Jump to content
Vesperala Forum

Mâncăruri uşoare


vesperala

Recommended Posts

REGULI GENERALE

 

1. 5-6 mese pe zi, cu respectarea oreor zilnice

2. nu se consuma nimic intre mesele principale

3. se evita cititul, privitul la televizor sau alte activitati in timpul meselor

4. se consuma cel putin 2 l de lichid pe zi

5. pentru ceaiuri, cafea, compot, sucuri naturale se folosesc doar indulcitori (nu mai mult de 5-6 tbvepezi, 1 tb zaharina este echivalentul unei lingurite de zahar)

6. nu preparati sosuri cu unt, smantana, faina

7. nu se consuma alcol

8. interzis uleiul la gatit si salate

9. nu se abuzeaza de sare

 

 

ALIMENTE PERMISE + CANTITATILE PE ZI

 

1. Branza = 150 – 200 g

2. Lactate = 250 ml

3. Carne = 150 – 200 g

4. Mezeluri = 50g

5. Oua fierte tare = 3 buc pe saptamana

6. Legume = fara limita

7. Fructe normale = 600 g (sau 300 g din fructe “un pic periculoase” )

8. Cartofi, orez, paste = 150g

9. Paine = 3 felii

 

 

DETALII DESPRE ALIMENTELE PERMISE

 

BRANZA = branza de vaci, cas, urda

 

LACTATE = lapte dulce (cel cu 1.8 % grasime), lapte batut, iaurt degresat, sana, chefir

 

CARNE = carne slaba fiarta sau gratar: pui, curcan (fara pielita), peste (salau, stiuca, lin, cod, pastrav)

 

MEZELURI = sunca de Praga, piept de pui, pastrama vita, cremvusti de pui

 

LEGUME = crude, salate, fierte sau soteuri: rosii, castraveti, ardei, conopida, dovlecei, vinete, varza, ciuperci, ceapa, ridichi, practic orice legume + verdeata

 

FRUCTE NORMALE = crude, salate, coapte, compot, sucuri: portocale, grapefruit, mandarine, mere, pepene verde, capsuni, kiwi, cirese, piersici, caise, visine, fragi, zmeura

 

FRUCTE “un pic pericoloase” = crude, salate, coapte, compot, sucuri: banana, pere, prune, struguri

 

CARTOFI = fierti, copti, la cuptor, pe gratar

 

OREZ = fiert, fara ulei, cu verdeata

 

PAINE = graham, cu seminte, cu secara, grau, adica cu fibre de cereale (aceste fibre sunt bune ca se umfla in stomacel si tin mai mult de foame  )

 

EXEMPLU DE MENIU PENTRU O ZI

 

1. Dimineata 7.30

• cafea cu indulcitor

• o felie de paine cu 50 g branza sau 50 g mezel sau un ou fiert

• un iaut sau lapte

 

2. Gustarea de la 10.30 – 11.00

• un fruct sau un iaurt

 

3. Pranz

• carne gratar + garnitura (cartof, paste, legume) + salata

Sau

• 1 felie de paine + ciorba + 1 fruct

 

Sau

 

• 2 felii de paine + 50 g branza / mezel + legume + 1 fruct

 

4. Gustarea de la 16.00 – 16.30

• 1 fruct / iaurt

 

5. Cina 19.00 – 20.00

• mamaliguta (300 g) cu branza

 

Sau

• Salata bulgareasca + conserva de tone (in suc propriu sau apa)

 

Sau

• legume la cuptor + salata

 

Sau

• cartof copt + branza + 1 fruct

 

SE INTELEGE CA TOT CE NU ESTE PE LISTA ACEASTA ESTE INTERZIS!!!

Link to comment
Share on other sites

din câte văd nu pot mânca nimic crud...:(

din ce citesc, si sper sa nu fie asa, ai probleme gastrice

primavara si toamna efectele sunt accentuate

nimic, dar chiar nimic nu se compara cu un tratament medical adecvat

( si eu am negljat mut timp o vizita la specialist si am ajuns la perforare)

citricele in acest caz, desi contin multe vitamine, nu-s agreeate de stomac, generand arsuri

iti recomand o mancare usoare ca pentru copii cand trec de faza alptatului, pasate si cu painea prajita

ceaiurile ajuta mult!

sanatate!

Link to comment
Share on other sites

Brînză, orez fiert; în cazuri grave, orez fiert fără sare, eventual cu morcovi fierţi (morcovii nu trebuie să fie mulţi, are gust groaznic, dar e tolerat de organism şi te obişnuieşti).

 

Dacă ai probleme e bine să nu încerci două alimente noi în aceeaşi zi, în caz de reacţie nasoală măcar ştii din start care-i făptaşul.

 

Fereşte-te de citrice şi banane, măcar o săptămînă, şi bagă zeamă de supă sau ceaiuri.

 

Exclus: ouă, alune.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Salata cu usturoi, patrunjel verde si branza telemea

 

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 legatura mare patrunjel verde (150 g), 1/2 legatura menta, 2 capatani usturoi, 1 ardei gras rosu (270 g), 200 g telemea, 20 g seminte de pin, 1 lamaie, 6 linguri ulei de masline, sare, piper proaspat macinat.

Mod de preparare: * Se spala bine verdeata, se zvanta si se taie nu prea marunt. Usturoiul curatat se toaca. * Se taie ardeiul in patru, se curata de nervuri si seminte si se taie fasii subtiri. * Se rupe branza bucatele sau se taie cubulete, iar semintele de pin se rumenesc usor intr-o tigaie (fara grasime). * Se amesteca zeama de lamaie cu uleiul si se condimenteaza cu sare si piper. * Se amesteca - intr-un castron - verdeata, usturoiul si fasiile de ardei, se toarna peste ele sosul si se presara deasupra cubuletele de telemea si semintele de pin.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Iată o reţetă foarte uşor de preparat, dar foarte gustoasă şi hrănitoare, ideală pentru perioada verii. Se face o omletă din două ouă, sare şi ulei de măsline. Separat, se căleşte puţin praz în ulei de măsline şi se adaugă trei roşii de mărime mijlocie, tăiate feliuţe. Se călesc puţin, după care se adaugă omleta şi o linguriţă de zahăr. Se sărează şi se serveşte cu orez simplu şi salată verde sau salată de castraveţi.

Link to comment
Share on other sites

Pentru cine tolereaza ceapa. Stiu ca e topic de mancaruri usoare atunci cand ne doare stomacul.

Dar am vazut ca s-au mai scris retete mai sus nu neaparat pentru un stomac cu probleme.

 

Scriu fiindca azi mi s-a facut pofta de cartofi prajiti. Mananc de maxim zece ori pe an cartofi prajiti.

Si cum pofta trebuie satisfacuta din cand in cand imi permit sa scriu.

 

Doua portii de cartofi prajiti. Eu le-am luat de la un fast-food. Prajiti in ulei de palmier. Cartofi "normali", nu congelati. Faceam prea mult balamuc in bucatarie pana-i prajeam eu.De-asta am preferat varianta asta.

 

Patru cepe medii. Otet si sare. Si catva felii de paine.

 

Ceapa am taiat-o marunt si am sarat-o potrivit intr-un bol mediu.

Am pus dupa ce am rasfirat-o bine, otet peste ea pana s-a acoperit.

Am lasat-o un minut. Nu mai mult ca-si schimba culoarea.

Am inceput sa adaug apa pana cand gustul de otet nu a mai fost agresiv.

In momentul acela am bagat cartofii in bol. Destul de fierbinti inca. I-am bagat si la microunde putin

inainte. Daca ii faceam pe loc era si mai bine.

Cateva secunde am amestecat si am scurs imediat zeama.

Au ramas cartofii cu ceapa lipita de ei. Si cu aroma discreta a otetului.

Intr-un bol mic am pastrat putina zeama. Am prostul obicei sa bag painea in diverse sosuri sau zemuri.

La masa am trecut dupa ce am racit bine de tot cartofii.

N-a ramas nimic.

 

Combinatia de ceapa cu otet elimina mirosul ulterior si arsurile. Personal is norocos.

Tolerez bine ceapa in orice asociere cu exceptia ei calita si pusa peste fasole batuta. Nu suport. Dar asta e deja utopie pentru mine. Glumesc.

 

Pofta buna. Cam greu de rontait deodata patru cepe, asa-i? :hatoff: Se pot folosi doar doua, eu is lacom legat de ceapa.

Toate bune dumneavoastra.

 

Consider ceapa leguma de baza in alimentatie. Nu numai la mancarurile gatite.

Link to comment
Share on other sites

cu exceptia ei calita si pusa peste fasole batuta.

şi cred că e printre puţinele mâncăruri care îmi plac... :think: o face Narcisa de te lingi pe gegeţele....

 

:giveheart: mâine sigur nu reuşesc să ajung la ea... dar poimâine sper să îi pot face o vizită...:food:

Link to comment
Share on other sites

şi cred că e printre puţinele mâncăruri care îmi plac... :think: o face Narcisa de te lingi pe gegeţele....

 

:giveheart: mâine sigur nu reuşesc să ajung la ea... dar poimâine sper să îi pot face o vizită...:food:

 

De fapt stiti ce ma deranjeaza? Nu ceapa cat tona de ulei in care pluteste deasupra pe fasole.

:flowers:

Link to comment
Share on other sites

De fapt stiti ce ma deranjeaza? Nu ceapa cat tona de ulei in care pluteste deasupra pe fasole.

:flowers:

Păi şi cine te pune să le laşi la suprafaţă? Narcisa amestecă fasolea fiartă, bătută piure cu compoziţia de care zici..:yes:

Link to comment
Share on other sites

Păi şi cine te pune să le laşi la suprafaţă? Narcisa amestecă fasolea fiartă, bătută piure cu compoziţia de care zici..:yes:

 

Pai eu va cred. Dar par eu genul care stie sa faca asa ceva?

Nu ca n-as manca, ohoho...

 

Dumneavoastra glumiti. Eu in rarele dati cand mananc asa ceva am parte de ulei, grasime si

ceapa arsa. Si mai bine fara. Vorbesc de localuri publice. Acolo mai mananc cateodata fasole batuta cu gogosari . Dar rar is norocos.

Doamna Narcisa is sigur ca nu exagereaza cu uleiul sau cu grasimile.

Nu sufera comparatie reteta proprie a unei gospodine cu reteta unui ametit de bucatar vai mama lui.

La asta ma gandeam. :d1:

 

LE: M-am grabit si in loc de ardei copti cu otet am scris gogosari mai sus. Iertare.

Edited by RoAp
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Există câteva variante de supă, eficiente în cura de detoxifiere. Vom prepara o supă "de bază", pe care o putem modifica, schimbând unele ingrediente, care curăţă organismul de toxine şi elimină surplusul de kilograme. Iată o reţetă de supă pe care o putem consuma la prânz şi la cină: Ingrediente pentru 1 litru de supă: 1 ceapă, 2 morcovi, o ţelină, o rădăcină de pătrunjel, un fir de praz şi ¼ de căpăţână de varză albă.

 

Preparare: Tăiem legumele mărunt, le înăbuşim în puţin ulei şi 2 litri de apă clocotită. Lăsăm supa să fiarbă încet, timp de 15 minute.

 

În final adaugăm o jumătate de linguriţă de cimbru. O altă variantă de "supă de bază" foloseşte următoarele ingrediente: spanac, broccoli, roşii, conopidă şi pătrunjel.

 

Acestea se lasă să fiarbă încet, 10 minute; Supa se serveşte cu verdeaţă proaspătă. Cei care preferă supele-cremă trebuie să adauge, după ce au pasat legumele, lapte de soia sau suc de lămâie.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Sendvişuri cu caşcaval

 

Ingrediente: Un ou, o linguriţă de lapte, 100 g caşcaval, două roşii, o ceapă, sare, piper, pătrunjel.

Preparare: Se bate oul cu lapte şi se adaugă caşcavalul ras, sarea şi piperul. Se ia cu o lingură din acest amestec şi se pune pe feliile de pâine. Deasupra se aşază o felie de roşie de maximum un centimetru grosime şi două rondele subţiri de ceapă şi se introduce la cuptor pentru 10 minute. Ca să aibă şi mai multă consistenţă, peste roşie şi rondelele de ceapă se pune o altă lingură de ou cu caşcaval.

 

thumb_612_x_0_3919-127947-sendvisshutterstock_23687971.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...