vesperala

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Rețete de chec și cozonac

vesperala
post Feb 23 2008, 05:12 PM
Post #1


Miradoniz
Group Icon
**********

Group: *vesperala*
Posts: 37,096
Joined: 30-December 07
From: În castel de treci prin colonade...
Member No.: 1



smile.gif mama face un chec nemaipomenit... poate curând aflăm secretul...

cert e că fiecare gătește în felul său și vroiam să mai aflu niște idei

am chiar poftă...


User's Signature

O raclă mare-i lumea. Stelele-s cuie/Bătute-n ea Ɵi soarele-i fereasta/La temniƣa vieƣii
Mihai Eminescu

Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor, pùnă ce pier...

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Mar 12 2008, 08:50 AM
Post #2


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,301
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Chec
370 g zahar se fierb cu 7 linguri apa, apoi , fierbinte , se toarna peste 6 albusuri batute spuma tare. Se adauga bicarbonat dizolvat in otet, esente, putina sare. Se pun si cele 6 galbenusuri, unul cate unul , apoi faina (300g) , amestecand usor,de jos in sus. Se toarna amestecul in tavi, se presara uniform rahat si nuci. Cand se mai raceste, se pudreaza.

Reteta o am de la illudere, pe care il rog sa posteze si el retete, este f. priceput in arta culinara. Chiar este.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

illudere
post Mar 12 2008, 09:30 AM
Post #3


StarGazer
Group Icon
******

Group: Stars
Posts: 6,907
Joined: 28-February 08
Member No.: 108



QUOTE (Narcisa @ Mar 12 2008, 08:50 AM) *
Chec
370 g zahar se fierb cu 7 linguri apa, apoi , fierbinte , se toarna peste 6 albusuri batute spuma tare. Se adauga bicarbonat dizolvat in otet, esente, putina sare. Se pun si cele 6 galbenusuri, unul cate unul , apoi faina (300g) , amestecand usor,de jos in sus. Se toarna amestecul in tavi, se presara uniform rahat si nuci. Cand se mai raceste, se pudreaza.

Reteta o am de la illudere, pe care il rog sa posteze si el retete, este f. priceput in arta culinara. Chiar este.


Narcisa, ai omis cele 6 linguri de ulei sau unt topit smile.gif
Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Mar 12 2008, 04:47 PM
Post #4


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,301
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



QUOTE (illudere @ Mar 12 2008, 09:30 AM) *
Narcisa, ai omis cele 6 linguri de ulei sau unt topit smile.gif

Ma uitai peste reteta, nu am nimic scris despre ulei sau unt , probabil am omis cand am luat-o de la tine. Eu am facut deci fara si mi-a iesit f. bun si asa. Prin urmare adaugati si uleiul sau untul topit.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post May 31 2008, 09:43 AM
Post #5


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,301
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Trucuri pentru prepararea checului
- Aluatul pentru chec nu poate aștepta. Sub efectul căldurii, coca crește datorită apei pe care o conține și care se transformă în vapori, dar și datorită prafului de copt, care ajută de multe ori acest proces.
- Pentru gătitul la cuptor, se vor folosi, de preferinta, tăvile de copt metalice sau tip teflon, de diverse dimensiuni și forme. Aluatul nu se lipește, iar tăvile se spală și se curăță foarte ușor cu un burete special. În plus, formele geometrice rotunjite dau preparatelor un aspect decorativ deosebit.
- Făina păstrată la rece trebuie ținută o vreme la cald, înainte de a o folosi pentru prepararea aluaturilor.
- Nucile se mărunțesc în timp record, dacă le băgăm într-o pungă de plastic și trecem cu făcălețul peste ele.
- Albușurile se bat mai repede dacă se presară peste ele puțin zahăr pudră sau câteva picături de zeamă de lămâie.
- Cafeaua sau ciocolata pot fi înlocuite cu cacaua.
- Pentru a obține mai multă zeamă de la o lămâie, aceasta se cufundă în apa caldă înainte de a fi stoarsă.
- Compoziția pusă în forme nu trebuie să depășească trei sferturi din capacitatea vasului, pentru a avea loc să crească.
- În timpul coacerii nu trebuie deschis cuptorul doar dacă este indicat în rețetă.
- Aluatul se încearcă dacă este copt cu o scobitoare , o andrea sau lama unui cuțit. Acestea trebuie să iasă curate.
- Pentru a îndepărta prăjitura scoasă de la cuptor din tavă, este important ca recipientul să fi fost bine uns sau tapetat cu hârtie pentru copt.
- Dacă prăjitura s-a ars la suprafață, fără să se fi copt în interior, acoperiți-o cu o foaie de hârtie unsă cu unt.

Edited by Narcisa: May 31 2008, 09:45 AM


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Aug 15 2008, 10:12 AM
Post #6


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,301
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Cozonac cu nuca
Timp de preparare si timp de asteptare: 2 ore si 30 minute
Timp de coacere: 40 minute

Ingrediente pentru 2 cozonaci :
pentru aluat

1 kg faina
50 g drojdie
500 ml lapte
300 g zahar
10 galbenusuri
150 g unt
1 varf cutit sare
un plic de 30 g zahar vanilat
1 sticluta de 50 ml esenta de rom
coaja rasa de la 3 lamai
ulei pentru framantat aluatul

pentru umplutura:

300 g nuci macinate
5 linguri zahar
2 linguri cacao
150 ml lapte
2 linguri esenta de rom

Mod de preparare:
Pregatiti ingredientele pe o tava pentru a le avea la indemana.
Cerneti faina intr-un castron mare. Fierbeti intr-o cratita 250 ml lapte cu zaharul, apoi lasati la racit. Intr-o alta cratita pregatiti maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte, se adauga drojdia si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul; si se lasa sa creasca la cald.

Faceti o adancitura in mijlocul fainii cernute si adaugati ingredientele in ordinea urmatoare: maiaiua, pe care o amestecati putin, adaugati galbenusurile frecate cu sare apoi laptele cald cu zahar (punctul 2), untul topit si la sfarsit aromele (vanilia si romul) apoi adaugati coaja de lamaie.

Framantati aluatul pana apar bule de aer in coca. Lasati sa creasca la cald circa 40 de minute. Impartiti coca in doua bucati egale. Intindeti fiecare bucata de aluat in foi de forma dreptunghiulara.

Intindeti pe fiecare foaie din umplutura de nuci. Aceasta se prepara amestecand ingredientele mentionate pentru umplutura pana obtinem un amestec cremos.

Se ruleaza foile si se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament si unsa cu unt. Se lasa la crescut 15 minute, ferite de curent de aer. Se ung cu ou batut si se presara zahar. Se dau la cuptor si se coc la foc slab (150 grade C) timp de 40 minute.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Nov 1 2008, 12:57 PM
Post #7


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,301
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Chec cu afine

Ingrediente: 175 g făină, 1 linguriță praf de copt, 1/2 linguriță sare, 230 g unt moale, 230 g zahăr, 1/4 linguriță esență vanilie, 2 ouă mari, 2 cupe de afine.
Mod de preparare: Făina și praful de copt se amestecă. Untul, zahărul și vanilia se bat până când compoziția devine pufoasă, apoi se adaugă ouăle, unul câte unul, și se bate bine, apoi se adaugă făina. Afinele spălate și uscate se dau prin făină. Se pune compoziția în tava tapetată și deasupra se așază afinele. Se coace la 180 de grade Celsius, în cuptorul încălzit din timp. După ce se scoate, se lasă zece minute să se răcească și abia apoi se scoate din tavă.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Feb 14 2009, 08:40 AM
Post #8


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,301
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Chec cu nesquik

Ingrediente: 4 ouă, 270 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 ceașcă ulei, 1 pachet praf de copt, 100 g nesquik, 200 ml lapte, 270 g făină (aproximativ 3 pahare)
Mod de preparare: Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Separat se bat gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat. Adăugați uleiul și mixați în continuare. Adăugați apoi pe rând laptele, nesquik-ul și făina amestecată cu praful de copt. Mixați bine. Când amestecul devine mai dens, adăugați și puțină ciocolată rasă (50 de grame). Răsturnați albușurile spumă peste compoziție și amestecați până la omogenizare. Turnați apoi compoziție în forme de chec, după ce în prealabil le-ați uns cu ulei și le-ați tapetat cu făină. Băgați tăvile în cuptorul încins la 175 de grade Celsius pentru 40-45 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 25 de minute. Faceți proba cu scobitoarea ca să vedeți când e gata. După ce s-a răcit puțin, se scoate din formă și se pudrează.



User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Feb 28 2009, 09:09 PM
Post #9


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,055
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Chec cu fistic

Ingrediente:
150 g margarina moale gen Wiesana speciala pentru prajituri, 100 g zahar, 3 linguri sirop de sfecla de zahar, 4 oua, 100 g ciocolata amaruie, 150 faina, 50 g amidon, 1 lingurita de praf de copt, un praf de sare, cate un varf de cutit de anason si nucsoara macinate, 75 g fistic maruntit, 200 g glazura de ciocolata, 40 g samburi fistic ( pentru toate ingredientele care nu le ai nu le gasesti le inlocuiesti )

1. se freaca margarina cu zaharul pana cand se topeste zaharul. se adauga siropul de sfecla cu o lingurita. treptat se adauga si ouale. se incalzeste cuptorul la 175 grade.
2. se da ciocolata pe razatoare. se amesteca cu faina cernuta, amidon, praf de copt, condimente si fisticul maruntit. se adauga la crema de margarina. se toarna aluatul intr-o forma dreptunghiulara cu fundul in forma de semicerc si se coace circa 60 minute. dupa 40 min se acopera cu o folie de aluminiu, asta e pt a nu se rotunji aluatul, dar daca nu ai forma cu fundul semicerc il pui intr-o forma normala si atunci nu mai pui aluminiu deasupra.
3. se rastoarna checul si se lasa sa se raceasca pe un gratar de sarma. se topeste glazura in bain-marie si se intinde pe chec. se lasa putin sa se raceasca, apoi se orneaza cu samburii intregi de fistic, plasati la distante egale.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Mar 14 2009, 12:55 PM
Post #10


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,055
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Si asa arata checul cu fistic, eu de data asta am inlocuit cu nuca




User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Mar 14 2009, 07:19 PM
Post #11


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,055
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Reteta originala e asta :

Ingredientele pentru o portie:
- 2 oua
- 1 cana zahar
- 1/2 cana lapte
- 1/2 cana ulei
- 2 cani faina
- 1 plic praf de copt
- cacao, pentru efectul marmorat

- se sparg ouale, intregi si se adauga zaharul

- se mixeaza putin

- se adauga laptele si uleiul

- si faina cu praful de copt


Se toarna apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao ( o lingura)

Eu am facut din 8 oua, smantana, iaurt, ciocolata rasa, un pic de suc de portocala




User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Narcisa
post Apr 14 2009, 07:44 AM
Post #12


StarGazer
Group Icon
******

Group: EveningStar
Posts: 24,301
Joined: 30-December 07
Member No.: 9



Cozonac cu nuca si rahat
Ingrediente: Pentru aluat: 1 kg de făină, 3-4 ouă, 150 g zahăr, 150 g unt topit, untdelemn după ochi, 25 g de drojdie, o lingură de rom, o lingură rasă de sare fină, o cană cu lapte;
Pentru umplutură: 200 g nuci măcinate, două linguri de cacao, o lingură de zahăr pudră, un albuș de ou, 6 cuburi de rahat colorat
Preparare: Drojdia se freacă foarte bine cu o lingură de zahăr, după care se adaugă laptele călduț și cele două linguri de făină. Se lasă să crească la cald cam 30 de minute, apoi se pun gălbenușurile, uleiul, romul, albușurile bătute spumă, făina, sarea și coaja de lămâie. Se amestecă și se mai adaugă lapte, ca să se formeze un aluat potrivit de moale. Se frământă foarte bine circa 30 minute până nu se mai lipește de mână. Se pune apoi untul topit și se mai amestecă până se încorporează tot. Se întinde o foaie (sau două - în funcție de mărimea tăvilor), se așază peste ea (sau ele) umplutura și se rulează. Se unge tava cu puțin ulei, după care se așază în ea cozonacul. Se acoperă și se mai lasă să crească 15 minute. Apoi se bagă la cuptor, la foc potrivit.


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

angelaiancu68
post Sep 8 2012, 08:28 PM
Post #13


LittleStar
Group Icon
*

Group: Stars
Posts: 2
Joined: 8-September 12
Member No.: 1,658



Eu am reteta mea de cozonac cu nuca pe care o prepar atat de sarbatori cat si in weekend cand mai fac cozonac. Prepar dupa reteta asta http://www.retete-sanatoase.ro/cozonac-nuca/ si iese foarte pufos
Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

samsara
post Sep 9 2012, 09:52 AM
Post #14


StarGazer
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 20,055
Joined: 8-August 08
From: Brasov
Member No.: 282



Angela ia zi tu cum ii cu reclama mascata pe care o faci?


User's Signature

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 19th November 2018 - 02:12 PM
Arta si savoare www.iconcert.ro
 Vesperala Forum