vesperala

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Mâncăruri de post

vesperala
post Nov 29 2008, 11:13 PM
Post #1


Miradoniz
Group Icon
**********

Group: *vesperala*
Posts: 37,090
Joined: 30-December 07
From: În castel de treci prin colonade...
Member No.: 1



smile.gif poate gospodinele noastre ne dau idei ce se paote găti de post

hai, postul Crăciunului e lung și nu e tocmai simplu de pregătit ceva gustos emo-thanks.gif


User's Signature

O raclă mare-i lumea. Stelele-s cuie/Bătute-n ea Ɵi soarele-i fereasta/La temniƣa vieƣii
Mihai Eminescu

Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor, pùnă ce pier...

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Nov 30 2008, 11:03 AM
Post #2


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,000
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



sarmale de post cu ciuperci

Ingrediente
1/2 ciuperci(cu cat mai multe feluri, cuatat mai bime!), o canade orez, 3 cepe, 1 morcov, ulei, 2 linguri bulion, 150ml suc de rosii, sare, piper, marar,o foaie de dafin si varza acra



Preparare
Se toaca cepele si se calesc in ulei. Ciupercile spalate si curatate se taie marunt si se pun peste ceapa.Se lasa sa fiarba putin in sucul lor. Orezul spalat se pune peste ciuperci. Tot acolo se mai pun cele 2 linguri de pasta de rosii, sare, marar, piper si o ceasca de apa.Se lasa sa fiarba pana se umfla bobul de orez.

Se lasa sa se raceasca dupa care se infasoara sarmalelee. Pe fundul oalei se pune o foaie de varza, varza tocata, sarmalele bine infasurate.Peste ele se pune apa, se pune sucul de rosii si ofoaia de dafim.

Se fierb la foc mic cca 1 1/2 ora.

chiftele de cartofi

Ingrediente
8-10 cartofi mijlocii, 4 linguri verdeata proaspat tocata( usturoi verde, patrunjel, hasmatuchi, cimbru, busuioc, rozmarin), un varf de cutit de nucsoara pisata, sare, piper negru proaspat macinat, ulei, oregano pentru decor.



Preparare
Se curata cartofii si se dau pe razatoare. Se adauga verdeata si se amesteca bine. Daca aluatul este prea apos se leaga cu putina faina. Se formeaza chiftele care se prajesc in mult ulei incins, pana devin crocante. Se lasa sa se scurga pe un gratar de bucatarie si se orneaza cu oregano.

negresa de post

Ingrediente

400 g gem, 1 cana de zahar, 10 linguri ulei, 3 linguri cacao, margarina, 1/2 cana apa, bicarbonat dizolvat in otet, 1 cana faina, sare


Preparare
Se amesteca gemul cu 1 cana de zahar si uleiul, se freaca pana la topire si se adauga uleiul putin cate putin
( ca la maioneza). In compozitie se pun 3 linguri cacao, pe rand, amestecand continuu si o cana si jumatate de apa. Se stinge cu o lingura de bicarbonat, 1 cana de faina si putina sare. Se toarna compozitia bine omogenizata in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina si se baga in cuptorul incins. Se coace la foc mic timp de 40 de minute. Intre timp se prepara sosul de ciocolata: se amesteca 3 linguri de margarina cu 5 linguri de zahar si se freaca bine. Se pune 2-3 linguri cacao si se da la foc. Dupa ce ati scos prajitura il lasati 15 minute sa se raceasca si apoi turnati sosul pe blat.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Dec 4 2008, 05:40 PM
Post #3


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,000
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Salata de legume cu maioneza de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 morcovi, 2 legaturi ceapa verde, 3 legaturi usturoi verde, 1 legatura patrunjel, 1 lingura margarina, 1 lingura mustar, masline, sare, piperr, ulei.

Cartofii se fierb in coaja iar in alt vas se fierb morcovii curatati si spalati. Din cartofii fierti, doi se pun deoparte pentru maioneza iar ceilalti se taie cubulete si se pun intr-un castron cu morcovii taiati rondele. Maioneza se obtine prin pasarea celor doi cartofi, adaugand apoi margarina, doua linguri de apa calda, un praf de sare si amestecandu-le pe toate incet, incorporand uleiul in fir, ca la maioneza. La sfarsit se adauga mustarul si putin piper si se toarna maioneza peste legumele fierte. Ceapa si usturoiul verde se curata si se taie bucatele mici si se adauga impreuna cu patrunjelul tocat in salata. Optional se pot adauga si cateva masline fara samburi. In perioadele in care nu tineti post puteti adauga felii de sunca si branza.

Cartofi umpluti cu orez
Ingrediente: 8 cartofi mai mari, 3 cepe, 1 ceasca de orez, 2 linguri ulei, 2 linguri bulion, marar, sare, piper.

Ceapa curatata si taiata marunt se caleste in putin ulei, dupa care se adauga orezul spalat si se lasa pana se ingalbeneste putin. Se toarna apoi 4 cesti cu apa si se fierbe totul la foc mic. Intre timp se curata cartofii cruzi si li se indeparteaza miezul astfel incat sa ramana o scobitura destul de mare pentru umplutura. Dupa ce a fiert orezul se presara verdeata tocata, se potriveste de sare si piper si se umplu cartofii cu compozitia de orez. Cartofii astfel umpluti se aseaza intr-o cratita, se toarna peste el o cana de apa si se dau la cuptor pentru 30 de minute. Cu 10 minute inaite de a-i scoate se pune si bulionul desfacut intr-o ceasca de apa iar la final se presara peste ei putin verdeata.

Mancare rece de ciuperci
Ingrediente: 1 kg ciuperci, 2 cepe, 1 telina, 2 morcovi, 1 pastarnac, sare, piper, foi de dafin, ienibahar.

Ceapa se taie marunt iar radacinoasele se dau pe razatoare si se calesc toate legumele in ulei. Ciupercile curatate se fierb in apa cu sare si doua foi de dafin circa 20 de minute. Dupe ce au fiert se taie marunt sau felii si se pun in tigaia in care se calesc legumele, se condimenteaza cu sare, piper si ienibahar si se mai lasa pe foc 5 minute. Sunt mai bune dupa ce se racesc.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Dec 8 2008, 08:56 AM
Post #4


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,265
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Salata de cartofi calugareasca

Ingrediente: 8 cartofi, 4 linguri de boabe de fasole fierte, 2 cepe mari de apa, 4 linguri de untdelemn, 2 linguri otet, 1 lingura de tarhon tocat, sare.

Mod de preparare:
Se spala bine cartofii si se pun la fiert in apa sarata clocotita si, cand sunt gata, se curata fierbinti de coaja, se taie felii subtiri sau cubulete, se stropesc calzi cu untdelemn. Separat, se taie ceapa rondele si se sareaza pentru a se inmuia. Cand cartofii sunt reci, se amesteca cu ceapa si fasolea boabe. Din untdelemn si otet, se bate bine o emulsie in care se pune sare si tarhonul tocat. Se toarna peste salata. Se serveste dupa cel putin o jumatate de ora de la pregatire.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Mar 23 2009, 04:54 PM
Post #5


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,000
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Mancarica de linte cu ceapa rosie si painita





Se pune lintea de cu seara la inmuiat. Apoi se fierbe in apa rece cu sare. Se caleste ceapa, ardeiul si rosiile, apoi se pune pasta de tomate, se clocoteste un pic, se toarna peste linitea scursa bine si se mai fierbe un pic. Se sareaza, se pune piper si marar sau maghiran.

Edited by samsara: Mar 23 2009, 06:07 PM


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Mar 24 2009, 08:23 AM
Post #6


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,265
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Chifteluțe de praz

Ingrediente: un kg de praz nu prea gros, două linguri de făină, o lingură de margarină, o cană de ulei pentru prăjit, sare.
Preparare: Se spală și se curăță prazul, apoi se taie bastonașe și se fierbe în apă cu sare, câteva minute. Se scurge bine și apoi se trece prin mașina de tocat carne. Se adaugă pe rând margarina, sarea și făina și se amestecă foarte bine, până când compoziția va fi ca o ciulama foarte groasă. Ca să fie mai pufoase, se poate adauga puțin miez de pâine înmuiat în apă și stors. Se încinge uleiul într-o tigaie și se pune compoziția de chiftele cu ajutorul unei linguri. Se rumenesc chifteluțele pe o parte și pe cealaltă și se scot fie într-un castron, fie într-o crăticioară, în cazul în care sunt preferate cu sos de roșii, de exemplu.



Frigărui de legume

Ingrediente: 3 dovlecei, 10 roșii potrivite, doi ardei grași roșii, doi căței de usturoi, 100 ml ulei aromat, o linguriță de oțet, o lămâie pentru suc, două lingurițe de verdețuri aromate (pătrunjel, rozmarin, cimbru), sare și piper după gust, țepușe pentru frigărui.
Preparare: Se spală legumele și se curăță. Se taie dovlecelul în felii rotunde cu o grosime de cel mult un centimetru, ardeiul se taie în pătrate mari, iar roșiile în felii mai grosuțe. Se pisează usturoiul și se adaugă în uleiul aromat, apoi se omogenizează cu verdețurile tocate mărunt. Pe țepușele pentru frigărui se înfig alternativ, bucăți de dovlecel, roșie, ceapă și ardei gras. Frigăruile se ung cu amestecul de ulei și verdețuri și se frig pe grătar circa 10 minute. Înainte de servire se stropesc cu suc de lămâie.


Tocanita cu ciuperci si soia

Ingrediente: două cepe, 100 g cuburi de soia, 300 g de ciuperci (proaspete sau de la conservă), 50 ml ulei, 100 g suc de roșii, o lingură de vegeta, două linguri de ketchup, sare, piper, două linguri de făină, doi căței de usturoi, o linguriță de boia dulce.
Preparare: Soia se pune în 500 ml de apă fierbinte, împreună cu vegeta și se lasă 20 de minute să se umfle. Se fierb 10 minute ciupercile (dacă sunt proaspete), iar dacă sunt conservate se scurg de zeamă. Se călește ceapa în uleiul încins și după ce s-a înmuiat se presară peste ea boia. Se adaugă cuburile de soia și ciupercile, se călesc împreună cam cinci minute, după care se toarnă puțină apă și se lasă să mai fiarbă 10 minute. Se adaugă sucul de roșii, ketchup-ul și se continuă fierberea încă cinci minute. Din zeama rămasă de la soia se face un sos cu făină, care se pune în cratiță. Se adaugă usturoi, sare și piper după gust și se mai fierbe încă cinci minute.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Apr 7 2009, 10:48 AM
Post #7


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,265
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Urzici cu usturoi

Ingrediente: 10 grămăjoare de urzici, o ceapă mare, o ceșcuță de ulei, o căpățână de usturoi uscat sau o legătură de usturoi verde, o lingură de bulion, sare.

Preparare: Se aleg urzicile și se spală foarte bine, în mai multe ape. Se opăresc 5-6 minute, într-o oală cu apă și cu puțină sare. Se scot într-o sită și zeama în care au fiert se păstrează. Frunzele se mărunțesc cu un cuțit special din lemn (cum sunt cele folosite pentru vinete). Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește într-o cratiță, cu puțin ulei și un strop de apă. Când s-a rumenit se pun urzicile, bulionul, sare după gust și se completează cu o parte din zeama de la urzici, astfel încât amestecul să nu fie foarte moale. Se lasă pe foc cel mult 10 minute, iar apoi se bagă la cuptor, ca să scadă. Când e aproape gata, se adaugă usturoiul tocat mărunt și se mai lasă câteva minute. Se pot mânca atât reci, cât și calde.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Feb 16 2010, 11:46 AM
Post #8


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,265
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Supă de roșii

1 litru suc de roșii, o ceapă, un morcov, o țelină, un ardei gras, 50 ml ulei de măsline, o legătură de pătrunjel, sare.

Morcovii, țelina și ceapa se spală, se curăță, se taie în bucăți si se pun pe foc cu sare și cu ulei. După ce legumele au fiert pe jumătate, se pun ardeii tăiați felii și sucul de roșii. Când sunt gata, se mixează tot conținutul în blender. Apoi se condimentează cu sare și se adaugă pătrunjel.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Feb 19 2010, 08:58 AM
Post #9


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,265
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Saramură cu vinete si ardei

Ingrediente: 4 vinete, un ardei gras și unul iute, două-trei fire de pătrunjel, șase căoeei de usturoi, două roșii, sare, ulei.

Preparare: se spală vinetele, li se taie cotoarele și se feliază pe lung. Se sărează, se lasă la scurs și apoi se prăjesc puțin într-o tigaie din teflon sau pe gratar. Când sunt rumenite, se scot într-un castron și se acoperă. Separat, se pune usturoiul pisat, ardeiul iute tăiat rondele, pătrunjelul tocat, ardeiul copt și roșiile tocate mărunt, sare și 300 ml de apă fierbinte. Amestecul se toarnă apoi peste vinete, iar vasul se acoperă 10 minute. În același fel se procedează și la prepararea ardeilor copți în saramură.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

h007_2005
post Feb 23 2010, 07:00 PM
Post #10


StarGazer
Group Icon
******

Group: Moderator
Posts: 4,029
Joined: 28-August 08
From: Craiova
Member No.: 371




Mancare de praz
Ingrediente:
1 kg praz, 4 linguri ulei, 5-6 rosii, zeama de lamaie, 1 legatura de patrunjel, 1 lingura de faina, 1 foaie de dafin. sare, piper

Mod de preparare:
Prazul se curata, se spala, se taie rondele, se pune intr-o cratita cu uleiul, se presara cu sare si se lasa la fiert 5 minute. Se adauga faina, rosiile taiate felii groase, zeama de lamaie, foaia de dafin, sarea si piperul. Se lasa la fiert 30 minute. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt. Se serveste rece.


User's Signature

Niciodata sa nu mergetii cu viteza mai mare decat poate ingerul vostrul pazitor sa zboare...
Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita.
nobody is perfect i am nobody
Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Mar 5 2010, 09:43 AM
Post #11


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,265
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Legume cu oraz


O cană cu orez, două căni cu apă, 50 g ciuperci, un ardei gras, un morcov, pătrunjel, sare, piper, o linguriță de margarină, ulei.

Se pune apa la fiert cu margarină și puțină sare, apoi se adaugă orezul și se fierbe 10 minute amestecând continuu. Se acoperă și se lasă să tragă toată apa, în timp ce legumele se curăță, se toacă și se călesc în puțin ulei, cu sare și piper după gust. Orezul se pune în două castronele și se presează, apoi se răstoarnă pe farfurie și se ornează cu legumele călite.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Jun 9 2010, 07:23 AM
Post #12


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,265
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Borș cu perișoare din dovlecei


Ingrediente: o legătură de zarzavat pentru supă, 1 ardei, o ceapă, 3 roșii, o ceșcuță cu orez, circa 400 ml borș, o legătură de pătrunjel.
Pentru perișoare: un dovlecel, 200 g brânză de vacă, 2 ouă, 5 linguri griș, sare, o legătură de mărar.

Zarzavatul se spală, se curăță și se toacă mărunt. Apoi se pune la fiert în 3 l de apă în care s-a adăugat și puțină sare. Ceapa tocată mărunt împreună cu ardeiul tăiat se pun după 15 minute. Între timp, se opăresc roșiile, se curăță de pieliță și se toacă mărunt. Se pun să fiarbă separat cu foarte puțină apă.
Se pregătesc perișoarele astfel: dovlecelul se curăță de coajă și se dă pe răzătoarea mare (dacă dovlecelul are multe semințe, acestea se scot). Se sărează și se pune la scurs într-o strecurătoare. Se mixează brânza cu ouăle, sarea, grișul și mărarul. Se scurge bine de zeamă dovlecelul ras (se stoarce în pumn) și se amestecă și el cu brânza. Se formează perișoare care se dau prin făină.
După ce s-au făcut toate perișoarele, se pun la fiert împreună cu zarzavatul. Tot acum se pune și orezul. Când sunt toate fierte, se pune borșul și se potrivește de sare. La sfârșit se adaugă verdeața.
Aceasta este o reteță de post, dar se poate drege cu ou și smântână.




User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Mar 8 2011, 05:16 PM
Post #13


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,000
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Snitele de soia cu cartofi piure

Ingrediente:


2 pungi de soia snitele
4 oua
sare
piper
vegeta
picantil
apa
pesmet
malai
1 kg de cartofi
unt
2 catei de usturoi

continuare
Attached File(s)
Attached File  DSC04848.JPG ( 141.07K ) Number of downloads: 1
Attached File  DSC04850.JPG ( 167.3K ) Number of downloads: 3
Attached File  DSC04851.JPG ( 143.1K ) Number of downloads: 1
 


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Mar 10 2011, 09:10 AM
Post #14


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,000
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Crochete de cartofi cu rozmarin

Ingrediente:

500 g cartofi
1 ceapa
1 catel de usturoi
2 fire de rozmarin proaspat

continuare
Attached File(s)
Attached File  DSC04938.JPG ( 158.77K ) Number of downloads: 2
 


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Mar 14 2011, 09:02 AM
Post #15


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,000
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Mancarica de linte verde

Ingrediente:

* 500 g linte verde;
* 1 ceapa;
* 1 ardei;
* 2 rosii;

continuare
Attached File(s)
Attached File  DSC05015.JPG ( 149.38K ) Number of downloads: 1
Attached File  DSC05018.JPG ( 121.95K ) Number of downloads: 2
 


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Mar 14 2011, 10:30 AM
Post #16


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,265
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



CITEAZA(samsara @ Mar 14 2011, 09:02 AM) *
Mancarica de linte verde


Sami, cred ca niciodata n-am mancat linte. Sau, poate prin copilarie, vreodata...Stiu ca e ruda apropiata cu fasolea, dar ceva mai "sanatoasa".


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Mar 14 2011, 12:59 PM
Post #17


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,000
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Da, da e din acelasi neam cu fasolea, mazarea, nautul ... si are cam acelasi gust smile.gif


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Mar 22 2011, 01:16 PM
Post #18


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,000
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Pateu de soia


Ingrediente:

500 g boabe de soia
2 cepe mari
4 catei de usturoi

continuare





User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Apr 27 2011, 09:25 AM
Post #19


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,000
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Sarmale de post

Ingrediente:

o capatana medie de varza murata
3 cepe
4 morcovi
4 radacini de patrunjel

continuare



User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Jul 15 2011, 05:44 PM
Post #20


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,000
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Ardei umpluti

Ingrediente:

6 ardei mari
1 ceapa
2 catei de usturoi
1 pachet soia granule
100 g orez

continuare
Attached File(s)
Attached File  DSC07323.JPG ( 182.33K ) Number of downloads: 0
Attached File  DSC07324.JPG ( 144.25K ) Number of downloads: 0
 


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 18th October 2018 - 11:04 AM
Arta si savoare www.iconcert.ro
 Vesperala Forum