vesperala

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> 1 noiembrie - Luminația

vesperala
post Oct 31 2008, 01:16 PM
Post #1


Miradoniz
Group Icon
**********

Group: *vesperala*
Posts: 37,146
Joined: 30-December 07
From: În castel de treci prin colonade...
Member No.: 1woodpecker.gif mi s-a zis că prin Transilvania e un obicei de 1 noiembrie, numit Luminația

La ce se referă?


User's Signature

O raclă mare-i lumea. Stelele-s cuie/Bătute-n ea Ɵi soarele-i fereasta/La temniƣa vieƣii
Mihai Eminescu

Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor, pùnă ce pier...

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Oct 31 2008, 02:35 PM
Post #2


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,406
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282Cum nu sunt de loc de aici nu stiu, dar ma gandesc ca are legatura cu Ziua Mortilor

"Este Luminatia, prilej cu care cimitirele se "aprind" datorita sutelor de luminari puse pentru sufletele care se intorc. Luminatia se mai numeste si Ziua Mortilor (sau Halottak Napja, la maghiarii si secuii din Romania). De origine catolica si central–europeana, ea a devenit o sarbatoare pentru toti oamenii din regiune fie ca sint ortodocsi, catolici sau protestanti."


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

scorpyo
post Oct 31 2008, 03:41 PM
Post #3


ShiningStar
Group Icon
***

Group: Stars
Posts: 217
Joined: 25-May 08
From: in jurulul Clujului plus minus cativa zeci de km...
Member No.: 185Luminatia,sau Ziua mortilor

[admin edit]

formula de invocare a spiritelor mortilor spusa in tinutul Almajului :

“Voi mosi stramosi
Sa-mi fiti toti voiosi,
Sa-mi dati spor in casa,
Mult pe masa,
Cu mult ajutor
In campul cu flori”
Cam asa arata un mormant pregatit pt luminatie la noi in Transilvania... :

Edited by vesperala: Oct 31 2008, 04:48 PM
Reason for edit: scos text copy/paste

Attached File(s)
Attached File  ziua_mortilor_prilej_de_pioasa_aducere_aminte.jpg ( 33.71K ) Number of downloads: 10
 


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

scorpyo
post Oct 31 2008, 04:56 PM
Post #4


ShiningStar
Group Icon
***

Group: Stars
Posts: 217
Joined: 25-May 08
From: in jurulul Clujului plus minus cativa zeci de km...
Member No.: 185O lumânare aprinsă veghează mormântul de marmură rece. Picurii de ceară se preling pe pământul negru, iar pe o cruce de un alb pur, peste care vântul a adus praful, stau scrise câteva cuvinte despre cel trecut în veșnicie. Aplecată, în colțul gropii închise, o bătrânică cu mâinile încrețite deapănă amintiri în timp ce curăță cu migală mormântul. „Să nu ne uităm morții, asta contează„ șoptește bătrână. O lacrimă i se scurge pe obrazul creponat, iar palma-i strânge buruienile adunate. Pe aleile cimitirului, încărcați cu flori, coronițe și lumânări, sosesc și alții. Bărbați ori femei, înveșmântați în negru, cu toții se opresc la mormintele celor dragi. Singuri sau cu familia, de 1 noiembrie sau de „Iluminație„, oamenii au luat drumul cimitirelor pentru a-și comemora morții. Preoții au oficiat slujbe și parastase de pomenire la capele sau printre morminte, iar cimitirele „au ars„, incendiate de sutele de lumânări aprinse în amintirea tuturor celor dispăruți. Practica acestui „ritual„ nu are loc pretutindeni. În satele hunedorene, „ziua morților„ fie este considerată o sărbătoare „străină„, motiv pentru care nu se ține, fie este învăluită de obiceiuri cu semnificații care mai de care mai stranii.
Pregătirile pentru „Iluminație„ încep cu câteva zile înainte. Florăriile sunt luate cu asalt de oameni pentru a cumpăra buchete de flori și coroane. La cimitir, oamenii curăță mormintele celor dragi și pregătesc coroanele sau buchetele de flori, pe care le pun lângă lumânările sau candelele aprinse în memoria celor dispăruți. „Iluminația„ este, de fapt, „ziua morților„, iar sorgintea acestei comemorări provine din sărbătorile celtice și este un obicei preluat de catolici, pe care, aceștia, ulterior, l-au răspândit. În tradiția românească, conform ritualului creștin, există o altă zi asemănătoare cu cea de 1 noiembrie, numită „Lăsata Secului„, când se pun lumânări la mormintele celor dragi. În tradiția bisericii romano-catolice și greco-catolice, o parte din sufletele celor morți, care nu au fost nici sfinți și nici damnați, ajung în Purgatoriu, unde se curăță de păcate pentru a putea intra în Rai. Deși biserica ortodoxă nu recunoaște existența Purgatoriului, cei mai mulți dintre enoriașii săi, care provin din rândul foștilor credincioși greco-catolici, au păstrat sărbătoarea. Din acest motiv, „ziua morților„ nu are loc în toate părțile. Locuitorii câtorva sate hunedorene nu practică acest obicei. În comunele Lelese, Burjuc sau Bănița, de „Iluminație„ oamenii nu iau drumul cimitirelor, nu aprind lumânări și nu pun nici flori la morminte. Morții lor sunt comemorați în timpul parastaselor sau la sărbătorile mari din timpul anului. „Nu este un obicei de la noi, așa că nu s-a întâmplat nimic. Oamenii nu merg la cimitir în această zi pentru că în comuna noastră predomină ortodoxismul, iar acesta este un obicei catolic„ explică reprezentanții primăriilor. La Blăjeni, Bătrâna, Bunila sau Băcia, de „ziua morților„, preoții au slujit în biserică, sătenii au dat pomană și au practicat cu sfințenie obiceiurile bizare ale acestei zi. Cine nu a putut să meargă la cimitir, a aprins o lumânare în geam, pe-o scândurică. Câți morți în familie, atâtea lumânări aprinse au fost.

Apa morților...
Oamenii au păstrat de-a lungul anilor un obicei neobișnuit, practicat numai de „Iluminație„. În această zi, localnicii merg la cimitir cu flori și aprind lumânări, iar în zorii zilei, copiii trebuie să ducă apă curată la fiecare mormânt. Acest lucru trebuie să se întâmple până la răsăritul soarelui și trebuie să fie realizat doar de copii, pentru că ei, spun sătenii, „sunt suflete curate„. După ce preotul oficiază slujba religioasă de pomenire a celor morți, toată apa adusă de copii este aruncată peste morminte, având credința că aceasta va potoli setea celor dispăruți. „Se spune că mortului îi mai este și sete, așa că îi trebuie dusă și apă pe lângă restul mâncării ce se dă de pomană. Copiii din sat sunt singurii care fac acest lucru pentru că ei sunt curați și nu au păcate. Poate acest obicei nu se ține în alte părți, dar la noi s-a păstrat cu sfințenie„ spune primarul Nelu Oprișoni. De „Iluminație„, localnicii din Bunila dau pomană mere și cozonac pentru că „numai acestea sunt primite de sfinți„.

http://www.replicahd.ro/images/replica209/rep2.htm

Edited by scorpyo: Oct 31 2008, 04:58 PM
Attached File(s)
Attached File  rep3.jpg ( 32.65K ) Number of downloads: 5
 


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 RSS Lo-Fi Version Time is now: 16th September 2019 - 02:16 PM
Arta si savoare www.iconcert.ro
 Vesperala Forum