Jump to content
Vesperala Forum

Scurte povestiri SF,


BigDefender

Recommended Posts

Medicamentul

O familie suparata, a carei fetita era grav bolnava si necesita un medicament urgent dupa care a plecat un tata ingrijorat la culme.

Dupa treizeci de ani, fata s-a facut mare, s-a maritat si avea un baietel care era si el la randul lui tare bolnav pentru care tatal pleca dupa un medicament si sotia nu-l lasa, motivand ca asa a plecat si tatal ei acum treizeci de ani si nu s-a mai intors.

Atunci a sunat soneria si la deschiderea usii bunicul din prag a zis:

-V-am adus medicamentul!!!

 

Alta

O mana i se aseza pe umar;

-Nu te intoarce! Nu-ti fie teama!Ai sa ma privesti indata!

-Cine esti? spuse el.

-Ma tem ca o sa ai o surpriza.Sunt chiar tu.

-Esti nebun?Esti cumva din viitorul meu? Am citit una sau doua povesti tampite pe tema asta.

-Nu, sunt tu, chiar acum, in locul acesta, dar intr-o lume putin decalata, ceea ce tu ai numi o lume paralela.

Si acum, intoarce-te!

Se inspectara din talpi pana in crestet.

-Merge!Mai ales ca eu nu-i cunosc pe toti, dar sunt intr-o situatie speciala, care imi ingaduie sa fac din cand in cand o plimbare aiurea.

-Oamenii au sa ne ia drept gemeni.

-Sotia ta este foarte frumosa, spuse dublura, ai dus-o in calatoriile care i le-ai promis?

-Nu, raspune unicatul.

Departindu-se unicatul ajunse acasa.

-Nevasta ce faci? Si o saruta pe gura.

-Ce-i cu tine? De ani de zile nu te-ai mai purtat asa!

-In seara asta am invatat cate ceva si maine ma duc sa cumpar biletele pentru calatoriile promise la nunta.

A doua zi pe seara se intoarse acasa, cu bratele pline de pachete si biletele promise.

-Nevasta, unde esti?

-Aici, spuse ea posac.

Avea un glas oarecare, ochii nu-i mai luceau, pletele rare pareau unsuroase, colturile buzelor erau incremenite si lasate si avea pungi sub ochi.

Se apuca sa rupa in nestire biletele si se apropie de ea pana o atinse, apoi, imbratisand-o fara placere, stiu ca era schimbata, intr-un fel ce nu putea fi precizat, ca era ALTA.

 

Antitacere

Nimeni n-a stiut sa explice vreodata de ce aud gandurile oamenilor. Dar maine ii voi pierde. In inima spatiului n-am sa mai aud nimic. Am sa fiu singur. Va trebui sa-mi amintesc mereu de larma ca sa rezist.

Toate acestea se petrecusera cu treizeci de ani in urma, treizeci de ani de tacere.

Pana cand a venit o alta astronava cu telepati ca si el.

Si au incercat sa comunice cu el, dar....

''Treizeci de ani de tacere si de singuratate, si iata-ma surd si mut.''

Si se gandi la ploaie, la incantatoarea ploaie de timp care-l izolase, picatura cu picatura, brodand, secunda dupa secunda, o perdea minutioasa definitiva si opaca.

 

Sisif

Perpetuu, cara bolovanul pana in varful muntelui, apoi il scapa si bolovanul venea rostogol pana la vale, de unde ii incepea iar calvarul la urcus.

Si asa mereu pe lunga carare a timpului necrutator...

Dar nimeni nu-i spusese sa fie atent ca la 1000 de ani, un simplu branci pe varful muntelui ar fi facut ca bolovanul sa cada pe partea cealalta....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Fara titlu

Dan pierduse tot, fiind parasit de sotie si de familie.

Ultima lui masa la restaurant a fost cu singurul lui prieten, doctorul, care era si amantul sotiei si care l-a anuntat ca are un cancer generalizat.

Langa ei se afla un acvariu unde o langusta era masacrata de un homar.

Cand ospatarul a venit sa ia comanda, Dan a cerut langusta si a plecat cu ea.Acasa a instalat-o in cada, ingrijind-o zilnic.

Dupa ce langusta a facut pui, a devenit cel mai important lucru din viata lui: cada nu-i ma ajungea. Si atunci Dan a astupat toate gaurile, si-a inundat casa, a umplut-o cu alge si a inceput, incet, incet, sa traiasca printre languste.

La sfarsit, pentru ca boala il chinuia foarte tare, in semn de demnitate umana, si-a taiat venele in apa, pentru ca ele sa il manance, hotarand astfel stabilirea de relatii cu un crustaceu, pentru ca oamenii nu-l mai vroiau..................

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

În perioada interbelică, la uzinele General Electric, managementul, impresionat probabil de nou-apărutele teorii ale lui Maslow, a pus la cale un experiment, încercînd să afle cu exactitate ce îi motivează pe angajaţi să muncească mai bine. Au separat o secţie în două. În prima săptămînă, grupul-ţintă a primit un spor de salariu. Productivitatea a crescut. Aha, are dreptate Maslow, omul e motivat de bani. Apoi, au îmbunătăţit condiţiile de lucru. Productivitatea a crescut. Aha, iată, condiţiile de muncă au şi ele rolul lor. Apoi, au făcut o creşă pentru copiii celor din grupul-ţintă. Productivitatea iar a crescut. Iată, viitorul copiilor este alt factor motivant – şi-a zis managementul. Să vedem acum care dintre factori este mai important ca pondere. Şi au scăzut salariile. Surpriză!

 

Productivitatea a continuat să crească. Au înrăutăţit condiţiile de la locul de muncă. Productivitatea a crescut mai departe. Au desfiinţat şi creşa. Nici o problemă. Productivitatea a crescut continuu. Deoarece nu mai înţelegeau nimic, managerii au cerut echipei de cercetători să treacă la interviuri individuale, pentru a afla ce s-a întîmplat. Rezultatul este trecut în orice carte de teorie a managementului. Angajaţii nu erau motivaţi nici de salariu, nici de condiţiile de muncă, nici de creşa pentru copii. Pur şi simplu, deoarece pe parcursul experimentului, în fiecare dimineaţă, cercetători în halate albe îi întrebau cum se simt şi ce cred despre fabrică, muncitorii se simţeau bine. Erau motivaţi pentru că li se cerea părerea.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

PUTEREA

 

Era o zi ploioasa de vara, cand toti cei imbracati subtire se inghesuiau in autobuze, calcand-se in picioare unii pe altii.

Scrasnind din dinti, schiopatand ( il calcase pe bataturi o grasana de cca.100 Kg.! ) se urca si el in autobuz avand in gand o sigura idee obsesiva : "cand o cobori grasana din autobuz, sa o calce masina!"

Si asa s-a intamplat, femeia a nimerit sub roti la coborare...

La inceput, a crezut ca este o simpla coincidenta, dar cand soferul a pus o frana brusca, s-a gandit din nou : " sa faca infarct!"

Si autobuzul s-a dus intr-un stalp, soferul cazand cu capul pe volan...

A coborat cu chiu cu vai si s-a asezat pe o banca, unde erau niste femei guralive care-l agasau cu vorbaria lor.

Si a gandit din nou: "sa-mi crape capul!"

 

SI I-A CRAPAT!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...