihaileonte.ning.com/profile/MihaiLEONTE

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mihai LEONTE

 

 

ARMONII MAJORE

 

Versuri şi scrieri trăite

 

 

 

http://en.calameo.com/read/000136769faa740fcc5a3

 

http://en.calameo.com/read/000136769faa740fcc5a3?editLinks=1

 

Moldova Nouă 2010

 

© 2010, Editura „Neutrino”

Titlul: Armoni majore

Autor: Mihai Leonte

I.S.B.N. 978-973-8916-78-4

 

 

Sponsorii acestui volum:

 

Primăria oraşului MOLDOVA NOUĂ Sponsor principal

S.C. BĂLEANU SERVCOM S.R.L Moldova Nouă

Costică Doru ANDRONIC, Patron Moldova Nouă

S.C. Partener Moldova Nouă patron Marian COCEAN

 

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României

LEONTE, MIHAI

Armoni majore / Mihai Leonte. - Reşiţa : Neutrino, 2010

ISBN 978-973-8916-78-4

821.135.1-1

821.135.1-32

 

 

 

© 2010, Editura „Neutrino”

Toate drepturile rezervate

Mobil: 0741017700

www.neutrino.ro

E-mail: editura@neutrino.ro

 

Mihai LEONTE

 

 

 

,,Nu face altuia ceea ce nu ai vrea să ţi se facă ţie”

Confucius - filosof chinez (551 – 478 î.H.)

 

 

ARMONII MAJORE

 

Versuri şi scrieri trăite

 

 

 

Prin aceste creaţii doresc să aduc un omagiu cetăţenilor din Moldova Nouă şi Clisura Dunării.

 

 

 

 

EU, Mihai LEONTE,

MULŢUMESC PENTRU GENEROZITATE CELOR CARE

M-AU SPRIJINIT ÎN EDITAREA ACESTUI VOLUM

post-6-1273723857_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

IUBITE CITITORULE,

 

Cel care scrie încearcă să-şi deschidă sufletul pentru a spune lumii ce gândeşte, ce a învăţat, ce ştie cât de cât. De fapt, încearcă să împărtăşească din experienţa sa. Scrisul este un fel de avere ascunsă şi cel care scrie are dorinţa să ştie şi alţii ce a fost şi cum a fost în vremea când a trăit. Desigur că nu toţi au un har deosebit, dar încercările nu trebuie evitate. Umblând prin lume, am încercat să-mi ţin un jurnal intim, când aveam doar 15-16 ani. Atunci am scris totul cu o sinceritate dezarmantă. Un profesor din şcoala profesională m-a pus să-l citesc colegilor de clasă, apoi mi l-a cerut şi nu l-am mai primit înapoi. Ce o fi văzut interesant în el nu ştiu şi nici ce a făcut cu acel caiet de vreo 200 pagini scrise pe când lucrasem la şantierele din Ploieşti şi la Gostatul din Valea Călugărească, în special în anul 1957.

Am plecat de acasă la o vârstă fragedă şi am ţinut legătura cu cei de acasă, cu colegi, cu alte cunoştinţe. În 1966, când am plecat din Baia de Arieş, am lăsat unui coleg o ladă metalică care cuprindea peste 600 de scrisori. Nu am reuşit să mai recuperez din ele nimic, toate pierzându-se. Desigur, ar fi interesant azi să recitesc ce am scris sau ce mi s-a scris, deoarece în mare parte partenerii de corespondenţă erau persoane feminine, nu cred că e cazul să le nominalizez. Din această corespondenţă am învăţat multe lucruri folositoare, care m-au ajutat în etapele superioare ale vieţii, oferindu-mi acel imbold de autoperfecţionare şi autodepăşire. Sigur că pe atunci nu puteai să-ţi exprimi deschis tot ce ai fi vrut să spui şi să ai unele păreri personale, printr-o gândire liberă, căci nu ştiai cine poate citi ce ai scris şi puteai repede ajunge acolo unde nu te aşteptai. Am învăţat asta de la foştii mei colegi ai ,,facultăţii de drept comun’’ cum i se spunea coloniei de deţinuţi din Almaşul Mare, că e bine să-ţi ascunzi gândurile, ceea ce am făcut mulţi ani, şi poate, dacă nu s-ar fi schimbat regimul din România, nu aş fi reuşit să scriu azi aceste rânduri. Chiar dacă îmi manifestam uneori dezacordul faţă de unele probleme ce mă nemulţumeau, am avut de suferit unele repercusiuni, care însă nu m-au marcat şi nici nu m-au făcut să tac în alte ocazii.

De-a lungul vremii am corespondat cu foarte multe persoane, căci în anul 1961 am avut adresa publicată în revista ,,Tineretul Lumii’’ şi astfel am corespondat cu o fată din Ungaria aproape un an de zile, bineînţeles fiecare în limba sa maternă. Nu m-am liniştit şi în anul 1963 mi s-a publicat adresa în revista „Flacăra”, o revistă foarte citită la acea vreme, dar şi de o calitate deosebită. Bineînţeles că mi-au scris multe fete, căci eu m-am recomandat pur şi simplu miner, ceea ce pentru acel timp însemna ceva. Din acea corespondenţă, aşa cum am afirmat, am învăţat foarte multe lucruri interesante şi utile în acelaşi timp. M-a impresionat o fată din Brăila care colecţiona tăieturi din ziare cu accidente şi catastrofe miniere. Respectiva fată nu avea nicio legătură cu mineritul şi totuşi o pasionau acele evenimente din domeniul meseriei mele.

Despre corespondenţă şi alte lucruri mai speciale discutam cu unchiul meu Ioan LEONTE (moş Nicuţă) din Turda, care îmi dezvăluia multe aspecte pe care eu nu aveam de unde să le ştiu. Dumnealui a avut maşină de scris care i-a fost luată de miliţie, după ce a fost exclus din PMR, datorită faptului că n-a acceptat o anumită funcţie. Pentru asta, a tras la lopată până ce s-a pensionat. În 1966, după venirea lui Ceauşescu la conducerea partidului, a fost reabilitat, dar pe parcurs şi-a pierdut încrederea şi în acest nou conducător, ajungând până la urmă să regrete pasul făcut, dar trebuia să facă asta pentru că avea copii ce trebuiau să meargă înainte prin viaţă. Moş Nicuţă era şi dumnealui un visător, pot spune ca şi mine. Am regretat că nu am stat mai mult lângă dumnealui pentru a mai învăţa câte ceva. În perioada cât am lucrat şi am învăţat la Baia de Arieş, am scris multe poezii, dar şi ceva proză despre anumite stări sufleteşti, cuprinse în câteva caiete, care mi-au rămas la diferite persoane şi nu le-am mai recuperat niciodată. Nu ştiu dacă au fost interesante sau nu, dar am certitudinea că aveau ceva în ele care ar fi interesat până la urmă pe cineva. Baia de Arieş a fost pentru mine un adevărat mediu de unde am avut multe de învăţat şi am câştigat o mare experienţă de viaţă. Liceul din această localitate avea o pleiadă de profesori cu experienţă, completată cu tineri dornici de afirmare. Aici puteai învăţa carte, dacă voiai. Aşa că multe din acumulările mele anterioare s-au cristalizat, devenind certitudini mai târziu. Am regretat plecarea din acest orăşel transilvan, căci am pierdut un tempo în cultura mea , dar a trebuit să fac acest pas din alte puncte de vedere.

În anii de liceu am citit multă literatură, dar şi multe reviste literare ale vremii cum ar fi: Tribuna şi Steaua din Cluj, Luceafărul şi Gazeta Literară din Bucureşti, fiind abonat la cel puţin 10 publicaţii ale vremii, ceea ce însemna destul de mult pentru vremea respectivă. Când m-am transferat la liceul seral din Valea Călugărească, profesoara de limba română a fost foarte surprinsă că un muncitor cu sapa din viile gostatului vorbea despre anumiţi scriitori cu libertate şi destindere. Aşa se face că am trecut clasa a zecea cu note destul de bune la materiile umaniste. Printre muncitorii gostatului, colegii mei de muncă, aveam reputaţia unui exilat, precum anticul Ovidiu la Pontul Euxin. Mirarea lor era şi mai mare când auzeau că sunt miner şi se mirau cum de stau la gostat pe bani aşa puţini. Dar şi această etapă din viaţa mea şi-a avut rolul ei, care m-a ajutat să trec peste anumite probleme, pe care a trebuit să le rezolv în acele momente ale vieţii. Din creaţia mea poetică din acea vreme se poate deduce că am avut o viaţă destul de tumultuoasă, în foarte multe privinţe.

La gostatul din Valea Călugărească am avut fericitul prilej să cunosc oameni deosebiţi, care ştiau să preţuiască omul după muncă, dar şi pentru setea de a se autodepăşi. Aşa se face că nu am întâmpinat niciun fel de piedici pentru a frecventa liceul, aşa cum aveam să întâmpin piedici când am ajuns la Moldova Nouă, cu toate că cei de sus spuneau că s-au creat condiţii, dar în teren era cu totul altceva. Totuşi, în anul de graţie 1972, cu toate că aveam familie şi copiii mei erau mici, am reuşit să-mi termin liceul cu diplomă de bacalaureat. Cel mai mare sprijin l-am primit din partea soţiei mele care în acel an şcolar mi-a fost mereu aproape, încurajându-mi eforturile şi să trec peste piedicile puse de alţii. Numai trecând prin astfel de experienţe, poţi să vezi ce mult înseamnă familia şi să ai pe cineva care să te încurajeze şi să te sprijine.

 

Cu cea mai sinceră preţuire,

Mihai LEONTE

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

MOTTO-ul meu este;

,,Voi fi fericit când cineva îmi va recita doar un singur vers''.

 

AMINTIRI DESPRE MINE…

( Autobiografie )

 

Mă numesc LEONTE MIHAI, născut la data de 19 ianuarie 1941, în comuna Buneşti, judeţul Suceava, din părinţii Vasile şi Elena-Jăniţa LEONTE, născută CONDURACHE.

Primele 4 clase elementare le-am urmat în satul natal, clasele a 5-a şi a 6-a în centrul de comună BUNEŞTI, iar clasa a 7-a am absolvit-o la cursurile fără frecvenţă în 1961 la Zlatna.

Între 1957 şi 1961 am urmat cursurile Şcolii Profesionale de Mineri Zlatna, regiunea HUNEDOARA.

De la 1 iulie 1961 până la 18 august 1962 am lucrat ca muncitor miner la I.M.Ghe. Doja ZLATNA. Din noiembrie 1962 am lucrat ca miner la E.M. BAIA de ARIEŞ, regiunea CLUJ. În perioada 1963-1966 am urmat cursurile Liceului Seral Baia de Arieş, însă semestrul II al clasei a X-a l-am absolvit la Liceul Seral Valea Călugărească. Liceul l-am absolvit cu diploma de bacalaureat în 1972 la Liceul Real Moldova Nouă, secţia Serală.

Din noiembrie 1966 am lucrat la I.M. Moldova Nouă ca miner până în 15 septembrie 1968, când am fost selecţionat pentru şcoala de maiştri, pe care am urmat-o şi am absolvit-o în iunie 1969.

De la 1 iulie 1969 am lucrat ca maistru miner subteran până la 1 septembrie 1980, când am fost promovat maistru principal minier subteran. În toată această perioadă, până la 1 mai 1990, când m-am pensionat, am lucrat numai în cadrul Întreprinderii Miniere Moldova Nouă.

În anul 1967 m-am căsătorit cu Ana Martinovici, cu care avem doi copii:

Leonte Marius Dan, născut la 2 aprilie 1968, mecanic miner subteran până în 2006, actualmente lucreză în alt domeniu, este căsătorit şi are un copil Ovidiu, născut în 1991.

Leonte Amelia Elena, născută la 11 mai 1969, căsătorită, actualmente cetăţean al SUA, lucrează la Spitalul Municipal HARTFORD din Connecticut, fiind absolventă a unei facultăţi de management. Are un fiu, Lucas-Alexander.

Pe tot parcursul activităţii din producţie am fost colaborator al Sindicatului Miner, fiind organizator de grupă permanent, şi sporadic în conducerea superioară. Am făcut parte în permanenţă din conducerea Casei de Ajutor Reciproc din întreprindere, fiind o perioadă şi vicepreşedinte.

În permanenţă, am continuat unele activităţi extraprofesionale ca: 1963-1965 am frecventat Cenaclul Literar „PAVEL DAN” Turda, unde am debutat în 4 iunie 1963, cu poezia „Artist în minerit” în ziarul „Turda Nouă”.

Din 1976 am devenit membru al Asociaţiei Filateliştilor din România, Cercul filatelic ,,Danubius” Moldova Nouă, unde am avut diverse funcţii de conducere, fiind evidenţiat cu Diploma cu rangul Medalie de Argint de către asociaţie.

În perioada 1978-1982 am jucat şah prin corespondenţă la diverse turnee interne, printre care şi Cupa României.

După ieşirea la pensie în 1990, considerând că e necesar ca bătrânii să-şi poată apăra drepturile, am iniţiat înfiinţarea Asociaţiei Pensionarilor „Clisura Dunării” şi apoi am contribuit la fondarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Moldova Nouă. Ambele organizaţii au fuzionat în ianuarie 1993, având o conducere unică, al cărei preşedinte am fost ales iniţial şi reales până în prezent.

În 1994, cu ambele organizaţii, am aderat la Uniunea Generală a Pensionarilor din România, fiind ales în Consiliul Naţional în 1994 şi reales în 1998.

La alegerile locale din 1992, am fost ales consilier independent al oraşului Moldova Nouă şi apoi consilier judeţean independent pentru judeţul Caraş-Severin. Actualmente nu fac parte din niciun partid politic. Sunt membru al Alianţei pentru Pace din România, filiala Caraş-Severin. Colaborator al Asociaţiei Pro-Democraţia Club Reşiţa. De asemenea, sunt membru al Asociaţiei Amatorilor de Ştiinţă şi Cultură Bucureşti, al cărei preşedinte este profesorul Claudiu VODĂ, cunoscut autor de lucrări ştiinţifice pentru tineret.

Ca hobby, am fost şi sunt fotograf amator, iniţiind şi organizând din 1998 la Moldova Nouă Expoziţia Fotografică „Bătrânii noştri”, care are loc în fiecare an la 1 octombrie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice.

Am reuşit să-mi tipăresc creaţiile începând cu anul 1999, astfel:

- 1999 - a apărut placheta; ALB-NEGRU - poezii;

- 1999 – 2002 Colaborator la ziarele „Timpul” din Reşiţa şi „Poştaşul” din Bucureşti;

- 2000 - a apărut placheta NOSTALGII – poezii;

- 2001 - a apărut placheta VALENŢE MEDII – poezii;

- 2001 - a apărut placheta REVERII ADVERSE – poezii;

- 2002 - a apărut volumul MEDITAŢII ADMISE;

- 2004 - a apărut volumul APOGEUL METAFORIC;

- 2006 - a apărut volumul AGATE MAGICE;

- 2006 – am iniţiat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET - SPIRALELE VIEŢII, Editura ANAMAROL;

- 2007 – am iniţiat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET - DRUMURILE VIEŢII, Editura ANAMAROL;

- 2008 – am fost selecţionat în volumul antologic FREAMĂT DE DOR, Editura 3D, din Drobeta Turnu Severin;

- 2008 - a apărut volumul MIRAJELE ALBASTRE;

- 2008 am iniţiat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET - MIRAJELE VIEŢII, care a apărut la Suceava;

- Colaborator la ziarele „Săptămânalul Clisurii” Drobeta Turnu Severin şi „Vocea Clisurii” Moldova Nouă;

- 2009 am iniţiat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET – IZVOARELE VIEŢII, care a apărut la Suceava.

- 2009 Am fost inclus în volumul antologic pentru copii UNIVERSUL BUCURIEI

- 2010 apare volumul ARMONII MAJORE 2010

Începând cu anul 1999 am participat la toate ediţiile Zilelor Culturii la Moldova Nouă, prezentându-mi volumele tipărite publicului larg, dar şi invitaţilor acestor manifestări anuale.

În 08 august 2002, Consiliul Local al comunei Buneşti, judeţul Suceava mi-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al acestei comune.

În februarie 2002 am fost invitat de către regretatul poet Ion CHICHERE, la Cenaclul Semenicul din Reşiţa, unde am susţinut o seară de poezie, împreună cu membrii acestui cenaclu.

Am avut diverse colaborări, începând din 1994, la ziarul „TIMPUL” din Reşiţa, în apărarea intereselor şi drepturilor pensionarilor, ca şi a tuturor persoanelor defavorizate. De asemenea, colaborez şi la postul de radio Timişoara, cu realizatorii emisiunii „Vârsta a Treia”.

Am colaborat la ziarul „POŞTAŞUL”, cât şi la alte publicaţii.

Întrând în rândul NET-iştilor, activitatea mea a fost mult uşurată prin răspândirea cu repeziciune a scrierilor personale, dar şi încurajarea celorlalţi autori tineri şi mai puţin tineri, căutând să le promovez creaţiile pe diverse site-uri, dar şi prin volumele antologice menţionate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Genealogia lui Mihai LEONTE, completări la biografie

 

Sunt născut în zodia Capricornului, iar după zodiacul chinezesc sub semnul Dragonului de Metal. Aceste semne zodiacale mi-au purtat noroc până în prezent şi se pare că m-au plasat pe o linie a vieţii destul de favorabilă. Provin dintr-o familie de ţărani autentici din satul Petia, prin care trece un pârâu liniştit denumit simplu: Ciofu.

Bunicii mei dinspre tată se numeau Domnica şi Gheorghe LEONTE. Nu deţin alte date despre dumnealor. Tatăl meu, Vasile LEONTE, născut la 3 februarie 1917 şi decedat la 29 aprilie 1987, mai avea încă 6 fraţi. După datele pe care le deţin, ei erau: Ana, Elena, Paraschiva, Dumitru, Ioan şi Mariţa.

Ana a fost căsătorită cu Gavril IACOB, de profesie mecanic la o moară din Fălticeni.

Elena, căsătorită în satul Hârtop cu Neculai Vasilache. Satul Hârtop este vecin cu satul nostru, Petia. Tot la Hârtop, s-a căsătorit şi mătuşa Mariţa, sora cea mai mică a tatei, căsătorită cu Ilie MITREA. Paraschiva, adică mătuşa Chiţa, cum i se zicea, a fost căsătorită cu Moş Neculai TĂNASĂ, un gospodar deosebit, cu multe hectare de pământ şi multe oi. Tata lui moş Neculai, era moş Lixandru, unul dintre cei mai vestiţi ciobani ai locului. Fratele tatei, Dumitru, a murit cam timpuriu şi nu prea am amintiri despre dumnealui. Cel mai apropiat mie, a fost unchiul meu, Ioan LEONTE, născut la 21 septembrie 1923 şi decedat la 26 mai 1991, căruia toţi îi spuneau Nicuţă, fiind cel mai mic dintre băieţi. Moş Nicuţă a făcut armata la jandarmi şi apoi a lucrat în miliţie până prin 1953, de unde a fost trimis la munca de jos, la Fabrica de sticlă Turda. Pot spune fără să greşesc ca era cel mai şcolit dintre toţi ai familiei LEONTE. Dumnealui mi-a insuflat în pemanenţă dorinţa de a şti cât mai mult. Revenind la tatăl meu, ştiu că era un om simplu, adică avea 7 clase făcute în perioada interbelică, dar ştia să scrie la maşina de scris şi, datorită acestui fapt, a îndeplinit foarte mulţi ani funcţia de contabil(socotitor) la C.A.P.-ul din comuna noastră Buneşti.

Bunicii dinspre mamă ştiu doar că se numeau Ioana şi Gavril CONDURACHE. Pe bunica Ioana am prins-o în viaţă cât de cât, dar n-am apucat să mă bucur prea mult de dragostea eipe care o simţeam la acea vârstă atât de fragedă pentru mine. Simţeam ceva atât de plin, când mă aflam lângă acea fiinţă, încât mi-a dat putere mult mai târziu. Despre mama mea, Jăniţa-Elena CONDURACHE, născută la 7 august 1919 şi decedată la 23 mai 1943, nu prea am ce spune, fiindcă nici nu ştiu prea multe despre dumneaei. Mama a mai avut încă 5 fraţi: Maria, născută în anul 1911 şi decedată la 23 martie 1946, căsătorită în satul Rădăşeni cu Toader SANDU, cu care a avut 3 copii; Constantin, născut la 21 mai 1926 şi decedat la 9 octombrie 1951; Ana, născută la 5 ianuarie 1928, căsătorită cu Toader TUDOSE, nu a avut copii; Elena, născută la 28 septembrie 1929, căsătorită cu Constantin ANDRIEŞ cu care a avut 4 copii; Mariana, Ionel, Viorica şi Adrian. Elena ANDRIEŞ este cunoscută ca poeta de la Rădăşeni.

Ioan CONDURACHE, fratele mai mare al mamei, a fost căsătorit de 2 ori, având din prima căsătorie un fiu: Gheorghe CONDURACHE. Mătuşa Nastasia, născută la 18 martie 1914, şi decedată în 3 martie 1992, sora mamei, a fost căsătorită în satul Unceşti cu Toader DEDIU, care a murit pe front în al doilea război mondial, cu care a avut 4 copii: Eleonora, născută la 1 decembrie 1935 şi decedată la 7 august 2001; Nicolai DEDIU, născut la 23 noiembrie 1937 şi decedat la 1 ianuarie 2004; Vasile DEDIU, decedat, despre care nu deţin mai multe date; Maria DEDIU, născută la 11 septembrie 1943; Mătuşa Zamfira, sora mamei, a murit de tânără; Moş Ştefan CONDURACHE, născut la 5 septembrie 1921, decedat la 23 septembrie 1992, a fost căsătorit cu Mariţa BUCĂTARU, cu care a avut 3 copii: Felicia, născută la 23 septembrie 1948 decedată cam pe la 10 ani; Miluţă, născut la 20 octombrie 1951 şi Dănuţ, născut la 1 noiembrie 1958, căsătorit cu Viorica PĂIUŞ, născută la 1 martie 1961, având la rândul său 3 copii: Gavril, Anca Mihaela şi Ştefan.

Pentru conformitate, semnez cu numele întreg: LEONTE Mihai, născut la 19 ianuarie 1941, în satul Petia, comuna Buneşti, judeţul Suceava, ţara România.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mihai LEONTE poetul armoniei şi al optimismului

 

Indiferent dacă se adresează profesiei pe care a îmbrăţişat-o toată viaţa – mineritul şi ortacilor, clădiţi - ca şi el - din granit, sau universului copilăriei şi familiei, ori femeii şi naturii în toată splendoarea şi gingăşia lor sau abordează întrebări existenţiale şi aspecte cotidiene, poeziile domnului Mihai LEONTE sunt străbătute de un optimism debordant, de vitalitatea şi energia unui om integru, care - pe parcursul întregii vieţi - a pus mai presus de orice Iubirea: iubirea pentru profesia aleasă, iubirea pentru spaţiul natal şi familie, iubirea de semeni, iubirea pentru frumuseţile acestei lumi şi – în sfârşit – iubirea de cuvânt, de Poezie.

Cu deosebită sensibilitate şi dragoste de viaţă se apleacă asupra omului simplu – minerul, ortacul lui, un adevărat rege al muntelui, al adâncului necunoscut şi puţin exploatat. De aceea poeziile leontiene sunt ca un „lămpaş” al minerului care scormoneşte în măruntaiele muntelui, sunt un firicel de lumină în cotidianul actual, ros de întrebări fără răspuns, de îndoieli şi deziluzii. Lumina, ultima speranţă a minerului, apare dulce în poezia Treptele vremii, ca un far călăuzitor prin labirintul întunecos al minei:

Am iubit ca şi astăzi dulcea lumină,

În adâncuri o aveam de la lampa de carbid,

Cu ea m-am călăuzit mulţi ani prin mină,

Răzbătând prin acel întuneric perfid.

Mihai LEONTE elogiază munca minerului plină de trudă şi sacrificii, dar materializată – atât de frumos şi ingenios – în bijuterii:

Paşii mei, imprimaţi în minereu,

Se regăsesc în frumoase bijuterii

sau:

Port în plămâni fire de aur

De care nu pot fi prădat...

( Paşii minerului )

Aurul, metalul nemuritor, atât de râvnit şi căutat de toată lumea, apare ca un cântec al perforatorului, iar poetul ne îndeamnă ca - atunci când purtăm un inel – să ne amintim că:

Prin el a trecut

Şi viaţă, şi moarte. (Aur)

În cromatica poeziilor despre minerit auriul străluceşte orbitor alături de negru: aur şi cărbune, frumuseţe şi căldură:

Tu ai fost vreodată-n mină

Să scoţi aur şi cărbune

Care ne aduc lumină?

Atunci nu ştii ce-i pe lume! ( Ai fost?)

Acest aur se transferă în frunzele toamnei, anotimp iubit de poet şi datorită cromaticii. Aşa cum e legat indestructibil de măruntaiele muntelui care l-au călit, transferându-i din măreţia şi puterea lor, tot aşa, prin fire nevăzute, comunică cu natura, cu întreg Universul. Născut din duritatea stâncilor şi a munţilor, format la şcoala aspră a vieţii, poetul ne descoperă un suflet iubitor de frumos, plin de candoare în faţa frumuseţilor naturii, în general şi a florilor, în special. Trandafirul, simbolul etern al iubirii, este floarea preferată:

Câmpuri largi de trandafiri

Să fie viaţa noastră.

Amintirile, ca nişte flori de mină luminoase, copleşesc sufletul poetului: Veniţi amintiri, aici să v-adun / În căuşul palmelor bătrâne, purtându-l într-un trecut îndepărtat, dar drag, pe pământul natal, în satul copilăriei, pe malul pârâului Ciofu, cu lutul îmbrăcându-i, protector, picioarele:

Auzeam melodii din ale Ciofului izvoare

Trilurile graurilor din vechii nuci,

Umblam bogat, cu glodul pe picioare,

Timpul a trecut, ce mult e de atunci!

(Lut arzând)

Dragostea pentru mama, pierdută la o vârstă fragedă, trece peste vremi şi bate la uşa sufletului nostru într-un mod înduioşător:

Mamă, tu mi-ai fost dragostea dintâi

Şi mâna-ţi caldă – primul căpătâi.

( Dragostea mamei )

Iubirea este pentru poet o oază de linişte sau vatră de cărbuni arzând... o iubire mereu vie, în legătură permanentă cu Universul, o iubire eternă:

Oare ce-mi trebuie, doamnă,

Pentru veşnicie a te iubi?

sau

Să mă pierd cu tine în neant...

(Vreau să fiu vântul Zefir)

Iubirea simplă, decentă pentru soţie, îl determină să exclame, la fel de simplu şi direct:

Tu nu eşti Venus din Millo

Dar pentru mine eşti o stea,

Cândva îţi spuneam: copilo!

Şi astăzi te strig tot aşa.

( Draga mea )

În centrul universului poetic leontian femeia apare în diverse ipostaze: iubită, soţie, mamă, fiind o stea, cântec şi refren, flacără vie, a vieţii regină, tezaur, bulgăre de aur. Dorul poetului este nemăsurat:

De tine sunt mereu flămând,

Oricât te-aş bea, îmi e tot sete.

( Mereu flămând )

Optimismul şi omenia care-l caracterizează, încrederea într-un viitor mai bun, îl determină pe poet să-şi aplece, grijuliu, privirea asupra fiinţelor care-i sunt alături, pe care doreşte să le protejeze, insuflându-le curaj în faţa greutăţilor inerente ale vieţii:

Nu vreau tristeţe să strângi

Nici inima să-ţi frângi...

......................................

Deci, fii tare şi te luptă!

( Alungă-ţi tristeţea! )

Este acea filozofie simplă, întâlnită şi în poezia lui George COŞBUC, potrivit căreia viaţa ţi-a fost dată s-o trăieşti luptând împotriva tuturor obstacolelor, cu scopul – vădit – de a te înălţa spiritual. În ciuda problemelor de sănătate cu care se confruntă, optimismul poetului sfidează chiar şi moartea:

Tu mă cauţi, Albă Mireasă,

Să mă-mbrăţişezi frigidă,

Nu am frică de-a ta coasă,

De nemurirea ta rigidă.

( Albă Mireasă )

Dincolo de optimismul lui debordant, la fel cu omul de rând, obişnuit, poetul e frământat – permanent – de întrebări existenţiale:

Doamne, după ce voi muri

Voi fi mai celebru ca acum?

( Când voi pleca ) sau:

Doamne, mă întreb pe mine...

Unde este rău şi unde este bine

În lumea asta?

( Culoarea vieţii )

Poetul este un luptător tenace şi perseverent, care nu se apleacă în faţa intemperiilor vieţii, găsind permanent tăria de a merge mai departe:

Să ajung unde sunt acum

Nu am şovăit din mers,

Cu un optimist parfum

Greutăţile le-am şters.

( Parfum optimist )sau:

Oricâtă suferinţă strâng

Nu vreau să plâng, nu vreau să cad.

(Tu crezi?)

Titlul acestui volum, ARMONII MAJORE, cred că nu este întâmplător, deoarece poeziile cuprinse în el transmit cititorului seninătate, armonie, împăcarea poetului cu sine însuşi şi cu lumea înconjurătoare, cu întreg Universul.

Mă bucur alături de omul şi poetul Mihai LEONTE pentru această realizare.

 

Cu deosebită stimă,

profesor Bombonica CURELCIUC,

Suceava

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miner prin adâncurile cuvântului...

 

Duminică, 14 Februarie 2010...

 

Încerc să dăruiesc acestui OM, miner prin adâncurile cuvântului şi al Munţilor Apuseni, o parte din sufletul meu! O parte din Viaţa mea rătăcită prin galeriile minelor, cele fără de sfârşit ale Apusenilor, acolo unde ochii mei au văzut Aurul veritabil şi Argintul viu al tuturor vânzărilor, acolo unde mâinile mele au purtat pulberea lor şi o mai poartă încă... Baia de Arieş! Oraşul dintre Munţi! Timp de 12 ani am trăit, am scris şi am visat alături de pruncii mei în pridvoarele înserărilor şi dimineţilor lui! DA, ARMONII MAJORE!

Îmi plec genunchii în faţa Gândului dintre coperţile acestui volum! Mihai LEONTE! Fost miner în oraşul meu de suflet. Câtă gingăşie, câtă puritate în privirile acestui Copil! Doamne, fă-i Copilăria neterminată!

Am citit din cartea aceasta ARMONII MAJORE cât pentru o Duminică întreagă... Aproape în fiecare vers e o Ană zidită, soţia cea dragă...O aripă neînfrântă acolo, pentru zborul aşteptat...Un DOR de-a pururi nevindecat pentru sălaşul inimii de român, trecut prin Munţii Apuseni, munţii Craiului veşnic neuitat; AVRAM IANCU... Frunze risipite pe aleile Timpului din noi întru mereu aceeaşi primăvară... Peste toate plaiurile aceleaşi neprihănite aduceri aminte... Aceleaşi rugăciuni smerite în faţa pietrei făcătoare de minuni ale Munţilor Apuseni, în faţa acelui râu mare, cu nume de Arieş, pe care poetul l-a trecut cu picioarele simţindu-i acurateţea...

O Patrie întreagă freamătă prin pădurile lui Mihai LEONTE, cu toate tulnicele şi fluierele care le va transmite viitorului, înlăcrimate, cum le doresc cei care nu au călcat pământul plin de istorie al Munţilor Apuseni...

Ce dulce, binecuvântată boare de vânt!

 

Cu preţuirea cuvenită,

Nicolae NICOARĂ- Horia din Munţii Apuseni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Publicat en aquest bloc amb l'aprovació prèvia del seu autor:

www.literaturadart.blogspot.com

 

http://literaturadart.blogspot.com/2010/06...hai-leonte.html

 

Poesía rumana de autor: Mihai Leonte

 

,,Armonii Majore" es el nuevo libro del escritor y poeta rumano, Mihai Leonte. Éste, claro ejemplo de esa literatura que abrió sus puertas al término del hito de la vieja Nomenklatura, se nos muestra, a día de hoy, como un biopic personal que entraña esa sensación de vacío causada por la nostalgia de una sociedad, en este caso la rumana, que en poco más de diez años ha visto levantarse, caer y volver a desplomarse algunas de las dictaduras y democracias populares que, de una forma u otra, han protagonizado el compás político de la mayoría de los países del este de Europa durante los últimos años. Una forma, a la par objetiva y compleja que Leonte desmenuza mediante su poesía. Una poesía que, tal como se atestigua en los numerosos artículos, entrevistas e imágenes de publicaciones en prensa que aparecen en el libro, resultó ser, durante un tiempo, un álter ego de esa Rumanía de las masas, de un pueblo que vivió bajo el sino del comunismo.

Editado en este 2010 por la rumana "Editora Neutrino", en este libro se ha publicado una parte importante de la antología literaria de Leonte.

 

Aunque nos hubiese gustado traducirles al castellano o al inglés los poemas que publicamos a continuación, hecho que no descartamos en un futuro próximo, esperamos que aprecien su significado en la lengua original en los que fueron escritos, algo que, a modo de introducción, hemos querido hacerles más próximos mediante la reseña y nota bioblibliográfica del autor, que sí están en castellano.

 

 

AM VENIT 2009

 

Sunt anul două mii nouă,

Unii spun că vin cu rele,

Vă aduc belşugul vouă,

Am să vă scap de belele!

 

Am venit, v-am cunoscut,

Sunteţi minunaţi cu toţii,

Anul acesta-l stau, nu mult!

Din viaţă luaţi-vă noi porţii.

 

În viaţă ca să exişti,

Ţine răul la distanţă,

Ca să fiţi mai optimişti,

Vă las sacii cu speranţă.

 

AN NOU, SPERANŢE NOI

 

În suflete păstrăm doar puritatea,

Tot ce a fost rău nu mai rămâne,

Senini vom înfrunta realitatea,

Ce cu Noul An va veni de mâine!

 

Zilele vor naşte noile antreprize,

Create din sufletele optimiste,

Vom ignora ale vieţii grele crize,

Fluturând ale păcii albe batiste!

 

TREC SECUNDE

 

Secundele curg în clepsidre,

Se joacă în nepăsare intens,

Ca prin apă simpatice hidre,

În trupul Timpului imens.

 

Anii cei trecuţi prin viaţă,

S-au adunat în amintiri,

Cu privirea lor semeaţă,

Vor naşte noile trăiri.

 

31 decembrie 2008

 

 

 

ACEL PEGAS

 

Acel Pegas cunoscut,

Ca fiind şi Carul Mare,

Se roteşte neîntrerupt,

În îndepărtata zare.

 

Nu am făcut un clasament,

Ca să-ţi aleg o cântare,

Dar ca simplu eveniment,

Pentru mine eşti CEA MARE.

 

Nu-ţi fac statuie din aur,

Nici cioplită în granit,

Vei rămâne al iubirii faur,

Mergând cu mine în Infinit.

 

Împreună pe acelaşi drum,

Sprijină-te pe al meu braţ,

Lasă-mi al tău parfum,

Să-l absorb cu nesaţ.

 

 

CREZI CĂ VIAŢA?

 

- Filosofule care gândeşti profund,

Crezi că viaţa este complicată?

Consideri că nu se mai ascund

Enigme nedezlegate vreodată?

 

- Dragul meu, pe Pământ truditor,

Îmi port gândul în adâncul străfund,

Voi rămâne un filosof gânditor,

Dar sincer, nu pot să-ţi răspund!

 

- Viaţa existentă e foarte complicată,

Cunoşti tu asta, desigur foarte bine,

Problema va rămâne nerezolvată,

Nu aştepta răspunsul de la mine!

 

DE UNDE?

 

De unde pui atâta soare?

De unde ai luat culoarea,

Cu nuanţă de bujor?

Zâmbetul deschis ca floarea,

Primind o nouă mângâiere,

De unde ai tu oare?

De la zei din alte ere,

Sau din plaiuri pământene

Cu Ilene Consânzene?

 

 

EXISTĂ ALT DRUM?

 

Uită-te la stele din cer,

Şi vezi că îţi trimit pe ele,

Toate visurile mele,

Care sigur nici nu pier.

 

Dispar pentru un timp,

Doar în sensul relativ,

Dar se naşte mai activ,

Alt vis, şi nu mai plâng.

 

Tu nu considera pierdut,

Visul care pe mine se baza,

Iubeşte-mă aşa cum sunt,

Numai o clipă, un minut!

 

Iar dacă voi încerca,

Pentru o clipă să te uit,

Ar fi pentru mine prea mult,

Pentru iubirea de cândva.

 

De ce ar trebui să şterg,

Cu nepăsare un gând senin,

Să încerc să mai revin,

N-am altă cale să merg?

 

Turda, 1964

 

Algunas notas sobre el autor...

 

Mihai Leonte nació en la comuna Buneşti (1941). Durante los años 1963-1965, fechas en las que frecuentó el cenáculo literario "PAVEL DAN", debutó con su poesía "Artista en Minoría", en el certámen de "Turda Nouă”. Entre algunos de sus poemarios publicados, podríamos destacar "Alb negru’’ (1999), "Nostalgii’’ (2000), "Valenţe medii’’ (2001), "Apogeul metaforic’’ (2004), entre otras muchas antologías y obras colectivas en las que se le reconoce su autoría. En el presente año 2010, se le ha publicado su último libro, "Armonii Majore", el cual hemos reseñado hoy aquí.

El apunte

 

 

 

 

Título: Armonii majore

Género: Antología poética

Autor: Mihai Leonte

Prólogo a cargo de Nicolae NICOARĂ

 

246 páginas aprox.

I.S.B.N. 978-973-8916-78-4

 

http://www.neutrino.ro

 

E-mail:editura@neutrino.ro

_________________________________

Copyright:

 

Poemas, fuente para la biografía e imagen:

Mihai Leonte©

 

Introducción y reseña:

LITERATURA DEL MAÑANA©

http://literaturadart.blogspot.com/2010/06...hai-leonte.html

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

6bkui.jpg

 

DISTINSE DOMNULE Mihai LEONTE

 

Văd: ,,Lacul codrilor albastru,Nuferi galbeni îl încarcă”.

Spun; Mihai EMINESCU

Aud; ,,Pupăza din tei” spun Ion CREANGĂ, şi-mi aminteşte de Humuleşti.

Citesc; ,,În valea largă de pe Groapă, /Pe unde curge Şipoţelul” sau; Prin pâraie pline de răchită, Pe unde cânta cândva Lican”, spun Mihai LEONTE şi văd în faţa ochilor satul natal Petia, şi neamul din care mă trag; căci Lican era fratele tatălui meu Gheorghe BERARU.

Omul este roua, creaţia este o veşnicie. Mai repede sau mai târziu şi omul şi cartea ajung pe un raft; omul pe raftul cavoului, cartea pe raftul bibliotecii. Şi atunci mă întreb; ce trebuie preţuit mai mult? Fiinţa sau materia?

Ferice de tine ţinut strămoşesc al Petiei, că din lutul Ciofului a fost creată o fiinţă numită Mihai LEONTE, o fiinţă care a făcut ca numele Petia să fie cunoscută în întreaga Românie, şi în lume. Numele Mihai LEONTE va deveni sinonim cu Petia.

Cu tot respectul,

 

Gheorghiţă BERARU

Primarul comunei Buneşti, judeţul Suceava

Share this post


Link to post
Share on other sites

ŞAPTEZECI

 

Soţiei mele Ana LEONTE

 

De ce să pun noi ajurate perdele,

Să nu te văd frumoasă în întregime?

Pe tine care te-am cules dintre stele,

Să-mi fii călăuză cu drepturi depline.

 

Lumină ai răspândit peste mine,

Prin toamne cu frunze aurite,

M-ai purtat prin ceruri senine,

Fiindu-ne visele noastre împlinite.

 

Am sădit în grădina vieţii noastre,

Copacii frumoşi care au dat rod,

Călăuzindu-i spre zările albastre,

Să aibă zborul cât mai slobod.

 

Am dat sufletului eterna iubire,

Care chiar şi la greu ne-a însoţit,

Curgând spre veşnica nemurire,

Primind sensul vieţii de noi dorit.

 

Ai reuşit cu bine să treci,

Pragul treptei şaptezeci

Urcând aşa an după an,

Să ajungi la centenar.

 

Moldova Veche 24 noiembrie 2009

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

O NOUĂ ANIVERSARE

 

aniversare la 69 ani

 

Interesant am zis! Mai e o aniversare!

Voi trece peste ea, de ce să am emoţii?

Viaţa îmi spune; LA MAI MARE!

Dar până unde mă vor duce sorţii?

 

Va veni şi vremea plecării mele,

Să mă odihnesc tăcut în veşnicie,

Dar până atunci gânduri rebele,

Preferă lumea în mişcare, vie!

 

E poate frumos acolo în Eden,

În care sigur nu voi avea un loc,

Credeţi că voi auzi al îngerilor refren

Sau voi fi păzit de al pietrei bloc!?!

 

Moldova Nouă 19 ianuarie 2010

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AM PORNIT

 

poezie aniversară

 

Am fost eu vântul care fuge,

Trecând neobservat prin lume?

Am fost eu râul care curge,

Fără să fi lăsat mici urme?

 

La început am fost un izvoraş,

Căutând o cale spre un râu,

Cu chipul blând de copilaş,

Devenit cu duritate mai târziu.

 

Am pornit ca simplă adiere,

Cu timiditate viaţa s-o prefir,

Prinzând din ce în ce putere,

Transformată în vajnicul Zefir.

 

Am fost un firicel de iarbă,

Prinzând noi rădăcini adânci,

Din ani mi-am făcut o salbă,

Urcând pe ale timpului stânci.

 

19 ianuarie 2009

De Ziua Mea

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AM VENIT 2009

 

Sunt anul două mii nouă,

Unii spun că vin cu rele,

Vă aduc belşugul vouă,

Am să vă scap de belele!

 

Am venit, v-am cunoscut,

Sunteţi minunaţi cu toţii,

Anul acesta-l stau, nu mult!

Din viaţă luaţi-vă noi porţii.

 

În viaţă ca să exişti,

Ţine răul la distanţă,

Ca să fiţi mai optimişti,

Vă las sacii cu speranţă.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AN NOU, SPERANŢE NOI

 

În suflete păstrăm doar puritatea,

Tot ce a fost rău nu mai rămâne,

Senini vom înfrunta realitatea,

Ce cu Noul An va veni de mâine!

 

Zilele vor naşte noile antreprize,

Create din sufletele optimiste,

Vom ignora ale vieţii grele crize,

Fluturând ale păcii albe batiste!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

TREC SECUNDE I

 

Secundele curg în clepsidre,

Se joacă în nepăsare intens,

Ca prin apă simpatice hidre,

În trupul Timpului imens.

 

Anii cei trecuţi prin viaţă,

S-au adunat în amintiri,

Cu privirea lor semeaţă,

Vor naşte noile trăiri.

 

31 decembrie 2008

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 IUNIE, ZIUA COPILĂRIEI

 

La întâi de Cireşar,

E un început de lună,

Aducem copiilor în dar,

O lume mult mai bună.

 

Alergaţi, iubiţi copii,

Prin pajişti cu stele,

Realizaţi din păpădii

Acele magice inele.

 

Venim să mai visăm,

Cu inimi inocente,

Împreună să plecăm,

Spre lumile perfecte.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ACEL PEGAS

 

Acel Pegas cunoscut,

Ca fiind şi Carul Mare,

Se roteşte neîntrerupt,

În îndepărtata zare.

 

Nu am făcut un clasament,

Ca să-ţi aleg o cântare,

Dar ca simplu eveniment,

Pentru mine eşti CEA MARE.

 

Nu-ţi fac statuie din aur,

Nici cioplită în granit,

Vei rămâne al iubirii faur,

Mergând cu mine în Infinit.

 

Împreună pe acelaşi drum,

Sprijină-te pe al meu braţ,

Lasă-mi al tău parfum,

Să-l absorb cu mult nesaţ.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ADUCERI AMINTE

 

Tu nici nu ştii cât mi-e de dor

De mângâierea ta atât de tandră,

Gândindu-mă acum mă înfior

Şi-mi amintesc privirea-ţi caldă.

 

Mă trezesc în miez de noapte,

Năpădit de îndepărtate amintiri,

Re ascultând ale tale simple şoapte,

Mirosul buchetului de trandafiri.

 

Cât de departe sunt acum

Neuitatele îmbrăţişări fierbinţi!

Săruturile ultimului drum,

Când trebuia să stăm cuminţi.

 

Aştept să ne reîntâlnim

Să retrăim ce-a fost frumos,

Unul spre altul să venim

Chiar de ar trebui venit pe jos.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AI FOST?

 

Tu ai fost vreodată-n mină

Să scoţi aur şi cărbune

Care ne aduc lumină?

Atunci nu ştii ce e pe lume!

 

Ai mâncat tu mămăligă

Din făină de porumb?

Poate de-aia îţi e frică,

Şi ai în picioare plumb!

 

Ai băut vreodată apă ,

Din izvorul cu ţârău?

Apă bună, apă plată,

N-ai băut? Să-ţi pară rău!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALBĂ MIREASĂ

 

Tu mă cauţi, Albă Mireasă,

Să mă îmbrăţişezi frigidă,

Nu am frică de-a ta coasă,

Cu nemurirea ta rigidă.

 

De tine chiar nu-mi pasă,

Nici de negura ta rece,

Până îmi vei fi mireasă,

Multă vreme va mai trece.

 

Tu nu vezi că nu te chem,

Luptându-mă cu suferinţi,

Greul nu îl blestem,

Tărie am de la părinţi.

 

Privesc norii azurii,

Şi când sunt întunecaţi,

Mă pierd în adânci reverii,

Nu! Încă nu vă îndoliaţi!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALEI ÎN TOAMNĂ

 

Frunzele n-ar trebui să cadă,

Urmează totuşi cursul vieţii,

Pe alei se plimbă la paradă,

Căzând la bruma dimineţii,

 

Doar un Soare destul de palid,

Încearcă culori să revigoreze,

Vântul se joacă cu ele timid,

Învăţându-le să danseze.

 

Natura se înscrie în a toamnei joacă,

Chiar cu aceleaşi cenuşii culori,

Pietonii mai calcă în vreo băltoacă,

Uitând de acele ofilite flori.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALUNGĂ-ŢI TRISTEŢEA

 

Nu vreau tristeţe să strângi,

Nici inima să-ţi frângi,

Şi cu lacrimi să mai plângi.

 

Deci, fii tare şi te luptă,

Să n-ai viaţa întreruptă,

Faţa veselă, nu suptă.

 

Eu aşa te vreau pe tine,

Să ai clipele sublime,

Zilele cât mai senine.

 

Multe vreau să-ţi doresc,

Dorinţe să-ţi împlinesc.

Fiindcă sincer te iubesc.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AM GĂSIT ÎN PALMA TA

 

Am găsit linişte în palma ta,

Astfel cum e în luna plină.

Unde aş fi găsit altundeva?

Căci lumina ta este Divină.

 

Îmi eşti vatră cu cărbuni arzând,

Ca o mare dulce îmbălsămare,

Mă plimb cu tine orişicând,

Prezentă îmi eşti în orice visare.

 

Tu mi-ai dăruit simpla îmbrăţişare,

În ochii tăi citind albastrul senin,

Adus din cerul de soare prea plin,

Frumoase, ca rimele ce ţi le închin.

 

Ochii tăi sunt mereu mai dulci,

Cum i-am cunoscut mai demult,

Spre mine noi lumini arunci,

Un nou murmur în suflet ascult.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...