Jump to content
Vesperala Forum

Atunci vs acum


Aprig

Recommended Posts

Era un topic despre comunismul în RSR, în care mulţi comparau vremurile. Am făcut un topic de comparat vremurile, în care să discutăm despre comunism.

 

Încep eu.

 

Tot înainte era mai bine. Sau cel puţin aşa se spunea înainte. Sînt unii care spun că Ceauşescu a făcut metrou, ăştia de acum nu fac nimic. Am două probleme mari cu chestia asta. 1. "Ăştia de acum" cine sînt? Nu e treaba guvernului să facă metrou, nici a primarului; treaba lor e să asigure condiţiile ca nişte întreprinzători să facă metrou; eventual, să finanţeze o parte din lucrări, la capitolul infrastructură. Pentru asta ne trebuie o economie pe care n-o avem, şi încă cîteva chestii care ţin mai mult de oameni, pe care de asemenea nu-i avem. Tot ce le pot reproşa e că nu se bagă dacă nu le iese şi lor ceva substanţial şi că sînt incompetenţi. Şi 2. Am avut norc că Ceauşescu a vrut metrou. Dacă în loc de metrou ar fi vrut canal Scorniceşti-Bacău, acum am fi avut deja un tunel pe sub Carpaţi.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 376
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Eram prea micuta in acele timpuri, la revolutie aveam doar 6 ani, insa mi-am amintit foarte bine si ani buni imaginea executiei celor doi, vazusem atunci pe la televizor, m-a marcat atunci profund.

Ce stiu de la ai mei este ca dpdv economic, lucrurile mergeau excelent, Romania era un puternic exportator de marfuri, in schimb in ceea ce priveste celelalte aspecte, cum ar fi libertatea de exprimare s.a.m.d, lucrurile nu stateau tocmai pe roze.

Ce pot spune, din proprie experienta chiar, este ca in prezent lumea este mult mai rea, superficiala, iar valorile s-au diluat mult.

Link to comment
Share on other sites

Sînt unii care spun că Ceauşescu a făcut metrou, ăştia de acum nu fac nimic.

[...]

Am avut norc că Ceauşescu a vrut metrou. Dacă în loc de metrou ar fi vrut canal Scorniceşti-Bacău, acum am fi avut deja un tunel pe sub Carpaţi.

 

Acelor "unii" explica-le ca pe vremea lui Ceausescu, partea de manopera a lucrarilor de genul --> metroul din Bucuresti, Transfagarasanul, sau Canalul Dunare-Marea Neagra, nu se platea CU BANI, ci se rezolva in mare parte prin MUNCA SILITA. (patriotica, pardon).

 

Si mai aminteste-le ca nu doar in constructii se lucra asa, ci si prin alte domenii. De exemplu, o buna parte a lucrarilor agricole cadea in atributiile profesorilor, elevilor, militarilor in termen, detinutilor, etc. :welcome1:

 

GRATIS e simplu! Asa oricine poate sa ""faca""

 

... bine,, clar ca nu asa chestii marete ca Ceausescu. :first:

Link to comment
Share on other sites

nu se platea CU BANI, ci se rezolva in mare parte prin MUNCA SILITA. (patriotica, pardon).

 

Si mai aminteste-le ca nu doar in constructii se lucra asa, ci si prin alte domenii.

 

GRATIS e simplu! Asa oricine poate sa ""faca""

 

Acum nu se mai munceste pentru patrie, se munceste ca la galere, tot aproape gratis, pentru patroni. Cei care mai au un loc de munca, "norocosii".

 

Acum nu se mai lucreaza deloc, pe-asta am rezolvat-o. Primim ajutoare sociale si taiem frunze la caini, avem timp pentru toate . Nu tocmai ortodoxe.

 

Gratis e simplu. Si e rau. Dar cu bani, de ce nu se face? Regimul trecut ne obliga la munca patriotica pentru ca nu erau bani. Acum , sunt? Si dupa ce-au vandut tot ce se putea vinde , dupa toate imprumuturile facute , dupa ce-a plecat in afara un sfert dintre noi, se plang guvernantii ca nu-s bani si locuri de munca.

 

Difera doar forma, raul a ramas. Vorba poetului. Atunci un rau, acum alt rau.

Link to comment
Share on other sites

Acum nu se mai munceste pentru patrie, se munceste ca la galere, tot aproape gratis, pentru patroni.

Narcisa, nimeni nu munceste pentru binele patronului si familiei lui, ci pentru BANI. :) Eu nu stiu de ce sunt atat de multi care percep administratorii firmelor prvate (deci PATRONII) ca pe niste tirani, niste inamici ai angajatilor. Faptul ca economia merge prost si NU SE POT da salarii mai mari nu e nici vina muncitorilor, dar nici vina patronilor. Piata muncii este asa cum o vedem toti,, si asta nu e altceva decat rezultatul diletantismului la nivel inalt.

 

Acum nu se mai lucreaza deloc, pe-asta am rezolvat-o. Primim ajutoare sociale si taiem frunze la caini, avem timp pentru toate

Deci cum ramane? "se munceste ca la galere", sau "taiem frunze la caini"?

???

"avem timp pentru toate" si "primim ajutoare sociale"

.... pai asta e lux curat! :) Parca am si vazut un caine cu colaci in coada. :)

 

....se plang guvernantii ca nu-s bani si locuri de munca.

Pai eu ce zic? :) Sunt niste incompetenti. Deacord.

Daca de exemplu, statul ar concesiona constructia autostrazilor catre firme private, 50, 100, 300 de firme.. deci atatatea cate ar fi necesare,, ar crea locuri de munca, ar absorbi somerii proveniti din minerit, din CFR, din .. habar n-am ce alte domenii apropiate. Plus ca statul nu ar plati ajutoare sociale ci ar incasa impozite pe venit, CAS, +++ alte taxe.

Ba pe deasupra, am ramane si noi cu niste autostrazi. :)

 

Si sunt convins ca s-ar gasi investitori imediat ce guvernul ar pronunta parola: "garantie de stat". Dar nu, ei folosesc parola asta doar cand se duc sa se imprumute de la bancile comerciale, care sigur ca prefera statul ca si client. Nu isi mai bat capul cu persoanele fizice sau juridice, cu garantii imobiliare, cu dosare de evaluare, si tot tacamul.

 

Toata lumea castiga, nimeni nu mai munceste.... :franky: :ping:

Hai,, lasa-ma! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Ce stiu de la ai mei este ca dpdv economic, lucrurile mergeau excelent, Romania era un puternic exportator de marfuri, in schimb in ceea ce priveste celelalte aspecte, cum ar fi libertatea de exprimare s.a.m.d, lucrurile nu stateau tocmai pe roze.

Economia nu mergea deloc excelent, ba era chiar aproape pe butuci, complet ineficientă. Iar exportatorul puternic e un mit. România exporta nişte chestii, dar reuşea asta doar pentru că vindea lucruri de calitate îndoielnică sau proastă la preturi foarte mici, de multe ori sub costurile de producţie. Exportul se făcea pentru a intra valuta în ţară, nu conta la ce preţ sau prin ce mijloace, pentru că leul era un rahat. Ar fi putut să ne plăteasca la fel de bine în scoici. Dacă o uzină reuşea să exporte ceva, ale două uzine lucrau ca să acopere pagubele.

 

Asta e una din aberaţiile economiei planificate. Planificau să facă x tone de oţel pîna la sfîrşitul anului, şi apoi era datoria altcuiva să planifice ce să facă cu atîta oţel. Aşa ne-am ales cu flota, cred că e cel mai bun exemplu, febleţea mea. Facem tone peste tone de oţel pe cap de locuitor, iar cu oţelul ăla facem vapoare pe care le trimitem să aducă minereu de fier, pentru că nu avem suficient minereu pentru cît oţel putem produce, şi descoperim că avem prea mult oţel, deci cu excesul de oţel facem flotă de pescuit oceanic, iar pentru excesul de peşte pe care nu vrea nimeni să-l cumpere facem celebrele reclame cu nicio masă fără peşte, sau îl vindem obligatoriu ca garnitură la restaurant (nu, nu e glumă). Ca să plătim minereul de fier tre' să exportăm ceva, pentru că porcii ăia capitalişti nu vor să ni-l dea pe lei. Ce exportăm? Ce avem: haleală. De unde avem haleală? Cum mai toate cooperativele merg pe pierdere, instituim cote pentru ţărani, gen ouă pentru pîine, mai confiscăm un viţel sau un porc, şi ce strîngem vindem afară la preţ mai mic. Rezultatul? Sîntem exportatori model şi ne-am ales cu cîteva tone de peşte stricat.

Link to comment
Share on other sites

Deci cum ramane? "se munceste ca la galere", sau "taiem frunze la caini"?

???

"avem timp pentru toate" si "primim ajutoare sociale"

.... pai asta e lux curat! :) Parca am si vazut un caine cu colaci in coada. :)

 

Nicio contradictie. Ca la galere muncesc cei care muncesc la anumiti patroni, care au un loc de munca, ceilalti , o foarte mare masa de oameni, neavand de munca , se ocupa, in cel mai bun caz, de frunzele alea. In cel mai rau, nu-ti mai spun. Nu zic ca toti, dar foarte multi , ca sa fie un aspect nesemnificativ. Nici toti patronii, evident. Dar sunt multi de carton, care profita de disperarea oamenilor. Eu n-am afirmat ca cineva munceste de dragul patronului, evident ca o face pentru BANI. Dar pentru cati bani si-n ce conditii? Cunosc oameni care au muncit "de proba" la patroni 1-2 luni (si munca, nu gluma) si-apoi, sub pretext ca nu corespund, au fost dati afara, multi si c-o tinichea de coada, pusi sa aduca bani de acasa, pentru a acoperi niste asa-zise prejudicii, inexistente in realitate. Am un caz foarte aproape de sufletul meu. Poate l-am mai povestit. Fata unei bune prietene s-a angajat la un patron , o firma de amanet. Dupa o perioada scurta de timp a fost nevoita sa plece, datorita conditiilor impuse de patron, care facea tot posibilul s-o determine sa plece. I-a pus in carca 1 miliard si ceva de lei vechi, in solidar c-o alta colega de-a ei. El un om versat, ele niste copii. Caz mediatizat de mass-media, ca el umbla pe la televiziunile la care are acces, fiind un om cu bani si relatii. Mama ei a platit numai la avocati si pentru tot felul de expertize 80 milioane lei vechi, e imprumutata in banci si pe la toti prietenii. Si procesul e de-abia la inceput. Mama unei colege a muncit cateva luni la o brutarie, la un privatizat, cate 10 ore/zi, cu promisiunea ca-i face carte de munca, nici vorba n-a mai fost, o platea cu mai nimic, a rasuflat usurata cand a plecat. Nu zic ca nu sunt si patroni onesti, sigur ca sunt.

Da, din lipsa de locuri de munca, avem timp pentru toate. Inclusiv pentru toate relele si atrocitatile. Pentru degradare morala, sub toate aspectele, si nu-s putine.

In orasul meu, foarte multi primesc ajutoare sociale, nu mai zic cine si cum, sa nu comit un anume delict. Nu ma refer la ajutoare pentru intretinere , caldura, nu. Ci la cei pentru care aceste ajutoare constituie singura sursa de venit. Daca zici ca-i un lux, sa fie la altii. Eu nu asociez aceasta stare de fapt cu cainii si covrigii din cozile lor. M-ar durea foarte tare, bine ca n-am suficienta imaginatie.

NightS, de la mine asa se vede. Ma bucur ca prin alte parti e mai multa lumina.

Link to comment
Share on other sites

OK, exista si angajatori nemernici, eu sunt de acord cu asta. Dar nici pe departe nu se poate generaliza situatia. Mai degraba as generaliza insa lenea muncitorului roman si inventivitatea cu care stie sa-si 'fure' angajatorul cu ore aparute misterios prin pontaj, cu materiale disparute, cu ciubucuri facute din materialul firmei, cu curentul firmei, pe ore de lucru platite de firma, etc.

 

Uite, eu nu ma pot pronunta in cazul celor doua fete si patronul casei de amanet. Poate tipul e dintradevar un nemernic, insa eu stiu un caz (defapt mai multe, similare) in care patronul nu a avut bani fix in ziua de salar, iar una dintre angajate a luat din casa de marcat suma egala cu leafa ei, bani cu care a plecat bine-mersi, direct acasa. Din punctul ei de vedere, a procedat corect. Din punct de vedere moral, are dreptul la banii aia. Dar luati in felul acela inseamna furt calificat. Sorry.

 

Narcisa, nu uita,, MULTI isi percep locul de munca intr-un mod mai "interesant" sa zic asa. Tamplarul duce acasa lemne de foc, face rost de cuie, suruburi si aracet pentru toti prietenii. Brutarul vinde faina prin cartier si in fiecare zi la ora 4 iese pe poarta cu minim doua franzele in plasa. Soferul de camion vinde motorina la negru. ..... etc, etc, etc.

Acu' sincer.... Tu chiar bagi mana in foc pentru fetele alea de la amanet?

 

In orasul meu, foarte multi primesc ajutoare sociale [...].

Eu nu asociez aceasta stare de fapt cu cainii si covrigii din cozile lor.

[offtopic] : In copilarie, urmaream la TV un serial despre un extraterestru care a venit sa studieze locuitorii Terrei. Luand o forma umanoida, in fiecare episod observa punctiform cate un fenomen dupa care tragea o concluzie si trimitea rapoarte catre seful lui de pe planeta "X". :) Evident, fiind un film de comedie, el surprindea ba un caz atipic, ba un caz din care lipsea un element aparent minor dar... esential :) dupa care, urmarind un rationament simplu (absolut logic de altfel), ajungea la o concluzie foarte funny. :imao:

 

Acum spune-mi ce concluzie ar fi tras vazand asta:

Cei care lucreaza platesc impozit, CAS, somaj, fond de pensii, etc.

Cei care lucreaza mult si castiga bine, platesc mult_impozit, mult_CAS, mult_somaj, si desigur, ""mult_etc"".

Cei care freaca menta, ATENTIE!!! ----> PRIMESC bani de la stat. :doh:

 

 

PS:

Cu discutia despre patroni vs. angajati ne indepartam de subiect, dar nu-i nimic. :convers:

Daca se mai aduna postari, voi face split si nu vom mai fi offtopic.

Link to comment
Share on other sites

Ase e, NightS. , mereu binele este amestecat cu raul. In proportii mereu diferite.

 

Nu vad de ce-am fi off, ne incadram si la "atunci" si la "acum". In ambele e vorba despre patroni si angajati. Cu deosebirea ca , atunci , patron era numai statul. Poate fi unul dintre aspectele interioare temei. In fine, tu decizi. :bighug:

Link to comment
Share on other sites

Si eu cred ca ar trebui facut un "split" pe aceasta tema, pentru ca si eu am de spus cate ceva despre unele persoane care primesc pensie de boala si ajutor de la stat desi sunt bine mersi si ar putea sa munceasca :hammer: Ei sunt una din cauzele pentru care noua, contribuabililor, ne merge prost. Din pacate e destul de greu sa schimbi acum sistemul, mai ales ca totul se bazeaza pe "sfanta spaga"

Edited by pufonel
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Eu zic ca cine a ales cele 7 minuni de mai jos, tare bine a mai ales. Este cu adevarat chintesenta comunismului din Romania.

 

Cele 7 minuni ale comunismului

1. Toata lumea avea de lucru.

2. Desi toata lumea avea de lucru, nimeni nu muncea.

3. Desi nimeni nu muncea, planul se facea peste 100%.

4. Desi planul se facea peste 100%, nu puteai cumpara nimic.

5. Desi nu gaseai nimic de cumparat, toata lumea avea de toate.

6. Desi toata lumea avea de toate, toti furau.

7. Desi toti furau, niciodata nu lipsea nimic.

 

Link to comment
Share on other sites

Azi n-am chef de dezbateri in contradictoriu . Ma invaluie o senzatie de multumire provocata de binefacerile capitalismului si nu vreau s-o stric ...

 

Stai asa, ca nu-i vorba de dezbateri contradictorii, :no: din contra, intram intr-un consens plin de armonie si petale de trandafir. Intre timp , mi-am dat seama de eroarea pe care-am comis-o si mi-am corectat radical convingerile :sorry: Acum plutesc si eu pe valurile racoroase si imbietoare ale acestei mirifice perioade , insa, nu stiu cum se face, ca ma tot trage abisul ! Sa se fi inventat zborul in jos? :confused:

Buuuun, deci nu te bagi? Ei, atunci mai fac o strigare catre ceilalti ! :shout:

Link to comment
Share on other sites

Nu am trăit în era comunismului, dar ştiu că atunci rata şomajului în Scorniceşti era 0%.

 

Iote , na, pacatele mele, cat pe-aci sa zic expresia aia a lui gargbird! :glaugh:

De cine te feresti si peste cine dai! :o: Iskaaaa, cum de te purtara pasii pe un teritoriu minat?

 

:lol: Inteleg ca esti apologet al capitalismului romanesc , cu totul atipic si cu atat mai plin de mister, ca asa-i sta lui cel mai bine. Cu tine nu ma bat in argumente, ca atata minte oi mai avea si eu, sa nu incerc marea cu degetul! Cum ziceam , tocmai voiam sa plec, convinsa fiind ca nimeni nu doreste sa ma retina. :D:

Link to comment
Share on other sites

Eu zic ca cine a ales cele 7 minuni de mai jos, tare bine a mai ales. Este cu adevarat chintesenta comunismului din Romania.

 

Cele 7 minuni ale comunismului

1. Toata lumea avea de lucru.

2. Desi toata lumea avea de lucru, nimeni nu muncea.3. Desi nimeni nu muncea, planul se facea peste 100%.

4. Desi planul se facea peste 100%, nu puteai cumpara nimic.

5. Desi nu gaseai nimic de cumparat, toata lumea avea de toate.

6. Desi toata lumea avea de toate, toti furau.

7. Desi toti furau, niciodata nu lipsea nimic.

Nu sunt deloc de acord cu asa ceva.

Pe atunci oamenii erau ingraditi din toate punctele de vedere, stiu de la mama si bunicii mei care au trait vremuri foarte grele pentru ca au refuzat sa se inscrie in partid.

Link to comment
Share on other sites

Nu sunt deloc de acord cu asa ceva.

Pe atunci oamenii erau ingraditi din toate punctele de vedere, stiu de la mama si bunicii mei care au trait vremuri foarte grele pentru ca au refuzat sa se inscrie in partid.

 

Pai, Luc, din postarea Eonicai nu rezulta c-ar fi adepta comunismului, as zice ca , dimpotriva, il persifleaza. :)

Link to comment
Share on other sites

A zis ca oamenii aveau de toate, lucru neadevarat, si ca nu se muncea.

Nu am zis ca ar fi adepta comunismului.

Se muncea la modul "noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc". Dacă-ţi sună cunoscut este pentru că unele lucruri nu se schimbă chiar aşa uşor; mari diferenţe între atunci şi acum nu sînt, din punctul ăsta de vedere. Un alt banc legat de subiect era de ce nu fac românii grevă? Pentru că oricum nu s-ar cunoaşte. Trecînd peste faptul că recent bancul a fost reciclat pentru funcţionarii publici, pe vremea aia greva era ilegală.

 

Din cauza penuriei, oamenii nu-şi mai cumpărau ceea ce le era necesar, ci orice găseau, în orice cantităţi, motiv pentru care acumulau stocuri pentru "zile negre". Şi zile negre erau suficiente încît să se menţină practica respectivă. La stocurile astea face referire bancul cu "aveau de toate".

Link to comment
Share on other sites

Apropo de asta, mi-a povestit cineva ca in anii '70 au venit niste ingineri japonezi la uzina de utilaj petrolier din Ploiesti sa-i ajute pe ai nostri la proiectarea unor utilaje. Romanasii nostri le-au dat un birou si i-au lasat in plata lor. La un moment dat, dupa a n-a cafea de dimineata, pe la 9 si ceva, ai nostri nu dau de japonezi. Ii cauta si ii gasesc in biroul lor, aplecati peste schite. Cand le spun ai nostri ca programul de-abia incepuse (doar de 2 ore, ce naiba!), unul din japonezi replica: Noi n-avem nicio treaba cu greva voastra, noi am venit sa lucram! :unbelieve:

 

Nu stiu cat de adevarata e intamplarea, insa mi se pare foarte verosimila. Si din pacate nu s-au schimbat prea multe nici in capitalism. Dar poate ca criza asta va avea si parti bune: ii va face pe oameni mai responsabili fata de munca lor, pentru ca altfel risca sa-si piarda slujba, si coada e mare la "fortele de munca" :fear:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...