Jump to content
Vesperala Forum

Centrala termica


Recommended Posts

Centrala termica nu mai este o noutate ci un produs care a invadat locuintele noastre.

 

Aici puteti scrie despre centralele termice pe care le detineti, modele, puteri, caracteristici, etc..., dar si despre problemele intampinate in utilizarea lor, parerile dar mai ales experienta fiecaruia dintre voi poate folosi altora.

Este cu adevarat centrala termica o solutie viabila, sau ramanerea conectat in continuare la termoficare, este mai avantajoasa ?

Cat ne costa o centrala ?, si nu ma refer la achizitie, ci la factura unei luni de utilizare.

Este menita, anuntata reabilitare termica, sa infraneze procesul continu de debransari de la reteaua de termoficare ?

 

Iata cateva intrebari sau subiecte, pe aceasta tema, ce cred ca ar putea sa prezinte interes.

Link to post
Share on other sites

Centralele, moderne sau nu, in principiu consuma la fel, exceptie facand cele in condensatie care reusesc un consum mai mic de gaze datorita utilizarii caldurii latente de condensare a vaporilor de apa din gazele de ardere, ceea ce reprezinta un procent de circa 11% din energia produsa prin arderea combustibilului si, deasemenea, datorita temperaturii mai scazute a gazelor de ardere evacuate, si care elimina pe cos mai putina caldura, fiind mai reci.

 

Dar in rest, daca este sa ne referim la centralele termice in general, modernismul vine doar la conceptul de functionare si nu la consum.

Intotdeauna, consumul unei centrale, clasice ma refer, va fi dat de: solicitare utilizator, marime locuinta, amplasament locuinta ( pe colt de bloc, unu sau doi pereti ai unei camere in exterior ), material constuctie locuinta, izolatie termica, tamplarie, etc.

Reglajul de gaz este unic, standard, astfel incat el nu va influenta consumul de gaz. Nu de putine ori mi s-a solicitat sa venim si sa efectuam un reglaj de gaz care sa aduca scaderea consumului. Nu zic ca nu se poate ajusta, dar asta duce implicit si la o functionare necorespunzatoare a intregii centrale.

Exact ca la vechile Dacii, daca umblai la reglaje/consum, masina rula, dar o simteai ca nu mai trage cum stiai.

Link to post
Share on other sites

Eu am o centrala Viessmann de 25kW la o casa de 130mp. (Pereti din porotherm de 30cm + termoizolatie de 8cm + ferestre termopan)

 

Face fata cu brio conditiilor din M-Ciuc, insa factura de gaz e MAAAREE. :( Asta este.

 

Centrala pe lemne este exclusa, deci nu am alta posibilitate de incalzire. M-am gandit si la o centrala pe peleti,

dar adevarul este ca nu am spatiu unde sa o mai amplasez si pe aia. Dar daca se va agrava mult criza asta,,

atunci poate ca ma voi mai gandi o data la varianta cu peleti. :)

Link to post
Share on other sites

Ii o solutie mai buna centrala comuna de scara?

 

Is neposesor de centrala proprie termica.

Acum ceva timp am facut cateva calcule si mi-au iesit vreo zece ani, timp de amortizare legat de centrala proprie.

Intre timp regulile se schimba rapid. Costuri cu omologari, revizii, autorizari.

 

Unde este avantajul? Pe parte de confort am rezerva de instant electric la dus si doua calorifere antice pe ulei la incalzire.

Factura si la mine ii mare. Dar nu vad randament.

Am peretii placati pe interior cu polistiren zece.

Is in Bucuresti, nu tocmai polul gerului.

 

Is cateva inconveniente. Am scris. Apa calda ruginie. Am instantul rezerva.

De-asta intreb de centrala de scara. Sare putin costul legat de administrator.

Trebuie citire si procesare de date. Ii cam 12 ron lunar. Teoretic.

 

N-am sarit iarna asta de 450 ron per total intretinere. Cinci camere. Cu repartitoare si fara contor de gaz. Aici am un dubiu.

Nimeni nu are consum pe repartitoare dar foloseste la incalzire gazul, nefiind contorizat.

 

Ii treaba lor. Nu fac tiganie in casa. O sa-mi pun contor de gaz cand voi avea o solutie decenta.

 

Merita un demers agresiv legat de o centrala comuna? Spatiu exista. Ii subsolul cat un teren de fotbal.

 

Intreb de principiu. Daca tot e sa ma cert cu vecinii, macar sa le dau peste nas.

 

Tin la reguli.

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Eu am o centrala Viessmann de 25kW la o casa de 130mp. (Pereti din porotherm de 30cm + termoizolatie de 8cm + ferestre termopan)

 

Face fata cu brio conditiilor din M-Ciuc, insa factura de gaz e MAAAREE. :( Asta este.

 

Centrala pe lemne este exclusa, deci nu am alta posibilitate de incalzire. M-am gandit si la o centrala pe peleti,

dar adevarul este ca nu am spatiu unde sa o mai amplasez si pe aia. Dar daca se va agrava mult criza asta,,

atunci poate ca ma voi mai gandi o data la varianta cu peleti. :)

 

 

Mai exact ce inseamna, cifric, MAAAREE ?

 

Casele, de regula, au alt regim termic fata de blocuri, fiind mai mari consumatoare de caldura si implicit de combustibil, in cazul nostru gazul metan.

Caramida porotherm impreuna cu acea izolatie de 8 centimetri fac in zid bun contra frigului, insa nu pot suplinii 100% efectul de protectie dat de apartamentele incalzite, unele langa altele.

 

Despre centrala pe peleti nu am prea multe informatii, noi axandu-ne in special pe murale, stiu doar ca are un randament mai bun decat cea pe lemne, arderea peletilor fiind completa comparativ cu aceiasi situatie dar pe lemne, si nici nu sunt exagerat de mari in gabarit, o centrala ce ar putea face fata la 130 mp, nu cred ca ar depasii in dimensiuni, comparativ, un frigider mediu.

 

Ii o solutie mai buna centrala comuna de scara?

 

Is neposesor de centrala proprie termica.

 

Centrala de scara este o solutie daca vecinii vorbesc aceiasi limba, altfel nu este doar centrala termica ci si generator de discutii. In general, este stiut, ca tot ce este la comun implica dezavantaje, uneori mai mari decat avantajele.

Avem, ca exemplu, 29 de blocuri A.N.L., contractate cu primaria Focsani, in service, fiecare bloc este dotat cu centrale de scara. Nu este saptamana in care locatarii sa nu se certe intre ei, care vrea caldura mai tare, care mai incet, care inchide, care deschide. Daca unei persoane i se pare ca are aer in calorifer si il aeriseste, scade presiunea in instalatie, fapt ce duce la oprirea centralei. Este chinuitor sa te trezesti la 1 noaptea, cu picioarele reci, sa cobori la centrala pentru a reincarca instalatia, fiindca lui nea Gica de la 14, ia venit sa aeriseasca caloriferele.

 

Este o parere, evident

 

Caloriferele electrice pe ulei, se incing mult mai tare fata de cele cu apa, ale unei centrale termice, dar si absorb energie electrica.

Presupun, totusi ca la cinci camere, costul lunar pe total intretinere, ar fi aproximativ similar si in cazul folosirii unei centrale termice murale de apartament.

Se prea poate ca folosind o centrala de scara, costul sa se reduca fata de celelate doua cazuri, ( electric, mural ), dar nu sunt deloc de neglijat situatiile de conflict, si nu numai. Centralele de scara, daca folosesc apa cu grad ridicat de duritate, iar la noi in tara stam "bine", ajung sa nu mai faca apa calda suficienta, schimbatorul sanitar infundandu-se aproape lunar, datorita forjei la care este supusa centrala, prin alternanta continua de catre utilizatorii din locuinte. Remedierea presupune demontarea aproape bucati a cazanului si efectuarea curatirii chimice a schimbatorului. Operatiune ce dureaza cateva ore, implica cost, chiar daca cazanul este in garantie, asa ceva nu face obiectul garantiei, producatorul delimitandu-si raspunderea pentru depunerea de calcar.

 

Sunt o multime de factori de care trebuie tinut cont

 

Personal as opta pentru o centrala personala, murala, fiind singurul care o exploatez.

Link to post
Share on other sites
~700 de lei. :uf:

 

 

Ce-i drept este destul de mult, pentru 130 mp, nu ar fi trebuit sa apara asa un cost. Inseamna ca ori este solicitata centrala, pentru un confort mai ridicat, stiu si eu, 24-25 grade constant, ceea ce inseamna forja fara pauze prea dese, ori exista, in pofida izolatiei si a materialului folosit la constructie, pierderi de caldura.

 

De regula, consumul este datorat solicitarii diferentiate de la utilizator la utilizator, a centralei, functie de pretentii, dar de asemenea, si altor factori, cum ar fi dimensionarea corecta sau nu a instalatiei, izolare termica corespunzatoare sau nu cu tipul constructiei si materialul folosit, calitate combustibil, etc.

 

Tind sa cred, ca o prima cauza, dimensionarea instalatiei si/sau radiatoarelor.

Link to post
Share on other sites

Nu, nu sunt subdimensionate caloriferele si nici izolatia nu are punti termice, ... si DA,, mentinem in jur de 25-26° in casa. :)

La noi in casa, se poate sta la maneca scurta in orice clipa.

 

Acuma nah, ... stiu ca pe de o parte ma plang de factura ridicata, si pe de alta parte exageram cu caldura. :whistle: dar asa macar stim o treaba: copiilor nu le curge nasul toata iarna, si si noi ca adulti inmagazinam suficienta caldura ca in momentul cand iesim la minus douazecisi-... de grade, suportam frigul de afara pentru cateva ore bune,, fara probleme .

Link to post
Share on other sites

am centrala termica de vreo 4 ani, costuri mici , caldura dupa cum doresc si mai important este ca..nu am bani nu cheltui pe combustibil :lol: ...anul asta am cam stricat-o si nu prea ma pricep sa repar dar sper sa ma ajute un prieten.. :hm:

Link to post
Share on other sites
Sunt o multime de factori de care trebuie tinut cont

 

Personal as opta pentru o centrala personala, murala, fiind singurul care o exploatez.

 

 

 

Interesant este ca eu am plecat in post de la o comparatie cu doua blocuri ANL, vecine cu al meu.

Is primele doua realizate in sistemul asta in bucuresti.

 

Au cele mai mici costuri de intretinere din oras. Nu se compara cu ANL-urile recent construite.

 

E de luat in calcul problema cu vecinii. in caz de conflict apare disconfortul, clar.

 

Totusi ce solutie decenta admitand ca as opta pentru centrala proprie am, fara sa fac un circuit de formula unu

de tevi in toata casa? Daca pun in balcon centrala nu am solutie decenta pentru racordul de gaz.

Daca o pun langa cel mai apropiat punct de intrare al conductei de gaz trebuie sa renunt la camara din bucatarie.

Nu mai spun de contor.

 

N-am intrebat aiurea. Si mie imi surade sa fiu singurul utilizator al centralei.

Link to post
Share on other sites
Totusi ce solutie decenta admitand ca as opta pentru centrala proprie am, fara sa fac un circuit de formula unu

de tevi in toata casa? Daca pun in balcon centrala nu am solutie decenta pentru racordul de gaz.

Daca o pun langa cel mai apropiat punct de intrare al conductei de gaz trebuie sa renunt la camara din bucatarie.

Nu mai spun de contor.

 

 

Se poate opta si pentru incalzire in pardoseala, solutie adoptata in special in stadiul de constructie al locuintei, sau pentru cei ce-si renoveaza locuinta.

Solutie decenta ar putea oferi un studiu efectuat la fata locului de catre un specialist in instalatii sanitar/termice, si care sa propuna variante functie de conditiile prezente.

Link to post
Share on other sites
Presupun, totusi ca la cinci camere, costul lunar pe total intretinere, ar fi aproximativ similar si in cazul folosirii unei centrale termice murale de apartament.

 

 

Factura de 450 ron la cinci camere ii o exceptie in cazul meu. Structura e de 2+3 camere cu acces intre cele doua apartamente. N-am facut eu asta, asa am cumparat. Aduce mai mult a sediu de firma.

In acte is trei persoane trecute. Practic is doar eu in majoritatea timpului. Ori eu stau noua, zece ore pe zi acasa cel mult.

Cat naiba sa consum? Nu e o drama factura dar la exploatare normala ar sari la 1500-1700 ron/luna de iarna.

Deja ii periculos. Undeva is pierderi sau furt.

 

Scuze de editare. Initial nu am precizat conditiile in care ii factura de 450 ron.

 

Link to post
Share on other sites
Nu e o drama factura dar la exploatare normala ar sari la 1500-1700 ron/luna de iarna.

Deja ii periculos. Undeva is pierderi sau furt.

 

Scuze de editare. Initial nu am precizat conditiile in care ii factura de 450 ron.

 

 

E normal,caloriferele electrice si instantul ridica net, costul facturii finale/luna, in detrimentul orcarei forme alternative de incalzire/sanitar cu combustibil gazos.

 

 

Link to post
Share on other sites
E normal,caloriferele electrice si instantul ridica net, costul facturii finale/luna, in detrimentul orcarei forme alternative de incalzire/sanitar cu combustibil gazos.

 

Alea is rezerve. Eu vorbeam de o exploatare statistica la cinci camere.

Defapt ii doar treaba de principiu. Nu is dispus sa fiu furat.

 

Link to post
Share on other sites

Daca costul, in conditiile unei exploatari normale, fara radiatoarele electrice si instant, ar ajunge la 1500 - 1700 ron/luna, in mod sigur ceva este in neregula acolo.

 

 

....cred

Edited by Orpheus
Link to post
Share on other sites
Daca costul, in conditiile unei exploatari normale, fara radiatoarele electrice si instant, ar ajunge la 1500 - 1700 ron/luna, in mod sigur ceva este in neregula acolo.

 

 

....cred

 

Am scris. Nimeni sau aproape nimeni pe scara sau in bloc nu are cheltuieli pe repartitoare.

Se foloseste gazul care nu-i contorizat pentru incalzire.

 

Mie nu-mi surade ideea sa contorizez gazul in momentul acesta. La centrala iarasi am dubii.

Dubii de executie. N-am sa saracesc din asa ceva insa la un moment dat va aparea blocajul.

Am vazut destule oferte si proiecte. Is cel putin o gluma.

 

Sa cablez podeaua cu tevi ii o solutie, e drept. Insa la cheie mi s-a cerut in cea mai buna varianta 20.ooo euro cu tot cu

contractul Distrigaz, insa nu racordare in punctul pe care il vreau eu.

Adica fara teava de gaz prin casa. Aci iarasi is ale costuri.

 

Cu 1000 de euro taxe obtin in doua zile racord trifazat si is acoperit.

La asta ma refeream. Unde este avantajul folosirii centralei pe gaz proprii in avantajul meu?

 

 

Link to post
Share on other sites

Narcisa are centrală de apartament şi cu nimic nu deranjează acele ţevi totuşi..:)

Depinde de gusturi, e drept, dar chiar nu încurcă acolo cu nimic...

 

Link to post
Share on other sites
.... Unde este avantajul folosirii centralei pe gaz proprii in avantajul meu?

 

Eu ma gandeam la reducerea costurilor, atat.

 

Nu stiu RoAp, asa cum spuneam mai sus, ar trebui facut un studiu de fezabilitate, la fata locului, de catre cineva care este autorizat in acest sens, si de comun acord cu tine, sa gaseasca cea mai optima solutie, care sa imbine utilul cu placutul.

 

Mi se pare exagerat, dar nu-l contest, costul de 20.000 euro pentru solutia in pardoseala, cel putin la noi, pentru o suprafata de 100-120 mp costul s-ar ridica undeva in jur de 3000 de euro, folosind materiale medii.

Link to post
Share on other sites
Eu ma gandeam la reducerea costurilor, atat.

 

Nu stiu RoAp, asa cum spuneam mai sus, ar trebui facut un studiu de fezabilitate, la fata locului, de catre cineva care este autorizat in acest sens, si de comun acord cu tine, sa gaseasca cea mai optima solutie, care sa imbine utilul cu placutul.

 

Mi se pare exagerat, dar nu-l contest, costul de 20.000 euro pentru solutia in pardoseala, cel putin la noi, pentru o suprafata de 100-120 mp costul s-ar ridica undeva in jur de 3000 de euro, folosind materiale medii.

 

Asta este oferta din vara trecuta. Cablau si electrica . Bleah. Stiam si eu sa fac asta.

 

Ii in vigoare oferta voastra? Cu transport si cheltuieli aferente?

Ma pot muta la hotel si raman lucratorii la mine.

 

Asa lucrez eu. Insa de hartii cine se ocupa? O sa sariti peste 20.ooo euro.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Ii in vigoare oferta voastra? Cu transport si cheltuieli aferente?

Ma pot muta la hotel si raman lucratorii la mine.

 

Asa lucrez eu. Insa de hartii cine se ocupa? O sa sariti peste 20.ooo euro.

 

 

Suntem firma de service, nu ne ocupam de executii, este informatie auzita in colectiv.

 

Dar daca vrei, ma pot interesa mai cu exactitate ce ar insemna asta, pe mp. , plus centrala, panou distribuitor, detalii.

Probabil, insa, mai putin dosarul la gaz si executia instalatiei de gaz cu racordare implicita, pentru asta fiind indicat un agent autorizat loco.

 

E posibil sa am si eu surprize, si asta fara sa iau in calcul si cheltuielile de transport, cazare..etc

Link to post
Share on other sites
Suntem firma de service, nu ne ocupam de executii, este informatie auzita in colectiv.

 

Dar daca vrei, ma pot interesa mai cu exactitate ce ar insemna asta, pe mp. , plus centrala, panou distribuitor, detalii.

Probabil, insa, mai putin dosarul la gaz si executia instalatiei de gaz cu racordare implicita, pentru asta fiind indicat un agent autorizat loco.

 

E posibil sa am si eu surprize, si asta fara sa iau in calcul si cheltuielile de transport, cazare..etc

 

Multumesc, Orpheus. Dumneata esti in domeniu si ai inteles ce ma nemultumeste.

 

:d1:

 

Am a multumi pentru orice informatie. :d1:

 

Link to post
Share on other sites

In devizul care mi s-a propus vara trecuta erau incluse asa: centrala, calorifere noi(desi au doar patru ani ale mele),

cablare prin pardoseala, recablare instalatie electrica integral, materialele, actele Distigaz, actele dedransare termoficare, taxele aferente,

refacere parchet cu tot cu materiale, refacere pereti integral dupa cablare electrica in alb si timp de executie scurt.

Conditie de-a mea. Inca era criza de echipe specializate pentru asemenea lucrari.

Mi s-a propus dupa cateva discutii sa intre in bani si termopane schimbate. Aici m-au pierdut.

In sensul ca i-am prins cu ocaua mica. Legat de stilul in care alegeau materialele de lucru. Ieftine dar facturate scumpe.

Si de aici a picat lucrarea.

Am in calcul sa trec pe centrala. Dar is multe necunoscute ori eu nu stau bine cu timpul.

Ramane in picioare rugamintea mea. :d1:

Link to post
Share on other sites
In devizul care mi s-a propus vara trecuta erau incluse asa: centrala, calorifere noi(desi au doar patru ani ale mele),

cablare prin pardoseala, recablare instalatie electrica integral, materialele, actele Distigaz, actele dedransare termoficare, taxele aferente,

refacere parchet cu tot cu materiale, refacere pereti integral dupa cablare electrica in alb si timp de executie scurt.

Conditie de-a mea. Inca era criza de echipe specializate pentru asemenea lucrari.

Mi s-a propus dupa cateva discutii sa intre in bani si termopane schimbate. Aici m-au pierdut.

In sensul ca i-am prins cu ocaua mica. Legat de stilul in care alegeau materialele de lucru. Ieftine dar facturate scumpe.

Si de aici a picat lucrarea.

Am in calcul sa trec pe centrala. Dar is multe necunoscute ori eu nu stau bine cu timpul.

Ramane in picioare rugamintea mea. :d1:

Dacă doreşti te pot pune în legătură cu un amic de-al meu care se ocupă cu instalări centrale, gaze, electrice.

 

:d1:

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...