Jump to content
Vesperala Forum

Recommended Posts

Posted

Salut.

Am o nelămurire, de fapt mai multe: am o schemă însă la piesele necesare nu ştiu exact ce fel de piese sunt necesare. La rezistoare am descoperit eu ce şi cum mai puţin cum măsor ce wattaj au. Asta ar fi prima nelămurire.

A doua constă în faptul că nu ştiu ce fel de condensatori să folosesc pt. scrie doar C1,2 - 100m; C3 - 39n; C4 - 100n

Deci, ce valori trebuie să aibe condensatorii? era mult mai simplu dacă ar fi fost ceva de genul 16V, 50uF. . .

Posted
Salut.

Am o nelămurire, de fapt mai multe: am o schemă însă la piesele necesare nu ştiu exact ce fel de piese sunt necesare. La rezistoare am descoperit eu ce şi cum mai puţin cum măsor ce wattaj au. Asta ar fi prima nelămurire.

A doua constă în faptul că nu ştiu ce fel de condensatori să folosesc pt. scrie doar C1,2 - 100m; C3 - 39n; C4 - 100n

Deci, ce valori trebuie să aibe condensatorii? era mult mai simplu dacă ar fi fost ceva de genul 16V, 50uF. . .

ai o schema...se zice,lasa. condensatori sunt tari,astia se umfla de suparare si cad primii

100m,e ..100 microfarazi,39 e 39 de nano farazi..era ala Farady inobilat nu chiar pe dreptul lui

reginele nu stiu carte...dar au inima lor care conteaza.

ce sa faci,sa faci la fel.........ce vezi aia sa pui la loc.

sa zicem ca nu gasesti exact,vezi la valori d-astea de nano nu se pune ca mai dai pe langa

dar la condensatoare alea mai mari,de filtraj si de late oagube,acolo se pune

pe langa valoarea asta de capacitate mai au si o "rezistenta la tensiune"

prin calculatoare si celel mai multe aparate..nu sare de 25 de volti.

dar,daca poti sa-l masori,asta nu greu,dar nici simplu,ca nu poti din ochi si limba

e o belea nesfarsita,il masari cu ohmetru,ala de rezistente,se duce incolo..vine inapoi

pare bine,dar nu e.

trebuie sa ai aparat special de masurat..e vreo ,egal.

si cu ala special de condensatoare poti lua teapa...daca n-ai mai luat.

pentru ca pare bun,sa zicem ca re 470 micro farazi,e semnul ala..micro...

ei,il masori la capacitate,si zice...435...................

asta e teapa,e bun,dar nu e destul de bun,asa se bulesc toate aparatele

in special computerele....mai e si cu cateva,alta poveste

sa zicem ca nu aparat,si n-ai chef sa te ti de asa ceva.

atunci,noteaza valorile inscrise si ia ..tot d-alea.

sa sti,condensatorii,ca si un traanzistor sau mai multe,asa cum sunt ..circuite

nu se pot afla niciodata daca n-ai mai pierdut multe ore cu ele

nu e o doar regula,numai cine a tras stie..altfel trebuie sa le scoti din cablaj

deci asta,nu conteaza ce zice pe ele,daca nu vrei sa-ti bati capu,ia-le exact tot la fel.

astia le fac tot mai mici si nebune,de multe ori nu le mai gasesti nici prin magazine

mai gasesti rezistente si condensatoare,dar trebuie sa umbli...sa cauti

de-asta nimeni nu mai repara ...asa cum se face,cu chin

iti schimba placa cu totul,ca aia..care-o fi.

deci asta, micro..a mia parte din farad,care e ala...aiurea de regina,si toate la fel

Posted

:thanks: dulie

:huh: :lol: :huh: :lol:

da...interesant :huh: apreciez că ai făcut efortul şi ai postat însă până la urmă am aflat şi singur care-i treaba cu, condensatorii ăştia. mă rog, am aflat lucruri de bază: că 100n e 100 nanoFarazi, ce se întâmplă dacă îi leg în serie sau paralel. eu mă chinui să fac un circuit după o schemă, de la zero, că dacă doar trebuia să înlocuiesc ceva mă duceam cu piesele în mână la magazin să-mi dea altele identice :rolleyes: şi ar fi fost mai simplu aşa.

dar am altă întrebare: de unde ştiu dacă un rezistor e de 1/4W sau 1/2W ? şi ce se întâmplă dacă le încurc şi pun un rezistor de 1/4W deşi trebuie unul de 1/2W sau invers? :blush:

Posted
dar am altă întrebare: de unde ştiu dacă un rezistor e de 1/4W sau 1/2W ? şi ce se întâmplă dacă le încurc şi pun un rezistor de 1/4W deşi trebuie unul de 1/2W sau invers? :blush:

putere=tensiuneX intensitate=intensitate X rezistenţa2

dacă puterea e mai mică înseamnă că rezistenţa e mai mică... se va topi probabil :unsure:

Posted
:kiss_the_star:

şi cum le recunosc, care e de 0,25W şi care e de 0,50W? :rolleyes:

eu nu înţeleg dacă tu ai astfel de rezistori deja şi nu ştii care ce putere are...

în principiu trebuie măsuraţi cu aparat special.

mai simplu e să mergi la magazin şi să ceri puterea care îţi trebuie...:unsure:

Posted

ideea e că le iau de pe alte circuite, că nu are rost să dau bani pe o grămadă de rezistoare când eu am nevoie de câteva doar. le aflu valorea folosind codul culorilor şi le testez cu multimetru să văd dacă nu sunt arse. însă dacă e de 1W, 0,50W sau 0,25W nu ştiu cum să aflu.

din câte am înţeles depinde cât de mari sunt. . . e simplu să mă duc în magazin şi să cer o rezistenţă de 4k7 ohmi 0,25W...dar vreau să ştiu cum să le recunosc eu, fără să pun nimănui întrebări :rolleyes:

thanks anyway :rose: :hug:

Posted
...dar vreau să ştiu cum să le recunosc eu, fără să pun nimănui întrebări :rolleyes:

Nu le recunosti, daca nu sunt scrise va trebui sa le masori si sa le calculezi puterea, functie de celelalte date pe care le poti obtine din masuratori.

Vezi Aici , sper sa-ti fie de folos. Chiar in stanga sunt de downloadat cateva programe ce te pot ajuta la calcule.

Bafta

LE: Uite si Asta

Posted

curentul,pare si asta un ciudat

dar macar asta e cu adevarat unu ciudat

din curenti o dam.....

asa,pe vremuri ,nu de mult,era aia cu codul culorilor

http://www.bertys.ro/codul_culorilor_rezistente.htm

http://www.garajuluimike.ro/electrice/rezistoare.htm

nu mai zic,nu mai e,dupa cat rau am facut impreuna..s-a dus

si e deloc ciudat de ce,chiar nu mai e loc de culori

asta e industria,tehnologie,money makes the world go round

n-ai ce sa-i faci,nu poti sti dinainte pana la cat va tine o rezistenta!

poate am vrea sa fie atat de simplu dar nu poate fi

asa se face..ca toate cele tari,cu multe alarme intime

materialele folosite in facerea lumii rezistentelor sunt tot mai tari

si ele devin tot mai mici,tot mai putin loc de culori

dar,asa e,toti cautam sa luam piese din alte cablaje,din alte aparate duse

daca te apuci sa platesti,sa faci comenzi la ce nu gasesti...

asta e..las-o,ca nu va fi niciodata de trait.

precum cei de sus,zic si eu..da-o mai in clar,ce anume vrei?

rezistentele,atunci cand se infierbanta nu e din vina lor

astea,ca si noi(ca si noi avem rezistenta)nu innebunesc singure,de nebune.

cel care cade si da primu,prima,si le trage dupa ...acolo cauta

aici e de invatat ceva,altfel in zadar ai sa schimbi o rezistenta,una cu alta la fel

inainte de-a face cablaje,invata ce simti ca iti doresti sa faci..ca orice altceva

intr-o succesiune dupa un mort,primele cad condensatoarele si apoi diodele

abia dupa astea cad trase,inlantuite de ceva,asa cum noi...

nimeni,oricat n-ar mai vrea nu e chiar singur.

dupa masuratorile gropii,mai raman cateva tranzistoare..

si unu din ele sigur a facut-o!

asta,e simplu de ce,se fac tot mai la gramada,nu le mai pasa ca sa te tina

daca nici asta nu e,mai raman zeci de integrate(asta inseamna multe,si toate de rau!)

inainte le mai schimbai,chiar si acum se mai poate,uneori...

dar asta inseamna sute de ore de masuratori,de ....stiut dinainte.

altfel nu exista.

sa mai faci acum vreun aparat,luat de la inceput,desenata placa cu oja

arsa cu acid,curatata bine,lipite toate cu grija mare pe ea,sarutata

asta...e doar pentru tine.

mai intreaba-ne,asa pe bucatele..asa se merge numai inainte,cu grija.

Posted

oi fi eu altfel decât restul lumii, dar eu când postez un răspuns o fac scurt şi la obiect. apreciez că ai avut intenţii bune dar te rog pe viitor fi mai explicit, încearcă să-ţi formulezi explicaţiile şi comentariile astfel încât să înţeleagă oricare.

on topic: cu, codul culorilor la rezistoare mă descurc cât de cât, nu e mare lucru. momentan nu reuşesc să-mi adun piesele pt montaj. îmi lipsesc 2 BC171, un BC177, BD135 şi 2N5496; nici nu ştiu cu ce le-aş putea înlocui. . . :hm:

nu încerc să fac nimic comercial, doar aşa, pentru plăcerea mea aşa că nici să m-apuc să comand tot felul de piese nu pot :lol:

mulţam pentru răspuns dada :hatoff:

Posted
oi fi eu altfel decât restul lumii, dar eu când postez un răspuns o fac scurt şi la obiect. apreciez că ai avut intenţii bune dar te rog pe viitor fi mai explicit, încearcă să-ţi formulezi explicaţiile şi comentariile astfel încât să înţeleagă oricare.

on topic: cu, codul culorilor la rezistoare mă descurc cât de cât, nu e mare lucru. momentan nu reuşesc să-mi adun piesele pt montaj. îmi lipsesc 2 BC171, un BC177, BD135 şi 2N5496; nici nu ştiu cu ce le-aş putea înlocui. . . :hm:

nu încerc să fac nimic comercial, doar aşa, pentru plăcerea mea aşa că nici să m-apuc să comand tot felul de piese nu pot :lol:

mulţam pentru răspuns dada :hatoff:

Păcat ca nu sunt in tara ţi-as fi trimis cu cea mai mare plăcere tranzistori :smile:

Îţi trebui un catalog de echivalenţi , sau te poţi descurca si cu asta :grin: Un catalog online

Sau te poţi pierde niţel si pe Aici :lol:

Succes in continuare :hatoff:

Posted

:thanks: florin7franky

ştiam eu că e o idee bună să nu te alerg tocmai pe tine :lol:

deci, la ce anume trebuie să mă uit atunci când caut un echivalent pt o piesă. deschid datasheet-urile pieselor respective şi apoi. . .apoi ce fac?

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf...ICS/2N5823.html

poate fi considerat echivalentul ăstuia?

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf...DIL/BC171A.html

îmi cer iertare dacă pare aiurea întrebarea dar nu mă pricep :bblush:

Posted
:thanks: florin7franky

ştiam eu că e o idee bună să nu te alerg tocmai pe tine :lol:

deci, la ce anume trebuie să mă uit atunci când caut un echivalent pt o piesă. deschid datasheet-urile pieselor respective şi apoi. . .apoi ce fac?

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf...ICS/2N5823.html

poate fi considerat echivalentul ăstuia?

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf...DIL/BC171A.html

îmi cer iertare dacă pare aiurea întrebarea dar nu mă pricep :bblush:

Nu trebui sa cauiti ,,datasheet" nu vei gasi echivalent asa ...asta fiind istoria piesei :D:

Ai optiune ce anume cauti despre aceea piesa :smile: dupa care mergi mai in josul pagini si ai echivalenti :)

post-80-1231261728_thumb.png

post-80-1231261736_thumb.png