Jump to content
Vesperala Forum

Ziua păcălelilor 1 aprilie


BigDefender
 Share

Recommended Posts

Originea "Zilei Pacalelilor" (sau Ziua Nebunilor, cum mai este numita) are legatura cu inlocuirea calendarului Iulian cu cel Gregorian in anul 1582. In vechiul calendar, Anul Nou era sarbatorit pe data de 1 aprilie. Inlocuirea calendarului a creeat confuzie si oamenii nu s-au adaptat usor schimbarii. Ei inca mai sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie in loc de 1 ianuarie. Acestia au fost numiti "April Fools".

Un timp, s-a mentinut obiceiul ca la 1 aprilie sa se trimita prietenilor apropiati si rudelor, felicitari de Anul Nou. Treptat, felicitarile au fost inlocuite cu farse, insotite adeseori de cadouri hazlii.

Pe masura trecerii timpului, acest gen de distractie s-a extins, angrenand chiar jurnalisti, oameni politici, artisti, etc.

In Romania, obiceiul pacalitului de 1 Aprilie s-a impamantenit abia prin secolul al XIX-lea, desi se spune ca sasii isi faceau farse in prima zi de aprilie cu mult timp inainte.

Traditia spune ca pacalelile trebuie facute pana la ora pranzului. Pacalelile facute dupa ora pranzului, deci dupa ora 12, se spune ca aduc ghinion celui care pacaleste. De asemenea, casatoria nu este recomandata de 1 aprilie: se spune ca barbatul care se insoara de 1 aprilie va fi sub papuc toata viata.

Se mai spune ca daca nu pacalesti pe nimeni de 1 aprilie, tot anul pana la celalalt 1 aprilie vei fi tu cel pacalit.

Prima mare pacaleala din istorie ii este atribuita Cleopatrei, care a mobilizat o "armata" de sclavi pentru ca

Antoniu sa prinda cel mai mare peste... prajit! De-a lungul timpului, prestigioase institutii media din lume s-au intrecut care mai de care in farse inedite.

In aceasta zi, cele mai ciudate glume nu sunt numai permise, ci si incurajate... asadar, astazi, farsele sunt cuvantul de ordine.

Dupa cum spunea Mark Twain, "ziua de 1 aprilie este ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte 364 de zile ale anului".

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...