Jump to content
Vesperala Forum

Iubiti matematica?

gabriel

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 4 months later...
  • 8 months later...

Matematica e in orice. In toate domeniile, in orice problema pe care omul o are de rezolvat in viata de zi cu zi, matematica e raspunsul. In constructia de masini, in agricultura, in constructii, in informatica, in economie. Tinerii de azi nu sunt prieteni foarte buni cu matematica. Probabil de asta nu avem oameni de incredere in industrie si nici nu o sa avem. :(

Eu nu am deprinderi extraordinare in matematica, dar nu ma plang de ea. Pacat ca la noi, in invatamant, aceasta este prezentata prea abstract.

Imi intrebam profesorul de matematica la sfarsitul clasei a XII-a de ce se preda aceasta materie(si ma refer la nivelul superior) gen integrame, teoreme, geometrie avansata. Raspunsul a fost acela ca aceste exercitii dezvolta capacitatea de gandire a individului. Mintea de deschide si abilitatile de dezvoltare a intelectului cresc. Asa ca oricat de urata, grea, plictisitoare ar fi matematica, undeva are rostul ei

Orice materie e frumoasa daca este predata intr-un mod placut si de cineva care stie sa se poarte cu elevii\studentii....Asa cum este si cu munca...orice munca iti pare mai usoara si mai agreabila daca ai un cerc de colegi cu care te intelegi extraordinar si mai ales daca si seful\sefii au un comportament placut pentru angajati.

• 1 month later...
Imi intrebam profesorul de matematica la sfarsitul clasei a XII-a de ce se preda aceasta materie(si ma refer la nivelul superior) gen integrame, teoreme, geometrie avansata. Raspunsul a fost acela ca aceste exercitii dezvolta capacitatea de gandire a individului. Mintea de deschide si abilitatile de dezvoltare a intelectului cresc. Asa ca oricat de urata, grea, plictisitoare ar fi matematica, undeva are rostul ei

Poate a fost de vina profilul liceului , sau poate ai uitat de rebusuri , scarturi anagramate , rebo eliptic , metagrame anagramate , rebusuri epentetice , etc .

• 4 years later...

Hm. Nu stiu. O simpatizez, cel mult. Am avut o aventura tumultoasa pana acum, o perioada cu nabadai. Dar am trecut impreuna peste toate. Totusi, ne-am dat amandoi seama ca nu suntem compatibili. Mai mult eu. Ne mai intersectam, din cand in cand, dar nu mai e ca inainte.

• 1 year later...
  • 5 months later...

Cine se-ncumeta, ia uite ce premiu ne face cu ochiul!

"Unul dintre cei mai cunoscuĹŁi matematicieni este de pÄrere cÄ cheia pentru a trece la alt nivel poate fi gÄsitÄ ĂŽntr-un algoritm grecesc antic numit Sieve of Eratosthenes (Ciurul lui Eratostene).

Conceput de Eratostene din Cyrene, un matematician Ĺi astronom grec (conducÄtorul Bibliotecii din Alexandria), ĂŽn 240 ĂŽ.Hr. , ciurul ne ajutÄ sÄ determinÄm toate numele prime din mai multe seturi de numere.

FuncĹŁioneazÄ dacÄ scriem toate numerele (sÄ spunem ĂŽntre 1 Ĺi 100), iar apoi le eliminÄm ĂŽntr-o anumitÄ ordine. Chiar dacÄ metoda pare de modÄ veche, poate fi transformatÄ ĂŽntr-un algoritm cu ajutorul calculatorului. Problema este cÄ aceastÄ metodÄ este destul de ineficientÄ pentru matematicienii moderni din cauza faptul cÄ un eventual program ar ocupa foarte mult din memoria unui calculator.

ĂnsÄ Harald Helfgott, un matematician celebru pentru cÄ a rezolvat, ĂŽn 2013, o problemÄ veche de 271 de ani numitÄ ''Goldbach's weak conjecture'', a gÄsit o metodÄ de a eficientiza algoritmul. Acest lucru este confirmat Ĺi de MatĂ­as Loewy, de la Scientific American.

âDin punct de vedere matematic, ĂŽn loc sÄ avem nevoie de un spaĹŁiu N, acum este suficient sÄ avem rÄdÄcina cubicÄ a lui N,â a scris Loewy

Matematicianul Jean Carlos Cortissoz, de la Universitatea Cornell Ĺi Universitatea Los Andres, a vorbit despre aceastÄ metodÄ dintr-o altÄ perspectivÄ: âSÄ presupunem cÄ aveĹŁi un calculator Ĺi pentru a depozita date ĂŽn memorie folosiĹŁi coli de hârtie. Ăn cazul ĂŽn care aveĹŁi de calculat numerele prime dintre 1 Ĺi 1.000.000 , aveĹŁi nevoie de 200 de topuri de hârtie (10.000 de coli). Cu algoritmul propus de Helfgott aveĹŁi nevoie doar de aproximativ 100 de coli de hârtie,â a spus Jean Carlos Cortissoz, pentru Scientific American.

ExistÄ o mulĹŁime de alte metode, dar ce a propus Helfgott ĂŽl poate ajuta sÄ descopere urmÄtorul numÄr prim, iar premiul pentru cine va reuĹi acest lucru este de 150.000 $.

Ideea care stÄ la baza reinterpretÄrii algoritmului conceput de Eratostene a fost prezentatÄ ĂŽn luna iulie, la cea de-a XXI ediĹŁie a Colocviului Latino-American de AlgebrÄ din Buenos Aires Ĺi la Paris, ĂŽn cadru Sinapsis 2016.

Sursa: Science Alert