Jump to content
Vesperala Forum

DVB-T si DAB


creeps

Recommended Posts

m-am uitat la multe poze postate de un prieten de al meu cu un televizor micut si vad ca in bucuresti sunt fel si le de recepti in canal 54 ma refer ca nu sunt stabile dar au semnal dupa 50% qualty dupa cum spune el ca se vede super tare ..

Tot la el am vazut si filmul cu dab romania .. super tare frate sa mearga dab in romania exact pe un aparat englezesc si nu de china sau ce taiwan vine .

 

o sa postez si poze , daca mai aveti aparatura de tv sau pe pc sau chiar radiouri si merg cele digitale postati sa vedem cu totii

Cotan

 

:hatoff: :thanks:

Link to comment
Share on other sites

Din pacate suntem muuuuuult in orma la capitolul asta. DVB-T (transmisie video digitala terestra) si DAB (transmisie audio digitala) ar trebui implementate pe 60% din teritoriu pana in 2012. Dar la ora actuala exista doar in Bucurfesti un emitator al TVR si unul al Pro TV (pe care sunt transmise inclusiv canalele HD ale acestor televiziuni). In rest nimic.

 

Cateva detalii tehnice (n-am stat sa caut pe net, doar din ce am mai citit pe ici, pe colo, asa ca va rog sa scuzati eventualele inexactitati):

 

DVB-T reprezinta transmisia prin relee terestre a programelor TV comprimate digital (folosind normele MPEG-2 sau MPEG-4). Este echivalenta cu transmisia prin satelit (DVB-S) sau prin cablu (DVB-C), doar ca nu este nevoie de antena de satelit sau de cablu cu fibra optica. Este necesara o banala antena terestra si un decodor special (STB - poate fi integrat in unele LCD-uri sau plasme). Avantajul reprezinta costul scazut al echipamentului (unb STB este sub 100 de euro) si posibilitatea receptionarii mai multor programe pe aceeasi frecventa, datorita compresiei.

 

O directica a UE prevede renuntarea la transmisia analogica si inlocuirea ei cu cea digitala pana la sfarsitul lui 2012. Tarile din vest au facut deja pasi mari in aceasta directie (in special Franta, Italia, Germania), acolo putand fi receptionate zeci de canale in sistem DVB-T. Insa la noi e mai greu: nu s-a miscat aproape nimic. Probabil ca vom obtine o derogare de 2-3 ani, dupa care se va face o licitatie dubioasa si lucrari de mantuiala. Deocamdata solutia cea mai buna ramane cablul digital sau operatorii DTH (Dolce, Digi etc).

Link to comment
Share on other sites

Eu o voi intinde cat mai mult posibil cu sistemul analogic.

Nu zic,, televiziunea digitala este superioara calitativ, iar latimea de banda ocupata este mult mai mica, insa aduce o serie de probleme noi:

- Fiecare TV are nevoie de decodor propriu, deci nu merge sa pui un splitter si sa ramifici semnalul la inca un TV aparut undeva prin casa.

- Schimbarea canalelor dureaza cam o jumatate de secunda. Folosirea butoanelor CH+ si CH- este un chin.

(despre asta a mai adus vorba si RoAp prin careva topic)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

@nightshift

mici remarci la ce ai scris mai sus:

-televiziune digitala mai putin ca de la receptor la tv ai semnal analogic,e vorba doar de transmisie digitala.Televiziunea digitala -daca te referi la transmisiile hd -este calitativ superioara unei transmisii analogice .

Latimea de banda nu este mult mai mica dar cu ce pret? Rezolutii micsorate ? Pentru ca daca vrei sa iesi bine la cit platesti pentru transmisie te pui si inghesui 16 sau 18 programe pe un transponder la o rata de transfer de 27,5 sau 30 Msymb. si ce vezi pe un tv normal cu tub e bine ,dar pe o plasma sau lcd sa vezi lego tv ,macroblocuri cit casa .

Pai daca te deranjeaza jumatate de secunda la schimbarea de pe un canal pe altul ,sa vezi ce frumos e in cazul transmisiilor hd ,unde astepti 2,3 si chiar 4 secunde ca sa-ti apara imaginea,la schimbarea de pe un canal pe altul,si unde mai pui ca daca ti se blocheaza receptorul si trebuie sa-l repornesti astepti si 2 minute pina ai imagine .Bine ,vei spune ca e la inceput si se vor perfectiona in timp ,dar putine sanse in ideea ca

majoritatea fabricantilor ca sa se incadreze in preturi de fabricatie cit mai mici,echipeaza receptoarele cu procesoare la limita .

 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 3 months later...

In sfarsit guvernul a aprobat actul normativ care permite derularea procesului de acordare a licentelor de televiziune digitala terestra.

Asadar, stabilirea castigatorilor primelor doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru treuie facuta cel mai tarziu pana la data de 30 iulie 2010. Si apoi se vor mai acorda inca 4 licente pana pe data de 31 octombrie 2010.

Vestea buna e ca vor fi in prima faza 14 canale tv gratuite.

Dar oare cat va costa receptorul, in cazul in care lcd-ul sau plasma din dotare nu sunt deja echipate cu asa ceva?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...