vesperala

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Orase vizitate, Moldova Nouă

Mihai LEONTE
post Jan 26 2008, 08:50 PM
Post #1


*Membru de Onoare*
Group Icon
****

Group: Membru de onoare
Posts: 625
Joined: 30-December 07
From: Moldova Noua Romania
Member No.: 6MOLDOVA NOUĂ

Mulți poate nu ați auzit de acest oraș din sud-vestul României.
Desigur că poate nu aveați de unde cunoaște. Acest oraș este izolat de restul României, situat la circa 60 km. de Oravița, și la 110 km de Orșova, dar cu acces la cel mai cunoscut drum european ; Dunărea.
Am auzit de Moldova Nouă încă din anii când eram la Școala Profesională de Ucenici Zlatna din Munții Apuseni, prin anii 1958-1959. Aveam să ajung în Moldova Nouă în octombrie 1966, când ziarele din România erau pline cu anunțuri care căutau muncitori pentru Intreprinderea Minieră ce își inaugurase existența la 1 iulie 1965. Am sosit la Moldova Nouă la sfârșitul lunii octombrie într-o zi însorită, dar fiind întâmpinat de celebrul vânt care suflă în sudul Banatului, cunoscut sub numele de Koșava, care prin intensitatea și perioadele lungi de activitate, îi sperie până și pe localnici.
La vremea respectivă Moldova Nouă, vechiul oraș era într-o fierbere deosebită. Zilnic se angajau noi și noi muncitori, în plus veneau și mulți detașați de la alte intreprinderi miniere din țară. Astfel am făcut cunoștință cu celebrele barăci de carton în care am locuit în iarna 1966-1967, în camere cu peste 24 paturi prin care vântul sălbatic circula în bună voie. Aici erau cazați noii veniți. Cei cu familii își căutau gazde particulare prin oraș sau dacă aveau noroc primeau apartamente în blocurile care se construiau în cartierul Orașul Nou. Atunci in 1966 erau construite doar 12 blocuri cu circa 700 de apartamente, dar se construia continuu.

Attached File(s)
Attached File  01_1_.jpg ( 19.31K ) Number of downloads: 13
 


User's Signature

Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
vezi;
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Aprig
post Jan 26 2008, 09:15 PM
Post #2


Ce avem noi aici?
Group Icon
******

Group: Stars
Posts: 4,649
Joined: 13-January 08
From: București
Member No.: 55Am fost vara trecută pe drumul Orșova - Moldova Nouă, ca să văd Dunărea la cazane. Dar m-am oprit la cazanele mari, am făcut cîteva poze și am luat-o înapoi.

Cum e orașul, din punct de vedere turistic? E ceva de văzut pe-acolo sau prin împrejurimi? Ar fi meritat să merg mai departe?


User's Signature

People with beards are just people without beards, with beards

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Etcetera
post Apr 14 2008, 06:37 PM
Post #3


LittleStar
Group Icon
*

Group: Stars
Posts: 30
Joined: 13-April 08
Member No.: 154QUOTE (Aprig @ Jan 26 2008, 09:15 PM) *
Am fost vara trecută pe drumul Orșova - Moldova Nouă, ca să văd Dunărea la cazane. Dar m-am oprit la cazanele mari, am făcut cîteva poze și am luat-o înapoi.

Cum e orașul, din punct de vedere turistic? E ceva de văzut pe-acolo sau prin împrejurimi? Ar fi meritat să merg mai departe?


Puteai sa treci prin Moldova Noua (unde nu aveai ce sa vezi), doar ca sa te intorci prin Oravita-Bozovici (peisaj misto!) la drumu-al mare (la E70 = Caransebes-Orsova). Personal, urasc sa ma intorc pe unde-am plecat.


User's Signature

VeB
Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 RSS Lo-Fi Version Time is now: 24th April 2019 - 07:57 AM
Arta si savoare www.iconcert.ro
 Vesperala Forum