Jump to content
Vesperala Forum
vesperala

Sifilis nervos /congenital, paralizie generală progresivă

Recommended Posts

Ştiţi că o vreme s-a crezut că Eminescu suferea de această boală... Ulterior se pare că s-a costatat că era diagnosticat greşit, constatare făcută pe baza fazelor tip ale bolii care nu apăreau la Eminescu.

 

 

Nu sunt medic, aşa că m-ar interesa mai multe detalii: cum se manifestă, cât durează până să se manifeste şi cât durează până la instalarea completă a bolii, cum se manifestă boala şi ce organe sunt afectate, cum se tratează (ştiu că s-a descoperit tratament la câţiva ani după moartea lui Mihai).

 

Era tratat cu mercur, din lipsă de alt tratament şi mă întreb de ce? ce efecte are mercurul, pozitive, asupra organismului?

 

 

boala putea avea legătură cu ulceraţiile la picioare de care se văita poetul, leziuni, răni care nu se închideau la o gleznă?

 

http://www.vesperala.com/blog/vesperala/in...p?showentry=143

:sad: încerc să înţeleg prin ce a trecut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am gasit un fisier cu documentatii destul de serioase asupra mercurului in medicina. Dupa ce il voi lectura atent voi face un rezumat. pana atunci, link-ul unde se afla ca sa va puteti si voi uita :)

 

Mercury in Medicine

 

Insa din cate am inteles, mercurul este muuult prea toxic pt. organism. Daca Eminescu ar fi fost bolnav de sifilis, sau de oricare alta boala, usor incurabila, mercurul i-a facut mult mai mult rau. Dar la ce sa te astepti, de la niste medici care i-au si uitat creierasul pe pervaz, in soare? :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://bibliotecaonline2.files.wordpress.c...ai-eminescu.pdf

 

Am găsit această analiză a bolii lui Eminescu, autorul ei este medic.

 

 

 

Dar la ce sa te astepti, de la niste medici care i-au si uitat creierasul pe pervaz, in soare? :(

Fiind vorba de medici diferiţi mă pot aştepta la multe.

 

Unii dintre cei care l-au tratat sunt chiar somităţi, doar că diagnosticul pus de ei şi tratamentul nu e cunoscut, arhiva sanatoriului fiind distrusă:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Maximilian_Leidesdorf

http://www.whonamedit.com/doctor.cfm/422.html

 

Pe google poţi vedea destule despre CV-ul lor, şi e impresionant.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sifilisul are 3 stadii. In stadiu primar apare un o leziune numita sancru sifilitic, la locul contactului cu agentul infectant (treponema palidum). Stadiu primar poate trece si neobservat, daca pacientul nu da atentie. Spre exemplu poate aparea la nivelul zonei genitale, sau la nivelul cavitatii orale. Aceasta leziune trece de la sine dupa o perioada relativ scurta de timp, intre 3 si 8 saptamani.

Sifilisul secundar apare la 6-8 saptamani dupa disparitia leziunii primare. Se insoteste de manifestari generale (febra, cefalee, lacrimare, pierderea apetitului, mialgii, poliadenopatii generalizate, etc). Leziunile cutanate sunt polimorfe- macule, papule, pustule, noduli, leziuni foliculare.

Sifilisul tertiar apare dupa o perioada de latenta de 4-7 ani, sau chiar 20 de ani. Apare la pacientii care nu au urmat tratament in stadiile 1 si 2. Se caracterizeaza prin manifestari neurologice: meningite, paralizie generalizata progresiva, ataxie loco-motorie. Pacientii mai prezinta si leziuni cardio-vasculare, leziuni cutaneo-mucoase, leziuni osoase.

Tratamentul in sifilis, in toate stadiile se face cu Penicilina. In caz de alergie, poate fi inlocuita cu Eritromicina, Cefalsporina, Tetraciclina.

Mai exista si sifilisul congenital, la copii nascuti dintr-o mama infectata. Treponemele traverseaza placenta in luna a V-a de viata intrauterina, contaminand fatul. Aceasta afectiune poate determina avortul spontan, si poate produce numeroase leziuni distrucive la nivelul diferitelor organe ale fatului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...