Jump to content
Vesperala Forum
  • entries
    74
  • comments
    6
  • views
    1,017,193

Eminescu şi Lahovari


vesperala

246 views

Era în timpul războiului din 1877. Eminescu terminase de scris articolul de fond care se referea la acest război. Alexandru Lahovari intră în redacţie, citeşte articolul şi foarte nemulţumit reproşează lui Eminescu că nu atacă pe liberali.

- Domnule Lahovari, îi spune el, războiul este o problemă gravă naţională, care trebuie privit pe deasupra luptelor noastre de partid.

- Dar bine, domnule Eminescu, nu mai facem opoziţie?

- Ba facem, domnule Lahovari, dar în momentele grele prin care trece ţara, trebuie să vedem cu toţii lucrurile ca buni români.

Alexandru Lahovari are nefericita inspiraţie să-l acuze pe poet că s-a dat cu liberalii. Revolta lui Eminescu a îmbrăcat forma unei violenţe de limbaj pe care tatăl meu mi-a redat-o fidel, însă ea nu poate fi reprodusă. E vorba de o înjurătură neaoş românească, însoţită de gestul de a-i arunca călimara în cap. Şi dacă acest grav incident dintre atotputernicul ministru conservator şi modestul redactor nu a avut consecinţe, faptul se datorează lui T. Maiorescu şi generalului Florescu, care s-au situat pe punctul de vedere al poetului, dar mai ales lui Lascăr Catargiu, şeful partidului, care, cu necontestata lui autoritate, a spus răspicat: “Lăsaţi pe băietul ista să scrie cum vre, că are condei”.

Gh. Eminescu

(nepotul de frate al poetului)

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

×
×
  • Create New...