vesperala

Welcome Guest ( Log In | Register )

23 Pages V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Prajituri preferate

Narcisa
post Aug 5 2008, 08:28 AM
Post #41


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Baclava cu smantînă

Ingrediente: 500 grame de foi de plăcintă, 150 grame de nuci pisate, 150 grame de migdale pisate, margarină, smantînă, sirop de zahăr.
Preparare sirop de zahăr: Se fierb 400 grame de zahăr vanilinat în 400 ml de apă.
Preparare: Se pun 5 foi de plăcintă într-o tavă și se ung cu margarină și smantînă. Se pun deasupra încă 5 foi și se procedează la fel, apoi se presară nucile și migadalele. Aceste straturi se repetă, terminandu-se deasupra cu foi. Cu un cuțit , fierbinte înmuiat în margarină , se taie în pătrățele baclavaua și se introduce tava la cuptor. După ce s-a copt, se lasă să se răcească, apoi se toarnă deasupra siropul de zahăr, fierbinte.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Aug 6 2008, 07:00 AM
Post #42


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Crema de piersici cu sos de coacaze rosii

- 450g piersici (din conserva);
- 80g zahar pudra;
- 2 linguri lichior de cirese (sau de fructe de padure);
- 1l frisca lichida;
- 30g coacaze rosii.

Se scurg piersicile din sirop, se pun in blender si se amesteca 2 minute, se adauga o lingura de lichior de cirese si se mai amesteca putin. Se rastoarna crema intr-o cupa mare si se incorporeaza usor frisca cu telul (batuta in prealabil). Se pastreaza putina frisca pentru ornat. Se pune crema la frigider pana in momentul servirii, cand se decoreaza cu coacazele rosii, care se amesteca cu zaharul pudra si o lingura de lichior.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Aug 9 2008, 07:31 AM
Post #43


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Prăjitură cu ciocolată
Avem nevoie de: 3 ouă, 130 g zahăr, 90 ml lichior de ciocolată, 40 ml cafea tare, 130 ml ulei de floarea-soarelui, 70 g făină, 70 g nucă măcinată, 2 lingurițe praf de copt.

Pentru însiropat: 75 ml cafea tare, 50 ml lichior de ciocolată.
Pentru sos: 100 g ciocolată de menaj sau cu lapte, 100 g unt, 100 g zahăr, 3 linguri de lapte.

Preparare: Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți spumă gălbenușurile cu zahărul, adăugați uleiul, cafeaua și lichiorul și amestecați bine. Bateți spumă albușurile și adăugați pe rând crema de gălbenușuri, nuca, făina și praful de copt. Omogenizați. Turnați compoziția într-o tavă și dați-o timp de 40-45 de minute la cuptor, la 175 de grade Celsius.

Blatul se însiropează imediat după ce se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Între timp, pregătiți un sos de ciocolată (ciocolata, untul, zahărul și cele trei linguri de lapte se topesc pe bain-marie până se omogenizează și se îngroașă puțin). Când este gata se toarnă peste prăjitură.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Aug 9 2008, 10:03 AM
Post #44


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 19,967
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Bounty Bars

INGREDIENTE:

BLAT:

* 125 gr unt
* 50 gr zahar(brun)-eu am pus alb
* 2 oua
* 200 gr faina
* 2 lg cacao
* 2 lg lapte
* 1 lgt plina praf de copt



Untul, zaharul,ouale si laptele se spumeaza .Apoi se adauga faina, cacaoa si praful de copt(eu le-am cernut prin sita).

Se aseaza compozitia intr-o tava cu dimensiunile 20 x 28 cm (tava mea a fost de 22 x 30cm). Se coace 20 min la 180 grade C. Se lasa apoi sa se raceasca complet.


CREMA:

* 300 ml lapte
* 3 lg pline gris
* 80 gr unt
* 80 gr zahar
* 100 gr nuca de cocos
* 2 lgt esenta vanilie


Laptele si untul se pun pe foc. Cand s-a topit untul se adauga grisul.

Dupa ce se ingroasa compozitia se adauga zaharul, nuca de cocos si esenta de vanilie.Se mai lasa aprox. 1 minut apoi se ia de pe foc. Asa calda se intinde peste blat.


GLAZURA:

* 200 gr ciocolata amaruie sau cu lapte
* 1 lingurita miere

Ciocolata se introduce la mircounde(intr-un vas de yena) pt 3 minute. Se adauga mierea si se amesteca bine, pana se topeste complet ciocolata.


Se toarna ciocolata peste crema si se niveleaza


Se taie folosind un cutit incalzit.

( http://lilysblog-lily.blogspot.com/2008/01/bounty-bars.html )

Nu am mai asteptat sa se intareasca glazura biggrin.gif
Attached File(s)
Attached File  dsc01024sq6.jpg ( 118.72K ) Number of downloads: 12
 


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Aug 10 2008, 11:08 AM
Post #45


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Prajitura speciala ,cu mere

Blatul : 4 gălbenușuri, 250 g zahăr, 150 g margarină, 1 praf de copt, 250 g iaurt, 400 g făină, sare.

Umplutura : 2 kg mere răzuite și călite, 1 lingură scorțișoară.

Bezeaua : 4 albușuri, bătute spumă cu 10 linguri zahăr pudră.

Se mixeaza gălbenușurile cu zahărul și margarina, până se obtine o cremă spumoasă. Se adauga iaurtul și sarea, iar la sfârșit, făina amestecată cu praful de copt. Se toarna acest aluat într-o tavă unsă și presărată cu făină. Peste aluat se pun merele călite și amestecate cu scorțișoara. Se dau la cuptor la foc potrivit.

Între timp se face bezeaua. Când este aproape coaptă, se scoate prăjitura, se pune bezeaua și se da din nou la cuptor, să se usuce bezeaua, cca 10 minute.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Aug 14 2008, 11:30 AM
Post #46


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Gogosi

Ingrediente:
1 kg faina
30 g drojdie de bere instant
250 ml lapte sau apa calduta
3 oua
250 ml lapte sau apa calduta
100 ml ulei
2 linguri de zahar tos
zahar pudra
zahar vanilat, esenta de rom
ulei pentru prajit
sare dupa gust

Mod de preparare;
Se dizolva drojdia cu putin lapte caldut, se adauga putin zahar si putina faina si se lasa sadospeasca.
Se amesteca ouale cu sarea, zaharul tos, esenta de rom, zaharul vanilat si laptele sau apa calda.
Compozitia obtinuta se amesteca cu drojdia si faina, se framanta adaugandu-se treptat uleiul.
Se unge cu aluatul la suprafata cu ulei si se mai lasa la dospit .
Se intind foi de 0,5 cm grosime si se decupeaza forme de gogosi, cu un pahar cu gura rotunda.
Se mai lasa 10 minute gogosile sa creasca.
Se incinge uleiul, si se pun gogosile pe rand, intorcandu-se pe ambele parti cu furculita;
Dupa ce si-au schimbat culoarea in auriu, se scot cu spumiera, se scurg de ulei si se pun pe o hartie poroasa, care va mai absorbi din ulei .
Se pun apoi pe farfurie si se pudreaza cu zahar vanilat .
Veti obtine o gramada de gogosi, pe unele le puteti gauri si umple cu dulceata.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

LIVIA
post Aug 14 2008, 12:22 PM
Post #47


SuperStar
Group Icon
*****

Group: Stars
Posts: 1,754
Joined: 2-August 08
From: Giurgiu
Member No.: 263



Toate prajiturile cu rom, coniac biggrin.gif


User's Signature

Dacă vrei odihnă - crede. Dacă vrei adevărul - caută și suferă.
Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

EM!L
post Aug 14 2008, 12:41 PM
Post #48


RisingStar
Group Icon
****

Group: Stars
Posts: 704
Joined: 11-August 08
Member No.: 296



Prajitura Carpati (fara filtru JC_boogie.gif )


User's Signature

Curiozitatea a omorât pisica...
Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Aug 15 2008, 10:44 AM
Post #49


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Inimioare cu jeleu

Ingrediente:

225 g margarina
2 oua
2 lingurite de sare
200 g smantana
1/2 plic praf de copt
faina cat cuprinde
2 linguri de branza rasa
gelatina

Mod de preparare:
1. Se freaca margarina cu o lingura din lemn. Se scurge apa care ramane in exces de la margarina. Ouale se bat ca pentru omleta si se amesteca apoi cu margarina.
2. Se pun in amestec doua lingurite de sare si doua linguri de branza rasa. Se bate putin smantana si se amesteca in ea praful de copt. Se combina toate ingredientele si se pune faina cat cuprinde, pentru a iesi un aluat potrivit ca densitate (aluatul trebuie sa fie mai moale).
3. Ingredientele nu se framanta, ci se amesteca usor, avand grija ca aluatul sa nu devina foarte elastic.
4. Se intinde o foaie din jumatate din cantitatea de aluat; din aceasta se decupeaza inimioare cu ajutorul unor forme speciale. Restul de aluat se pune in sprit si se decoreaza conturul fiecarei inimioare decupate.
5. Se baga inimioarele la cuptor si se lasa pana se rumenesc. Se prepara gelatina urmand instructiunile de pe pachet si se toarna in mijlocul fiecarei inimioare.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

danco
post Aug 15 2008, 07:49 PM
Post #50


StarGazer
Group Icon
******

Group: Stars
Posts: 4,322
Joined: 2-March 08
From: arad
Member No.: 115



Plăcinta cu dovleac..miam miam feed.gif


User's Signature

Singura prietenie de preț este cea care s-a născut fără motiv (Arthur von Shendel)
Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Aug 16 2008, 08:29 AM
Post #51


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Gogoși cu ciocolată

Ingrediente: Pentru aluatul de gogoși: 1 ou, 250 g făină, 125 ml lapte, 25 g unt, 15 g drojdie, 1 lingură zahăr, arome, sare.

Pentru umplutura de ciocolată: 2 ouă, 3 linguri zahăr, 100 g ciocolată cu lapte, 100 g unt.

Mod de preparare: Se prepară întâi crema de ciocolată. Se alifiază untul. Ouăle se bat bine cu zahărul și se fierb pe baie de abur până se îngroașă. Peste ouă se adaugă ciocolata ruptă bucăți și se omogenizează compoziția. Se lasă la răcit până ajunge la aceeași temperatură cu untul alifiat. Se adaugă câte puțin unt peste compoziția cu ciocolată și se mixează până devine omogen. Se dă totul la rece.

Între timp se prepară aluatul pentru gogoși. Se freacă drojdia proaspătă cu zahărul și sarea, apoi se adaugă 75 ml lapte călduț și făină până se obține o maia, care se lasă la crescut. Se pune într-un vas maiaua crescută, se adaugă restul ingredientelor și se frământă până se obține un aluat nelipicios (dacă este nevoie, se adăugă puțină făină). Într-un vas uns cu ulei, se pune coca la crescut până își dublează volumul. Se unge o tavă cu ulei. Din aluatul crescut se rupe câte o bucățică, se întinde cu mâna în tava unsă, se aduc marginile spre centru ca să se obțină forma rotundă, apoi se întoarce bila de aluat cu partea frumoasă în sus. Se ung cu lapte și se lăsă la crescut.

Într-un ceaunel se pune ulei la încins, la foc potrivit, și se pun gogoșile la prăjit până se rumenesc. Se scot pe un prosop de hârtie, să absoarbă grăsimea, și se lasă la răcit. Cu ajutorul unei seringi de patiserie se înțeapă lateral gogoașa și se umple cu cremă. Se pudrează cu zahăr.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Aug 23 2008, 08:10 AM
Post #52


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Ecler Delicia

Ingrediente: 120 ml lapte, 125 g unt, 1 lingură zahăr, 5 linguri și jumătate de făină, 4 ouă, un praf de budincă.

Mod de preparare: Se pun la fiert 120 ml lapte cu 100 ml apă, un strop de sare și 125 g unt. Se adaugă apoi o lingură de zahăr, iar după ce fierbe se ia de pe foc și se adaugă făina, amestecând continuu. După ce se răcorește, se pun ouăle, pe rând, mestecând bine după fiecare. Aluatul rezultat se pune în tavă, în formă de bastonașe de 4-5 cm grosime și 2 cm lungime. După ce s-au copt, se lasă să se răcească, apoi se taie pe lungime. Între timp se prepară budinca. Când și aceasta s-a răcit, se umplu eclerele. În loc de budincă se poate folosi frișcă. Deasupra se presară zahăr sau se glazurează cu ciocolată de menaj topită.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Aug 23 2008, 03:11 PM
Post #53


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Ciocolata de casa

180g unt, 250g lapte praf, 100g cacao, 500g zahar, 150ml apa, 2 lingurite esenta de vanilie, 200g alune intregi sau pisate

Se amesteca bine untul cu laptele praf si cacaoa, pana cand dispar cocoloasele.
Amestecul trebuie sa devina omogen ca o pasta.
Separat , se face un sirop din zahar si 150 ml apa. Se lasa sa se dizolve zaharul, apoi se pune la foc iute pana se leaga ca un sirop de dulceata. Se adauga esenta de vanilie si se amesteca bine cu compozitia pregatita din unt, lapte praf si cacao. Alunele pot fi incluse intregi sau macinate.
Se toarna in forme sau pe un platou mai mare , unse in prealabil cu unt. Se lasa la rece cel putin 12 ore.

Edited by Narcisa: Aug 23 2008, 03:12 PM


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Aug 25 2008, 12:21 PM
Post #54


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Branzoaice

- 2 pahare cu lapte (eu folosesc paharul acela de la coca cola) laptele trebuie sa fie caldut
- o jumatate pahar ulei
- 2 linguri rase de zahar
- un plic de taic uscat
- un varf de sare, branza pt umplutura si patrunjel verde
- faina cat cuprinde

Mod de preparare:

Se pune laptele caldut intr-un castron, se adauga taicul, zaharul , uleiul, sarea si faina. Amestecam pana aluatul se dezlipeste de pe mana. Intr-un castronel , separat , punem branza ( proaspata ,de vaca ) si patrunjelul tocat marunt. Se poate pune si zahar, dupa gust.Le amestecam.
Impartim aluatul in portii mici, cat pentru o branzoaica fiecare. Le intindem si, in fiecare dintre ele punem amestecul cu branza si ii dam forma unei branzoaice. Apoi intr-o tava cu hartie pergament punem branzoaicele , le ungem cu ou, presaram susan , chimen sau mac si introducem tava in cuptorul incins in prealabil.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

malitzia
post Aug 25 2008, 04:27 PM
Post #55


StarGazer
Group Icon
******

Group: Stars
Posts: 12,599
Joined: 2-May 08
Member No.: 172



Pandispan cu nuca (2 bucati)

12oua, 12 linguri zahar, 12 linguri faina, esenta de vanilie, 2 linguri cacao, un praf de sare.

Se separa ablusurile de galbenusuri. Se bat albusurile cu zaharul pana se fac spuma. Galbenusurile se freaca cu sare, dupa care se amesteca cele doua compozitii. Se adauga faina in ploaie si esenta de vanilie. Se ung tavile cu ulei sau unt si se tapeteaza cu faina. Din compozitie se opreste o cana care se amesteca cu cacao. Se toarna in tavi mai inati compozitia simpla , dupa care se adauga cea cu cacao si se omogenizeaza cu o furculita. Se adauga bucatile de nuca. Se coace la foc potrivit 40 de minute. ( Incercati cu o scobitoare daca s-a copt -cand aluatul nu se lipeste de scobitoare inseamna ca pandispanul este gata) Pudrati cu zahar pudra.
Attached File  DSC02913.JPG ( 1.52MB ) Number of downloads: 13
Attached File  DSC02912.JPG ( 1.64MB ) Number of downloads: 11
Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Aug 30 2008, 03:03 PM
Post #56


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Minichecuri bicolore

Ingrediente: 200 g zahăr, 250 g făină, 3 ouă, 120 ml ulei floarea soarelui/porumb, 130 ml apă, 1 plic praf copt, un vârf cuțit bicarbonat, 1 plic zahăr vanilat/vanilină, 1 lingură mare cacao

Mod de preparare: Mixați ouăle cu uleiul, apa, esența și zahărul aproximativ zece minute. Adăugați făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul. Împărțiți amestecul în două, iar în una puneți cacao. Umpleți pe trei sferturi formele de checulețe, tapetate cu unt și făină, întâi cu compoziție albă, apoi cu cea de cacao. Amestecați cu un bețigaș subțire și băgați în cuptorul preîncălzit la 180 grade, pentru 20-25 minute.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Sep 6 2008, 06:51 AM
Post #57


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Prăjitură cu lămâie și portocală

Ingrediente: Blat: 125 g unt, 40 g zahăr, 150 g făină, 2 lingurițe coajă rasă de lămâie.

Crema: 35 g făină, 125 g suc lămâie și portocală, 3 ouă, 150 g zahăr, 2 lingurițe coajă rasă de portocală

Mod de preparare: Pentru blat, se amestecă într-un bol făina cu zahărul și coaja de lămâie. Se încorporează untul ținut la temperatura camerei și făina. Trebuie să rezulte o bilă omogenă și compactă, care se întinde în tavă pe hârtia de copt, după care se înțeapă cu o furculiță din loc în loc. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 15 minute sau până se colorează pe margini.

Pentru cremă, amestecați ouăle cu zahărul până își dublează volumul și se transformă în cremă. Se adaugă făina, sucul de lămâie și portocală și coaja de portocală și se mai mixează 3 minute.

După 15 minute, se scoate blatul din cuptor și se întinde peste el crema, după care se mai dă la cuptor pentru încă 15-20 de minute. După ce s-a răcit complet, se poate pudra cu zahăr.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Sep 8 2008, 08:39 AM
Post #58


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Briose din aluat de pandispan

Ingrediente: 3 oua; 3 linguri de zahar; 3 linguri de faina; diferite fructe;
Mod de preparare: Se separa albusul de galbenus si se bate fiecare separat. Peste albus se pune zaharul si se bate in continuare. Apoi se incorporeaza cele doua pas­te, se amesteca putin, dupa care se adauga faina. Se pot pune si bucatele de ciocolata sau stafide. Se pun in forme haioase si se dau la cuptor. Cand blatul e crescut si prajitura e aproape gata, adaugati fructele deasupra, ca sa se incorporeze in prajitura.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Sep 13 2008, 08:07 AM
Post #59


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Plăcintă cu mere și mure

Ingrediente: o porție aluat de plăcintă, 6 mere curățate și tăiate fiecare în 16 bucăți, 150 g mure, 50 g unt, 100-120 g zahăr (depinde cât de acre sunt merele), o jumătate de linguriță de scorțișoară, puțină nucșoară, o lingură de amidon de porumb.
Mod de preparare:
Puneți zahărul cu untul într-o tigaie și lăsați să se topească. Atunci când untul s-a topit și a încorporat zahărul, adăugați merele. Acoperiți cu un capac și lăsați-le să se călească la foc mic zece minute, apoi puneți murele și scorțișoara și mai lăsați pe foc cinci minute, fără capac. La sfârșit, adăugați amidonul și amestecați bine. Încingeți cuptorul la 180 de grade. Împărțiți aluatul în două. Întindeți o foaie și așezați-o într-o tavă rotundă, tapetată cu unt și făină. Înțepați foaia de câteva ori, apoi așezați peste ea umplutură de mere și mure. Ungeți cu ou bătut marginile aluatului. Întindeți a doua foaie și așezați-o deasupra umpluturii, sigilați marginile, ungeți plăcinta cu ou bătut, faceți câteva crestături și, dacă vreți, presărați puțin zahăr tos. Dați la cuptor 55-60 de minute, până ce plăcinta devine aurie. Lăsați să se răcească și serviți.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Sep 27 2008, 06:56 AM
Post #60


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,254
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Cornuri cu ciocolată

Ingrediente: 500 g făină, 50 g unt, 25 g drojdie proaspătă, 150 g lapte, 150 g zahăr, 2 ouă, nuttela pentru umplut.

Mod de preparare: Se încălzește puțin lapte, se ia de pe foc când e călduț și se dizolvă în el drojdia. Se amestecă făina cu zahărul și cu untul ținut la temperatura camerei, tăiat bucățele. Se pun și ouăle întregi și se frământă cât să se amestece bine ingredientele. Se adaugă treptat restul de lapte și se amestecă până la omogenizare. În cazul în care compoziția e puțin lipicioasă, se frământă cu mâna înfăinată. Trebuie să rezulte o bilă de aluat care nu se lipește. Se lasă aluatul la crescut aproximativ două ore, apoi se împarte în trei bile. Fiecare se întinde, se taie cu un cuțit, se umple și se rulează de la bază spre vârf (dacă se umplu cu cremă, se pune mai mult la bază și mai puțină spre vârf). Se așază apoi într-o tavă în care s-a pus hârtie de copt și se lasă cornurile la crescut până își dublează volumul. Înainte de a le băga la cuptor, se ung cu un amestec realizat dintr-o lingură de lapte și un gălbenuș. Se coc 15 minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

23 Pages V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 26th September 2018 - 02:14 PM
Arta si savoare www.iconcert.ro
 Vesperala Forum