Jump to content
Vesperala Forum

Reţete de chec şi cozonac


vesperala

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Chec

370 g zahar se fierb cu 7 linguri apa, apoi , fierbinte , se toarna peste 6 albusuri batute spuma tare. Se adauga bicarbonat dizolvat in otet, esente, putina sare. Se pun si cele 6 galbenusuri, unul cate unul , apoi faina (300g) , amestecand usor,de jos in sus. Se toarna amestecul in tavi, se presara uniform rahat si nuci. Cand se mai raceste, se pudreaza.

 

Reteta o am de la illudere, pe care il rog sa posteze si el retete, este f. priceput in arta culinara. Chiar este.

Link to comment
Share on other sites

Chec

370 g zahar se fierb cu 7 linguri apa, apoi , fierbinte , se toarna peste 6 albusuri batute spuma tare. Se adauga bicarbonat dizolvat in otet, esente, putina sare. Se pun si cele 6 galbenusuri, unul cate unul , apoi faina (300g) , amestecand usor,de jos in sus. Se toarna amestecul in tavi, se presara uniform rahat si nuci. Cand se mai raceste, se pudreaza.

 

Reteta o am de la illudere, pe care il rog sa posteze si el retete, este f. priceput in arta culinara. Chiar este.

 

Narcisa, ai omis cele 6 linguri de ulei sau unt topit :)

Link to comment
Share on other sites

Narcisa, ai omis cele 6 linguri de ulei sau unt topit :)

Ma uitai peste reteta, nu am nimic scris despre ulei sau unt , probabil am omis cand am luat-o de la tine. Eu am facut deci fara si mi-a iesit f. bun si asa. Prin urmare adaugati si uleiul sau untul topit.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Trucuri pentru prepararea checului

- Aluatul pentru chec nu poate aştepta. Sub efectul căldurii, coca creşte datorită apei pe care o conţine şi care se transformă în vapori, dar şi datorită prafului de copt, care ajută de multe ori acest proces.

- Pentru gătitul la cuptor, se vor folosi, de preferinta, tăvile de copt metalice sau tip teflon, de diverse dimensiuni şi forme. Aluatul nu se lipeşte, iar tăvile se spală şi se curăţă foarte uşor cu un burete special. În plus, formele geometrice rotunjite dau preparatelor un aspect decorativ deosebit.

- Făina păstrată la rece trebuie ţinută o vreme la cald, înainte de a o folosi pentru prepararea aluaturilor.

- Nucile se mărunţesc în timp record, dacă le băgăm într-o pungă de plastic şi trecem cu făcăleţul peste ele.

- Albuşurile se bat mai repede dacă se presară peste ele puţin zahăr pudră sau câteva picături de zeamă de lămâie.

- Cafeaua sau ciocolata pot fi înlocuite cu cacaua.

- Pentru a obţine mai multă zeamă de la o lămâie, aceasta se cufundă în apa caldă înainte de a fi stoarsă.

- Compoziţia pusă în forme nu trebuie să depăşească trei sferturi din capacitatea vasului, pentru a avea loc să crească.

- În timpul coacerii nu trebuie deschis cuptorul doar dacă este indicat în reţetă.

- Aluatul se încearcă dacă este copt cu o scobitoare , o andrea sau lama unui cuţit. Acestea trebuie să iasă curate.

- Pentru a îndepărta prăjitura scoasă de la cuptor din tavă, este important ca recipientul să fi fost bine uns sau tapetat cu hârtie pentru copt.

- Dacă prăjitura s-a ars la suprafaţă, fără să se fi copt în interior, acoperiţi-o cu o foaie de hârtie unsă cu unt.

Edited by Narcisa
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cozonac cu nuca

Timp de preparare si timp de asteptare: 2 ore si 30 minute

Timp de coacere: 40 minute

 

Ingrediente pentru 2 cozonaci :

pentru aluat

 

1 kg faina

50 g drojdie

500 ml lapte

300 g zahar

10 galbenusuri

150 g unt

1 varf cutit sare

un plic de 30 g zahar vanilat

1 sticluta de 50 ml esenta de rom

coaja rasa de la 3 lamai

ulei pentru framantat aluatul

 

pentru umplutura:

 

300 g nuci macinate

5 linguri zahar

2 linguri cacao

150 ml lapte

2 linguri esenta de rom

 

Mod de preparare:

Pregatiti ingredientele pe o tava pentru a le avea la indemana.

Cerneti faina intr-un castron mare. Fierbeti intr-o cratita 250 ml lapte cu zaharul, apoi lasati la racit. Intr-o alta cratita pregatiti maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte, se adauga drojdia si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul; si se lasa sa creasca la cald.

 

Faceti o adancitura in mijlocul fainii cernute si adaugati ingredientele in ordinea urmatoare: maiaiua, pe care o amestecati putin, adaugati galbenusurile frecate cu sare apoi laptele cald cu zahar (punctul 2), untul topit si la sfarsit aromele (vanilia si romul) apoi adaugati coaja de lamaie.

 

Framantati aluatul pana apar bule de aer in coca. Lasati sa creasca la cald circa 40 de minute. Impartiti coca in doua bucati egale. Intindeti fiecare bucata de aluat in foi de forma dreptunghiulara.

 

Intindeti pe fiecare foaie din umplutura de nuci. Aceasta se prepara amestecand ingredientele mentionate pentru umplutura pana obtinem un amestec cremos.

 

Se ruleaza foile si se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament si unsa cu unt. Se lasa la crescut 15 minute, ferite de curent de aer. Se ung cu ou batut si se presara zahar. Se dau la cuptor si se coc la foc slab (150 grade C) timp de 40 minute.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Chec cu afine

 

Ingrediente: 175 g făină, 1 linguriţă praf de copt, 1/2 linguriţă sare, 230 g unt moale, 230 g zahăr, 1/4 linguriţă esenţă vanilie, 2 ouă mari, 2 cupe de afine.

Mod de preparare: Făina şi praful de copt se amestecă. Untul, zahărul şi vanilia se bat până când compoziţia devine pufoasă, apoi se adaugă ouăle, unul câte unul, şi se bate bine, apoi se adaugă făina. Afinele spălate şi uscate se dau prin făină. Se pune compoziţia în tava tapetată şi deasupra se aşază afinele. Se coace la 180 de grade Celsius, în cuptorul încălzit din timp. După ce se scoate, se lasă zece minute să se răcească şi abia apoi se scoate din tavă.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Chec cu nesquik

 

Ingrediente: 4 ouă, 270 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 ceaşcă ulei, 1 pachet praf de copt, 100 g nesquik, 200 ml lapte, 270 g făină (aproximativ 3 pahare)

Mod de preparare: Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Separat se bat gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat. Adăugaţi uleiul şi mixaţi în continuare. Adăugaţi apoi pe rând laptele, nesquik-ul şi făina amestecată cu praful de copt. Mixaţi bine. Când amestecul devine mai dens, adăugaţi şi puţină ciocolată rasă (50 de grame). Răsturnaţi albuşurile spumă peste compoziţie şi amestecaţi până la omogenizare. Turnaţi apoi compoziţie în forme de chec, după ce în prealabil le-aţi uns cu ulei şi le-aţi tapetat cu făină. Băgaţi tăvile în cuptorul încins la 175 de grade Celsius pentru 40-45 de minute. Nu deschideţi uşa cuptorului în primele 25 de minute. Faceţi proba cu scobitoarea ca să vedeţi când e gata. După ce s-a răcit puţin, se scoate din formă şi se pudrează.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Chec cu fistic

 

Ingrediente:

150 g margarina moale gen Wiesana speciala pentru prajituri, 100 g zahar, 3 linguri sirop de sfecla de zahar, 4 oua, 100 g ciocolata amaruie, 150 faina, 50 g amidon, 1 lingurita de praf de copt, un praf de sare, cate un varf de cutit de anason si nucsoara macinate, 75 g fistic maruntit, 200 g glazura de ciocolata, 40 g samburi fistic ( pentru toate ingredientele care nu le ai nu le gasesti le inlocuiesti )

 

1. se freaca margarina cu zaharul pana cand se topeste zaharul. se adauga siropul de sfecla cu o lingurita. treptat se adauga si ouale. se incalzeste cuptorul la 175 grade.

2. se da ciocolata pe razatoare. se amesteca cu faina cernuta, amidon, praf de copt, condimente si fisticul maruntit. se adauga la crema de margarina. se toarna aluatul intr-o forma dreptunghiulara cu fundul in forma de semicerc si se coace circa 60 minute. dupa 40 min se acopera cu o folie de aluminiu, asta e pt a nu se rotunji aluatul, dar daca nu ai forma cu fundul semicerc il pui intr-o forma normala si atunci nu mai pui aluminiu deasupra.

3. se rastoarna checul si se lasa sa se raceasca pe un gratar de sarma. se topeste glazura in bain-marie si se intinde pe chec. se lasa putin sa se raceasca, apoi se orneaza cu samburii intregi de fistic, plasati la distante egale.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Reteta originala e asta :

 

Ingredientele pentru o portie:

- 2 oua

- 1 cana zahar

- 1/2 cana lapte

- 1/2 cana ulei

- 2 cani faina

- 1 plic praf de copt

- cacao, pentru efectul marmorat

 

- se sparg ouale, intregi si se adauga zaharul

 

- se mixeaza putin

 

- se adauga laptele si uleiul

 

- si faina cu praful de copt

 

 

Se toarna apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao ( o lingura)

 

Eu am facut din 8 oua, smantana, iaurt, ciocolata rasa, un pic de suc de portocala

 

 

dsc05092l.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Cozonac cu nuca si rahat

Ingrediente: Pentru aluat: 1 kg de făină, 3-4 ouă, 150 g zahăr, 150 g unt topit, untdelemn după ochi, 25 g de drojdie, o lingură de rom, o lingură rasă de sare fină, o cană cu lapte;

Pentru umplutură: 200 g nuci măcinate, două linguri de cacao, o lingură de zahăr pudră, un albuş de ou, 6 cuburi de rahat colorat

Preparare: Drojdia se freacă foarte bine cu o lingură de zahăr, după care se adaugă laptele călduţ şi cele două linguri de făină. Se lasă să crească la cald cam 30 de minute, apoi se pun gălbenuşurile, uleiul, romul, albuşurile bătute spumă, făina, sarea şi coaja de lămâie. Se amestecă şi se mai adaugă lapte, ca să se formeze un aluat potrivit de moale. Se frământă foarte bine circa 30 minute până nu se mai lipeşte de mână. Se pune apoi untul topit şi se mai amestecă până se încorporează tot. Se întinde o foaie (sau două - în funcţie de mărimea tăvilor), se aşază peste ea (sau ele) umplutura şi se rulează. Se unge tava cu puţin ulei, după care se aşază în ea cozonacul. Se acoperă şi se mai lasă să crească 15 minute. Apoi se bagă la cuptor, la foc potrivit.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...